Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 19:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
 prawo moralne a religia 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Czy wartosci chrzescijanskie sa najwieksza czescia naszej kultury - sprzeczalbym sie. Najwieksza czescia naszej kultury sa wartosci uniwersalne, takie jak szacunek dla czlowieka i dla jego pogladow. Z nich bedzie wynikal tez szacunek dla Twoich pogladow jako chrzescijanskich.

Jesli chcesz wiec porozmawiac o tym, czy wypracowanie pewnych wartosci jest uzaleznione od wiary to zapraszam tutaj:
viewtopic.php?t=4826

A z czego powstaly i na jakim fundamencie opieraja sie te uniwersalne prawa moralne ?
Kiedy je tworzono o ateistach wroble nawet jeszcze nie cwierkaly

Wt cze 06, 2006 15:25
Tak. Podstawowe prawa sa tez starsze od chrzescijanstwa. O to mi chodzi.

Crosis

Wt cze 06, 2006 15:36

Tak. Podstawowe prawa sa tez starsze od chrzescijanstwa. O to mi chodzi.

Crosis

Chrzescijanstwo bierze korzenie od starego judaizmu , a ten jest jedna na najstarszych religii swiata
Krotko mowiac, to religie stworzyly prawo i etyke a nie ateizm

Wt cze 06, 2006 15:49
Gabrielu, nie bez kozery podalem Ci ten temat. Nie po to, zebys napisal tylko posta na jego koncu, ale zebys z grubsza przeczytal o co w nim chodzi.

Nigdy nie powiedzialem, ze prawo stworzyl ateizm. Religia tez nie. Prawo stworzyli ludzie. Ludzie, ktorzy wypracowali wartosci neizaleznie od wyznwanej religii. Bo judaizm tez nie jest z ludzmi od poczatkow ludzkosci.

Prawo opracowali Grecy. Babilonczycy tez. Chinczycy tez. Aztekowie. Egipcjanie. Rzymianie.

Wszyscy Ci stworzyli prawa, ktore mialy wiele wspolnego w kwestii podstawowych wartosci zycia spolecznego. Podstawowych zachowan miedzyludzkich.

Fakt powtarzania sie tych wartosci niezaleznie od wiary tworcow pokazuje wlasnie, ze podstawowe wartosci nie wynikaja z wiary. Po prostu wszystkie wiary maja podstawowe wartosci te same. Albo podobne.

Crosis

Wt cze 06, 2006 16:27

Cytuj:
Wszyscy Ci stworzyli prawa, ktore mialy wiele wspolnego w kwestii podstawowych wartosci zycia spolecznego. Podstawowych zachowan miedzyludzkich.

Fakt powtarzania sie tych wartosci niezaleznie od wiary tworcow pokazuje wlasnie, ze podstawowe wartosci nie wynikaja z wiary. Po prostu wszystkie wiary maja podstawowe wartosci te same. Albo podobne.

Widzisz, problem z wartosciami tworzonymi przez ateizm jest taki ze jako taki ateizm sam nie moze istniec zbyt dlugo
Popatrz na komunistyczna rosje, panstwo oparte bylo prawe w 100 % na wartosciach ateistycznych ...padlo
Popatrz na Chiny i ich rewolucje kulturalna w duchu ateizmu ...padlo

Kazdy system oparty w wieksozsci na ateizmie pada..to tylko kwestia czasu

Jesli europa sie nie obudzi z ateistycznego letargu podzieli los imperium rzymskiego

Ale jest jeszcze i inna strona medalu, o ile wartosci ateizmu nie jest w stanie wytworzyc zdrowego spolecznestwa o tyle jego niewielka domieszka wplywa korzystnie na jego rozwoj
Mozna to porownac do soli w zupie, niewielka ilosc tworzy zupe smaczna...a nadmiar...zupe nie do zjedzenia

Wt cze 06, 2006 16:46

hmm, a mnie ta sól zawsze sie z chrzescijanstwem kojarzyła ;)

Wt cze 06, 2006 17:01
Dla sprostowania "dżihad" czyli "święta wojna" nie jest pojęciem pejoratywnym. Oznacza walkę ze sobą w celu umocnienia własnej wiary (jak np. post w chrześcijaństwie) (było gdzieś wcześniej, ale nie czytałam całego wątku, więc nie wiem czy zostało sprostowane).

O matko to Chiny padły?? A wydawało mi się że się rozwijają :D

A tak w ogóle to prawa musiały narodzić się z pierwszymi społeczeństwami, tak jak i religie.

W dekalogu jest zdaje się o niewolnikach (i bynajmniej nie zakaz posiadania)!! (to apropos walki chrześcijaństwa z niewolnictwem).

Wt cze 06, 2006 18:07

Cytuj:
Dla sprostowania "dżihad" czyli "święta wojna" nie jest pojęciem pejoratywnym. Oznacza walkę ze sobą w celu umocnienia własnej wiary (jak np. post w chrześcijaństwie) (było gdzieś wcześniej, ale nie czytałam całego wątku, więc nie wiem czy zostało sprostowane).

Jihad czyli walka o umocnnienie wlasnej wiary oznacza rowniez walke z niewiernymi , nie tylko walke duchowa z wlasnymi slabosciami
Oczywiscie wiele jest szkol w islamie ktore roznie to slowo interpretuje , jest np odmiana salaficka ktora zaklada walke zbrojna z niewiernymi i poszerzanie wpywu islamu
Zreszta sa odpowiednie hadisy na ten temat

Cytuj:
O matko to Chiny padły A wydawało mi się że się rozwijają

Rewolucja kulturalna tj swiatopoglad oparty na ateizmie padl, i zostal potepiony
Co do rozwoju Chin to w tej chwili Chiny glownie stanowie takie miejsce skad koncentruje sie eksport na zachod panstw calej poludniowo-wschodniej azji , a nie tylko Chin.....no i oczywiscie rozwoj gospodarczy to jedno , a poszanowanie praw czlowieka to juz zupelnie co innego

Cytuj:
A tak w ogóle to prawa musiały narodzić się z pierwszymi społeczeństwami, tak jak i religie

No dlatego poniewaz to ludzie wierzacy stworzyli takie prawa a nie ateisci

Cytuj:
W dekalogu jest zdaje się o niewolnikach (i bynajmniej nie zakaz posiadania) (to apropos walki chrześcijaństwa z niewolnictwem).

A co takiego niby tam wg Ciebie jest ?

Wt cze 06, 2006 18:22
Na każdy twój argument można podać kontrargument, ale wydaje mi się bez sensu prześciganie się która wiara zrobiła więcej dobrego, a która złego.
A skąd możesz wiedzieć co było pierwsze: wiara czy prawo?(chociaż nie ma to żadnego znaczenia). Wiara uzasadniała tego, czego rozum pojąć nie umiał (zrodziła się pewnie w momencie, gdy ludzie zaczęli zadawać sobie pytania na temat otaczającego świata). Dziś rozum pojmuje znacznie więcej niż wcześniej, dlatego wielu naukowców to ateiści (nie wiem czy nie większość, może są jakieś statystyki?).
Ja próbuję zobaczyć dobro w człowieku nizależnie od jego wyznania.
Co do dżihadu nie rorumiem dlaczego ty szukasz wszędzie przykładów "ociekających krwią"?
A co do dekalogu, to np. "nie porządaj niewolnika bliźniego swego", który został wymieniony obok innych własności. Dla mnie jest to brak potępienia niewolnictwa (przyzwolenie na nie).
Ludzie zawsze są tacy sami, nie ma znaczenia czas ani miejsce. Co więcej przesiąkamy religią w której zostaliśmy wychowani i naturalne jest że uważamy ją za najbardziej uprawnioną. Tak samo myślą wyznawcy każdej innej religii.

Wt cze 06, 2006 18:56

Dziś rozum pojmuje znacznie więcej niż wcześniej, dlatego wielu naukowców to ateiści (nie wiem czy nie większość, może są jakieś statystyki?).

No wlasnie chcialbym widziec te materialy ktore twierdza ze naukowcow ateistow jest wiecej , od jakiegos czasu sie tym sloganem szafuje ..a nikt nie podal tych materialow

To ze rozum pojmuje dzis wiecej nie znaczy ze czlowiek wie jzu wszystko, co wiecej ja osobiscie im wiecej pochlaniam wiedzy tym bardziej wydaje mi sie jak bardzo malo wiem
Cytuj:
Ja próbuję zobaczyć dobro w człowieku nizależnie od jego wyznania.
Co do dżihadu nie rorumiem dlaczego ty szukasz wszędzie przykładów "ociekających krwią"?

Ja szukam wszedzie przykladow ociekajaych krwia ? Ale jesli co 10 imam ( duchowny w islamie ) wyznaje wlasnie taki wlasnie agresywny ton w islamie to trudno o tym nie pisac

Gdyby co 10 ksiadz mowil ze nalezy zabjac niewernych a za meczenska smierc ma sie automatycznie 70 dziewic w niebie do skonsumowania, co bys sobie o takiej religii pomyslala ?
Ja nie bede przytaczal hadisow o niewolnictwie czy apostazji w islamie i co za to grozi

Cytuj:
A co do dekalogu, to np. "nie porządaj niewolnika bliźniego swego", który został wymieniony obok innych własności

A mozesz mi dac link do tych stron ktore pisza w ten sposob to przykazanie ?

Wt cze 06, 2006 19:37
"Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego".

No a ja jestem bardzo ciekawa skąd wziąłeś tak dokładne statystyki o imamach :D

A wiesz co to są religie księgi w islamie?
Islam jest bardziej tolerancyjny niż myślisz.

Wt cze 06, 2006 19:57

Cytuj:
Księga Wyjścia 20,17
"Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego".

Jest to tylko przykazanie jak sie zachowac w istniejacej sytuacji tzn kiedy niewolnctwo funkcjonowalo
Nie ma nigdzie zachety albo aprobaty niewolnictwa

A św. Paweł mówi, że w Chrystusie nie ma pana i nie ma niewolników. Niewolnikom mówi: Ty jesteś wyzwoleńcem Chrystusa. Wszystko się wyrównało.

Cytuj:
No a ja jestem bardzo ciekawa skąd wziąłeś tak dokładne statystyki o imamach

A czytalem gdzies statystyki CIA na ten temat jakie nurty islamu imamowie reprezentuja

Cytuj:
A wiesz co to są religie księgi w islamie?

Wiem co to sa ludzie ksiegi w islamie
A to znasz ?

Koran 5:51 Nie bierzcie sobie za przyjaciół żydów i chrześcijan; oni są przyjaciółmi jedni dla drugich. A kto z was bierze ich sobie za przyjaciół

A moze pare innych przytoczyc ?

Cytuj:
Islam jest bardziej tolerancyjny niż myślisz

Dla muzulmanow i owszem, ale nie dla niewiernych
Wiesz co to sa dhimmi i podatek jiza ?

Wt cze 06, 2006 20:22
Czekajcie czekajcie - my nie mowimy o panstwach ateistycznych. Podane przyklady, moj drogi, to sa panstwa komunistyczne. Panstwa, ktore sa anty-religijne. Czytaj - religie uznaja za zlo, co po czesci mija sie z prawda, bo w Chinach religia nie jest bynajmniej karana, a jednak funkcjonuja.

Nie nazywaj panstw, ktore w zalozeniach mialy tepienie religii panstwami ateistycznymi, bo ateizm tepienia religi nie zaklada.

Przyklady jakie Ci wykazalem nie mowia o tym, ze religia jest zbedna, Mowia o tym, ze kazde spoleczenstwo, czy to chrzescijanskie, czy to taoistyczne, czy hinduistyczne jest w stanie wytowrzyc uniwersalne wartosci bedace podstawa funkcjonowania spoleczenstwa.

Bo w koncu Dekalog nie dal nam nic wiecej, niz to co bylo wczesniej. Przed nim. Nie mielismy sytuacji, ze nagle bylo nic nic nic nic i potem bum! Dekalog. I nastala jasnosc.

Cywilizacje funkcjonowaly zanim powstalo chrzescijanstwo. Funkcjonowaly na podobnych prawach, wprowadzanych w zakresie pojmowania ludzkiego. O to mi chodzi.

Przykro mi, ze temat ten zrozumiales tak, ze chce odmowic religiom ich wartosci - nie.

Ale irytuje mnie to, ze szacunek dla czlowieka i dla jego pogladow nazywa sie wartoscia chrzescijanska. To dla mnie wartosc uniewrsalna, wspolna.

Wartoscia chrzescijanska jest dla mnie np czystosc przed slubem. Wartoscia chrzescijanska jest zaloba. Ale np juz moje poszanowanie dla kogos, kto zalobe nosi ciezko juz nazwac wartoscia chrzescijanska. U mnie wynika to po prostu z szacunku, jakim daze kazdego czlowieka i jego swiatopoglad.

Crosis

Wt cze 06, 2006 20:56
Wybieranie pojedyńczych wersetów, wyrwanych z kontekstu, to nieczyste zagranie. Radzę przeczytać: Sura 5 wer. 57. to wyjaśnia, o jakich Żydów i Chrześcijan chodzi... (a w ogóle, to radzę czytać to w całości, ze zrozumieniem;)

"O Ye who believe! Choose not for guardians such of those who received the Scripture before you, and of the disbelievers, as make a jest and sport of your religion. But keep your duty to Allah if ye are true believers"

Wt cze 06, 2006 21:27

Wybieranie pojedyńczych wersetów, wyrwanych z kontekstu, to nieczyste zagranie. Radzę przeczytać: Sura 5 wer. 57. to wyjaśnia, o jakich Żydów i Chrześcijan chodzi... (a w ogóle, to radzę czytać to w całości, ze zrozumieniem;)

"O Ye who believe! Choose not for guardians such of those who received the Scripture before you, and of the disbelievers, as make a jest and sport of your religion. But keep your duty to Allah if ye are true believers"

Jako kredyt dobrej woli zalozmy na chwile ze masz racje

A co powiesz o tej surze ?

Zaprawdę, ci, którzy nie uwierzą [w Jedność Boga i jego Wysłannika Muhammada], spośród ludzi Księgi [Żydów i Chrześcijan] i Al-Muszrikuun (politeiści, poganie, bałwochwalcy), będą w ogniu Gehenny, gdzie będą przebywać na wieki. Oni są najgorsi ze stworzeń! Sura 98: 8

To tez wyrwane z kontekstu ?

Wt cze 06, 2006 22:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona