Czy i jakie Objawienia warto czytać?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy i jakie Objawienia warto czytać ? ? ?
equuleuss napisał(a): Nie, nie to miałem na myśli. Skoro seks nie jest grzechem i jest czymś dobrym, przewidzianym przez Boga to dlaczego jednak jest postrzegany jako grzech i obłożony restrykcjami. Nie nawiązuję tutaj do osobistych poglądów w tej sprawie, tylko ciągle mamy wrażenie że seks jest czymś jakby niewłaściwym dla człowieka, i tylko uświęcony sakramentem staje się do przyjęcia. Poza małżeństwem jest określany jako nieczystość. Czy nieczystość jest tym dobrem które dał nam Bóg ? Skoro seks jest postrzegany jako grzech nieczystości to jakim on może być darem Bożym ? To co Bóg daje jest nieczyste ? A jak to miałoby wyglądać w Raju ? Gdyby ofiara Chrystusa nie była potrzebna bo ludzie by nie zgrzeszyli to jakby miał wyglądać ich seks ? Nigdzie nie ma wzmianki że Adam i Ewa uprawiali miłość zmysłową w Raju. Dopiero po wygnaniu jest napisane że Adam zbliżył się do swojej żony Ewy. Byli niewinni w Raju, dopiero po tym co się stało odkryli że są nadzy, poznali swoją seksualność i skrępowanie z tym związane. Obzarstwo tez jest zlem, choc bez jedzenia umrzemy. Nie widzisz roznicy? "Wszystko moge, ale nie wszystko mi wolno", albo inaczej "nie wszystko przynosi mi korzysc". W Dekalogu masz powiedziane :"nie kradnij". Zgadzasz sie z tym? "Nie zabijaj". W porzadku? "Nie cudzoloz". To samo? Widac dla ciebie nie. Gdzie jest mowa w Biblii, ze seks malzenski jest nieczysty? Seks moze byc tylko malzenski. Inne zachowania seksualne sa zle. Co chyba dzis widac bez problemu, jakie szkody wyrzadza ludziom powszechnie dostepny seks bez ograniczen. equuleuss napisał(a): Dlaczego mamy nie chcieć wiedzieć czym był grzech naszych pierwszych rodziców, jesteśmy obciążeni tą winą, każdy ma świadomość że jego dzieci także. Cytuj: Szczerze? Dlatego, ze nie bedziemy tego wiedziec na tym swiecie. I ta wiedza o detalach jest nam do zbawienia zbyteczna. to zaspokajanie pustej ciekawosci spoleczenstwa przyzwyczajonego do tego, ze wszyscy wszystko musza wiedziec.
Powiedz: jak zmieniloby sie twoje zycie, gdybys teraz oficjalnie sie dowiedzial, ze tak, dokladnie tak bylo i grzech pierworodny polegal na seksie Adama z matka, ale tylko dlatego, ze nie byla ona jeszcze czlowiekiem? Naprawde na lepsze? Tutaj nie w tym rzecz czy na lepsze ale jako ludzie chcemy poznać tą w końcu historię ludzkości, historię świata, poznać prawdę po prostu. Mamy prawo do prawdy. No tak: mamy prawo do prawdy. Tylko jakie prawo i do jakiej prawdy? Ty chcesz koniecznie po ludzku pojac detale techniczne duchowego stworzenia czlowieka, poczecia Jezusa Chrystusa (in vitro, czy "tylko" duchowa ingerencja Boga), moze i zmartwychwstania (bo moze sami nauczymy sie "zmartwychwstawac"?) A ja uwazam, ze moge spokojnie zyc bez tych detali, jezeli bede zyc w przyjazni z Bogiem. Nie wiem teog, bo On nam nie objawil w przeszlosci? Widac nie bylo takiej potrzeby. Objawil dosyc, zebysmy mogli Go poznac, pokochac i po smierci przebywac z Nim w niebie. Do roboty na ziemi jest mnostwo "dobrych czynow, ktore dla nas przygotowal", ale nie! Czlowiek musi "wiedziec". Ale po co equuleuss? Po co? Co ci ta wiedza da teraz? Jak zmienilaby twoje zycie? Wcale? To ci niepotrzebna.
|
Śr sie 21, 2013 19:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Obzarstwo tez jest zlem, choc bez jedzenia umrzemy. Nie widzisz roznicy? "Wszystko moge, ale nie wszystko mi wolno", albo inaczej "nie wszystko przynosi mi korzysc". W Dekalogu masz powiedziane :"nie kradnij". Zgadzasz sie z tym? "Nie zabijaj". W porzadku? "Nie cudzoloz". To samo? Widac dla ciebie nie. Gdzie jest mowa w Biblii, ze seks malzenski jest nieczysty? Seks moze byc tylko malzenski. Inne zachowania seksualne sa zle. Co chyba dzis widac bez problemu, jakie szkody wyrzadza ludziom powszechnie dostepny seks bez ograniczen.
Jednak bez seksu nie umrzemy w naszym życiu, tylko pokolenie nie przetrwa. Jest różnica w ciężkości między nie zabijaj , nie kradnij a seksem. Jeśli jest to dopełnienie miłości. Ale faktem jest że związki pozamałżeńskie nie są dobre, nie cudzołóż, tutaj bardziej pojmujemy to że nie uprawiaj seksu poza małżeństwem będąc już w małżeństwie. Czyli zdrada. Małżeństwo także nie zapewnia czystości seksu, są małżonkowie którzy swingują, to staje się coraz bardziej popularne. To wszystko zależy od człowieka. Ty mówisz o tym żeby seksu nie nadużywać i zgadzam się z tym. Jeśli ktoś skacze z łóżka do łóżka i wykorzystuje tylko ciało, bez krzty uczuć, jako potrzebę czysto fizjologiczną. Ale jeśli jest prawdziwe uczucie dlaczego wtedy seks jest nieczysty. Jak dar Boga może być nieczysty, mówię o tym w kontekście tych słów że seksualność jest darem Boga. Jednakże jesteśmy zobowiązani do czystości. Co do prawdy o tym wszystkim, nie nie interesują mnie zbytnio szczegóły ale takie pytania po prostu przychodzą. Człowiek w naturalny sposób jest ciekawy świata. A sprawa z grzechem pierworodnym jest poważna. Wiara a nauka, widać konflikt w pewnych punktach. Proces ewolucji nie daje miejsca na Eden i grzech pierwszych ludzi. W takim razie gdzie można to umiejscowić i czy można wierzyć w teorię podaną w taki sposób. Przed paroma chwilami ktoś napisał w innym wątku że Genesis to mit. Skoro to mit to ofiara Chrystusa za nasz grzech ludzkości jest daremna, bezsensowna i ogólnie po co wierzymy i w co ?
|
Śr sie 21, 2013 19:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss napisał(a): Jednak bez seksu nie umrzemy w naszym życiu, tylko pokolenie nie przetrwa. Jest różnica w ciężkości między nie zabijaj , nie kradnij a seksem. Jeśli jest to dopełnienie miłości. Ale faktem jest że związki pozamałżeńskie nie są dobre, nie cudzołóż, tutaj bardziej pojmujemy to że nie uprawiaj seksu poza małżeństwem będąc już w małżeństwie. Czyli zdrada. To tylko proba zlagodzenia tego przykazania. Jezeli wspolzyjesz przed slubem, to albo bierzesz cos, co ci sie nie nalezy, bo nie przyrzekles tej kobiecie wylacznosci, albo zabierasz cos, co powinien dostac ktos inny - ten, ktory naprawde sie ozeni z ta kobieta. Seks to nie przyjemnosc, czy jakies "prawo". To zobowiazanie. Ostateczne przypieczetowanie zwiazku. equuleuss napisał(a): Małżeństwo także nie zapewnia czystości seksu, są małżonkowie którzy swingują, to staje się coraz bardziej popularne. To wszystko zależy od człowieka. Jak swinguja, to cudzoloza. Te slowa o nierozerwalnosci malzenstwa Jezus wypowiedzial w kontekscie pytania o dopuszczalnosc rozwodow. Nie trafily do jego sluchaczy i nie trafiaja i dzis, bo wydaje nam sie, z ebog nam cos odbiera, co nam sie "nalezy". Kolejny skutek grzechu pierworodnego - wrodzona nieufnosc do Boga. Zamiast uwierzyc, ze to dla naszego i nei tylko naszego pelniejszego dobra, od razu szukamy podstepu i strat jakie poniesiemy, jezeli bedziemy zyc wedlug nauki Jezusa. equuleuss napisał(a): Ty mówisz o tym żeby seksu nie nadużywać i zgadzam się z tym. Jeśli ktoś skacze z łóżka do łóżka i wykorzystuje tylko ciało, bez krzty uczuć, jako potrzebę czysto fizjologiczną. Ale jeśli jest prawdziwe uczucie dlaczego wtedy seks jest nieczysty. Jak dar Boga może być nieczysty, mówię o tym w kontekście tych słów że seksualność jest darem Boga. Prawdziwe uczucie? Czyli co? Emocje? Pozadanie? Prawdziwa milosc chce zawsze dobra drugiego czlowieka. Nie zaspokojenia moich potrzeb. A na czym polega dobro np kobiety? Na zaspokojeniu jej chwilowego pozadania i chwilowym poczuciu bliskosci? Czy na stalosci, bezpieczenstwie, ochronie, pewnosci, ze ten mezczyzna, ktoremu oddala sie cala ze wszystkim bedzie z nia na dobre i na zle, a nie tylko az mu uczucie przejdzie? equuleuss napisał(a): Przed paroma chwilami ktoś napisał w innym wątku że Genesis to mit. Skoro to mit to ofiara Chrystusa za nasz grzech ludzkości jest daremna, bezsensowna i ogólnie po co wierzymy i w co ? To nie mit, jak mity greckie. To jest rodzaj opowiesci o tym, co przekracza nasze pojmowanie. chodzi o przekazanie pewnych prawd zycia duchowego, a nie szczegolow technicznych. To sa roznice miedzy mentalnoscia orientalna, ktora mowiac o wodzie opisze ci, jak czuje sie spragniony wedrowiec, kiedy dojdzie do oazy a mentalnoscia rzymsko-germanska, ktora poda ci sklad chemiczny wody. Z ktorej opowiesci bedziesz wiedzial lepiej CZYM jest woda dla zycia?
|
Śr sie 21, 2013 19:50 |
|
|
|
 |
Qwerty2011
|
Nie zgadzam się z tym, że poznanie nie jest człowiekowi potrzebne do wiary. Są ludzie, którzy nie potrzebują takich "naukowych" uzasadnień dogmatów wiary. Trzeba jednak pamiętać o tych, którzy tego jednak potrzebują. Nie do każdego trafia argument, że wierzę, bo wierzę i już. Wiele osób potrzebuje uzasadnienia naukowego niektórych przynajmniej tez religijnych. Czy wiecie, że ateizm Stalina, tak jak wielu czołowych komunistów i nazistów, zaczął się od zapoznania się z teorią Darwina? Doszli do wniosku - Bóg to bzdura, człowiek powstał sam z siebie a ludziom do głowy wkłada się religijne brednie. Nawet to forum jest pełne ludzi, dla których Biblia jest zbiorem starożytnych legend. A ilu ludzi tak myśli, nawet w samym kościele? Więcej - od księdza usłyszałem kiedyś, że Genesis, to zbiór starożytnych mitów ludów wschodu a właściwy przekaz zaczyna się dopiero dalej Myślę, że objawienia są potrzebne wielu osobom. Bóg jest Bogiem żywym i działa tak jak chce. Daje wiele dowodów na prawdziwość swoich objawień. A czasami mam wrażenie, że gdyby Chrystus wrócił cieleśnie teraz na Ziemię i zaczął głosić swoją naukę, to wielu współczesnych "uczonych w Piśmie" oznajmiłoby, że jest heretykiem. To oczywiście nie oznacza, że trzeba wierzyć w każde objawienie, bo świat pełen jest szaleńców i fałszywych proroków. Bóg też o tym wie i daje nam znaki prawdziwości swoich objawień.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Cz sie 22, 2013 7:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Biblia nie przekazuje historii, ale prawdę o Bogu. Owszem uważam, że skoro Bóg przez wieki wybiera mistyków, wizjonerów, to uwzględnia potrzeby człowieka. Niemniej objawienia prywatne w żaden sposób nie korygują przekazu biblijnego, przydają nowych obrzędów, napominają, przypominają o Bożej miłości i miłosierdziu. Każde "objawienie" korygujące, zmieniające przekaz biblijny budzi uzasadnione wątpliwości o źródło pochodzenia. Bóg nie sieje zamętu.
|
Cz sie 22, 2013 7:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Qwerty2011, ja rozumiem, ze ludzie chcieliby wiedziec a nie tylko wierzyc. W czasach Darwina rozpowszechnialo sie przekonanie, ze w ogole calosc Biblii to mitologia. Dlatego odkrycia archeologiczne, ktore potwierdzaly prawdziwosc najpierw Nowego, a potem Starego Testamentu byly tak sensacyjne i wspomagaly wiare wielu. Dla Zydow dodatkowo, sa one okryciami ich wlasnej historii, dlatego jest tak wiele stanowisk archeologicznych i badan w Izraelu. Jednoczesnie pewnien ksiadz przestrzegal mnie kiedys przed zbytnia wiara w jakiekolwiek odkrycia. Jest komplentie nieistotne dla naszej wiary Bogu, czy odkryejmy Arke Przymierza, i czy jakis detal historyczny sie zgadza, czy nie. Wedlug aktualnych badan historycznych Jerycho z czasow biblijinych nie mialo zadnych wielkich murow i bylo kupa gruzu. A w Biblii jest mowa o zniszczeniu glosem trab. Moze chodzilo o inne miasto? A moze to echo innych bitew, ktore pasowalo do opowiesci i historii, ktora autor chcial przekazac?
Naprawde nie wiem, dlaczego mialyby byc dla nas dzis istotne detale "stworzenia czlowieka". Szczegolnie, jezeli te detale sa sprzeczne z przekazem biblijnym, ktory jest dla mnie bardziej symboliczny niz naukowy. Bo sa sprzeczne. Zmieniaja caly wydzwiek historii biblijnej i wpuszczaja po kropelce, prawie niezauwazalnie, pewne trucizny: - to nie Ewa jest winna grzechu pierworodnego - Pierwsza Kobieta tez nie. - kobiety w ogole nie sa winne grzechu pierworodnego - to nie Ewa byla "matka wszystkich zyjacych" - Pan Bog nie tchnal swojego ducha w czlowieka, Pan Bog posluzyl sie manipulacjami genetycznymi - w zwiazku z tym moze i dokonal manipulacji genetycznych na Maryji? - a jezeli w tak waznej kwestii, juz na poczatku bylo inaczej niz biblia pisze, to moze cala reszta to tylko pomieszanie z poplataniem i zadnej prawdy tam sie nie doszukasz? itd itd
Jezeli cos nie polepsza naszych wiezi z Bogiem, a raczej je zatruwa, to nalezy to traktowac przynajmniej sceptycznie. Detali naukowych raczej nie poznamy, chyba, ze jakies-tam metody genetyczne sie rozwina, a poplaczemy sobie to, co w przekazie Biblii najistotniejsze: Czlowiek jest istota wolna i te wolnosc wykorzystal zle. Przez to wszedl na swiat grzech, czyli nieufnosc Bogu, nieufnosc wobec innych ludzi, egoizm i wszystko co za tym idzie. Ale Bog nie przestal kochac czlowieka i robil wszystko, zeby on do Niego wrocil. Az do ofiary zycia Jego Syna. I Jego zmartwychwstania Ofiary, ktora zburzyla mur nieufnosci, ktory czlowiek budowal. I teraz mozemy znowu byc z Bogiem, nie dzieki naszym zaslugom, ale dzieki Jego Milosci, jezeli tylko te milosc przyjmiemy. Bo On daje nam zycie tu i w przyszlosci.
|
Cz sie 22, 2013 8:01 |
|
 |
JedenPost
|
Qwerty2011 napisał(a): Nie do każdego trafia argument, że wierzę, bo wierzę i już. Powiem Ci szczerze, że czasem do mnie bardziej trafia takie postawienie sprawy, niż coś takiego, jak to co przedstawiłeś. Zastanowiłeś sie może jakie swiadectwo wierzącym wystawiasz, deklarując nagle wiare w tak odjechane teorie jakiegoś ksiedza, oparte na jego rzekomych wizjach, sprzeczne zarówno z Biblią jak i nauką, które nastepnie gorączkowo starasz sie z jednym i z drugim uzgodnic? ///Przepraszam za brak ogonków przy c i e, cos mi sie sypło.///
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz sie 22, 2013 8:56 |
|
 |
Qwerty2011
|
Kael napisał(a): Naprawde nie wiem, dlaczego mialyby byc dla nas dzis istotne detale "stworzenia czlowieka". Ja tego nie muszę wiedzieć, ale znam wielu, dla których sprzeczność (dla mnie pozorna, dla nich rzeczywista) pomiędzy Biblią a nauką jest nie do pogodzenia. Dla nich wizja lepienia człowieka z ziemi i wyciągania z kogoś żebra to starożytny mit, taka baja prymitywnych ludzi. Baja dzisiaj nikomu już niepotrzebna, no chyba, że etnologom ludów dawnych. Kael napisał(a): Szczegolnie, jezeli te detale sa sprzeczne z przekazem biblijnym, ktory jest dla mnie bardziej symboliczny niz naukowy. Ta sprzeczność jest jednak bardzo wątpliwa. Właśnie po raz kolejny przeczytałem: "Upadek pierwszych ludzi". Czy to nie Ewa kusiła Adama? Kusiła Czy to nie ona podała mu zakazany owoc? Podała "Mężczyzna odpowiedział: «Niewiasta, którą postawiłeś przy mnie, dała mi owoc z tego drzewa i zjadłem»." - czy to zdanie nie jest prawdziwe w perspektywie objawień ks. Guido? Jest "Mężczyzna dał swej żonie imię Ewa, bo ona stała się matką wszystkich żyjących." - a czy to jest nieprawdziwe? Nie, wszystko się zgadza. Itd itd. Czy nie jest przypadkiem tak, że niewolniczo trzymamy się swoich schematów myślowych? Oczywiście powiesz - tradycja Kościoła równie ważna. Ale czy i ona nie mówi przede wszystkim o winie Adama? Czy w piśmie nie jest napisane:"Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty". Dlaczego tylko Adma wydalił. A Ewy to już nie? Kael napisał(a): to nie Ewa byla "matka wszystkich zyjacych" Ależ także z objawień ks. Guido wynika, że jest. Kael napisał(a): Pan Bog nie tchnal swojego ducha w czlowieka, Pan Bog posluzyl sie manipulacjami genetycznymi A co to za argument? W jaki sposób z objawień wynika, że Bóg nie tchnął swego ducha w człowieka? Jak rozumiesz-posłużył się manipulacjami genetycznymi. Czy całe życie na ziemi nie jest rodzajem działania różnych "manipulacji genetycznych". Jesteś kreacjonistą? Kael napisał(a): w zwiazku z tym moze i dokonal manipulacji genetycznych na Maryji? A jeśliby nawet tak był (jak dziwnie by to nie brzmiało), to, co to zmienia w nauce Kościoła? Kael napisał(a): Jezeli cos nie polepsza naszych wiezi z Bogiem, a raczej je zatruwa, to nalezy to traktowac przynajmniej sceptycznie. Niech więc dla kogoś, kto woli język alegorii biblijnej - tak pozostanie jak było. A dla tych, którym on przeszkadza (nie wystarcza), niech będzie wersja objawiona ks. Guido. W zasadzie są one tym samym, tylko język inny. Dla mnie samego wizja niczego nie zatruwa, co więcej, w dużej części pokrywa się z tym, co wewnętrznie czułem. W niczym nie umniejszyło to mojej wierze ani niczego w niej nie zatruło ani niczego nie zmieniło JedenPost napisał(a): Zastanowiłeś sie może jakie swiadectwo wierzącym wystawiasz, deklarując nagle wiare w tak odjechane teorie jakiegoś ksiedza, oparte na jego rzekomych wizjach, sprzeczne zarówno z Biblią jak i nauką, które nastepnie gorączkowo starasz sie z jednym i z drugim uzgodnic? Nie wiem, czy w nie wierze, czy nie. Wydają mi się możliwe i tyle. Najlepiej użyć argumentu - "sprzeczne z Biblią", "rzekome wizje", "sprzeczne z nauką" (to już wogóle odjechany argument). Stąd już prawie krok do "spalenia na stosie". Najlepiej też w ogóle nie wgryźć się w temat tylko wydać szybki osąd i przywalić ewangelicznym kamorem.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Cz sie 22, 2013 9:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Qwerty2011 napisał(a): Czy to nie Ewa kusiła Adama? Kusiła Czy to nie ona podała mu zakazany owoc? Podała "Mężczyzna odpowiedział: «Niewiasta, którą postawiłeś przy mnie, dała mi owoc z tego drzewa i zjadłem»." - czy to zdanie nie jest prawdziwe w perspektywie objawień ks. Guido? Jest Nie jest. Bo "postawiles przy mnie" oznacza nie matke, ale zone, w calosci opisu. Qwerty2011 napisał(a): "Mężczyzna dał swej żonie imię Ewa, bo ona stała się matką wszystkich żyjących." - a czy to jest nieprawdziwe? Nie, wszystko się zgadza. No przeciez nie zgadza: jego zona byla i miala byc Pierwsza Kobieta. Diabel siedzi w szczegolach i tu sie to sprawdza. W raju tez tak zaczal: od niewinnego pytania. I dlatego dla mnie w perspektywie moich doswiadczen zyciowych opis biblijny grzechu pierowordnego jest jak najbradziej prawdziwy: i szatan tak dziala (od drobnej niepewnosci, lekkich watpliwosci, do zarzucenia Bogu klamstwa) i czlowiek tak reaguje( najpierw cos zle zrobi, a potem bedzie zrzucal wine na wszystkich: od zony, do samego Boga - "niewiasta ktora (Ty) postawiles przy mnie", zeby tylko sie nie przyznac, ze to on cos zle zrobil). Itd itd. Czy nie jest przypadkiem tak, że niewolniczo trzymamy się swoich schematów myślowych? Oczywiście powiesz - tradycja Kościoła równie ważna. Ale czy i ona nie mówi przede wszystkim o winie Adama? Czy w piśmie nie jest napisane:"Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty". Dlaczego tylko Adma wydalił. A Ewy to już nie? Qwerty2011 napisał(a): W jaki sposób z objawień wynika, że Bóg nie tchnął swego ducha w człowieka? Jak rozumiesz-posłużył się manipulacjami genetycznymi. Czy całe życie na ziemi nie jest rodzajem działania różnych "manipulacji genetycznych". Jesteś kreacjonistą? Kael napisał(a): w zwiazku z tym moze i dokonal manipulacji genetycznych na Maryji? A jeśliby nawet tak był (jak dziwnie by to nie brzmiało), to, co to zmienia w nauce Kościoła? Nie jestem kreacjonista, ale uwazam osobiscie, ze Panu Bogu niepotrzebne jest laboratorium z in vitro, zeby stworzyc czlowieka (czyli zaingerowac w ewolucje), zeby zrodzil sie Jego Syn, czyli zeby Bog stal sie czlowiekiem czy elektrownia atomowa wielkiej mocy zeby Jezus zmartwychwstal. Co wiecej, nie spedza mi to snu z powiek, jezeli wiem, ze Jerycha nie bylo (najprawdopodobniej) w czasach biblijnych. Kiedy zabierzemy sie za szczegolowe rozkladanie na czynniki pierwsze przekazu biblijnego w swietle aktualnie zannej nam nauki, to wlasnie moze dojsc do tego, ze ludzie zamiast skupiac sie na przekazie duchowym, zaczna wynajdywac niescislosci. A przekaz biblijny dla nas NIE jest o ewolucji, archeologii, biologii, astronomii itd. Jest o historii Boga z ludzmi na tle rzeczywistej historii.
|
Cz sie 22, 2013 9:36 |
|
 |
Qwerty2011
|
Kael napisał(a): Bo "postawiles przy mnie" oznacza nie matke, ale zone, w calosci opisu. Ale matką Adama nie była Ewa. Matką i Ojcem był Bóg, bo to On umieścił gamety w ciele Ewy. Kael napisał(a): No przeciez nie zgadza: jego zona byla i miala byc Pierwsza Kobieta. Rozumiem ten argument. Tylko, co znaczyło "żona" w starohebrajskim? Czym rózniło się od "kobieta", "niewiasta", czy nawet ogólnie "osobnik płci żeńskiej"? Kael napisał(a): Diabel siedzi w szczegolach i tu sie to sprawdza. W raju tez tak zaczal: od niewinnego pytania. Jeśli boisz się, że objawienie ma pochodzenie szatańskie, to pragnę Cię uspokoić. Ks. Bortoluzzi odprawił nad nimi egzorcyzm. Zrobił to w czasie ich trwania. Na to Bóg odpowiedział: Dobrze, rozumiem. (czy jakoś tak) Kael napisał(a): "niewiasta ktora (Ty) postawiles przy mnie", zeby tylko sie nie przyznac, ze to on cos zle zrobil). No tak Pytanie jeszcze: co znaczy "postawiłeś przy mnie"? Kael napisał(a): Nie jestem kreacjonista, ale uwazam osobiscie, ze Panu Bogu niepotrzebne jest laboratorium z in vitro, zeby stworzyc czlowieka (czyli zaingerowac w ewolucje), zeby zrodzil sie Jego Syn, czyli zeby Bog stal sie czlowiekiem czy elektrownia atomowa wielkiej mocy zeby Jezus zmartwychwstal. Co wiecej, nie spedza mi to snu z powiek, jezeli wiem, ze Jerycha nie bylo (najprawdopodobniej) w czasach biblijnych. Jerycho oczywiście istniało w czasach Jozuego. Jest pytanie o wielkość miasta (mury). Jest zamieszanie, bo miasto jest stare (11 000 lat) i ma wiele warstw i to częściowo przemieszanych. Podobno jest taka ogólna zasada, że Bóg nie stwarza nowych rzeczy, jeśli może posłużyć się już stworzonymi. Więc dlaczego nie miałby użyć genetyki w dziele stworzenia a później zbawienia? Kael napisał(a): A przekaz biblijny dla nas NIE jest o ewolucji, archeologii, biologii, astronomii itd. Jest o historii Boga z ludzmi na tle rzeczywistej historii. Podpisuję się pod tą opinią rękami i nogami Jeszcze raz powtórzę: Jeśli kogoś obraża, drażni, niepokoi to, co opisał ks. Bortoluzzi - niech nadal korzysta w swej wierze z alegorycznego obrazu stworzenia. To dobre, bezpieczne, wspaniałe i budujące wiarę wyjście. Cytuj: J 16, 12 Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz [jeszcze] znieść nie możecie.
|
Cz sie 22, 2013 11:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Qwerty2011 napisał(a): Podobno jest taka ogólna zasada, że Bóg nie stwarza nowych rzeczy, jeśli może posłużyć się już stworzonymi. Więc dlaczego nie miałby użyć genetyki w dziele stworzenia a później zbawienia? Dlaczego? Nie wiem. Moze sie posluzyl. Tyle, ze jezeli niematerialny Bog musi materialnie manipulowac na gametach i je "wszczepiac" (jak gdyby zwyczajna mutacja wewnatrz organizmu to byl za maly "cud"), to juz jest jakby mniej ... niematerialny. Moim zdaniem takie materialne interwencje sa tu zbyteczne, ale to juz jak ktos tam woli sobie wierzyc. Dla mnie jest to o tyle nieistotne dla mojej wiary, ze ja na te szczegoly techniczne moge te pare(dziesiat) lat poczekac. Ja tylu rzeczy nie wiem o naszym swiecie, na ktorym zyje, ze jeszcze ten szczegol moze mnie ominac.
|
Cz sie 22, 2013 11:33 |
|
 |
kooool
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Grzech śmiertelny doprowadzi dusze do otchłani Piekła, chyba że został wymazany przez pojednanie. Ci, którzy mogą nie być winni grzechu śmiertelnego, ale nie wierzą we Mnie, a zamiast tego uwierzyli w jakiś byt, który powstał i wytworzył się w ich głowach z powodu fałszywych idoli, powinni się bardzo obawiać. http://www.paruzja.info/wrzesien-2013/1 ... losierdzia
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Cz paź 03, 2013 10:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@koool po co wierzysz tym falszywym objawieniom i je rozpowszechniasz? Jak bedzie wygladal Sad Ostateczny powiedzial nam sam Pan Jezus w Ewangelii sw Mateusza. Jest tam cos o tym, ze ci ktorzy pojda do zycia wiecznego w ogole Pana Jezusa przedtem znali?
|
Cz paź 03, 2013 11:28 |
|
 |
Drapke
|
kooool napisał(a): Grzech śmiertelny doprowadzi dusze do otchłani Piekła, chyba że został wymazany przez pojednanie. Ci, którzy mogą nie być winni grzechu śmiertelnego, ale nie wierzą we Mnie, a zamiast tego uwierzyli w jakiś byt, który powstał i wytworzył się w ich głowach z powodu fałszywych idoli, powinni się bardzo obawiać.
Jakie to szczęście, że wierzę w siebie, a nie w żadnych idoli czy byty. Nie grożą mi zatem odchłanie Piekła. Co za ulga... 
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
Cz paź 03, 2013 11:44 |
|
 |
MirMił
|
 Re: Czy i jakie Objawienia warto czytać?
@Kael ja bym tak pochopnie nie wystawiał laurki tym objawieniom www.paruzja.info. Znasz je wszystkie na tyle, aby pokazać w którym miejscu są fałszywe? Pamiętasz jakie ataki spadły na dzieci z Fatimy, Ojca Pio i siostrę Faustynę. A przecież teraz wszyscy są Święci. Ja stosuję się do rady pozostawionej w przypowieści o Pannach roztropnych i Pannach nierozsądnych. Aby być przygotowanym i czuwać, a odstępstwo jakie widzimy dziś na świecie jeszcze bardziej utwierdza mnie w tym przekonaniu.
_________________ Kocham Boga, kocham wieś, Polski folklor kocham też! Święta Polskie -Boże Ciało, Boże Narodzenie, Wielkanoc
|
Pt paź 11, 2013 13:08 |
|
|
|