Liberalizm - dobry czy zły?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Liberalizm - dobry czy zły?
JedenPost napisał(a): W liberalnej Francji też. Cóż zatem? Francja jest liberalna?? Chyba żartujesz! Na czym ów liberalizm francuski mia łby polegać?
|
Śr cze 06, 2012 11:37 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Na deklaracjach 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr cze 06, 2012 11:39 |
|
 |
Daniel86
|
JedenPost napisał(a): W liberalnej Francji też. Cóż zatem? Po pierwsze - piszę o prawdziwym liberalizmie, a nie o liberalizmie dla wybranych. Po drugie - cokolwiek złego się dzieje w krajach liberalnych katolikom, to i tak w porównaniu do sytuacji katolików w krajach antyliberalnych (np. Arabia Saudyjska) to Francja elegancja.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Śr cze 06, 2012 14:55 |
|
|
|
 |
Necromancer
|
Daniel86 napisał(a): Sam Bóg jest liberałem, bo dał nam wolną wole i prawo wyboru. Więc jeśli liberalizm jest zły, to Bóg też. Co o tym stwierdzeniu sądzicie? Bliższe jest mi stanowisko Hitchensa, który uważa, że Bóg jest tyranem. W Korei Pn. też ludzie mają wybór albo posłuszeństwo władzy albo obóz koncentracyjny, niebo albo piekło. @neoliberalizm ekonomiczny To skompromitowana ideologia, która doprowadziła do kryzysu, skrajnego rozwarstwienia społecznego, a demokrację wiedzie w kierunku bezwzględnej oligarchii. To moim zdaniem wypaczenie liberalizmu Locke'a i Milla.
_________________ ateista
|
Pt cze 08, 2012 22:37 |
|
 |
Uvirith
|
Każdemu zwolennikowi liberalizmu (tu bez krytykanctwa  ) polecam pojechać do USA i przeżyć "high pressure marketing". Albo zerknąć na namioty rozbijane pod biurowcami - przy wylotach klimatyzacji, tam, gdzie jeszcze jest ciepło. Liberalizm to piękna idea, ale w praktyce nie wygląda tak pięknie. Tak jak komunizm miał być rajem, a wyszedł realny socjalizm.
|
N cze 10, 2012 10:15 |
|
|
|
 |
Daniel86
|
Uvirith, też się zaczynam oddalać od liberalizmu gospodarczego, a przynajmniej od jego skrajnej postaci. Mnie natomiast chodzi o liberalizm obyczajowy, by każdy miał prawo żyć, jak uważa za słuszne, a nie tylko wyznawcy dominującej w danym kraju religii lub ideologii. Jeśli ktoś uważa, że np. homoseksualizm to grzech i choroba, to niech nie praktykuje homoseksualizmu i problem z głowy. Gdy mnie się jakiś program w telewizji nie podoba, to tylko zmieniam kanał, a nie protestuję.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
|
N cze 10, 2012 15:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uvirith napisał(a): Każdemu zwolennikowi liberalizmu (tu bez krytykanctwa  ) polecam pojechać do USA i przeżyć "high pressure marketing". Albo zerknąć na namioty rozbijane pod biurowcami - przy wylotach klimatyzacji, tam, gdzie jeszcze jest ciepło. Wskaż mi system, to ja Ci podam na tacy jego wady. Uvirith napisał(a): Liberalizm to piękna idea, ale w praktyce nie wygląda tak pięknie. Tak jak komunizm miał być rajem, a wyszedł realny socjalizm. A jaka niby idea w praktyce wygląda pięknie? Podsumowując: Nie ma systemów idealnych. Zależy kto ma jakie cele. Np. im większy stopień liberalizacji, tym lepszy wzrost gospodarczy, gospodarka nabiera tempa. Natomiast jak ktoś uważa, że kasa śmierdzi, to może budować państwo opiekuńcze. Ale każdy system pociągnie za sobą swoje konsekwencje. Dlatego dobrze jest, że co kraj to inny system. Każdy może sobie wybrać, czy chce mieszkać w kraju promującym zaradność, czy lenistwo. Ja jak uważałam, tak nadal uważam, że liberalizm jest świetnym rozwiązaniem  . Jednakże nadal nie jestem przekonana do skrajnej postaci liberalizmu- libertarianizmu.
|
N cze 10, 2012 16:54 |
|
 |
Uvirith
|
Cytuj: Wskaż mi system, to ja Ci podam na tacy jego wady. Monarchia konstytucyjna + minimalny system świadczeń, by zapewnić chociaż ludzkie warunki życia "nieprzystosowanym społecznie". Lecisz. Cytuj: Np. im większy stopień liberalizacji, tym lepszy wzrost gospodarczy, gospodarka nabiera tempa. Ale i też większe zagrożenie monopolem, a więc zniszczeniem tej liberalizacji. Paradoks  Cytuj: Każdy może sobie wybrać, czy chce mieszkać w kraju promującym zaradność, czy lenistwo. To zależy jak to rozumieć. Jeżeli państwo ma promować najsilniejszych (promować, podkreślam) to miejsce takiego państwa jest w dżungli. Bo to prawo dżungli. Jeżeli państwo ma za zadanie stać na straży "równych szans dla wszystkich", i wprowadzać wolność w taki sposób, że mogę decydować o swojej karierze w oparciu jedynie o moje własne predyspozycje (np. system świadczeń dotacyjnych w USA na takich uczelniach jak MiT), to co innego. W kwestii liberalizmu, jak pisałem wcześniej, warto udać się do USA na rok, albo dwa, do pracy. I wtedy oceniać 
|
Pn cze 11, 2012 11:10 |
|
 |
Daniel86
|
Wrócimy do tematu. Niektórzy ludzie twierdzą, że liberalizm jest sprzeczny z religią. Czy też tak uważacie? Ja absolutnie tak nie uważam, bo uważam, że w liberalizmie mieści się wszystko, a więc również i religia. W antyliberalnej Arabii Saudyjskiej nie za bardzo można żyć po katolicku i wyznawać religię katolicką, natomiast w idealnie liberalnym kraju katolicy nie mieliby tego problemu, bo w liberalizmie dozwolone jest wszystko łącznie z religią katolicką. Więc jak można twierdzić, że liberalizm jest sprzeczny z religią? Co Wy na to?
|
N cze 24, 2012 15:06 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Tak jak komunizm miał być rajem, a wyszedł realny socjalizm. Wolna wola się kłania 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
N cze 24, 2012 15:35 |
|
 |
krajan
|
jestem za liberalizmem gospodarczym i osobistym rygoryzmem obyczajowym
|
N cze 24, 2012 18:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Necromancer napisał(a): Bliższe jest mi stanowisko Hitchensa, który uważa, że Bóg jest tyranem. W Korei Pn. też ludzie mają wybór albo posłuszeństwo władzy albo obóz koncentracyjny, niebo albo piekło.
Bóg jest tyranem ale tylko ten wymyslony przez ludzi. Prawdziwy Bóg jest niezwykle dobry,mądry i tolerancyjny. Dowodem na to jest Jego milczenie i zgoda na to co np. wyprawiał Kościół i ludzie Kościoła,który pieczetuje się Jego imieniem. A swoją droga Hitchens to był cham i pijus
|
N cze 24, 2012 19:53 |
|
 |
Daniel86
|
krajan napisał(a): jestem za liberalizmem gospodarczym i osobistym rygoryzmem obyczajowym Bardzo dobrze napisane. Szczególnie jeśli chodzi o słowo osobistym. Problem z katolikami i muzułmanami przecież nie polega na tym, że oni wierzą i praktykują, lecz na tym, że oni chcą narzucać innym ludziom swój styl życia, a przecież "z niewolnika nie ma pracownika".
|
Pn cze 25, 2012 13:57 |
|
 |
dominik12
|
Czyli Daniello86 nie jesteś ochrzczony nie jesteś katolikiem? Chyba żaden katolik nie zmusił cię do niczego w to jakoś nie wierzę  Muzułmanin pewnie by cię zmusił nawet do modlitwy pięć razy dziennie 
|
Pn cze 25, 2012 17:33 |
|
 |
Daniel86
|
dominik12, to nie prawda, że tylko muzułmanie zmuszają. Muzułmanie idą tylko o krok dalej niż katolicy, bo muzułmanie próbują narzuć siłą niewiernym i religię i styl życia, natomiast katolicy ograniczają się tylko do stylu życia. Dla przykładów. PiS znowu z przyczyn religijnych próbuje ustanowić prawo, którym będzie wtrącać ludzi do wiezienia za in vitro. Z kolei Solidarna Polska chce zakazać Parad Równości również z przyczyn pośrednio religijnych.
Wielkie oburzenie jest z Waszej strony, gdy Ruch Palikota próbuje wejść do sejmu, ale jeśli Wy, katolicy, nie będziecie mieć opozycji, to my prawdopodobnie staniemy się stopniowo obywatelami drugiej kategorii. Czy zasługujemy na to? Moim zdaniem nie. Przecież my, mniejszości religijne i seksualne, też bywamy uczciwymi obywatelami, też uczciwie pracujemy, uczciwie płacimy podatki, przestrzegamy prawa państwowego, bywamy mili, uprzejmi i pomocni dla innych. Z jakiej więc paki państwo i społeczeństwo mają nas traktować gorzej niż Was?
|
Śr lip 04, 2012 10:52 |
|
|
|