Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 06, 2025 20:52

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Następna strona
 Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Acro napisał(a):

Juz cytowałem co Bóg robił.
A przykałdy rachab ,gibeonitów, Noego czy innych pokazują że mozna sie zmienić.
Skąd Rachab wiedziała że należy sie podporządkowć zydom?
Albo Gibeonici.?
Pewnie dostali maila a inni nie mieli komputerów i zyli w niewiedzy.
Faraon 10razy był informowany że ma wypuscic Izraelitów.
Jerycho Żydzi okrążali z siedem razy.
A oni biedaki nie wiedzieli po co?
Jak ktos jest taki głupi to niestety nic mu nie pomoże.

Nie piszemy o Jerycho, tylko o wymienionych narodach. Prosze o informację o objawieniach boskich wśród Chetejczyków, Amorejczyków, Kananejczyków, Peryzyjczyków, Chiwwijczyków.

Dobreeeeee.
Może poinformujesz mnie ty który konczyłes wysokie szkoły gdzie leżało Jerycho?
Dla ułatwienia dodam że kananejczycy to własnie:
Chetejczycy Amoryci, , Peryzyjczycy Chiwwijczycy.

Podam tez dla ułatwienia że o tym jest w Biblii.
Kanan był ojcem takich oto synów Cheta ,Amoryty chiwitty itd itp...stad potem nazwy plemion .
Ogólnie to wszcy byli kananejczykami.
Zgaduj zgadula gdzie leżało Jerycho.

Cytuj:
No a jakoś niektórzy przezyli.
Tak - konkretnie dziewice.

Nie madralo .
Nierządnica Rachab i Gibeonici.

Cytuj:
Mowa jest tu o tych co nie bedą się podporządkowoywać.

.Gdzie?

Tutaj .
Gdy podejdziesz do jakiegoś miasta, aby przeciw niemu walczyć, obwieścisz mu pokój. (11) Jeżeli odpowie ci pokojem i otworzy ci swoje bramy, to cały lud znajdujący się w nim stanie się twoim hołdownikiem i będzie ci służył.

Wt gru 11, 2012 0:22

Cytuj:
Dobreeeeee.
Może poinformujesz mnie ty który konczyłes wysokie szkoły gdzie leżało Jerycho?
Dla ułatwienia dodam że kananejczycy to własnie:
Chetejczycy Amoryci, , Peryzyjczycy Chiwwijczycy.

Podam tez dla ułatwienia że o tym jest w Biblii.
Kanan był ojcem takich oto synów Cheta ,Amoryty chiwitty itd itp...stad potem nazwy plemion .
Ogólnie to wszcy byli kananejczykami.
Zgaduj zgadula gdzie leżało Jerycho.

No i?
Wokół Jerycha biegali jacyś najeżdżcy, zdołali przekonać dwie osoby. Jak z pozostałymi miastami?

Cytuj:
Tutaj .
Gdy podejdziesz do jakiegoś miasta, aby przeciw niemu walczyć, obwieścisz mu pokój. (11) Jeżeli odpowie ci pokojem i otworzy ci swoje bramy, to cały lud znajdujący się w nim stanie się twoim hołdownikiem i będzie ci służył.

Nieustanie kolejny fragmencik tego samego tekstu umyka twojej dokonale wytresowanej w niezauważaniu niepasujących słów uwadze: (16) Jednakże z miast tych ludów, które daje ci Pan, Bóg twój, w dziedziczne posiadanie, nie zachowasz przy życiu żadnej żywej istoty, (17) gdyż obłożysz je klątwą, mianowicie: Chetejczyków, Amorejczyków, Kananejczyków, Peryzyjczyków, Chiwwijczyków i (censored),

Oczekuję odpowiedz tez na te pytanie, które dziwnie przeoczyłeś:

Tamci ludzie nie mieli pojęcia, że za wyznawanie niewłaściwego boga czeka ich rzeź! Byli przekonani, że modlą się do właściwego! Czemu od nich należałoby oczekiwać czegoś innego?

I dalej: bandytami nazywasz też niemowlęta i płody?

Co ważne: najpierw musisz wyjaśnić, jakie sa prawa, a potem dopiero je egzekwować.
I kogo zabiły niemowlęta i płody, że zasłużyły na śmierć?

Czy już się zdecydowałeś, czy niemowlęta zasłużyły na śmierć (także te z Jerycho - sam wyżej przyznajesz, że nie uratowały się tam żadne)? Czemu Bóg nie uratował niewinnych niemowląt i płodów - skoro, jak piszesz , potrafił? Nie chciało się? Jest zbyt okrutny?

Wt gru 11, 2012 0:30

Lurker napisał(a):
Przeczytałem. Wałkowaliście do znudzenia niewolników, niemowlęta i niewiasty z mężem nie obcujące. Z obrzydliwości, jakie czyniły narody Kanaanu ostało się jeno wróżbiarstwo, gusła i jakieś zagadkowe "przeprowadzanie dzieci przez ogień".

po naszemu palenie w ofierze swoich dzieci.

Cytuj:
Doklejki z innej księgi o nagościach, których nie wolno odsłaniać nie liczę w poczet obrzydliwości, albowiem doklejką jest i basta.

Nie z innej tylko z tej samej
Zrezszta jak to róznica
Cytuj:
O kwestii zwiastowania Przymierza ludom Kanaanu nie padło w dyskusji ani słowo, zatem w dalszym ciągu czekam na wyjaśnienie, czemu Pan do Kanaanejczyków żadnego proroka nie posłał.

Ile razy mam to przepisywać.
Tutaj .

(1) Gdy dowiedzieli się o tym królowie zamieszkali za Jordanem, na wzgórzu, na nizinie i wzdłuż brzegu Morza Wielkiego aż do Libanu: Chetyci, Amoryci, Kananejczycy, Peryzzyci, Chiwwici i Jebusyci, (2) sprzymierzyli się ze sobą, by walczyć wspólnie przeciw Jozuemu i Izraelitom. (3) Również mieszkańcy Gibeonu dowiedzieli się, co Jozue uczynił z miastami Jerychem
(15) Zgodził się więc Jozue na pokój z nimi i zawarł z nimi przymierze, zapewniając im życie, a książęta społeczności potwierdzili je przysięgą.

Cytuj:
Słówko odnośnie odkrycia panów archeologów. Nie znam dokładnej statystyki śmiertelności niemowląt w czasach Jozuego i spółki, ale tak sobie myślę, że będzie tego coś koło 50%. Czy panowie archeolodzy mają jakiś materiał, z którego wynika dowód, że trafili na ślady składania w ofierze żywych dzieci?

Wierzysz w ewolucję?
Poszukaj w internecie na pewno znajdziesz tez materiał o kananejczykach.

Wt gru 11, 2012 0:34

Acro napisał(a):

No i?
Wokół Jerycha biegali jacyś najeżdżcy, zdołali przekonać dwie osoby. Jak z pozostałymi miastami?

Poczytaj księge Jozuego to sie dowiesz.

podpowiem nie chcieli pokoju.
(1) Gdy dowiedzieli się o tym królowie zamieszkali za Jordanem, na wzgórzu, na nizinie i wzdłuż brzegu Morza Wielkiego aż do Libanu: Chetyci, Amoryci, Kananejczycy, Peryzzyci, Chiwwici i (censored), (2) sprzymierzyli się ze sobą, by walczyć wspólnie przeciw Jozuemu i Izraelitom. (3) Również mieszkańcy Gibeonu dowiedzieli się, co Jozue uczynił z miastami Jerychem
...
(15) Zgodził się więc Jozue na pokój z nimi i zawarł z nimi przymierze, zapewniając im życie, a książęta społeczności potwierdzili je przysięgą.

Cytuj:
Nieustanie kolejny fragmencik tego samego tekstu umyka twojej dokonale wytresowanej w niezauważaniu niepasujących słów uwadze: (16) Jednakże z miast tych ludów, które daje ci Pan, Bóg twój, w dziedziczne posiadanie, nie zachowasz przy życiu żadnej żywej istoty, (17) gdyż obłożysz je klątwą, mianowicie: Chetejczyków, Amorejczyków, Kananejczyków, Peryzyjczyków, Chiwwijczyków i (censored),

Juz pisałem
Wszystkich nie oznacza że zabili dosłownie wszystkich poniewąz z dalszej czesci wynika że nie wszyscy zostali zabici.
Wszyskich którzy sie nie podporzadkojują.
Wynika to z kontekstu i późniejszego dzilania Jozuego.
Jak jest napisane że cała ziemia śpiewa to wierz mi ziemia nie spiewa.
To taki zwrot.
Kontekst wyjasnia wtedy w czym rzecz.

Cytuj:
Tamci ludzie nie mieli pojęcia, że za wyznawanie niewłaściwego boga czeka ich rzeź! Byli przekonani, że modlą się do właściwego! Czemu od nich należałoby oczekiwać czegoś innego?

Mieli pojecie o czym świadczy zwrot:
Gdy dowiedzieli się o tym królowie zamieszkali za Jordanem
I jak sie dowiedzieli to sie zebrali wspólnie i razem zaczeli walczyc.

na temat niemowlat koniec dyskusji chyba że wskażesz mi w Biblii ze je zabijano.

Wt gru 11, 2012 0:43

formek1 napisał(a):

Ta. To ja już wolę tłumaczenie Bolesława Prusa z "Faraona", że żadne dziecko na chwałę Molocha (bodajże) w płomieniach nie zginęło - kapłani odstawiali teatrum, a dzieci szły do szkółki świątynnej.

formek1 napisał(a):
Ile razy mam to przepisywać.

Aż przepiszesz w całości i ustosunkujesz się do obłożenia pewnych narodów klątwą, w całości.

Ale dobrze wiedzieć, że na Jozuego był inny sposób niż pokorne położenie uszu po sobie.

formek1 napisał(a):
Wierzysz w ewolucję?

Ewolucja to nie jest kwestia wiary/niewiary.

Orkiestra!

Wt gru 11, 2012 0:44

Acro napisał(a):
Jeden Post odpowiedział: ten, co moze najwięcej określa się jako "najpotężniejszy", "najmocniejszy". Wszechmocny oznacza mogący wszystko - i (z definicji) będzie też najpotężniejszym, ale najpotężniejszy nie musi być wszechmocny.

Wszystkie pojęcia do czegoś się odnoszą i nie sa zawieszone w próżni.
Z definicji "wszechmocny"oznacza może wszystko w sensie potencjału.Natomiast "mogący najwięcej"czyli najpotężniejszy bądz "najmocniejszy" dotyczy wprost jego potęgi względem bytów mniej potężnych/mocnych, co ma charakter absolutny i odnosi się do innego zbioru.Mogę więc nazywac Boga jednocześnie "najpotęznieszym" czy "najmocniejszym",a także "wszechmocnym" w innym sensie i do czego innego te pojęcia odnieść.Uwzględniając powyższą argumentację nie ma tutaj mowy o żadnej sprzeczności.

Po drugie
Jak napisałem wcześniej moja definicja ma charakter leksykalno-teologiczny,a więc trzeba ją czytać w całości i przez pryzmat tego co napisałem powyżej.
A więc:
Wszechmocny(leksykalno-teologiczny)zawiera w sobie to że" może wszystko"((i ten pierwszy zwrot dotyczy znaczenia słownikowego w sensie potencjału),a "oprócz tego czego nie może nie dotyczy tego czego może" (ten zwrot dotyczy danego zbioru możliwości)jednocześnie "mogąc najwięcej ze wszystkich możliwych bytów"(ten zwrot dotyczy wartości absolutnych względem wszystkich innych bytów).
Mamy więc trzy zwroty które mieszczą się pod pojęciem "wszechmocny"w znaczeniu słownikowym iteologicznym.Jak widzisz więc, zachowane jest znaczenie leksykalne, dodane teologiczne a to z kolei skutkuje tym ,że oba sensy nie wykluczają się wzajemnie.Uwzględniając powyższą argumentacją nie ma tutaj również mowy o przedefiniowaniu pojęć.

Cytuj:

Wracają do zdań: skoro oba zdania:
Acro może to co może
wszechmocny może to co może są prawdziwe, to z nich wynika, że Acro jest wszechmocny.

Zadam ci teraz pytanie na które oczekuje odpowiedzi.
Dodaj w tych zdaniach do "Acro" słowo człowiek,oraz do "wszechmocny" pojęcie Bóg.
Wyjaśnij również co rozumiesz przez zwrot "może to co może"zastosowany przez ciebie do obu tych podmiotów..

.

Wt gru 11, 2012 9:52

formek1 napisał(a):
(1) Gdy dowiedzieli się o tym królowie zamieszkali za Jordanem, na wzgórzu, na nizinie i wzdłuż brzegu Morza Wielkiego aż do Libanu: Chetyci, Amoryci, Kananejczycy, Peryzzyci, Chiwwici i (censored), (2) sprzymierzyli się ze sobą, by walczyć wspólnie przeciw Jozuemu i Izraelitom. (3) Również mieszkańcy Gibeonu dowiedzieli się, co Jozue uczynił z miastami Jerychem
...

No i gdzie tu mowa o jakiś prorokach, objawieniach, misjonarzach? Skąd mieli wiedzieć, że wierzą w niewłaściwego Boga. Wynika z tego tylko tym większa nikczemność, że naród wybito pomimo zawarcia z nim pokoju. Nawet faszyści tacy nie byli.

Cytuj:
Wszystkich nie oznacza że zabili dosłownie wszystkich
Ten szczególny (biblijny) rodzaj "logiki" mnie powala... No i co odpowiedzieć na takie "błyskotliwe" dictum? :evil:

Cytuj:
poniewąz z dalszej czesci wynika że nie wszyscy zostali zabici.
Z faktu, że nie wszyscy zostali wybici, oznacza tylko, ze nie wykonano rozkazu, albo ze rozkazodawca zmienił zdanie w trakcie. Oryginalny rozkaz oznaczał wybicie wszystkich nawet bez negocjacji, nie mówiąc o nawracaniu.

Cytuj:
O czym się dowiedzieli? O planach ludobójczych izraelitów?

Cytuj:
na temat niemowlat koniec dyskusji chyba że wskażesz mi w Biblii ze je zabijano.
. Racja . Dla formka wszyscy nie oznacza wszyscy, tylko część. A wszechmocny nie oznacza potrafiącego wszystko, tylko dużo...
Co ciekawe sam przyznał, że w Jerycho wybito wszystkch poza 2 kobietami. Czy może niemowlęta i płody zdołały wypełznąć, tylko Biblia to przeoczyła? Więc jednak prosze o powrót do tej dyskusji i odpowiedź:

Co ważne: najpierw musisz wyjaśnić, jakie sa prawa, a potem dopiero je egzekwować.

Czy już się zdecydowałeś, czy niemowlęta zasłużyły na śmierć (także te z Jerycho - sam wyżej przyznajesz, że nie uratowały się tam żadne)? Czemu Bóg nie uratował niewinnych niemowląt i płodów - skoro, jak piszesz , potrafił? Nie chciało się? Jest zbyt okrutny?

Wt gru 11, 2012 9:58

Hosi napisał(a):
Wszystkie pojęcia do czegoś się odnoszą i nie sa zawieszone w próżni.
Z definicji "wszechmocny"oznacza może wszystko w sensie potencjału.Natomiast "mogący najwięcej"czyli najpotężniejszy bądz "najmocniejszy" dotyczy wprost jego potęgi względem bytów mniej potężnych/mocnych, co ma charakter absolutny i odnosi się do innego zbioru.Mogę więc nazywac Boga jednocześnie "najpotęznieszym" czy "najmocniejszym",a także "wszechmocnym" w innym sensie i do czego innego te pojęcia odnieść.Uwzględniając powyższą argumentację nie ma tutaj mowy o żadnej sprzecznośc

Bardzo ułatwiłoby nam dyskusję, gdybyś czytał posty, na które odpowiadasz. Właśnie to napisałem tu:Wszechmocny oznacza mogący wszystko - i (z definicji) będzie też najpotężniejszym, ale najpotężniejszy nie musi być wszechmocny. Więc w zbiorze wszechmocny zawiera się najpotężniejszy - ale zawieranie się nie jest zwrotne.

Cytuj:
Jak napisałem wcześniej moja definicja ma charakter leksykalno-teologiczny,a więc trzeba ją czytać w całości i przez pryzmat tego co napisałem powyżej.
A więc:
Wszechmocny(leksykalno-teologiczny)zawiera w sobie to że" może wszystko"((i ten pierwszy zwrot dotyczy znaczenia słownikowego w sensie potencjału),a "oprócz tego czego nie może nie dotyczy tego czego może" (ten zwrot dotyczy danego zbioru możliwości)jednocześnie "mogąc najwięcej ze wszystkich możliwych bytów"(ten zwrot dotyczy wartości absolutnych względem wszystkich innych bytów).

Pisałem co myslę o redefiniowaniu doprzez określonych terminów - niepotrzebne i nic nie wnoszące zamieszanie. Co powiesz na taką definicję (teologiczną) nikczemności: każdy byt boski? Że bez sensu? A w czym Twoje jest sensowniejsze? Wybrałeś sobie arbitralnie jakies cechy i przypisałeś je temu pojęciu.

Twoja definicja jest tym bardziej bezsensowana, bo mało iż nie zgadza się z językowym i logicznym pojęciem wszechmocy (to juz jest całkowicie wystarczający powód do dyskwalifikacji), to jeszcze z niej wynika błąd - tautologia, bo każdy może to co może. I nie uratujesz tego wymyślonym teraz dodatkiem jednocześnie "mogąc najwięcej ze wszystkich możliwych bytów"Można pomyśleć o bycie, ktory będzie faktycznie mógł wszystko a nie tylko to co może - i już Twój Bóg przestaje być wszechmocny. Nice try!
Cytuj:
Zadam ci teraz pytanie na które oczekuje odpowiedzi.
Dodaj w tych zdaniach do "Acro" słowo człowiek,oraz do "wszechmocny" pojęcie Bóg.
Wyjaśnij również co rozumiesz przez zwrot "może to co może"zastosowany przez ciebie do obu tych podmiotów..
Pochwaliłeś się już, że wiesz, co oznacza tautologia, ale mimo to pchasz się w nią namiętanie.

Oto co wymyśliłeś:
wszechmoc dotyczy tylko Boga stąd wyprowadzasz wniosek, że Bóg jest wszechmocny.
Ty masz dopiero udowodnić, że wszechmoc dotyczy Boga (nawet nie tylko Boga, ale w ogóle Boga), a tymczasem to, czego masz dowieść, wtykasz w założenia! Bład! Błąd!!

Wt gru 11, 2012 10:13

Acro napisał(a):
Pisałem co myslę o redefiniowaniu doprzez określonych terminów - niepotrzebne i nic nie wnoszące zamieszanie.

Co z tego że pisałeś,jak nawet nie wiadomo co rozumiesz przez redefiniowanie terminów.
Podaj w takim razie definicję "redefiniowania"i odnieś ją do konkretnego przykładu-wtedy dopiero to co napisałeś powyżej, będzie miało jakikolwiek sens.

Cytuj:

Twoja definicja jest tym bardziej bezsensowana, bo mało iż nie zgadza się z językowym i logicznym pojęciem wszechmocy (to juz jest całkowicie wystarczający powód do dyskwalifikacji), to jeszcze z niej wynika błąd - tautologia, bo każdy może to co może.

Może określę do bardziej precyzyjnie.Twoje rozumienie mojej definicji jest bezsensowne ponieważ jakbyś uważnie czytał, to doszedłbys do tego że składała się z dwóch członów ,a nie jednego czego nie zuważyłęś albo nie chciałeś zauważyć..Wyraznie okresliłem znaczenie słowa"wszechmocny"jako tego który wszystko może.Drugi człon definicji nie uniewaznia pierwszego członu, ponieważ logiczne,językowe znaczenie tego terminu słownik nie odnosi wprost do teologii("wszystko" w sensie leksykalnym można rozumieć również relatywnie)dlatego też nie jest z nią sprzeczny,tylko ma charakter definiujący.

Natomiast jeżeli chodzi o zdanie że "każdy może to co może" to pamiętaj że to twoje "dziecko "a nie moje.Ja tego nie napisałem ,tak więc nie mam się z czego tłuamczyć.

Cytuj:
Można pomyśleć o bycie, ktory będzie faktycznie mógł wszystko a nie tylko to co może - i już Twój Bóg przestaje być wszechmocny. Nice try!

Tak,tylko że to będzie twój byt pomyślany,a nie mój :D
Mój Bóg nie może w ten sposób przestać być wszechmocny ponieważ "wszechmoc"rozumiem inaczej jak ty. :)

Cytuj:

Oto co wymyśliłeś:
wszechmoc dotyczy tylko Boga stąd wyprowadzasz wniosek, że Bóg jest wszechmocny.
Ty masz dopiero udowodnić, że wszechmoc dotyczy Boga (nawet nie tylko Boga, ale w ogóle Boga), a tymczasem to, czego masz dowieść, wtykasz w założenia! Bład! Błąd!!

No to w takim razie o jakiej "wszechmocy"Ty dyskutujesz?

Wt gru 11, 2012 15:36

Lurker napisał(a):
Ta. To ja już wolę tłumaczenie Bolesława Prusa z "Faraona", że żadne dziecko na chwałę Molocha (bodajże) w płomieniach nie zginęło - kapłani odstawiali teatrum, a dzieci szły do szkółki świątynnej.

A ja wole znac prawde a nie bajki.

formek1 napisał(a):
Wierzysz w ewolucję?

Żeby wierzyć że zycie powstało w wynuiku ewolucji to trzeba miec wieksżą wiare niz te która uznawała Zeusa za Boga.

Wt gru 11, 2012 15:50

Acro napisał(a):
(
...

No i gdzie tu mowa o jakiś prorokach, objawieniach, misjonarzach? Skąd mieli wiedzieć, że wierzą w niewłaściwego Boga. Wynika z tego tylko tym większa nikczemność, że naród wybito pomimo zawarcia z nim pokoju. Nawet faszyści tacy nie byli.

Czytaj Biblie albo przynajmniej te fragmenty które podaje inaczej dyskusja jest bez sensu.
Jozue zawarł pokój z ttymi którzy z nim nie walczyli.
Ci którzy walczyli to zgineli.

Skąd mieli widzieć?
Stąd skad widział Rachab i Gibeonici.

Cytuj:
poniewąz z dalszej czesci wynika że nie wszyscy zostali zabici.
]Z faktu, że nie wszyscy zostali wybici, oznacza tylko, ze nie wykonano rozkazu,

Wykonano .
Mieli zawierac pokój z tymi co chieli zawrzec pomój.
Cytuj:
albo ze rozkazodawca zmienił zdanie w trakcie. Oryginalny rozkaz oznaczał wybicie wszystkich nawet bez negocjacji, nie mówiąc o nawracaniu.

Kłamstwo.
podałem wersety które o tym mówią.

Cytuj:
O czym się dowiedzieli? O planach ludobójczych izraelitów?

Przeczytaj to bedziesz wiedział.

Cytuj:
. Racja . Dla formka wszyscy nie oznacza wszyscy, tylko część. A wszechmocny nie oznacza potrafiącego wszystko, tylko dużo...
Co ciekawe sam przyznał, że w Jerycho wybito wszystkch poza 2 kobietami.

Kłamstwo lub ignorancja sam zdecyduj.
Nie umiesz czytac ze zrozumieniem więc szkoły niewiele ci dały. Poproś o zwrot pieniędzy.
Podaj moją wypowiedź że mówiłem o dwóch kobietach.

Wt gru 11, 2012 15:59

Hosi napisał(a):
Co z tego że pisałeś,jak nawet nie wiadomo co rozumiesz przez redefiniowanie terminów.
Podaj w takim razie definicję "redefiniowania"i odnieś ją do konkretnego przykładu-wtedy dopiero to co napisałeś powyżej, będzie miało jakikolwiek sens.

Moja definicja redefiniowania jest podręcznikowa - ja bowiem unikam redefiniowania :). Oznacza zmienianie utartych i przyjętych znaczeń. Np u Ciebie - nazywanie istoty o największej mocy istotą wszechmocną.

Cytuj:
Natomiast jeżeli chodzi o zdanie że "każdy może to co może" to pamiętaj że to twoje "dziecko "a nie moje.Ja tego nie napisałem ,tak więc nie mam się z czego tłuamczyć.

To Twoje uzupełnienie definicji: może wszystko o "oprócz tego czego nie może nie dotyczy tego czego może" Jakieś to połamane językowo, więc może źle zrozumiałem - napisz, co przez to rozumiesz. Wszechmocny może wszystko czy nie może wszystkiego? Np czy wszechmocny powienien móc kłamać?

Cytuj:
Mój Bóg nie może w ten sposób przestać być wszechmocny ponieważ "wszechmoc"rozumiem inaczej jak ty.
A jest szansa na to, że będziemy dyskutować w języku polskim, a nie hosinowskim? I używać słów w rozumieniu języka polskiego, a nie jakiś Twoich wytworów?

Cytuj:
No to w takim razie o jakiej "wszechmocy"Ty dyskutujesz?
Rety -zwyczajnej! Klasycznej! Logicznej! Wszechmoc - możliwość zrobienia wszystkiego (co nie jest logicznie puste, ma możliwoą do pomyślenia reprezentację w rzeczywistości, więc np odpada "cicha czerwień"). Na pewno wszechmocny MUSI potrafić kłamać.

Wt gru 11, 2012 19:42

formek1 napisał(a):
Czytaj Biblie albo przynajmniej te fragmenty które podaje inaczej dyskusja jest bez sensu.
Jozue zawarł pokój z ttymi którzy z nim nie walczyli.
Ci którzy walczyli to zgineli.

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie: gdzie tu mowa o jakiś prorokach, objawieniach, misjonarzach? Skąd mieli wiedzieć, że wierzą w niewłaściwego Boga. Wynika z tego tylko tym większa nikczemność, że naród wybito pomimo zawarcia z nim pokoju. Nawet faszyści tacy nie byli.

Cytuj:
Wykonano .
Mieli zawierac pokój z tymi co chieli zawrzec pomój.
Biblia podaje polecenie wybicia wszystkich. Hitler chciał zabić wszystkich Żydów? Patrz, chyba jednak nie, bo bardzo wielu przeżyło... Właściwie - to był miłosierny facet...

Cytuj:
Kłamstwo.
podałem wersety które o tym mówią.
I ja podałem przedstawiające rozkaz. Biblia kłamie?

Cytuj:
Przeczytaj to bedziesz wiedział.
Zauważyłem, że oryginalnie rozumiesz słowa Biblii, więc pytam Ciebie.

Cytuj:
Podaj moją wypowiedź że mówiłem o dwóch kobietach.
Może o jednej - Rachab. co za róznica? Odpowiedz na pytania, których unikasz!

Czy może niemowlęta i płody zdołały wypełznąć, tylko Biblia to przeoczyła? Więc jednak prosze o powrót do tej dyskusji i odpowiedź:

Tamci ludzie nie mieli pojęcia, że za wyznawanie niewłaściwego boga czeka ich rzeź! Byli przekonani, że modlą się do właściwego! Czemu od nich należałoby oczekiwać czegoś innego? Bóg im się objawiał? Wysyłał mesjaszy, proroków, czynił cuda? Wię czemu mieli uznać, że prawdziwy jest Jahwe a nie Baal?

Wt gru 11, 2012 19:52

formek1 napisał(a):
A ja wole znac prawde a nie bajki.

No to myślimy tak samo.

formek1 napisał(a):
Lurker napisał(a):

Łopatologicznie mówiąc: Prus mówi rzeczy bardziej prawdopodobne od Twojej wykładni i dlatego wolę jego wytłumaczenie.

formek1 napisał(a):
Lurker napisał(a):

Żeby wierzyć że zycie powstało w wynuiku ewolucji to trzeba miec wieksżą wiare niz te która uznawała Zeusa za Boga.

Jak wyżej. Aczkolwiek rozumiem, że umysł zaczadziały religią (wiem, bo sam przechodziłem ten etap) może prawdę odrzucać. Przy czym wyznawanie religii nie oznacza automatycznie zaczadzenia - to się robi tylko słabym umysłom (np. dziecinnym).

Orkiestra!

Wt gru 11, 2012 20:43

formek1 napisał(a):
Żeby wierzyć że zycie powstało w wynuiku ewolucji to trzeba miec wieksżą wiare niz te która uznawała Zeusa za Boga

A kto, poza niedouczonym formkiem twierdzi, że życie powstało w wyniku ewolucji?

Wt gru 11, 2012 21:14
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Następna strona