Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 19:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 313 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona
 sTWÓRCA -TWORZYWO 
Autor Wiadomość

Składniki nie są tworzywem, jeśli akt stworzenia nie miał miejsca. Póki się tego nie udowodni (niekoniecznie przez obserwację bezpośrednią), nieuprawnione jest nazywanie atomów tworzywem. Zakładanie, że są one tworzywem, to to samo co zakładanie istnienia twórcy, ale to jest teza którą należy udowodnić.

To może inaczej .Powiedz mi czy wierzysz Boga który jest twórcą świata ?
Bo piszesz, że aby założyć istnienie twórcy to trzeba to udowodnić.?

Pt wrz 28, 2007 15:25

Seweryn twoje rozwazania sa tak stare jak ludzkość.Człowiek od chwili kiedy zaczął myśleć ,a mogło by to być ok 200 000 lat temu ,zadawał sobie takie pytanie -Skąd to wszystko się wzięło ?Jak zauwazyłęś minęło 200 tyś. lat i nadal jestesmy w tym samym punkcie,zadajemy sobie to samo pytanie i nie znamy na nie odpowiedzi.Przyjemnie jest czasami posłuchać jakie to niektórzy wysnuwają odpowiedzi i rozwiązania .Ty twierdzisz np. że materia to tworzywo ,że atomy to tworzywo ,że garncarz -(Biblia ,ksiega mądrości) jest stwórcą.Ale musisz wiedzieć ,że to co mówisz o garncarzu jako stwórcy mówili juz przed toba tysiace lat temu ,więc co od nich wiesz o tym wiecej?

Pt wrz 28, 2007 20:22

wieczny_student napisał(a):
Składniki nie są tworzywem, jeśli akt stworzenia nie miał miejsca. Póki się tego nie udowodni (niekoniecznie przez obserwację bezpośrednią), nieuprawnione jest nazywanie atomów tworzywem. Zakładanie, że są one tworzywem, to to samo co zakładanie istnienia twórcy, ale to jest teza którą należy udowodnić.

Tak, ale uważam, że jego istnienia nie da sie udowodnić wychodząc od niebudzących wątpliwości założeń i posługując się jedynie logiką, czy nawet dodając do tego obserwacje naukowe. Oczywiście, wybierając odpowiednie założenia, daje się to zrobić, ale dowód ten nie będzie miał znaczenia dla tych, którzy nie akceptują już samych założeń. W szczególności, założenie o istnieniu twórcy człowieka, nie jest ogólnie akceptowane, zwłaszcza w środowisku ateistów, dla których dowody takie są przeznaczone.
Seweryn napisał(a):
Bo piszesz, że aby założyć istnienie twórcy to trzeba to udowodnić.?

Piszę, że chcąc udowodnić istnienie Boga bez popełniania błędów logicznych, nie można zakładać istnienia twórcy. Z założenia o istnieniu twórcy można wnioskować cechy jakie powinien on posiadać, nie udowodnimy jednak jego istnienia. Zdanie, jakie (być może) można udowodnić logicznie to: "Jeżeli istnieje twórca świata, to jest on Bogiem". Nie jest to jednak dowód na istnienie Boga.

Pt wrz 28, 2007 21:01

Seweryn napisał(a):

Tak, ale uważam, że jego istnienia nie da sie udowodnić wychodząc od niebudzących wątpliwości założeń i posługując się jedynie logiką, czy nawet dodając do tego obserwacje naukowe.

To powiedz mi czemu wierzysz w Boga? ,przecież nie da się jego istnienia udowodnić.

Pt wrz 28, 2007 21:21

I jeszcze jedno . Czy według ciebie glina jest tworzywem czy nie ?
mówię o glinie z której kiedyś robiono garnki , a i teraz pewnie do czegoś się ją wykorzystuje.

Pt wrz 28, 2007 21:24

Nie wiedziałem że człowiek wierzący może nie być nowoczesny... według mnie jak najbardziej może. A nauka jest rzeczą cenną, ale przecenianie jej też jest błędem. Nie wszystko wyjaśnia, nie wszystko precyzuje w sposób doskonały.

Pt wrz 28, 2007 21:36

Nie wiedziałem że człowiek wierzący może nie być nowoczesny... według mnie jak najbardziej może. A nauka jest rzeczą cenną, ale przecenianie jej też jest błędem. Nie wszystko wyjaśnia, nie wszystko precyzuje w sposób doskonały.

Ja też tak sądzę jednak wieczny student chyba nie jest nowoczesny,dlatego jestem ciekaw czy on też tak uważa ? :)

Pt wrz 28, 2007 21:39

Seweryn napisał(a):

Tak, ale uważam, że jego istnienia nie da sie udowodnić wychodząc od niebudzących wątpliwości założeń i posługując się jedynie logiką, czy nawet dodając do tego obserwacje naukowe.

To powiedz mi czemu wierzysz w Boga? ,przecież nie da się jego istnienia udowodnić.

To chyba pytanie na inny temat, nie? Ale żeby nie było, że unikam odpowiedzi:

Nie muszę mieć dowodu na wszystko w co wierzę. "Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli." Choć nie mogę udowodnić Jego istnienia, uznaję je za wytłumaczenie tego co, od czasu do czasu, odczuwam. Poza tym, wiara daje mi nadzieję i sprawia, że łatwiej iść mi przez życie. A przedstawioną w NT postać Jezusa Chrystusa uważam za autorytet, co sprawia że chcę postępować za jego nauką.

Seweryn napisał(a):
I jeszcze jedno . Czy według ciebie glina jest tworzywem czy nie ?
mówię o glinie z której kiedyś robiono garnki , a i teraz pewnie do czegoś się ją wykorzystuje.

Glina użyta do tworzenia jest tworzywem. Glina, która użyta do tworzenia nie została, nie jest tworzywem, choć może sie nim stać.

Pt wrz 28, 2007 21:47

Glina użyta do tworzenia jest tworzywem. Glina, która użyta do tworzenia nie została, nie jest tworzywem, choć może sie nim stać.

Według encyklopedi :
Tworzywo - to materiał, który w procesie produkcyjnym przerabia się, nadając mu wymagany kształt.

Więc potęcjalnym tworzywem są wszelkie materiały z których się coś tworzy. Czy tak?

Pt wrz 28, 2007 21:56

Według encyklopedi :
Tworzywo - to materiał, który w procesie produkcyjnym przerabia się, nadając mu wymagany kształt.

Więc potęcjalnym tworzywem są wszelkie materiały z których się coś tworzy. Czy tak?

Tak. <Potencjalne tworzywo> to jednak nie <tworzywo>, a jedynie <materiał mogący stać się tworzywem>. Glina nie użyta jeszcze do tworzenia jest potencjalnym tworzywem.

Pt wrz 28, 2007 22:01

Tak. <Potencjalne tworzywo> to jednak nie <tworzywo>, a jedynie <materiał mogący stać się tworzywem>. Glina nie użyta jeszcze do tworzenia jest potencjalnym tworzywem.

Więc ta glina i wszystkie inne materiały są zbudowane z pierwiastków a te z atomów . Wiec atom jest głównym materiałem z którego zbudowane sa inne tworzywa ,bo np glina to nic innego jak atomy poukładane w odpowiedznim porządku . Glina nie jest niczym więcej niż atomami .Więc jest to dowód na to że atom jest tworzywem , potencjalnym lub nie ,ale tworzywem .

Na dziś już starczy udowadniania żeczy oczywistych .Dobranoc :spioch:

Pt wrz 28, 2007 22:17

Potencjalne tworzywo to jeszcze nie tworzywo. Jestem potencjalnym miliarderem, ale nie jestem miliarderem.

Pt wrz 28, 2007 22:25

So wrz 29, 2007 2:55

Rozważania nad podzielnością atomu pasują do działu Wiara i Nauka. Tutaj dyskutujemy z perspektywy humanistycznej, a więc, np. ontologicznej. Autor tego wątku w pierwszym poście wyraźnie wskazał, że traktuje tworzywo jako "dzieło twórcy", przedstawiając relację twórca - tworzywo jako relację twórcy z jego dziełem. Tak więc żeby ta dyskusja nie zeszła na manowce jałowych semantycznych dysput proponuję się tej definicji trzymać i powrócić do rozważań nad meritum. A meritum to zasada relacji twórcy i jego dzieła w kontekście możliwości istnienia Inteligentnego Stwórcy. Czy prawdziwy jest pogląd sformułowany w pierwszym poście, iż twórca nie może stworzyć bytu inteligentniejszego i doskonalszego od siebie?

So wrz 29, 2007 13:13
"perspektywa humanistyczna" to takie słowo-pałka przeciw jasności i ścisłości myśli.
wszakże nowoczesna ontologia (nie jakieś bajanie o "bycie i istocie") jest dziedziną wysoce abstrakcyjną i zlogicyzowaną.
a to że w atomach są te,no... skwarki to z byle hawkinga idzie wyczytać.
Cytuj:
Autor tego wątku w pierwszym poście wyraźnie wskazał, że traktuje tworzywo jako "dzieło twórcy"

skoro tworzywo jest dziełem to znaczy że jest tworem a nie tworzywem.
tak dla porządku pojęciowego.

So wrz 29, 2007 13:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 313 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona