Co "ateizm" wniósł dla świata
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Widząc, kto jest autorem wątku, nie można mieć wątpliwości, że właśnie o taką bezsensowną prowokację chodziło. Trafna uwaga, entity.
|
Śr lip 18, 2007 23:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W sferze nauki bardzo mało. Czy ktoś potrafi chociaż wymienić 10 znanych badacz-odkrywców deklarujących siebie jako ateiści ? Raczej nie. Od wieków wiara i nauka szła ręka w rękę i pozwalała na rozwój świata. Myślę że gdyby nie było religii a dominowałby ateizm to nadal tkwilibyśmy co najwyżej w epoce Renesansu.
Ateizm i laicyzm dał światu także obozy koncentracyjne (nazistowskie Niemcy) i gułagi (Stalinowska Rosja). 
|
Cz lip 19, 2007 7:27 |
|
 |
danbog
|
Czytając demagogiczne , by nie powiedzieć kłamliwe wypowiedzi osoby o nick'u Mariolka , chciałbym sprostować szerzone przez nią kłamstwa .
Proponuje czytelnikom forum zapoznanie się z :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ateizm
Szczególnie fragment :
"W ciągu XX wieku ateizm stał się najbardziej powszechnym poglądem wśród wybitnych naukowców. Na początku XX wieku odsetek wybitnych naukowców odrzucających wiarę w Boga wynosił nieco ponad 50%. Obecnie wynosi ponad 70%. W statystycznych badaniach, jakie do tej pory się odbyły, brano pod uwagę noblistów z dziedzin naukowych, najwybitniejszych naukowców oraz członków Narodowej Akademii Nauk USA."
|
Cz lip 19, 2007 8:12 |
|
|
|
 |
danbog
|
Ups ! Oczywiście Mariolcia , a nie Mariolka . Przepraszam .
|
Cz lip 19, 2007 8:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z tej samej strony wikipedii:
"W XX wieku wspieranie ateizmu i opozycyjnego nastawienia wobec religii (antyteizm) zaczęły być popularne w państwach socjalistycznych, w tym w Chińskiej Republice Ludowej i w ZSRR. Walka z organizacjami religijnymi była z jednej strony motywowana irracjonalnością religijnych wiar, a z drugiej strony pasożytniczą naturą relacji między kościołem a wiernymi. Kościoły były tolerowane, ale podlegały ścisłej kontroli, przedstawiciele kościoła byli nadzorowani przez rządzących, a pełnienie funkcji kościelnych mogło narazić karierę. Dlatego też religijne organizacje takie jak Kościół katolicki były wśród najbardziej zagorzałych przeciwników komunistycznego reżimu. Jednak pomimo zamiarów silnej i ścisłej kontroli nad religijną aktywnością, nacisk na tę sferę ciągle malał w większości komunistycznych stanów. Albania jest przykładem najbardziej ekstremalnym, w którym pod rządami Envera Hoxhy w 1967 r. zadeklarowano formalnie ateistyczność państwa, zakazano całkowicie aktywności religijnej i systematycznie represjonowano wierzących. Prawo do praktyk religijnych zostało przywrócone w Albanii w 1990 roku."
Czyli ateizm jest podstawą każdego nowoczesnego aparatu opresji. Być może ateizm dał również światu tyranię.
|
Cz lip 19, 2007 9:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy ktoś potrafi chociaż wymienić 10 znanych badacz-odkrywców deklarujących siebie jako ateiści ?
Wg ostatnich badań opublikowanych w magazynie "Nature" 72% najwybitniejszych Amerykańskich naukowców, członków National Academy of Sciences, deklaruje się na jako ateiści, tylko 7% wierzy w osobowego Boga. 20,8% deklaruje się jako agnostycy. I tyle, mam nadzieję, że czcionka wystarczająco duża, dla ciebie, mariolciu.
[...] - dla mnie za duża - rozalka
|
Cz lip 19, 2007 9:22 |
|
 |
danbog
|
Mariolcia !
Cytuj: Czyli ateizm jest podstawą każdego nowoczesnego aparatu opresji. Być może ateizm dał również światu tyranię.
Teizm jest podstawą każdego nienowoczesnego aparatu opresji. Z całą pewnością teizm dał światu feudalną tyranię , której jest wyrazem , strażnikiem i propagatorem.
Ateizm stanowi jedynie próbę złagodzenia tejże tyranii .
|
Cz lip 19, 2007 9:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JakubN napisał(a): [...] - dla mnie za duża - rozalka
Ale to nie dla Ciebie było, tylko dla mariolci, która ma problem z przyswajaniem niewygodnych faktów. 
|
Cz lip 19, 2007 10:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wg ostatnich badań opublikowanych w magazynie "Nature" Ale według najnowszych badań w magazynie "People" jest całkowicie odwrotnie. Cytuj: Ateizm stanowi jedynie próbę złagodzenia tejże tyranii .
Rozbawiłeś mnie
Jak tyrania ateistów, ateistów SB, ateistów UB może sama siebie łagodzić ?
Chociaż u was ateistów jest wszystko możliwe byle się tylko "wybielić".
|
Cz lip 19, 2007 12:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mariolcia napisał(a): Cytuj: Wg ostatnich badań opublikowanych w magazynie "Nature" Ale według najnowszych badań w magazynie "People" jest całkowicie odwrotnie. Proszę o linka i źródło. Moje wygląda tak: Cytuj: "NATURE" SURVEY -- LESS AND LESS BELIEF
The follow-up study reported in "Nature" reveals that the rate of belief is lower than eight decades ago. The latest survey involved 517 members of the National Academy of Sciences; half replied. When queried about belief in "personal god," only 7% responded in the affirmative, while 72.2% expressed "personal disbelief," and 20.8% expressed "doubt or agnosticism." Belief in the concept of human immortality, i.e. life after death declined from the 35.2% measured in 1914 to just 7.9%. 76.7% reject the "human immortality" tenet, compared with 25.4% in 1914, and 23.2% claimed "doubt or agnosticism" on the question, compared with 43.7% in Leuba's original measurement. Again, though, the highest rate of belief in a god was found among mathematicians (14.3%), while the lowest was found among those in the life sciences fields -- only 5.5%.
|
Cz lip 19, 2007 12:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A to link do całego artykułu na ten temat.
http://www.stephenjaygould.org/ctrl/news/file002.html
Teraz czekam na Twoje wyniki z magazynu "People" mówiące o niewierze wśród członków National Academy of Sciences.
|
Cz lip 19, 2007 12:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam modów za seryjne posty w tym temacie, ale chciałbym zwrócić uwagę, na ogólny odwrót ludzi nauki od wiary w Boga, co w tym badaniach, na jakie się powołałem wskazuje jednoznacznie poniższa tabelka. Daje do myślenia, nieprawdaż??

|
Cz lip 19, 2007 12:59 |
|
 |
danbog
|
Mariolcia !
Cytuj: Jak tyrania ateistów, ateistów SB, ateistów UB może sama siebie łagodzić ?
Poprzez swój upadek i brak dążenia do ponownego zaistnienia w upadłej formie.
Poprzez uznanie własnej omylności , co teistom raczej się nie zdarza .
Ponadto tyrania SB powstała do łagodzenia tyrani wcześniejszych aparatów władzy , z ukochanym przez teistów faszyzmem włącznie .
To istnieniu komunizmu [ z SB włącznie ] w znacznej mierze zawdzięczamy ucywilizowanie kapitalizmy państw zachodnich .
Dzięki temu , zostłaś[eś] wyadukowany na tyle by czytać i pisać i nie sędzasz dni pod fabruką w oczekiwaniu że może pozwolą ci popracować 12 godź , za pół bochenka chleba . Jeśli zaś jesteś dziewczęciem [ w co troszeczkę wątpie ] nie musisz stać pod fabryką by dać dupy za kromkę chleba .
|
Cz lip 19, 2007 13:06 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Myślę, że ateizm jednka wniósł coś dla świata, np. wiarę jedynie w naukę, bycie racjonalną osobą 
|
Cz lip 19, 2007 14:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To ostatnie wniosło akurat chrześcijaństwo - podobnie zresztą jak wypracowanie podstaw współczesnej nauki.
Ale - to tak na marginesie.
Z mojej strony informacja:
przestałem się zajmować tym tematem po tym jak ktoś tu próbował udowadniać iż komunizm nie ma nic wspólnego z ateizmem.
Po prostu - ktokolwiek ma jakiekolwiek pojęcie o tym czym tak naprawdę był komunizm wie o co chodzi.
Martwi mnie tylko fakt iż osoby które wypuszczają takie tezy same o sobie mówią jako o "racjonalistach".
Cóż- choćby z z powyższego nasuwa się nieodparty wniosek iż "ateizm" oparty jest na bardzo głębokiej .. wierze a z racjonalizmem ma raczej niewiele wspólnego.
|
N sie 12, 2007 21:00 |
|
|
|