Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Autor |
Wiadomość |
czuowiek
|
 Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
bert04 napisał(a): Nie tyle "wbudował" co "nie wbudował". Nie mógł wbudować im doskonałości, bo wtedy by stworzył bogów, nie anioły. Jeśli wszystkim nie wbudował, to w takim razie wszystkie powinny upaść - dysponując tym samym zestawem danych wejściowych przed podjęciem decyzji, cały czas to podkreślam. Więc to nie jest żadne wyjaśnienie.  A przy okazji: czyli Bóg nie umiał stworzyć istot doskonałych, które nie byłyby bogami? A może po prostu nie chciał tego zrobić? Tak czy inaczej zamierzone pozbawienie wszystkich istot anielskich "pierwiastka doskonałości" musiałoby oznaczać, że wszystkie upadną. No albo jedynie część z nich miała nieszczęśliwe dzieciństwo...
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Wt paź 28, 2014 12:57 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
bert04 napisał(a): Nie tyle "wbudował" co "nie wbudował". Nie mógł wbudować im doskonałości, bo wtedy by stworzył bogów, nie anioły.
Ale brak doskonałości niczego nie tłumaczy w kwestii skłonności ku czemuś, co nie istnieje. Tzn. wyjaśnia dlaczego jest możliwa, ale dalej nic w kwestii przyczyny, dla której coś tak absurdalnego miałoby zajść.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt paź 28, 2014 13:03 |
|
 |
bert04
|
czuowiek napisał(a): Jeśli wszystkim nie wbudował, to w takim razie wszystkie powinny upaść - dysponując tym samym zestawem danych wejściowych przed podjęciem decyzji, cały czas to podkreślam. To, że podkreślasz nie oznacza, że to jest słuszne. Tak samo jak Twoje tezy o determinizmie wychowania w życiu człowieka. Najwięksi zbrodniarze ludzkości pochodzili z "dobrych rodzin". A z najgorszych odmętów biedoty i nędzy wywodzili się święci. czuowiek napisał(a): Czyli Bóg nie umiał stworzyć istot doskonałych, które nie byłyby bogami?
Dla chrześcijan - Bóg najpierw "zrodził" Logos, potem doszło jeszcze Spiritus Sanctus. W sumie trzy Osoby Boskie, ale nadal jeden Bóg. Jeżeli doskonałość jest przymiotem boskim, to automatycznie wszystko stworzenie ma jakiś brak. czuowiek napisał(a): No albo jedynie część z nich miała nieszczęśliwe dzieciństwo...
Według źródeł chrześcijańskich odpadł najpierw ten, który miał "najlepsze dzieciństwo", był pierwszym wśród aniołów. ------------------------- JedenPost napisał(a): Ale brak doskonałości niczego nie tłumaczy w kwestii skłonności ku czemuś, co nie istnieje. Chrześcijaństwo nie jest dualizmem, w chrześcijaństwie "Zło" nie jest samodzielnym bytem a właśnie brakiem Boga, odwróceniem się od Boga i tak dalej. Tak jak zimno nie istnieje, jest tylko brakiem ciepła. A ciemność - brakiem światła.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Wt paź 28, 2014 13:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): Whispernight napisał(a): Żaden anioł nie upadł! Uprzejmie prosimy o nie-szerzenie herezji. Uprzejmie proszę, o przeczytanie regulaminu tego działu. A ponadto, sam dział, jak i sam temat, nie zobowiązują mnie do głoszenia żadnych religijnych prawd, które moim zdaniem, są nieco nielogiczne. Jednak moja odpowiedz została utrzymana zgodnie z założeniem, o prawdziwości Pisma Świętego. Dlatego odwołałem się do jedynego moim zdaniem, i logicznego wyjaśnienia... Czyli Księgi Hioba. Proszę zatem, przedstaw teksty zgodne z Pismem Świętym, które jasno i definitywnie ukazują upadek Szatana (Lucyfera) oraz bunt 1\3 zastępów anielskich.
|
Wt paź 28, 2014 13:24 |
|
 |
czuowiek
|
bert04 napisał(a): To, że podkreślasz nie oznacza, że to jest słuszne. Nie wiem, czy słuszne, czy nie słuszne. Bardziej by mnie interesowało, czy twoim zdaniem prawdziwe. Więc czy zgadzasz się z tezą, że każdy anioł przed podjęciem decyzji upaść/służyć dysponował dokładnie taką samą wiedzą o Bogu, sobie i "świecie" w którym istniał? Cytuj: Tak samo jak Twoje tezy o determinizmie wychowania w życiu człowieka. Najwięksi zbrodniarze ludzkości pochodzili z "dobrych rodzin". A z najgorszych odmętów biedoty i nędzy wywodzili się święci. Słyszałeś o debilu, który swoje czteroletnie dziecko szkolił "na kibola" ucząc go nienawiści do kibiców jakiejś tam drużyny piłkarskiej? Afera się zrobiła, bo debil wrzucił filmik z tego szkolenia do youtuba. Jakieś 2-3 lata wstecz. Twoim zdaniem to, co ten ojciec zrobił swojemu dziecku, pozostanie bez wpływu na kształtowanie postaw moralnych u tego dzieciaka? Chyba sobie kpisz... "Najwięksi zbrodniarze"? Hitler miał ojca skrzywionego na punkcie porządku i posłuszeństwa. Chodził przed ojcem jak w zegarku. Aby to osiągnąć, ojciec złamał mu psychikę przemocą fizyczną i psychiczną. Oczywiście twoim zdaniem te fakty pozostają kompletnie bez związku z tym, za co Hitlera zna świat? To kto następny? Który "największy zbrodniarz" pochodził "z dobrej rodziny"? I na czym ta "dobroć rodziny" w twoim rozumieniu polegała? Bo bez konkretów to my sobie możemy gadać o pogodzie co najwyżej... Cytuj: Według źródeł chrześcijańskich odpadł najpierw ten, który miał "najlepsze dzieciństwo", był pierwszym wśród aniołów. Konkrety proszę. Jakie "źródła chrześcijańskie"? Jakieś cytaty? A i zdefiniuj "najlepsze dzieciństwo", bo nie wiem, co masz tutaj na myśli w odniesieniu do anioła. Czyżby Bóg nierówno (niesprawiedliwie) traktował swoje dzieci? Jedne miały lepiej a inne gorzej? Czy uważasz, że faworyzowanie jednych kosztem innych - które, jak rozumiem, tutaj sugerujesz, to jest fakt bez znaczenia dla kogoś, kto ma podjąć decyzję służyć/odejść?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Wt paź 28, 2014 13:33 |
|
|
|
 |
bert04
|
Whispernight napisał(a): Uprzejmie proszę, o przeczytanie regulaminu tego działu.
Katolika regulaminy czy prawo... ten... No dobra, żartowałem.  Whispernight napisał(a): Proszę zatem, przedstaw teksty zgodne z Pismem Świętym, które jasno i definitywnie ukazują upadek Szatana (Lucyfera) oraz bunt 1\3 zastępów anielskich. Katolika obowiązuje Pismo i Tradycja.  Ale jak już chcesz, to bierz Łk 10:18 -------------------- czuowiek napisał(a): Konkrety proszę. Jakie "źródła chrześcijańskie"? Jakieś cytaty?
Jako pierwszy ponoć podał to Orygenes w "De principiis Prooemium", tak z imienia (Lucyfer) jak i z powiązania z Łk 10-18. Byli też Tertulian, Cyprian i Ambroży. A od Euzebiusza, Cyryla i Hieronima mamy nawiązanie do sceny z Izajasza 14:12-14. Późniejsze teksty podpięły tu jeszcze Ezechiela 28:12nn. Cytatów nie chce mi się teraz wyszukiwać, zresztą pewnie już były w tym wątku. czuowiek napisał(a): A i zdefiniuj "najlepsze dzieciństwo", bo nie wiem, co masz tutaj na myśli w odniesieniu do anioła. Według źródeł chrześcijańskich Lucyfer miał być pierwszym wśród aniołów. czuowiek napisał(a): Czyżby Bóg nierówno (niesprawiedliwie) traktował swoje dzieci? Jedne miały lepiej a inne gorzej? nierówno =/= niesprawiedliwie. czuowiek napisał(a): Czy uważasz, że faworyzowanie jednych kosztem innych - które, jak rozumiem, tutaj sugerujesz, to jest fakt bez znaczenia dla kogoś, kto ma podjąć decyzję służyć/odejść? Ten fakt może może mieć dla jednego inne znaczenie niż dla drugiego. Tylko tyle.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Wt paź 28, 2014 14:00 |
|
 |
JedenPost
|
bert04 napisał(a): JedenPost napisał(a): Ale brak doskonałości niczego nie tłumaczy w kwestii skłonności ku czemuś, co nie istnieje. Chrześcijaństwo nie jest dualizmem, w chrześcijaństwie "Zło" nie jest samodzielnym bytem a właśnie brakiem Boga, odwróceniem się od Boga i tak dalej. Tak jak zimno nie istnieje, jest tylko brakiem ciepła. A ciemność - brakiem światła. Ależ właśnie od tego wychodzę, gdyby chodziło o dualizm nie byłoby problemu. Skąd pomysł odwrócenia się od Boga u w pełni świadomej konsekwencji, dobrej istoty, na którą żadne zło nigdy nie oddziaływało?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt paź 28, 2014 14:01 |
|
 |
bert04
|
JedenPost napisał(a): Skąd pomysł odwrócenia się od Boga u w pełni świadomej konsekwencji, dobrej istoty, na którą żadne zło nigdy nie oddziaływało? Wystarczy sama możliwość. Tak jak w eksperymencie: - Powiedz dziecku, że nie wolno mu zrzucić talerzyka, bo inaczej nie będzie oglądał dobranocki - Odczekaj minutę - Idź do kuchni po szufelkę i zmiotkę.
|
Wt paź 28, 2014 14:15 |
|
 |
JedenPost
|
bert04 napisał(a): Wystarczy sama możliwość.
No nie, to jest absurd, albo po prostu ucieczka od odpowiedzi. Nie wystarczy. Pytam o motywację - Tobie by wystarczyło, gdybyś spytawszy "Czemu to zrobiłeś" usłyszał "Bo się dało" ? A przykład z dzieckiem nie jest w żadnym wymiarze adekwatny. Czy naprawdę chrześcijanie pomijają tak ważną kwestię?
|
Wt paź 28, 2014 14:19 |
|
 |
czuowiek
|
bert04 napisał(a): Tak jak w eksperymencie: - Powiedz dziecku, że nie wolno mu zrzucić talerzyka, bo inaczej nie będzie oglądał dobranocki
Ty sobie jednak naprawdę kpisz w żywe oczy. Sprowadzasz dylemat anioła, czy służyć czy odejść, do poziomu decyzji dziecka dotyczącej zakazu zrzucania talerzyka? Ja myślałem, że dyskutujemy poważnie. Jeśli brak ci argumentów, to może po prostu sobie odpuść? Bo na tym poziomie ta dyskusja nie ma żadnego sensu. Cytuj: Według źródeł chrześcijańskich Lucyfer miał być pierwszym wśród aniołów. Co rozumiesz pod pojęciem "pierwszy wśród aniołów"? Cytuj: nierówno =/= niesprawiedliwie.
Ok. Zapomnijmy o "niesprawiedliwie". Skupmy się na "nierówno". Cytuj: Ten fakt może może mieć dla jednego inne znaczenie niż dla drugiego. Tylko tyle. Dlaczego dla jednego może mieć inne znaczenie niż dla drugiego? Mówimy o identycznych aniołach, czy o różnych? Bóg stworzył anioły identycznymi, czy różnymi? Jeśli stworzył identycznymi to czemu część z tych identycznych podejmuje inne wybory, niż reszta? Jeśli stworzył je różnymi, to dlaczego oczekuje, że wszystkie będą się zachowywać zgodnie z Jego życzeniem, zachowanie niezgodne z życzeniem uznając za "zło"? ps. naprawdę wydaje ci się, że kilkuletnie dziecko zrzuci talerzyk wyłącznie dlatego, że mu tego zabroniłeś, i to pod groźbą kary? 
Ostatnio edytowano Wt paź 28, 2014 14:35 przez czuowiek, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt paź 28, 2014 14:31 |
|
 |
bert04
|
JedenPost napisał(a): Czy naprawdę chrześcijanie pomijają tak ważną kwestię? Nie, nie pomijają, tyle że odpowiedzi są różne: - pycha (to najczęściej) - pragnienie bycia równemu Bogowi - sprzeciw wobec człowieka, konkretnie wobec planów Boga względem ludzi - pożądanie (to z księgi Enocha) ...oraz także wolna wola (to u Orygenesa). Ale nie ma oficjalnej wykładni w której to by było ostatecznie zdefiniowane. Więcej w tej mierze napisali mistycy, którzy w różnych wizjach pisali o tychże powodach. Tyle że nie sądzę, żeby takie źródło informacji miało dla Ciebie znaczenie. JedenPost napisał(a): Tobie by wystarczyło, gdybyś spytawszy "Czemu to zrobiłeś" usłyszał "Bo się dało" ? Jeżeli spytasz się alpinistę, dlaczego wspina się na górę, możesz czasem usłyszeć "Bo jest góra". Pytając się o motywację zakładasz "ludzkość" charakteru aniołów, więc musisz przyjąć, że nieobca im jest ciekawość (która jest wiadomym pierwszym stopniem).
|
Wt paź 28, 2014 14:34 |
|
 |
JedenPost
|
bert04 napisał(a): JedenPost napisał(a): Czy naprawdę chrześcijanie pomijają tak ważną kwestię? Nie, nie pomijają, tyle że odpowiedzi są różne: - pycha (to najczęściej) - pragnienie bycia równemu Bogowi - sprzeciw wobec człowieka, konkretnie wobec planów Boga względem ludzi - pożądanie (to z księgi Enocha) Przepraszam Cię, ale chyba się nie zrozumieliśmy: pytanie dotyczy przyczyny zła, jego pierwszego aktu. Nie można zatem odpowiadać na nie, wskazując na jakieś konkretne zło, bo to jest absurd, błędne koło. bert04 napisał(a): Więcej w tej mierze napisali mistycy, którzy w różnych wizjach pisali o tychże powodach. Tyle że nie sądzę, żeby takie źródło informacji miało dla Ciebie znaczenie. Jeśliby napisali coś sensownego, to czemu nie? bert04 napisał(a): Pytając się o motywację zakładasz "ludzkość" charakteru aniołów, więc musisz przyjąć, że nieobca im jest ciekawość (która jest wiadomym pierwszym stopniem). O jakiej ciekawości mówisz? Ciekawe, jak to jest być potępionym?
|
Wt paź 28, 2014 14:40 |
|
 |
czuowiek
|
bert04 napisał(a): - pycha (to najczęściej)
Do znudzenia: czemu pycha pojawia się jedynie u niektórych aniołów, a u innych nie? inne okoliczności i wiedza do podjęcia decyzji, czy co? Cytuj: - pragnienie bycia równemu Bogowi Zastanawiam się, do czego można by było porównać pragnienie anioła bycia równym Bogu. Profesor matematyki, który pragnie, żeby dzielenie przez zero było wykonalne i tupiąc nogą chce sprawić, żeby tak było? Cytuj: - sprzeciw wobec człowieka, konkretnie wobec planów Boga względem ludzi Do znudzenia: czemu sprzeciw pojawia się jedynie u niektórych aniołów, a u innych nie?... Cytuj: - pożądanie (to z księgi Enocha) Do znudzenia: czemu pożądanie pojawia się jedynie u niektórych aniołów, a u innych nie?... Cytuj: ...oraz także wolna wola (to u Orygenesa). Wolna wola... Wolno złemu wpaść na pomysł, żeby kogoś zamordować. Wolno i dobremu. Ale... Czy dobry wpadnie na pomysł, żeby kogoś zamordować? I ten "dobry" i "zły" ma taką samą wolność woli do wyrażenia zamiaru uczynienia zła... Nie chodzi o to, że każdy może, tylko o to, czemu jedni to robią, a inni nie. Czemu niektórzy ludzie korzystają z wolnej woli czyniąc zło, to generalnie wiadomo (pomijając twoje zakwestionowanie - wbrew oczywistym faktom - istnienia okoliczności, które nie pozostają bez wpływu nasze zachowanie). Cytuj: Jeżeli spytasz się alpinistę, dlaczego wspina się na górę, możesz czasem usłyszeć "Bo jest góra". Czyli znowu wracamy do poziomu talerzyka?
Ostatnio edytowano Wt paź 28, 2014 15:11 przez czuowiek, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt paź 28, 2014 15:08 |
|
 |
bert04
|
czuowiek napisał(a): Ty sobie jednak naprawdę kpisz w żywe oczy.
Ależ wodzu, co wódz.czuowiek napisał(a): Sprowadzasz dylemat anioła, czy służyć czy odejść, do poziomu decyzji dziecka dotyczącej zakazu zrzucania talerzyka? A czy ja zacząłem pisać o trudnym dzieciństwie tego-i-owego? czuowiek napisał(a): Co rozumiesz pod pojęciem "pierwszy wśród aniołów"? No, pierwszy. Znaczy nad serafinami, cherubinami, tronami, panowaniami, mocami, cnotami, zwierzchnościami, archaniołami i aniołami. Pierwszy. Dokładniej to tradycja chrześcijańska bazuje tutaj na tradycji żydowskiej, w której ów "pierwszy" nazywał się Samael i był m.in. odpowiedzialny za upadek człowieka (ks. Henocha itd). Michał był natomiast, w zależności od źródła, tylko archaniołem albo "tylko" cherubinem. ---------- JedenPost napisał(a): Przepraszam Cię, ale chyba się nie zrozumieliśmy: pytanie dotyczy przyczyny zła, jego pierwszego aktu. Nie można zatem odpowiadać na nie, wskazując na jakieś konkretne zło, bo to jest absurd, błędne koło. Ja wiem, ty szukasz takiego binarnego, zero-jedynkowego faktu. Jednak zło może wyniknąć prze stopniowe oddalanie się od Boga, aż w końcu człowiek (lub w tym wypadku - anioł) nie zauważa, że przekroczył granicę. A tą granicą jest sprzeciw wobec woli Boga. Czy pragnienie doskonałości jest złe samo w sobie? Czy sprzeciw wobec wywyższenia tak miernych - w porównaniu - istot, jak ludzie, jest sam w sobie zły? W tym miejscu twierdzę, że nie, chyba że prowadzi do sprzeciwu wobec Boga. A pycha, czy nie jest pierwotnie zaufaniem we własną mądrość, które to zaufanie może przejść w zadufanie? I przekonanie bycia mądrzejszym - w tym wypadku - od Boga? JedenPost napisał(a): Jeśliby napisali coś sensownego, to czemu nie? Ja tu niestety muszę pasować, to nie moja działka. JedenPost napisał(a): Ciekawe, jak to jest być potępionym? Ciekawe, czy jak zrobię to, to na serio spotkają mnie konsekwencje. Przecież nikt się jeszcze nie sprzeciwił, to może jednak się uda...Albo: Wprawdzie Bóg powiedział X, ale być może lepsze jest Y, spróbuję, jak mi wyjdzie.Możliwości jest więcej. Bo, jak napisałem poprzednio, nie ma dogmatycznej definicji w KRK, że upadek aniołów doszedł z przyczyny P. Jest tylko stwierdzenie prawdy wiary, że część aniołów upadła. I tyle.
|
Wt paź 28, 2014 15:14 |
|
 |
czuowiek
|
bert04 napisał(a): A czy ja zacząłem pisać o trudnym dzieciństwie tego-i-owego? Jeśli nie "trudne dzieciństwo" było przyczyną upadku anioła, to co nią było? Moim zdaniem dobrze wiesz, o co mi chodziło, gdy piałem o "dzieciństwie aniołów", więc numer z "udawaniem głupka" tutaj nie przejdzie... Cytuj: czuowiek napisał(a): Co rozumiesz pod pojęciem "pierwszy wśród aniołów"? No, pierwszy. Znaczy nad serafinami, cherubinami, tronami, panowaniami, mocami, cnotami, zwierzchnościami, archaniołami i aniołami. Pierwszy. Ale ja nie pytałem "pierwszy nad czym/kim?" tylko pytałem, co oznacza, że był "pierwszy". Cytuj: Możliwości jest więcej. Bo, jak napisałem poprzednio, nie ma dogmatycznej definicji w KRK, że upadek aniołów doszedł z przyczyny P. Jest tylko stwierdzenie prawdy wiary, że część aniołów upadła. I tyle. Chcesz powiedzieć, że Kościół nie wie, czemu doszło do upadku aniołów?  Cała twoja wiara opiera się de facto na upadku aniołów, że tak nieśmiało zauważę... Właściwie od upadku wszystko się zaczęło.
|
Wt paź 28, 2014 15:28 |
|
|
|