Która wiara, która religia...
Autor |
Wiadomość |
filippiarz
|
adam111151 napisał(a): no własnie czytałem i w Biblii napisano ze człowek istnieje 6000 lat. Hi hi. Nie ma nic takiego napisane
A stosując Twoje magiczno-okultystyczno-nostradamusowe podejście do Biblii to twierdzę, że na jej podstawie można wywnioskować, że "trzech króli" było pierwszymi ludźmi którzy obeszli świat dookoła :"Gdy zaś Jezus narodził się w Betlejem w Judei za panowania króla Heroda, oto Mędrcy ze Wschodu przybyli do Jerozolimy i pytali: "Gdzie jest nowo narodzony król żydowski? Ujrzeliśmy bowiem jego gwiazdę na Wschodzie i przybyliśmy oddać mu pokłon"." - Mt 2,1-2
Mędrcy ze wschodu co szli na wschód - czyli byli z zachodu chyba? Rozgryziesz to? 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt paź 03, 2006 9:10 |
|
|
|
 |
dogmeat
|
adam napisał(a): no własnie czytałem i w Biblii napisano ze człowek istnieje 6000 lat.
Zaczynam odnosić wrażeni że ty sobie po prostu z nas wszystkich robisz kpiny.
_________________ agnostyk
|
Wt paź 03, 2006 15:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zaczynam odnosić wrażeni że ty sobie po prostu z nas wszystkich robisz kpiny.
chyba rzeczywiście. Kończę tu pisać, bo z dyskusją nie ma to nic wspólnego. Moje argumenty nazywane są argumentami bez dowodów, bądź zbijane są argumentem "ja się na tym nie znam, ale na pewno nie masz racji". Albo najlepsze: w Biblii tego nie napisano! To chyba sugeruje że nie potrafię czytać!
Adam: To ja zacznę wierzyć, że ludzie zostali stworzeni przez ufoludki, a piramidy są dowodem na nasze pozaziemskie pochodzenie. Udowodnij, że tak nie jest!
|
Wt paź 03, 2006 17:55 |
|
|
|
 |
adam111151
|
Aztec napisał(a): Cytuj: no własnie czytałem i w Biblii napisano ze człowek istnieje 6000 lat.
Bibli się nie wierzy. Jak tłumaczysz słowa bibli, że gdy Bóg wygnał Kaina to ten poszedł do kraju Nod, gdzie obawiał się że tamtejsi ludzie go zabiją. Znaczy że ludzie istnieli.
a kto mówił ze ludzie nie istnieli? Cytuj: Ciekawy jest też fakt, że Bóg objął Kaina taką opieką. Dał mu specjalne znamię, aby nikt nie mógł zrobić mu krzywdy. A masę niewinnych ludzi ten sam Bóg kazał wymordować.
a gdzie tak napisane ze mase niewinnych ludzi kazal wymordowac
?
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Wt paź 03, 2006 21:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: a gdzie tak napisane ze mase niewinnych ludzi kazal wymordowac ?
A chociażby w księdze Jozuego.
Przecież to sam Pan Bóg Jahwe, namawiał Izraelitów do mordowania całych narodów. Jest scena, w której Izraelici niechętnie chcą zabijać wszystkich kobiet i dzieci, a Bóg kazuje im powrócić i wybić wszystkich tak aby nikt nie ocalał. Sam mówi jak mają zastawić na nich pułapkę. Chodziło o miasto Jerycho lub o miasto Haj. Bóg Ojciec, to chyba przykład najlepszego mordercy, kazał wybić Izraelitom wiele kobiet i dzieci, tylko dlatego, że zamieszkiwali na tym terenie, które sobie P. Bóg im obiecał.
|
Wt paź 03, 2006 21:41 |
|
|
|
 |
adam111151
|
filippiarz napisał(a): adam111151 napisał(a): no własnie czytałem i w Biblii napisano ze człowek istnieje 6000 lat. Hi hi. Nie ma nic takiego napisane  A stosując Twoje magiczno-okultystyczno-nostradamusowe podejście do Biblii to twierdzę, że na jej podstawie można wywnioskować, że "trzech króli" było pierwszymi ludźmi którzy obeszli świat dookoła :"Gdy zaś Jezus narodził się w Betlejem w Judei za panowania króla Heroda, oto Mędrcy ze Wschodu przybyli do Jerozolimy i pytali: "Gdzie jest nowo narodzony król żydowski? Ujrzeliśmy bowiem jego gwiazdę na Wschodzie i przybyliśmy oddać mu pokłon"." - Mt 2,1-2 Mędrcy ze wschodu co szli na wschód - czyli byli z zachodu chyba? Rozgryziesz to?  to dosyc proste trzba troche poczytac Biblie np inne tlumaczenia. (2) I pytali: - Gdzie jest nowo narodzony król żydowski? Bo widzieliśmy Jego wschodzącą gwiazdę i przybyliśmy złożyć Mu hołd. BP Cytuj: (2) mówiąc: "Gdzie jest ten narodzony król Żydów? Ujrzeliśmy bowiem jego gwiazdę, będąc na wschodzie, i przyszliśmy złożyć mu hołd".
jak widzisz nic w tym trudnego
|
Wt paź 03, 2006 21:52 |
|
 |
adam111151
|
dogmeat napisał(a): adam napisał(a): no własnie czytałem i w Biblii napisano ze człowek istnieje 6000 lat. Zaczynam odnosić wrażeni że ty sobie po prostu z nas wszystkich robisz kpiny.
Gratulacje.
Jestes pierwszy ktory na to wpadł
ale nie cały czas robie kpiny
tylko przy zupelnie bezsensownych zarzutach nie popartych zadną wiedzą.
nie mówiac juz o jakichs źródłach czy cytatach.
Np w Twoim wypadku .
nie masz pojęcia o Biblii ale próbujesz negowac zawarte w niej informacje.
proponujez mi cos poczytac ale nie podajesz żadnych cytatów które potwierdzają twoje tezy
taką dyskusję można wyrzucic do kosza.
Bo zawsze mozna cos powiedziec co jest bzdurą i kazac innym wierzyc ze to prawda.
"a przeciez na Marsie nie żyja ludzie tylko Marsjanie .
wszyscy przeciez o tym wiedzą"
widzisz jak brzmi takie zdanie .?
a przeciez większosc tutaj wąłsnie takie zdania pisze.
tylko nie o Marsie ale o Bogu ,Biblii ewolucji.
|
Wt paź 03, 2006 22:37 |
|
 |
adam111151
|
Aztec napisał(a): Cytuj: a gdzie tak napisane ze mase niewinnych ludzi kazal wymordowac ? A chociażby w księdze Jozuego. Przecież to sam Pan Bóg Jahwe, namawiał Izraelitów do mordowania całych narodów. Jest scena, w której Izraelici niechętnie chcą zabijać wszystkich kobiet i dzieci, a Bóg kazuje im powrócić i wybić wszystkich tak aby nikt nie ocalał. Sam mówi jak mają zastawić na nich pułapkę. Chodziło o miasto Jerycho lub o miasto Haj. Bóg Ojciec, to chyba przykład najlepszego mordercy, kazał wybić Izraelitom wiele kobiet i dzieci, tylko dlatego, że zamieszkiwali na tym terenie, które sobie P. Bóg im obiecał. Musisz się zdecydować Pisales ze Cytuj: A masę niewinnych ludzi ten sam Bóg kazał wymordować.
a przeciez ci z księgi Jozuego nie sa niewinni
wiec zdecyduj o co ci chodzi?
|
Wt paź 03, 2006 22:40 |
|
 |
dogmeat
|
Cytuj: Gratulacje. Jestes pierwszy ktory na to wpadł
Kto jest za banem niech podniesie rękę Cytuj: le nie cały czas robie kpiny tylko przy zupelnie bezsensownych zarzutach nie popartych zadną wiedzą. nie mówiac juz o jakichs źródłach czy cytatach. Np w Twoim wypadku . nie masz pojęcia o Biblii ale próbujesz negowac zawarte w niej informacje. proponujez mi cos poczytac ale nie podajesz żadnych cytatów które potwierdzają twoje tezy taką dyskusję można wyrzucic do kosza. Bo zawsze mozna cos powiedziec co jest bzdurą i kazac innym wierzyc ze to prawda. Pojawinie się Homo Sapiens datowane jest przez archeologów na 150 000 lat temu. 10 000 lat temu rozpoczęła się już rewolucja neolityczna podczas której powstawały pierwsze miasta. Z tamtego okresu mamy już całkiem wiarygodne dowody na istnienie ludzi, takie jak np gliniane naczynia Cytuj: a przeciez większosc tutaj wąłsnie takie zdania pisze. tylko nie o Marsie ale o Bogu ,Biblii ewolucji.
O ewolucji to akurat ty piszesz nie mając o niej pojęcia
_________________ agnostyk
|
Cz paź 05, 2006 6:19 |
|
 |
adam111151
|
dogmeat napisał(a): [ P Cytuj: a przeciez większosc tutaj wąłsnie takie zdania pisze. tylko nie o Marsie ale o Bogu ,Biblii ewolucji.
O ewolucji to akurat ty piszesz nie mając o niej pojęcia
moze nie zauwazyłes ale ja podaje cytaty naukowców a nie walsne teorie
to wiekszosc z was podaje własne przemyslenia .
jak te wyżej na temat homo sapiens.
równie dobrze mógłbys napsiac ze homo sapiens to mrówki faraona
jak podajesz ze datowaneto podaj:
czym datowane ,kto datowal, w jakiej publikacji ,cytat
tego nie ma
tak jak nie ma tego ze na marsie zyja marsjanie
też teza bez uzasadnienia
|
Cz paź 05, 2006 20:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Adam:
Masz chyba nieco mylne pojęcie o dyskusji. Uważasz, że absolutnie wszystko musi być poparte dowodami, bo inaczej uznajesz argument za wymyślony. Za dowód uznajesz tezę wygłoszoną przez naukowca, co według mnie jest zupełnym nieporozumieniem. Moją wypowiedź o genach HLA zignorowałeś totalnie, chociaż jest to dowód na to, że arka Noego nie istniała! Nie ustosunkowałeś się do tego w żaden sposób!
Podajesz cytaty sprzed pół wieku uznając je za dowód.
Dowody innych nie potwierdzone cytatami zupełnie ignorujesz. A przecież niektórzy posiadają wiedzę i na niej się opierają. Jak piszę o genach, to można mi wierzyć, bo się na tym znam. Nie muszę podawać cytatów, bo dla mnie, to co piszę jest oczywiste.
Jeżeli piszemy o faktach powszechnie znanych, a takim faktem jest to że ludzie żyją na ziemii dużo dłużej niż 6000 lat, nie trzeba tego udowadniać cytatami. Powoli wpadamy w absurd. Niedługo będziesz chciał dowodu, że woda jest mokra, a człowie ma dwie ręce i dwie nogi. Przecież to jest chore, a bawienie się innymi ludźmi uważam za chore.
Ale skoro jesteś taki biegły w dyskusji, to wytłumacz się z tego:
Napisałeś, że człowiek żyje na Ziemi od 6000lat. W innym miejscu zacytowałeś:
[/img] Cytuj: "Brak dowodów na to ,żeby neandertalczyk ustepowal nam pod jakimkolwiek względem " Fred Hoyle Ice 1981 str35 Czyli, że neandertalczyk był czlowiekiem. I cytat z wikipedi: Cytuj: Naukowcy powszechnie przyjmują iż neandertalczyk wyginął w Europie 30 tys. lat temu. Według tego poglądu miał nie wytrzymać konkurencji z Homo sapiens. Według ustaleń naukowców z Gibraltar Museum mógł jednak wymrzeć dopiero 4000 lat późnie
I co teraz?
|
Cz paź 05, 2006 21:13 |
|
 |
Asienkka
|
To ja może przypomne główny temat - "Która wiara, która religia..." ...
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Cz paź 05, 2006 21:32 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
jedna wiara, jedna religia obecna w " una catholica ecclesia)
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Cz paź 05, 2006 22:25 |
|
 |
adam111151
|
Rita napisał(a): Adam: Masz chyba nieco mylne pojęcie o dyskusji. Uważasz, że absolutnie wszystko musi być poparte dowodami, bo inaczej uznajesz argument za wymyślony.
no bo taki argument moze napisac kazdy nawet ja. tylko, że ty mówisz, że to nieprawda Cytuj: Za dowód uznajesz tezę wygłoszoną przez naukowca, co według mnie jest zupełnym nieporozumieniem.
no bardziej wierze naukowcowi ktory przynajmniej troche sie na tym zna niz większosci osób wypowiadających swoje tezy na tym forum Cytuj: Moją wypowiedź o genach HLA zignorowałeś totalnie, chociaż jest to dowód na to, że arka Noego nie istniała! Nie ustosunkowałeś się do tego w żaden sposób!
być moze przeoczyłem Cytuj: Podajesz cytaty sprzed pół wieku uznając je za dowód.
nie za dówód, tylko za argument Cytuj: Dowody innych nie potwierdzone cytatami zupełnie ignorujesz. A przecież niektórzy posiadają wiedzę i na niej się opierają.
akurat w internecie kazdy moze napsiac że jest piękną blondynką Cytuj: Jak piszę o genach, to można mi wierzyć, bo się na tym znam. Nie muszę podawać cytatów, bo dla mnie, to co piszę jest oczywiste.
a jak ja pisze o Biblii mozna mi wierzyc bo sie na tym znam ale cóz to za argument?. żaden tak jak ten, ze jestem piękny i bogaty Cytuj: Jeżeli piszemy o faktach powszechnie znanych, a takim faktem jest to że ludzie żyją na ziemii dużo dłużej niż 6000 lat, nie trzeba tego udowadniać cytatami
wedłu ciebie zyja dłuzej ,według mnie nie zyja dłużej. wiec jaki to fakt? I cytat z wikipedi: Cytuj: Naukowcy powszechnie przyjmują iż neandertalczyk wyginął w Europie 30 tys. lat temu. Według tego poglądu miał nie wytrzymać konkurencji z Homo sapiens. Według ustaleń naukowców z Gibraltar Museum mógł jednak wymrzeć dopiero 4000 lat późnie
I co teraz? ale z czym co teraz? ze wyginął ? czy że : kiedy wyginął? co do kiedy wyginął kto datowal wyyginięcie 30tys lat temu? jaka metodą.? "daty okręlsone na podstawie rozpadu radioaktywnego moga byc błędne,przy czym nie chodzi tu o kilka lat, lecz o całę rzedy wielkosci" "Zamiast chodzic po ziemi od 3,6 mli lat , człowiek zyje na niej byc moze zaledwie kilka tyś lat" Robert Gannon . "Haw Old IsIt" popular science 1979 s 81encyklopedie maja to do siebie że przepisuja rózne informacje w zaleznosci od tego w co wierza autorzy np Cytuj: Jezus Chrystus [Jego okres życia datuje się na lata od ok. 7-4 roku p.n.e. do ok. 30-33 roku n.e.
a kto tak datuje ?
moze jakies szczątki znależli ?
na jakiej podstawie?
wiec mozna napisac wszystko bo i tak nikt tego nie sprawdza
a ty wierzysz ze Jezu istniał ?
jelsi nie to znaczy, ze wikipidia na którą sie powołujesz myli sie ?
|
Cz paź 05, 2006 22:26 |
|
 |
tommy
|
Adam Twoja postawa przypomina mi piaty punkt z "Dziesieciu znakow ze jestes ortodoksyjnym chrzescijaninem".
"5 - You are willing to spend your life looking for little loopholes in the scientifically established age of Earth (few billion years), but you find nothing wrong with believing dates recorded by Bronze Age tribesmen sitting in their tents and guessing that Earth is a few generations old."
W razie gdybys nie znal angielskiego, pozwole sobie przetlumaczyc.
5 - Chetnie spedzisz cale zycie szukajac malutkich bledow w naukowo uznanym wieku Ziemii(pare miliardow lat), ale nie widzisz nic zlego w wierzeniu datom zapisanym przez plemiennych ludzi Epoki Brazu siedzacych w swoich namiotach i zgadujacych, ze Ziemia istniala od paru pokolen.
|
Pt paź 06, 2006 13:20 |
|
|
|