Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 20:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona
 Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Hosi napisał(a):
Acro napisał(a):
Napisałeś coś, co z grubsza oznacza "wszechmocny może to co może". Tak ja ja. Też moge to co mogę. Co ciekawe - mogę też rzeczy, których Twój wszechmocny nie może - np kłamać.

Zwrot" Acro może to co może" nie jest ekwiwalentem "wszechmocny może to co może' z tego względu że słowo "wszechmocny"odnosi się do bytu który może najwięcej.A to że nie może kłamać nie narusza jego wszechmocy ponieważ to ograniczenie nie dotyczy wszystkiego czego może jednocześnie mogąc najwięcej.Taki właśnie jest sens definicji leksykalno-teologicznej terminu "wszechmocny".

Jeden Post odpowiedział: ten, co moze najwięcej określa się jako "najpotężniejszy", "najmocniejszy". Wszechmocny oznacza mogący wszystko - i (z definicji) będzie też najpotężniejszym, ale najpotężniejszy nie musi być wszechmocny.

Podobnie - wszechwiedzący - wiedzący absolutnie wszystko, a nie najwięcej, bo na to jest zupełnie inne słowo: najmądrzejszy.

Wracają do zdań: skoro oba zdania:
Acro może to co może
wszechmocny może to co może
są prawdziwe, to z nich wynika, że Acro jest wszechmocny.

Analogicznie do:
jazda ponad 100 km/godzinę jest szybka
Acro jeździ ponad 100 km/godz
=> Acro jeździ szybko

N gru 09, 2012 22:50

formek1 napisał(a):
Nie dsykutuje o zbiorach tylko tłumaczeniu .

I ja ci właśnie tłumaczę, co oznacza określenie "wszyscy z wyjątkiem dziewic"

Cytuj:
Oczywiście może być tak że nawet niemowleta zostały zabite ale pewnosci nie ma.
Ale że płody zostały zabite to jest chyba pewność - czy też nei wiadomo, czy "kobiety brzemienne" nie zostały źle przetłumaczone zamiast " plisowane spódnice"?

Cytuj:
Podobno skonczyłeś jakies uczelnie wysokie wiec umiesz chyba sprawdzic w encyklopedii róznice między zabójstwem i morderstwem.

Tak, uczelnie, które skończyłem, były bardzo wysokie. :roll:

Cytuj:
Kara była za postepowanie.
Co czyniły okliczne narody?
9) Gdy ty wejdziesz do kraju, który ci daje Pan
(...)

Czy wybite narody wiedziały, że mają zaprzestać czczenia Baala? Bóg się im objawił?
Skąd wiesz, że nie przestały czcić Baala? Cytat z Biblii, że to było przyczyną!
Niemowlęta i płody też czciły Baala?

Cytuj:
Pisałem że Żydzi przed wypedzniem tych narodów z ziemi którą bezprawnie zajęli dawali im szansę .
Mogli przezyc pod warunkiem poddania sie i stosowania do praw Izrelskich.
Jesli nie chcieli razem z nimi zyć mogli uciec.

:lol:
Chłopie - naprawdę masz nasr..ne pod sufitem! Po raz kolejny popisujesz się skrzywioną psychiką nadającą się do resocjalizacji!

Chętnie przetestuję Twoją moralność.
Podaj mi swój adres. Odwiedzę cię i zażądam wydania pieniędzy i siostry. Jeśli się nie zgodzisz - sam będzie sobie winny, przecież mogłeś się poddać, w ostateczności uciec, więc będę mógł cię zarżnąć. OK?

I na sam koniec - poda cytat z Biblii, że Bóg przedstawił taką ofertę wybitym narodom.

Cytuj:
Bedę. Ona nic złego nie zrobiła.
Co złego zrobiły dzieci, niemowlęta, płody?

N gru 09, 2012 23:00

Acro napisał(a):
Nie dsykutuje o zbiorach tylko tłumaczeniu .
I ja ci właśnie tłumaczę, co oznacza określenie "wszyscy z wyjątkiem dziewic"

Konczę juz z tym tematem poniewaz wymyslasz.
mnie ma tam takiego zwrotu.
Poza tym nawet gdyby taki był co to własciwie oznacza?
"12) Gdy Bóg widział, iż ziemia jest skażona, że wszyscy ludzie postępują na ziemi niegodziwie, (13) rzekł do Noego: Postanowiłem położyć kres istnieniu wszystkich ludzi, bo ziemia jest pełna wykroczeń przeciw mnie; zatem zniszczę ich wraz z ziemią. (14)

Czy niemowlaki postepowały niegodziwiie . One jeszcze lezałe w "pieluchach". jak to mozliwe?
A moze niemowlaki to nie ludzie . Skoro tylko wszscy ludzie postępowali niegodziwie/.
A moze Noe który przezył z rodzina tez nie był człwoiekiiem.

Tłumaczenie to tylko tłumaczenie więc szukanie dziury w całym jest bez sensu.

Cytuj:
Oczywiście może być tak że nawet niemowleta zostały zabite ale pewnosci nie ma.
Ale że płody zostały zabite to jest chyba pewność - czy też nei wiadomo, czy "kobiety brzemienne" nie zostały źle przetłumaczone zamiast " plisowane spódnice"?

Kobiety to pewność .

Cytuj:
Kara była za postepowanie.
Co czyniły okliczne narody?
9) Gdy ty wejdziesz do kraju, który ci daje Pan
(...)
Czy wybite narody wiedziały, że mają zaprzestać czczenia Baala? Bóg się im objawił?
Skąd wiesz, że nie przestały czcić Baala? Cytat z Biblii, że to było przyczyną!
Niemowlęta i płody też czciły Baala?

Wiedziały.
Płody miały nieszczeście nie miał ich kto ratowac bo matki wolały umrzeć niz suie podporzadkować

Cytuj:
I na sam koniec - poda cytat z Biblii, że Bóg przedstawił taką ofertę wybitym narodom.

oto nakaz który dał bóg:
(10) Gdy podejdziesz do jakiegoś miasta, aby przeciw niemu walczyć, obwieścisz mu pokój. (11) Jeżeli odpowie ci pokojem i otworzy ci swoje bramy, to cały lud znajdujący się w nim stanie się twoim hołdownikiem i będzie ci służył. (12) Lecz jeżeli nie zawrze z tobą pokoju i rozpocznie z tobą wojnę, to je oblegniesz, (13) i gdy Pan, Bóg twój, wyda je w twoje ręce, wybijesz wszystkich jego mężczyzn mieczem. (14) Tylko kobiety i dzieci oraz bydło i wszystko, co będzie w tym mieście, cały łup z niego weźmiesz sobie jako zdobycz i będziesz korzystał z łupu twoich nieprzyjaciół, których dał ci Pan, Bóg twój. (15) Tak postąpisz ze wszystkimi miastami, bardzo oddalonymi od ciebie, które nie należą do miast tych narodów. (16) Jednakże z miast tych ludów, które daje ci Pan, Bóg twój, w dziedziczne posiadanie, nie zachowasz przy życiu żadnej żywej istoty, (17) gdyż obłożysz je klątwą, mianowicie: Chetejczyków, Amorejczyków, Kananejczyków, Peryzyjczyków, Chiwwijczyków i (censored), jak ci nakazał Pan, Bóg twój, (18) aby nie uczyli was czynić tych wszystkich obrzydliwości, jakie oni czynią swoim bogom, i abyście nie zgrzeszyli wobec Pana, Boga waszego. (

(Ks. Powt. Prawa 20:1-20, Biblia Warszawska)

Cytuj:
Bedę. Ona nic złego nie zrobiła.
Co złego zrobiły dzieci, niemowlęta, płody?

Dzieci zależnie od wieku i warunków gdzie sie wychowują moga byc gorsze niz dorosli.
O tym tez jest napisane w Biblii.
A niemowlaki i płody jeszcze nic nie mogłuy zrobic.

Pn gru 10, 2012 18:01

Acro napisał(a):
[
Cytuj:
Pisałem że Żydzi przed wypedzniem tych narodów z ziemi którą bezprawnie zajęli dawali im szansę .
Mogli przezyc pod warunkiem poddania sie i stosowania do praw Izrelskich.
Jesli nie chcieli razem z nimi zyć mogli uciec.

:lol:
Chłopie - naprawdę masz nasr..ne pod sufitem! Po raz kolejny popisujesz się skrzywioną psychiką nadającą się do resocjalizacji!

Chętnie przetestuję Twoją moralność.
Podaj mi swój adres. Odwiedzę cię i zażądam wydania pieniędzy i siostry. Jeśli się nie zgodzisz - sam będzie sobie winny, przecież mogłeś się poddać, w ostateczności uciec, więc będę mógł cię zarżnąć. OK?

Ty nie masz prawa do mojego mieszkania,pieniędzy i siostry.
Bóg ma prawo decydować o tym co jest Jego tak jak ja mam prawo decydować w sprawie mojego dobytku i rodziny.
Kananejczycy czy inni mieszkali na ziemi którą Bóg stworzył. Mieli obrzydliwe praktyki o których pisałem iktórej Bóg na swojej ziemi miał prawo nie tolerować. Jednak dał im 400 lat na zmianę stylu życia ale oni tego nie zrobili.
Woleli zginąć niż sie zmiebnić na dobre.

Cóz mozna na to poradzić że ktoś w moim mieszkaniu nie chce się zachowywać przyzwoicie.
Wywalam go z niego i już.
A jak nie chce to wzywam policje.

Pn gru 10, 2012 18:12

Acro, daj sobie spokój. Przecież widzisz, że dla takich foremków nie istnieje moralność, a sumienie to puste słowo. Liczy się tylko żydowska księga sprzed dwóch tysięcy lat, a raczej to, co się im osobiście czy ich sekcie na jej temat uwidzi.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn gru 10, 2012 20:47

formek1 napisał(a):
Bóg ma prawo decydować o tym co jest Jego tak jak ja mam prawo decydować w sprawie mojego dobytku i rodziny.

Nie gadaj, że jak Twoja żona zachowuje się obrzydliwie, to ją po pewnym czasie, danym na poprawę, zabijasz i bierzesz następną, choć o twardym karku...

formek1 napisał(a):
Kananejczycy czy inni mieszkali na ziemi którą Bóg stworzył. Mieli obrzydliwe praktyki o których pisałem

A skądżeś je wytrzasnął, bo w Biblii chyba nic na ten temat nie ma?

formek1 napisał(a):
i której Bóg na swojej ziemi miał prawo nie tolerować. Jednak dał im 400 lat na zmianę stylu życia ale oni tego nie zrobili.

Podaj imię choć jednego proroka, którego posłał Pan do Kanaanejczyków.

Please.

Udowodnij, że wiedzieli, że mają zmienić "styl życia"...

formek1 napisał(a):
Woleli zginąć niż sie zmienić na dobre.

Patrioci i tyle.

formek1 napisał(a):
Cóz mozna na to poradzić że ktoś w moim mieszkaniu nie chce się zachowywać przyzwoicie.

A policja zaczyna od otwarcia ognia i zabija go bez pytania o zdanie. Chyba że zdąży wyskoczyć oknem.

To się Waszmości analogia udała...

Orkiestra!

Pn gru 10, 2012 21:02

formek1 napisał(a):

Jeżeli ot tak, bez powodu, bierze i zabija sobie swoje zabawki - to owszem, ma do tego prawo, ale nie ma prawa w tej sytuacji nazywać się miłosiernym (a o to cały czas chodzi), a dodatkowo - sprawiedliwym.

Cytuj:
Mieli obrzydliwe praktyki o których pisałem iktórej Bóg na swojej ziemi miał prawo nie tolerować. Jednak dał im 400 lat na zmianę stylu życia ale oni tego nie zrobili.
Bóg im się objawił? Wytłumaczył, co robić? Proszę o cytaty! Nieśli nic nie robił w tym kierunku, to dlaczego oczekiwał, że sami z siebie się zmienią? Izrealeci zmienili się sami z siebie czy w wyniku bezpośrednich Boskich interwencji?

Cytuj:
Skąd to wiesz? Ktoś im przedstawił alternatywę? Z ich perspektywy to właśnie walczyli o życie i wolność.

Cytuj:

Cytowałem go wyżej. Rzecz i tak bez znaczenia, bo dalej piszesz:
Cytuj:
Kobiety to pewność .
KOnkretnie - brzemienne kobiety. Więc płody też grzeszyły tak?

Cytuj:
Płody miały nieszczeście nie miał ich kto ratowac bo matki wolały umrzeć niz suie podporzadkować
Więc sprawiedliwy i miłosierny ukarał płody za matki, czy tez wszechmocny nie potrafił nic ich uratować?

Cytuj:
(16) Jednakże z miast tych ludów, które daje ci Pan, Bóg twój, w dziedziczne posiadanie, nie zachowasz przy życiu żadnej żywej istoty, (17) gdyż obłożysz je klątwą, mianowicie: Chetejczyków, Amorejczyków, Kananejczyków, Peryzyjczyków, Chiwwijczyków i (censored), jak ci nakazał Pan, Bóg twój, (18) aby nie uczyli was czynić tych wszystkich obrzydliwości, jakie oni czynią swoim bogom, i abyście nie zgrzeszyli wobec Pana, Boga waszego.
Masz tu przecież czarno na białym - z tymi narodami żadnych rozmów, tylko od razy wyrżnąć! WSZYSTKIE ISTOTY, więc także niemowlęta.

Cytuj:

Czyli przyznajesz, że Bóg uśmiercił niewinne istoty? Tak czy nie?

Pn gru 10, 2012 22:07

JedenPost napisał(a):
Acro, daj sobie spokój. Przecież widzisz, że dla takich foremków nie istnieje moralność, a sumienie to puste słowo. Liczy się tylko żydowska księga sprzed dwóch tysięcy lat, a raczej to, co się im osobiście czy ich sekcie na jej temat uwidzi.

Trzeba siać, trzeba siać... Kiedyś chłopak podrośnie, zacznie więcej rozumieć, może pojawi się jakaś samodzielna myśl i wtedy przypomni sobie tę dyskusję...

Pn gru 10, 2012 22:09

Lurker napisał(a):
[Bóg ma prawo decydować o tym co jest Jego tak jak ja mam prawo decydować w sprawie mojego dobytku i rodziny.
Nie gadaj, że jak Twoja żona zachowuje się obrzydliwie, to ją po pewnym czasie, danym na poprawę, zabijasz i bierzesz następną, choć o twardym karku...

Nie mierz wszystkich swoja miarą.
moja żona nie zachowuje sie obrzydliwie.
Po za tym jako że nie stworzyłem zycia wiec nie mam prawa go nikomu odbierać.

formek1 napisał(a):
Kananejczycy czy inni mieszkali na ziemi którą Bóg stworzył. Mieli obrzydliwe praktyki o których pisałem
A skądżeś je wytrzasnął, bo w Biblii chyba nic na ten temat nie ma?

Nie bede powtarzał poczytaj wczesniejsze posty.

formek1 napisał(a):
i której Bóg na swojej ziemi miał prawo nie tolerować. Jednak dał im 400 lat na zmianę stylu życia ale oni tego nie zrobili.
Podaj imię choć jednego proroka, którego posłał Pan do Kanaanejczyków.

Prorocy chodzili do Żydów.
kanejczycy nie wierzyli w Boga który posyłał proroków więc pewnie by go zabili.

Cytuj:
Please.

Udowodnij, że wiedzieli, że mają zmienić "styl życia"...

Czytaj wczesniejsze posty.

formek1 napisał(a):
Woleli zginąć niż sie zmienić na dobre.
Patrioci i tyle.

pewnie.
Dla mnie lepeiej byc żywym obywatelem niz martwym bohaterem.
Mozna rzezcywiście chciec zginąc za ojczyznę.
Ja nie mam takich pragnień.

formek1 napisał(a):
A policja zaczyna od otwarcia ognia i zabija go bez pytania o zdanie. Chyba że zdąży wyskoczyć oknem.

Czytaj wczesniejsze posty

Pn gru 10, 2012 22:20

formek1 napisał(a):
Po za tym jako że nie stworzyłem zycia wiec nie mam prawa go nikomu odbierać.

Znaczy, że jak jakiś naukowiec za pięćdziesiąt lat wyhoduje sobie psa w probówce, od prostych związków chemicznych, to ustawa o ochronie praw zwierząt przestanie go obowiązywać? Bo stworzył życie?

A jeśli mam działkę i sąsiad ma działkę, a jedyna droga dojazdowa do jego działki biegnie przez moją działkę, to mogę mu tę drogę bezkarnie zablokować? Bo to moja własność, więc mogę sobie z nią robić co mi się żywnie podoba?

formek1 napisał(a):
Kanaanejczycy nie wierzyli w Boga który posyłał proroków więc pewnie by go zabili.

Asyryjczycy też nie wierzyli, a jednak posłał Pan Jonasza do Niniwy. Jakoś chłopak sobie poradził, że go nie zabili, ba, zaczęli się nawracać. Dlaczego nie było proroka dla Kanaanejczyków? Czekam.

formek1 napisał(a):
Dla mnie lepiej byc żywym obywatelem niz martwym bohaterem.

Obywatelem czego? Zdaje się, że proponowałeś Kanaanejczykom szybką zmianę miejsca pobytu. BTW zdajesz sobie sprawę, że wtedy cała Ziemia była już zasiedlona i Kanaanejczycy, chcąc zapewnić sobie wyżywienie w nowym kraju, musieliby powtórzyć manewr Izraelitów, tzn. zastosować wobec jego mieszkańców politykę "won bo zabiję"?

formek1 napisał(a):
Czytaj wczesniejsze posty.

Zdaje się, że faktycznie będę musiał...

Orkiestra!

Pn gru 10, 2012 22:44

Acro napisał(a):
Jeżeli ot tak, bez powodu, bierze i zabija sobie swoje zabawki - to owszem, ma do tego prawo, ale nie ma prawa w tej sytuacji nazywać się miłosiernym (a o to cały czas chodzi), a dodatkowo - sprawiedliwym.

jak juz pisałem wielokrotnie nie bez powodu.
ma prawo nazywac się miłosiernym ale nie dla bandytów.
A sprawiedliwym to juz na pewno ma prawo się nazywac.
Sprawiedliwośc polega na tym że jak ktos zabija to powinien ponieść ś m i erć.
Teraz jest wypaczona sprawiedliwosć i dlatego taki bandyta Breivik siedzi sobie w ygodnej celi.'

Cytuj:
Mieli obrzydliwe praktyki o których pisałem iktórej Bóg na swojej ziemi miał prawo nie tolerować. Jednak dał im 400 lat na zmianę stylu życia ale oni tego nie zrobili.
Bóg im się objawił? Wytłumaczył, co robić? Proszę o cytaty! Nieśli nic nie robił w tym kierunku, to dlaczego oczekiwał, że sami z siebie się zmienią? Izrealeci zmienili się sami z siebie czy w wyniku bezpośrednich Boskich interwencji?

Juz cytowałem co Bóg robił.
A przykałdy rachab ,gibeonitów, Noego czy innych pokazują że mozna sie zmienić.
Skąd Rachab wiedziała że należy sie podporządkowć zydom?
Albo Gibeonici.?
Pewnie dostali maila a inni nie mieli komputerów i zyli w niewiedzy.
Faraon 10razy był informowany że ma wypuscic Izraelitów.
Jerycho Żydzi okrążali z siedem razy.
A oni biedaki nie wiedzieli po co?
Jak ktos jest taki głupi to niestety nic mu nie pomoże.

Cytuj:
]Skąd to wiesz? Ktoś im przedstawił alternatywę? Z ich perspektywy to właśnie walczyli o życie i wolność.

Cytowałem już ten fragment.
Nie walczyli o zycie tylko o sposób zycia.
Życie mogli zachować gdyby tylko chcieli.

(10) Gdy podejdziesz do jakiegoś miasta, aby przeciw niemu walczyć, obwieścisz mu pokój. (11) Jeżeli odpowie ci pokojem i otworzy ci swoje bramy, to cały lud znajdujący się w nim stanie się twoim hołdownikiem i będzie ci służył. (12) Lecz jeżeli nie zawrze z tobą pokoju i rozpocznie z tobą wojnę, to je oblegniesz, (13) i gdy Pan, Bóg twój, wyda je w twoje ręce, wybijesz wszystkich jego mężczyzn mieczem. (

Rozumiesz.
Obwieścisz takiemu miastu pokój .
Jesli ci odpowie pokojem przezyje
Jśli będzie walczył zginie.
I byli tacy co przezyli bo nie walczyli z Żydami.

Cytuj:
Cytowałem go wyżej. Rzecz i tak bez znaczenia, bo dalej piszesz:
Kobiety to pewność .KOnkretnie - brzemienne kobiety. Więc płody też grzeszyły tak?

Kończyłeś szkoły wysokie a nie rozumiesz pisanego tekstu?
Pisze po raz ostatni.
Płody i niemowlaki nie zrobiły nic złego.
A są grzeszne z natury. Takie sie urodziły.

Cytuj:
Więc sprawiedliwy i miłosierny ukarał płody za matki, czy tez wszechmocny nie potrafił nic ich uratować?

Potrafi.

Cytuj:
(16) Jednakże z miast tych ludów, które daje ci Pan, Bóg twój, w dziedziczne posiadanie, nie zachowasz przy życiu żadnej żywej istoty, (17) gdyż obłożysz je klątwą, mianowicie: Chetejczyków, Amorejczyków, Kananejczyków, Peryzyjczyków, Chiwwijczyków i (censored), jak ci nakazał Pan, Bóg twój, (18) aby nie uczyli was czynić tych wszystkich obrzydliwości, jakie oni czynią swoim bogom, i abyście nie zgrzeszyli wobec Pana, Boga waszego.

Masz tu przecież czarno na białym - z tymi narodami żadnych rozmów, tylko od razy wyrżnąć! WSZYSTKIE ISTOTY, więc także niemowlęta.

No a jakoś niektórzy przezyli.
Mowa jest tu o tych co nie bedą się podporządkowoywać.
nie wyrywaj z kontekstu .

Cytuj:

Nie.

Pn gru 10, 2012 22:45

Lurker napisał(a):

Kanaanejczycy nie wierzyli w Boga który posyłał proroków więc pewnie by go zabili.
Asyryjczycy też nie wierzyli, a jednak posłał Pan Jonasza do Niniwy. Jakoś chłopak sobie poradził, że go nie zabili, ba, zaczęli się nawracać. Dlaczego nie było proroka dla Kanaanejczyków? Czekam.

Czytaj wczesnijsze posty

formek1 napisał(a):
Dla mnie lepiej byc żywym obywatelem niz martwym bohaterem.
Obywatelem czego? Zdaje się, że proponowałeś Kanaanejczykom szybką zmianę miejsca pobytu. BTW zdajesz sobie sprawę, że wtedy cała Ziemia była już zasiedlona i Kanaanejczycy, chcąc zapewnić sobie wyżywienie w nowym kraju, musieliby powtórzyć manewr Izraelitów, tzn. zastosować wobec jego mieszkańców politykę "won bo zabiję"?

zacytuję to co juz pisałem,
(10) Gdy podejdziesz do jakiegoś miasta, aby przeciw niemu walczyć, obwieścisz mu pokój. (11) Jeżeli odpowie ci pokojem i otworzy ci swoje bramy, to cały lud znajdujący się w nim stanie się twoim hołdownikiem i będzie ci służył. (12) Lecz jeżeli nie zawrze z tobą pokoju i rozpocznie z tobą wojnę, to je oblegniesz, (13) i gdy Pan, Bóg twój, wyda je w twoje ręce, wybijesz wszystkich jego mężczyzn mieczem. (

Rozumiesz.

Jednak wiekszosć nie chiała zawrzec pokoju.
19) Żadne miasto nie zawarło pokoju z Izraelitami prócz Chiwwitów mieszkających w Gibeonie. Wszystkie zostały zdobyte zbrojnie.

Czyli mozna było przezyć .Mozna było .

Pn gru 10, 2012 22:55

Na takiej samej zasadzie można argumentować, że najmądrzejszymi Słowianami na południe od Dunaju są Bośniacy. Kiedy wojska sułtańskie zalały Bałkany, oni jedni nawrócili się na islam. Pozostali uparli się wyznawać Chrystusa, chociaż wiedzieli, że odsuwa ich to od pewnych przywilejów, w szczególności odbiera możliwość sprawowania władzy na swojej ziemi. Serbowie, Bułgarzy, Chorwaci... idioci, co nie? A przecież szahada jest taka prosta i krótka!

Orkiestra!

Pn gru 10, 2012 23:02

Cytuj:
jak juz pisałem wielokrotnie nie bez powodu.
ma prawo nazywac się miłosiernym ale nie dla bandytów.

Tamci ludzie nie mieli pojęcia, że za wyznawanie niewłaściwego boga czeka ich rzeź! Byli przekonani, że modlą się do właściwego! Czemu od nich należałoby oczekiwać czegoś innego?

I dalej: bandytami nazywasz też niemowlęta i płody?

Cytuj:
A sprawiedliwym to juz na pewno ma prawo się nazywac.
Sprawiedliwośc polega na tym że jak ktos zabija to powinien ponieść ś m i erć.

To powinien w pierwszej kolejności zabić siebie, a wczesniej wybić swój wybrany naród.
Co ważne: najpierw musisz wyjaśnić, jakie sa prawa, a potem dopiero je egzekwować.
I kogo zabiły niemowlęta i płody, że zasłużyły na śmierć?

Cytuj:
Juz cytowałem co Bóg robił.
A przykałdy rachab ,gibeonitów, Noego czy innych pokazują że mozna sie zmienić.
Skąd Rachab wiedziała że należy sie podporządkowć zydom?
Albo Gibeonici.?
Pewnie dostali maila a inni nie mieli komputerów i zyli w niewiedzy.
Faraon 10razy był informowany że ma wypuscic Izraelitów.
Jerycho Żydzi okrążali z siedem razy.
A oni biedaki nie wiedzieli po co?
Jak ktos jest taki głupi to niestety nic mu nie pomoże.

Nie piszemy o Jerycho, tylko o wymienionych narodach. Prosze o informację o objawieniach boskich wśród Chetejczyków, Amorejczyków, Kananejczyków, Peryzyjczyków, Chiwwijczyków.

Cytuj:

Rozumiesz.

A chwilke niżej mam faragemnt który mówi, że do Chetejczyków, Amorejczyków, Kananejczyków, Peryzyjczyków, Chiwwijczyków nie wysyła emisariuszy tylko wybija od razu.

Cytuj:
Kończyłeś szkoły wysokie a nie rozumiesz pisanego tekstu?

Niektóre ze szkół, które skończyłem, miały nawet 10 metrów wysokości! :roll:

Cytuj:
Płody i niemowlaki nie zrobiły nic złego.
A są grzeszne z natury. Takie sie urodziły.

Nie pytam, czy są grzeszne, tylko co złego zrobiły, że zasłużyły na śmierć. Czyli piszesz, że nic. A trochę niżej:
Cytuj:

>Nie.
Więc jak już się na coś zdecydujesz, to daj znać.

Cytuj:
Potrafi.
To czemu tego nie zrobił? Bo jest okrutny.

Cytuj:
No a jakoś niektórzy przezyli.
Tak - konkretnie dziewice.

Cytuj:
Mowa jest tu o tych co nie bedą się podporządkowoywać.
.
Gdzie?

Pn gru 10, 2012 23:36

Przeczytałem. Wałkowaliście do znudzenia niewolników, niemowlęta i niewiasty z mężem nie obcujące. Z obrzydliwości, jakie czyniły narody Kanaanu ostało się jeno wróżbiarstwo, gusła i jakieś zagadkowe "przeprowadzanie dzieci przez ogień". Doklejki z innej księgi o nagościach, których nie wolno odsłaniać nie liczę w poczet obrzydliwości, albowiem doklejką jest i basta. O kwestii zwiastowania Przymierza ludom Kanaanu nie padło w dyskusji ani słowo, zatem w dalszym ciągu czekam na wyjaśnienie, czemu Pan do Kanaanejczyków żadnego proroka nie posłał.

Słówko odnośnie odkrycia panów archeologów. Nie znam dokładnej statystyki śmiertelności niemowląt w czasach Jozuego i spółki, ale tak sobie myślę, że będzie tego coś koło 50%. Czy panowie archeolodzy mają jakiś materiał, z którego wynika dowód, że trafili na ślady składania w ofierze żywych dzieci? I że w ogóle są to pozostałości po składaniu ofiar?

Orkiestra!

Ostatnio edytowano Wt gru 11, 2012 0:23 przez Lurker, łącznie edytowano 1 raz

Wt gru 11, 2012 0:13
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona