Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna strona
 Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny
Lurker napisał(a):
Kiedyś, zgodnie z obietnicą mojego aktualnego wyznania, wrócę do Pustki i nie będzie mnie.

Czego to sobie ludzie nie wymysla. Osobiscie wolalbym te dziewice czekajace na mnie po drugiej stronie chociaz polowanie w krainie wiecznych lowow tez by mnie pociagalo. W historii swiata tylko raz sie zdarzylo, ze ktos zmartwychwstal o ktorym to fakcie jakis zyd pozniej napisal, ze "prozna byla by nasza wiara".
Ale jest mnostwo faktow co do ktorych mamy watpliwosci.

N sty 27, 2013 20:12

Lurker napisał(a):
Kiedyś, zgodnie z obietnicą mojego aktualnego wyznania, wrócę do Pustki i nie będzie mnie

Czytałem kiedyś relację ateisty, który przeżył śmierć kliniczną. W czasie dramatycznego umierania w towarzystwie żony, umierania pełnego pożegnań i silnych emocji, był święcie przekonany, że za chwilę po prostu zaśnie...
Poczuł, że odchodzi, ogarnęła go błogość i stan spokoju. Zamknął oczy...
I po chwili był nad swoim ciałem. To było największe zdziwienie jego życia :)
A Ty jesteś przygotowany na taką opcję?

N sty 27, 2013 22:06

Andy72 napisał(a):
Mówi się że Bóg stworzył wszystko prócz grzechu. Wybrał możliwość grzechu po to abyśmy nie byli automatami i mieli wolną wolę, Twój dowód leży.
I znowu ta szalona myśl, że wolna wola musi oznaczać grzech. Jesli musi - to czemu nas każe za przymus, który sam stworzył? Jeśli musi - to ja nie chcę do nieba, bo tam są przecież tylko bezwolne automaty!

N sty 27, 2013 23:53

Qwerty2011 napisał(a):
Lurker napisał(a):
Kiedyś, zgodnie z obietnicą mojego aktualnego wyznania, wrócę do Pustki i nie będzie mnie

Czytałem kiedyś relację ateisty, który przeżył śmierć kliniczną. [...] I po chwili był nad swoim ciałem. To było największe zdziwienie jego życia :)
A Ty jesteś przygotowany na taką opcję?

Czytałem kiedyś relację anonimowego (albowiem OOBE w społeczności naukowej lokuje się gdzieś między homeopatią a czarami) naukowca, który przeżył coś takiego podczas wykładu - nieodparte wrażenie, że znajduje kilkanaście centymetrów z tyłu swojej głowy.

Jeśli mamy posiadać świadomość nie mając już ciała, dlaczego nie posiadamy jej we śnie bez marzeń?

Orkiestra!

Pn sty 28, 2013 0:32
Acro napisał(a):
Andy72 napisał(a):
Mówi się że Bóg stworzył wszystko prócz grzechu. Wybrał możliwość grzechu po to abyśmy nie byli automatami i mieli wolną wolę, Twój dowód leży.
I znowu ta szalona myśl, że wolna wola musi oznaczać grzech. Jesli musi - to czemu nas każe za przymus, który sam stworzył? Jeśli musi - to ja nie chcę do nieba, bo tam są przecież tylko bezwolne automaty!

W niebie nie pasują Ci bezwolne automaty, a chciałbyś nimi zasiedlić Ziemię :D

Pn sty 28, 2013 9:09

Lurker napisał(a):
Jeśli mamy posiadać świadomość nie mając już ciała, dlaczego nie posiadamy jej we śnie bez marzeń?

Bo żyjesz. Dusze obowiązują więc inne prawa.
Po śmierci więź z ciałem zrywa się.

Pn sty 28, 2013 10:00

Acro napisał(a):
@ Eubulides

Chyba zaczynasz przekombinowywać.

zacznijmy od uproszczenia listy, bo niepotrzebnie ją rozbudowujesz.
Wszechwiedza zawiera się we wszechmocny.
Zwalczanie zła zawiera się w miłosierdziu. Jego przejawem jest zwalczanie zła. Czy nazwałbyś kogoś miłosiernym, który głęboko zatroskałby się nad losem tonącego, powzdychał, nawet zapłakał - ale nie podał mu ręki?

Więc cała lista to:
1. Bóg jest wszechmocny (a więc potrafi zwalczyć zło).
2. Bóg jest miłosierny (i jako taki zwalcza zło).
3. Zło istnieje - czyli coś jest nie tak z punktami 1 lub 2.

Nie wiem, co przedefiniowywanie tych pojęć ma zmienić.

Nie jestem pewien czy wszechwiedza zawiera się w wszechmocy, ale ok, niechże tak będzie.
Co do pierwszego. Zgadzam się że Bóg potrafi zwalczać zło, jednak bywają stany tak silnie związane z pewnym złem że usunięcie tego zła spowoduje usunięcie także dobra.

Powiedzieliśmy iż Bóg nie łamie praw logiki. Zatem i on nie może sprawić aby ktoś dawał dobre świadectwo podnoszące innych na duchu, jak mężnie potrafi znosić cierpienie, bez owego cierpienia. Dalej. Jest coś takiego jak wolna wola. Z pewnością jest ona czymś dobrym, jednak udzielając ją człowiekowi Bóg musi zgodzić się z tym iż ludzie (niektórzy przynajmniej) będą zdolni innym wyrządzać krzywdę. Owszem Bóg jest wszechmocny, ale aby zahamować niektóre przynajmniej zło, musiałby pewnych ludzi pozbawić dobra im przysługującego jakie jest samostanowienie o swoim poczynaniu. Dlatego też, zachowując wolną wolę Bóg ma z pewnością jakiś ukryty cel dopuszczając zło. Ponieważ ukazujące się zło może doprowadzić do radykalnej zmiany życiowej.
Jeżeli tak sytuacja wygląda, że pewne dobra tak są związane z jakimś złem że bez niego nie mogą istnieć, to nawet wszechmocnemu nie możemy zarzucić iż nic z tym nie robi, musiałby złamać zasady logiki. A celu zła jakie jest dopuszczane znać nie musimy.

Pn sty 28, 2013 10:11

Jest przypowieść o zbożu i kąkolu, które mają rosnąć obok siebie do końca świata

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn sty 28, 2013 12:42

Alus napisał(a):
Acro napisał(a):
Andy72 napisał(a):

W niebie nie pasują Ci bezwolne automaty, a chciałbyś nimi zasiedlić Ziemię :D

Co najwyżej anielicami... :)

Pn sty 28, 2013 17:04

Eubulides napisał(a):
Powiedzieliśmy iż Bóg nie łamie praw logiki. Zatem i on nie może sprawić aby ktoś dawał dobre świadectwo podnoszące innych na duchu, jak mężnie potrafi znosić cierpienie, bez owego cierpienia.

Stach pomyśleć, jak nasze możliwości dawania dobrego świadectwa ucierpią, gdy zlikwidujemy niewolnictwo i wyzysk dzieci! Oby nigdy to nie nastąpiło!

Zauważ, że nie ma na świecie takich przejawów potwornego zła jak szępielistwo, nanobulwertykacja, zaczęrynowanie czy odbrety. Jak sobie z tym Bóg poradził?

Innymi słowy: teza, że zło jest nam potrzebne do niektórych rodzajów dobra wydaje mi się szalenie ryzykowna.

Cytuj:
Jest coś takiego jak wolna wola. Z pewnością jest ona czymś dobrym, jednak udzielając ją człowiekowi Bóg musi zgodzić się z tym iż ludzie (niektórzy przynajmniej) będą zdolni innym wyrządzać krzywdę.
ZDOLNOŚĆ to jedno, a EGZEKWOWANIE tej zdolności to coś innego.

Każdy z nas jest zdolny odgryźć sobie palec, ale nikt tego nie robi? Czemu? Tu Bóg zdołał nas przekonać, że to głupie. A może nie mamy z tego powodu wolności?

Ciągle wraca ta szalona myśl, że wolna wola musi oznaczać grzech. Jesli musi - to czemu nas każe za przymus, który sam stworzył? Jeśli musi - to ja nie chcę do nieba, bo tam są przecież tylko bezwolne automaty!

Cytuj:
A celu zła jakie jest dopuszczane znać nie musimy.
Jaki by to cel nie był - nie przystoi istocie Miłosierniej się złem wysługiwać. Wszak ponoć cel nie uświęca środków - zwłaszcza u istoty wszechmocnej.

Pn sty 28, 2013 17:13

To prawda że na świecie jest wiele zła, także w winku działań ludzkich, jednakże dobra jest równie dużo, a my będąc w tym świecie odczuwamy zło szczególnie. Bóg zaś który ma ogląd całości widzi pewne rzeczy inaczej, sądzę że widzi iż ogólny stan świata jest dobry. Kołakowski powiedział, że Bóg jest doby bo dobro istnieje. Gdyby Bóg był zły, wszystko byłoby pochłonięte infernalnym płomieniem. Tak nie jest. Pascal w Myślach tak o tym pisze:

"596. Bóg raczej chce nastroić wolę niż umysł. Doskonała jasność posłużyłaby umysłowi a zaszkodziła woli Poniżyć pychę. 597 Robimy sobie bożyszcze z samej prawdy; prawda bowiem poza miłością nie jest Bogiem, jeno jego obrazem i bałwanem, którego nie trzeba kochać ani ubóstwiać; a tym mniej nie trzeba kochać ani ubóstwiać jej przeciwieństwa, to znaczy kłamstwa.[...] 599. Gdyby nie było ciemności, człowiek nie czułby swego skażenia, gdyby nie istniało światło, człowiek nie spodziewałby się lekarstwa. Tak więc nie tylko sprawiedliwe, ale użyteczne dla nas jest, aby Bóg był w części ukryty a w części jawny, skoro jednako jest niebezpiecznie człowiekowi znać Boga nie znając swej nędzy i znać swą nędzę nie znając Boga".

Dalej. Nauka Katolicka uczy nas jasno. Bóg chciał aby wola człowieka była nieskażona, tymczasem to sam człowiek wybrał iż on sam będzie decydował co dla niego dobre a co nie. Za to nie można obwiniać Boga.
Powiem tak: skoro jest możliwe aby zło istniało, po to by z niego mogło wypływać dobro, to Bóg musi mieć ważne powody aby je dopuszczać.

I choć takie wytłumaczenie może nie przemawia do twego serca, to jedno przynajmniej jest pewne. Zło nie jest czymś co niwelowałoby racjonalność wiary. Jeżeli sądzisz przeciwnie powinieneś udowodnić następującą rzecz:

Nie jest dobry ten który pozwala na zło. Jak sądzę rzecz jest nie do wykonania, ponieważ musiałbyś wykazać iż z dopuszczanego zła nie można wyprowadzić większego dobra. Jak tego dokonasz? Żaden filozof tego nie dokonał.

A może po prostu należy pogodzić się z myślą iż wiara w wszechmocnego i dobrego Boga nie jest wewnętrznie sprzeczna?

Pn sty 28, 2013 19:23
Eubulides napisał(a):
Powiedzieliśmy iż Bóg nie łamie praw logiki.

Przyjmijmy, że nie łamie. Wypadałoby jeszcze wyjaśnić dlaczego tak się dzieje, określając jaki rodzaj relacji zachodzi między logiką a Bogiem tzn. czy Bóg jest twórcą logiki i pochodzi ona od niego (dlatego przestrzega jej zasad), czy też logika jest czymś niezależnym od Boga i Bóg chcąc, nie chcąc musi się jej podporządkować? Jeśli twierdząco odpowiemy na pierwsze pytanie to wtedy należałoby uznać, że wszelkie logiczne konsekwencje np. cierpienie - konsekwencja grzechu, są całkowicie zgodne z jego pomysłem na funkcjonowanie tego świata. Wtedy (moim zdaniem ;) ) nie da się już zdjąć z Boga odpowiedzialności za istnienie zła i cierpienia – od początku są one po prostu częścią dobrze zaplanowanej "maszynerii".
Eubulides napisał(a):
Bóg chciał aby wola człowieka była nieskażona, tymczasem to sam człowiek wybrał iż on sam będzie decydował co dla niego dobre a co nie.

Czyli nie było zamiarem Boga obdarzenie człowieka wolną wolą?
Eubulides napisał(a):
Jak sądzę rzecz jest nie do wykonania, ponieważ musiałbyś wykazać iż z dopuszczanego zła nie można wyprowadzić większego dobra.

Czy dobrym możemy nazwać kogoś, kto by czynić większe dobro przyzwala na zło, choć wcale nie musi?

Pn sty 28, 2013 20:24

Po szatańsku oskarżasz Boga. Boża wszechmoc jest ograniczona przez Prawdę, Bóg nie może kłamać. Nie może stosować "logiki" w której miałbyś wolną wolę a jednocześnie nieprawda że miałbyś wolną wolę. Zamiast oskarżać Boga przyjrzyj się sobie.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn sty 28, 2013 20:39
Andy72 napisał(a):
Po szatańsku oskarżasz Boga.

Skoro tak twierdzisz...
Andy72 napisał(a):
Nie może stosować "logiki" w której miałbyś wolną wolę a jednocześnie nieprawda że miałbyś wolną wolę.

Uznam twoją wypowiedź, jako głos za tym, że logika jest niezależna od Boga i to Bóg musi podporządkować się jej prawom, a nie ona woli Boga.
Andy72 napisał(a):
Zamiast oskarżać Boga przyjrzyj się sobie.

I robię to nieustannie. To już nie mogę raz na jakiś czas podumać sobie na temat właściwości bytów doskonałych? ;)

Pn sty 28, 2013 21:12

Szatańska to widać rzecz, jak nic przez samego Szatana wymyślona - myślenie...

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn sty 28, 2013 21:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna strona