Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga
| Autor |
Wiadomość |
|
JedenPost
|
 Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
wojwek napisał(a): Czyli wielkie buuuum. Tak? A zastanawiałeś się kiedykolwiek jak duże musiałoby być to bum z niczego? Z jakiego niczego? To jakaś nowa teoria?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr sty 06, 2016 19:12 |
|
|
|
 |
|
Robek
|
JedenPost napisał(a): wojwek napisał(a): Czyli wielkie buuuum. Tak? A zastanawiałeś się kiedykolwiek jak duże musiałoby być to bum z niczego? Z jakiego niczego? To jakaś nowa teoria? Jemu zapewne chodzi o wielki wybuch, który w jego mniemaniu powstał z niczego To już jest mój 666 post na tym forum hehehe 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| Śr sty 06, 2016 19:15 |
|
 |
|
wojwek
|
W takim bądź razie jak powstał?
|
| Śr sty 06, 2016 19:16 |
|
|
|
 |
|
chwat
|
Robek napisał(a): wojwek napisał(a): Czyli wielkie buuuum. Tak? A zastanawiałeś się kiedykolwiek jak duże musiałoby być to bum z niczego? Co ma jakieś buuuum? do tego że świat sobie istnieje? chwat napisał(a): Trud, który włożymy w jakieś działanie, posiada całkowity brak gwarancji powrotu, i to choćby najmniejszej części tego trudu, tu i teraz w naszym ludzkim wymiarze. Zresztą nawet w wymiarze nadprzyrodzonym też nie ma takiej gwarancji, że trud ten zamieni się na życie wieczne. Gotowych recept nie ma, w znaczeniu, że za tyle dostaniesz tyle. No i dlatego większość ludzi sie od kościoła odwraca, bo co by nie próbowali zrobić, to i tak nie ma gwara absolutnie na nic. Więc najlepiej to wszystko olać, i żyć tak jak będzie najwygodniej. No jasne, pewność że zamieniasz się w kompost, to motto i inspiracja na całe życie.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| Śr sty 06, 2016 19:20 |
|
 |
|
Robek
|
wojwek napisał(a): W takim bądź razie jak powstał? Świat zawsze istniał.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| Śr sty 06, 2016 19:25 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
wojwek napisał(a): W takim bądź razie jak powstał? Sięgnij może do jakiegoś źródła popularnonaukowego? W każdym razie - nicość to koncepcja religijna, nie naukowa.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Śr sty 06, 2016 19:26 |
|
 |
|
wojwek
|
Rzeczy materialne nie mogą istnieć od zawsze.
|
| Śr sty 06, 2016 19:27 |
|
 |
|
Robek
|
wojwek napisał(a): Rzeczy materialne nie mogą istnieć od zawsze. Materia nie może wiecznie istnieć, ale energia już tak Energia jest niezniszczalna, wiec to sie tak kotłuje w nieskończoność, energia zamienia sie w materie, później materia w energie, i tak dalej.
|
| Śr sty 06, 2016 19:35 |
|
 |
|
chwat
|
Robek napisał(a): wojwek napisał(a): Czyli wielkie buuuum. Tak? A zastanawiałeś się kiedykolwiek jak duże musiałoby być to bum z niczego? Co ma jakieś buuuum? do tego że świat sobie istnieje? chwat napisał(a): Trud, który włożymy w jakieś działanie, posiada całkowity brak gwarancji powrotu, i to choćby najmniejszej części tego trudu, tu i teraz w naszym ludzkim wymiarze. Zresztą nawet w wymiarze nadprzyrodzonym też nie ma takiej gwarancji, że trud ten zamieni się na życie wieczne. Gotowych recept nie ma, w znaczeniu, że za tyle dostaniesz tyle. No i dlatego większość ludzi sie od kościoła odwraca, bo co by nie próbowali zrobić, to i tak nie ma gwara absolutnie na nic. Więc najlepiej to wszystko olać, i żyć tak jak będzie najwygodniej. A tak na poważnie Robek, to co by Cię bardziej przekonało, teoria Boga tak do bólu spłycona i ułatwiona, że pasowała by każdemu? Czy teoria Boga jako doskonałego ideału, który nas przewyższa i dlatego nie możemy Go sięgnąć?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| Śr sty 06, 2016 19:39 |
|
 |
|
wojwek
|
Robek napisał(a): wojwek napisał(a): Rzeczy materialne nie mogą istnieć od zawsze. Materia nie może wiecznie istnieć, ale energia już tak Energia jest niezniszczalna, wiec to sie tak kotłuje w nieskończoność, energia zamienia sie w materie, później materia w energie, i tak dalej. I tak się wykotłowało, że żyjemy w najbardziej uprzywilejowanym miejscu we wszechświecie?
|
| Śr sty 06, 2016 19:46 |
|
 |
|
JedenPost
|
wojwek napisał(a): Rzeczy materialne nie mogą istnieć od zawsze. Bo?
|
| Śr sty 06, 2016 19:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): wojwek napisał(a): Rzeczy materialne nie mogą istnieć od zawsze. Bo? Bo ulegaja rozpadowi i przemianom.
|
| Śr sty 06, 2016 20:13 |
|
 |
|
wojwek
|
JedenPost napisał(a): wojwek napisał(a): Rzeczy materialne nie mogą istnieć od zawsze. Bo? Udajesz prawda? Rzecz materialna nie może się stworzyć sama z niebytu, więc i nie może wiecznie istnieć.
|
| Śr sty 06, 2016 20:16 |
|
 |
|
JedenPost
|
sapper napisał(a): JedenPost napisał(a): wojwek napisał(a): Rzeczy materialne nie mogą istnieć od zawsze. Bo? Bo ulegaja rozpadowi i przemianom. No i? Doskonale określiłeś: przemiany. Nic nie znika, nic się znikąd nie pojawia. wojwek napisał(a): Rzecz materialna nie może się stworzyć sama z niebytu, więc i nie może wiecznie istnieć. Nie widzę logicznego powiązania między członami tego zdania. Dla jasnosci: założyłem, że pisząc "rzeczy materialne" masz na myśli ogól materii, a nie konkretne obiekty, które istotnie, jak zauważył sapper, powstają, a potem ulegają rozpadowi.
|
| Śr sty 06, 2016 20:23 |
|
 |
|
wojwek
|
Ale czy wszechświat nie jest konkretnym obiektem?
Szkoda, że nie widzisz logicznej spójności w tym, że skoro coś samo się stworzyć nie może, to i istnieć wiecznie też nie.
Ostatnio edytowano Śr sty 06, 2016 20:36 przez wojwek, łącznie edytowano 1 raz
|
| Śr sty 06, 2016 20:29 |
|
|
|