Paradox logiczny semantyczny, omnipotencja
Autor |
Wiadomość |
Saqura
|
 Re: Paradox logiczny semantyczny, omnipotencja
Osiris napisał(a): Eubulides napisał(a): Może.  Patrz potop biblijny. Powyżej Twoja odpowiedź na to czy Bóg może być jednocześnie miłosierny i wymordować połowę ludzkości. A to dlatego, że to Bóg i nie wiadomo co ma tak naprawdę na myśli. Więc moja odpowiedź jest taka - Twoje pojęcie miłosierdzia jest całkowicie pokręcone. Bóg ma prawo Cię życia pozbawić ,bo go nie chcesz,nie chcesz żyć tak jak On to dla Ciebie zaplanował. Nie chcesz,to ma prawo w każdej chwili,Tobie je zabrać,On je dał On zabiera.Nic na siłę,dał Ci wybór. Piszę z punku widzenia osoby wierzącej 
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Cz lis 16, 2017 18:28 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Saqura napisał(a): medieval_man napisał(a): Podobnie Bóg mówił do Adama:
'Kiedy odwrócisz się, odwrócisz się". Po prostu. Nie,powiedział tak: Jeżeli nie posłuchasz,sprzeciwisz się ..umrzesz A ty znasz hebrajskie idiomy i symbolikę? Przede wszystkim nie powiedział "jeśli" (zagrożenie) tylko "w dniu kiedy" (בְּיֹום אֲכָלְךָ ). Nie było nic o sprzeciwie. Dokładasz to sobie. Powiedział Bóg "W dniu kiedy zjesz, umrzesz". To tak jakby powiedział: "zjedzenie jest śmiercią". Odwróceniem od Boga. Odwróceniem od dobra. Zwróceniem ku brakowi-dobra Jak w twoim przypadku: "kiedy spadniesz do przepaści, zginiesz", gdzie nie ma "jeżeli się nie posłuchasz", ale "kiedy spadniesz".
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz lis 16, 2017 18:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): "obiektywne dobro i zło nie istnieje." - bardzo dobra wymówka Nie rozumiem. Wymówka od czego?
|
Cz lis 16, 2017 18:34 |
|
|
|
 |
Saqura
|
"Czy może zjadłeś z drzewa, z którego ci zakazałem jeść?" "Ponieważ posłuchałeś swej żony i zjadłeś z drzewa, co do którego dałem ci rozkaz w słowach: Nie będziesz z niego jeść" Rodz.3 Już nie zacytuję dalej, że właśnie z tego powodu została przeklęta ziemia 
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Cz lis 16, 2017 18:37 |
|
 |
Andy72
|
felek27 napisał(a): Andy72 napisał(a): "obiektywne dobro i zło nie istnieje." - bardzo dobra wymówka Nie rozumiem. Wymówka od czego? Wymówka do robienia zła, bo skoro ani Dobro ani zło nie istnieje... A przecież istnieje: jak dasz potrzebującemu 100 zł to jest dobro a jak zabierzesz to zło.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lis 16, 2017 18:40 |
|
|
|
 |
Eubulides
|
Saqura - mam wrazenie ze nadajemy na innych falach. Nie podwazam tego co napisalas w ostatnich postach. Ja mowie o czyms calkiem innym. Chodzi mi o to, ze zlo nie jest jakas "rzecza", "substancja", "bytem", bo gdyby bylo, to musialoby zostac stworone przez Boga. A tak nie jest, bo wszstko, co Bog uczynil, jest dobre. Zatem zlo musi polegac na pewnym nieporzadku, nie na substancjalnosci. Mysle ze w gruncie rzeczy zgadzasz sie z tym, tylko mnie nie zrozumialas od razu. Czy moze wprost uwazasz ze zlo pochodi od Boga?
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Cz lis 16, 2017 18:45 |
|
 |
Eubulides
|
Andy72 napisał(a): A przecież istnieje: jak dasz potrzebującemu 100 zł to jest dobro a jak zabierzesz to zło. Ale zlo nie istnieje jako substancja, tylko jako nieporzadek w czynnosci. O to chodzi. A dobro istnieje nie tylo jako dobro moralne, ale takze jako pewna rzeczywistosc. Dobrem jest np. zycie ludzkie i dlatego trzeba je chronic. Zlo zas nie jestnieje jako cos pozytywnie dane. O to sie rozchodzi.
|
Cz lis 16, 2017 18:49 |
|
 |
Saqura
|
Człowiek chciał poznać zło,taki był jego wybór/decyzja,Bóg wybór zaakceptował i dał poznać człowiekowi zło. Wybór ludzi spowodował że ziemia została poddana pod marność przez Tego kto marności ją poddał. Odwrócenie od woli to grzech, a jego konsekwencją zło (śmierć)
Ostatnio edytowano Cz lis 16, 2017 18:54 przez Saqura, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lis 16, 2017 18:50 |
|
 |
Eubulides
|
I super! Zgadzam sie z tym. 
|
Cz lis 16, 2017 18:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): felek27 napisał(a): Andy72 napisał(a): "obiektywne dobro i zło nie istnieje." - bardzo dobra wymówka Nie rozumiem. Wymówka od czego? Wymówka do robienia zła, bo skoro ani Dobro ani zło nie istnieje... A przecież istnieje: jak dasz potrzebującemu 100 zł to jest dobro a jak zabierzesz to zło. Przeczytałeś dwa ostatnie zdania mojego postu? Przecież napisałem, że dobro i zło dopiero wtedy nie istnieje gdy się połączymy z Bogiem.
|
Cz lis 16, 2017 18:53 |
|
 |
Saqura
|
Eubulides napisał(a): I super! Zgadzam sie z tym. Noo.. uffff 
|
Cz lis 16, 2017 18:56 |
|
 |
Eubulides
|
felek27 napisał(a): Przecież napisałem, że dobro i zło dopiero wtedy nie istnieje gdy się połączymy z Bogiem. A Bog nie jest Dobrem najwyzszym? Po polaczeniu z Bogiem i dobro i zlo zanika? Twoje tezy sa coraz smielsze!
|
Cz lis 16, 2017 18:58 |
|
 |
Osiris
|
Eubulides napisał(a): felek27 napisał(a): Przecież napisałem, że dobro i zło dopiero wtedy nie istnieje gdy się połączymy z Bogiem. A Bog nie jest Dobrem najwyzszym? Po polaczeniu z Bogiem i dobro i zlo zanika? Bóg jest dobrem najwyższym który może wymordować połowę ludzkości i dalej być miłosierny. Oto logiczna konsekwencja wynikająca z Boskich atrybutów 
|
Cz lis 16, 2017 18:59 |
|
 |
Saqura
|
Osiris napisał(a): Eubulides napisał(a): felek27 napisał(a): Przecież napisałem, że dobro i zło dopiero wtedy nie istnieje gdy się połączymy z Bogiem. A Bog nie jest Dobrem najwyzszym? Po polaczeniu z Bogiem i dobro i zlo zanika? Bóg jest dobrem najwyższym który może wymordować połowę ludzkości i dalej być miłosierny. Oto logiczna konsekwencja wynikająca z Boskich atrybutów  Jest też Sprawiedliwy i da Tobie to czego po śmierci ciała oczekujesz 
|
Cz lis 16, 2017 19:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eubulides napisał(a): felek27 napisał(a): Przecież napisałem, że dobro i zło dopiero wtedy nie istnieje gdy się połączymy z Bogiem. A Bog nie jest Dobrem najwyzszym? Po polaczeniu z Bogiem i dobro i zlo zanika? Twoje tezy sa coraz smielsze! Ale jakie tezy?
|
Cz lis 16, 2017 19:10 |
|
|
|