Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 01, 2025 7:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 52  Następna strona
 Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny 
Autor Wiadomość
Post Re: Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Whispernight napisał(a):
Alus napisał(a):
ateista traktuje ST w kategorii opracowania historycznego.

Nie. Dla mnie osobiście, treść ST to stek bzdur. Niespójny, nielogiczny, i w każdym calu zaprzeczający pojęciu miłości.
Po prostu rozmawiamy w kontekście wiary, religii, Boga, wiec ciężko, abym się nie odniósł do treści Pism. Tylko przedstawiłem własny pogląd o tym, że Bóg ST nie jest Bogiem ani miłości, a już na pewno, sprawiedliwości.

ST jest dla Ciebie stekiem bzdur i równolegle fundamentem obrazu Boga.....

Cytuj:
Alus napisał(a):
Wedle pojmowania sprawiedliwości ówczesnych "oko za oko" - ujął się za sługą swoim Izraelem.

Alus, rozmawiamy o Bogu, a nie o tym co sobie wyobrażali tubylcy!
Albo traktujemy Pismo, jako wierne przesłanie Boga, albo jako lekko-pół-śmieszną historyjkę o tubylcach i ich "widzi mi się".

Wedle Ciebie Bóg dyktował tekst ST przedstawiając swój obraz?
Maniacy ukazywania Boga jako mściwego okrutnika uporczywie "zapominają" A przecież kresem Prawa jest Chrystus......tak więc wy bracia moi, dzięki ciału Chrystusa umarliście dla Prawa (list do rzymian).
Zatem spór o starotestamentowy obraz Boga winniście prowadzić z wyznawcami judaizmu, a nie chrześcijanami.......tak trudne do zrozumienia? :o

Śr sty 07, 2015 9:19

Alus napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Czyli zrównał się w zbrodni z faraonem?

Wedle pojmowania sprawiedliwości ówczesnych "oko za oko" - ujął się za sługą swoim Izraelem.

Czyli w sumie ST to w tym wypadku po prostu prymitywne bajdurzenie?

(gdzie: prymitywne - bo prymitywna logika zemsty, bajdurzenie - bo sytuacja wyssana z palca...)

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sty 07, 2015 16:35

Whispernight napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
No dobrze, ale przecież Kościół nie wyrzekł się ST, istnieje łączność miedzy ST i NT

Łączność!? Gdzie dokładnie?
Wszedzie gdzie w NT są odwołania do ST. Nowy Testament był pisany juz po smierci Jezusa, więc do czasu jego napisania obowiązywał tylko ST.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr sty 07, 2015 22:04
JedenPost napisał(a):
Alus napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Czyli zrównał się w zbrodni z faraonem?

(gdzie: prymitywne - bo prymitywna logika zemsty, bajdurzenie - bo sytuacja wyssana z palca...)

Nie bajdurzenie, prymitywne poszukiwanie, odkrywanie Boga - wszystkie pierwsze opowiadania z Księgo Rodzaju łączy postać Boga Władcy, Boga sprawiedliwego, Boga surowego, zazdrosnego imszczącego się. Ten Bóg przeklina ziemię, którą będzie Adam uprawia, przeklina węża, który zwiódł Ewę. Ten Bóg z powodu niegodziwości ludzi,postanawia zgładzić potopem ludzkość i żwierzęta, które stworzył. Ten Bóg złośliwie, miesza języki ludzkości, aby jeden drugiego nie rozumiał. Ten Bóg posyła aniołów, aby zniszczyli Sodomę i Gomorę za to, że postępują bezbożnie. Innymi słowy jesteśmy na etapie prymitywnego obrazu Boga. Choć już Boga Ducha, Boga Osobowego, Boga Stwórcy świata, Boga Sprawiedliwego, ale jednak niesie ten obraz pogańskie wyobrażenie: o złośliwości, zazdrości, nawet nienawiści Boga,"Czy Jezus to powiedział? zagadki ewangeliczne, ks M. Maliński.
Zwłaszcza w 5 księgach Tory, Księgi prorockie ukazują już Boga miłości, Boga miłosiernego.
Pełny obraz Boga widzimy w postaci Chrystusa..

Śr sty 07, 2015 22:09
Moderator

JedenPost napisał(a):

Dla nas prymitywny może być nawet brak znaków przestankowych. A dla nich wszelkie pisma były wspaniałą techniką.

Izraelici postrzegali Boga przez pryzmat rzeczywistości, w jakiej żyli. Dlatego raz wydaje się być nieobliczalny, niezrozumiały, surowy i gniewny, a innym razem kochający, opiekuńczy, ofiarujący życie i swą pomoc.

Dlatego starotestamentową religijność postrzegam jako bliską religijności "naturalnej", plemiennej.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sty 07, 2015 23:41

JedenPost napisał(a):

Coś jak Hamlet - prymitywne bajdurzenie o duchach i tyle.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sty 08, 2015 9:06

Hamlet? Może i bajdurzenie, na pewno nie prymitywne. Zreszta i bajdurzenie w innym sensie, bo Szekspirowi raczej nie chodziło o to, by ludzie wierzyli, że "tak było".

ST w tych ustępach nie posiada żadnej wartości moralnej. Ba - można przypuszczać, że to właśnie wiara żydów w takie farmazony była przyczyną doprowadzenia przez nich do zabicia Jezusa. Nie dziwota, że przyszedł do prostaczków, nie skażonych aż w takim stopniu Biblią.

Alus napisał(a):
Nie bajdurzenie, prymitywne poszukiwanie, odkrywanie Boga

Jakie poszukiwanie? Gdyby szukali, to by szukali - zamiast tego spisali własne wymysły. To właśnie nazywa się bajdurzeniem: zastępowanie prawdy zmyśleniem.

Soul33 napisał(a):
Dlatego starotestamentową religijność postrzegam jako bliską religijności "naturalnej", plemiennej.

Bo i taka jest. W czym ma być zatem lepszy Stary Testament od dowolnej innej mitologii?

Cz sty 08, 2015 12:46

JedenPost napisał(a):
Hamlet? Może i bajdurzenie, na pewno nie prymitywne.

Jeee tam, a weźmy np. taki passus:

Podłe tylko chucie
Kleją powtórne związki, lecz nigdy uczucie.
Zabójczyni pierwszego powtórnie go zgładza,
Gdy nowego małżonka w łoże swe wprowadza

No nie jest to prymitywne, a przynajmniej niedzisiejsze?! :twisted:

Cytuj:
Zreszta i bajdurzenie w innym sensie, bo Szekspirowi raczej nie chodziło o to, by ludzie wierzyli, że "tak było".

A czytałeś jakieś opracowania odnośnie tego, o co chodziło autorom Biblii?

Cytuj:
ST w tych ustępach nie posiada żadnej wartości moralnej

A dlaczego uważasz, że wszystkie ustępy Biblii muszą mieć "wartość moralną"? Zresztą - o jaką moralność chodzi? Jakie kryteria?

Cytuj:
Bo i taka jest. W czym ma być zatem lepszy Stary Testament od dowolnej innej mitologii?

A w czym lepszy jest Szekspir od Goethego?

Ale ok - Świadkowie Jehowy mają bogatą literaturę na temat "najlepszości" Biblii, polecam :twisted:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sty 08, 2015 13:09

JedenPost napisał(a):
ST w tych ustępach nie posiada żadnej wartości moralnej. Ba - można przypuszczać, że to właśnie wiara żydów w takie farmazony była przyczyną doprowadzenia przez nich do zabicia Jezusa. Nie dziwota, że przyszedł do prostych ludzi, nie skażonych aż w takim stopniu Biblią.

Coś w tym jest. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że dla nas dziś ta starożytna wartość moralna, jest inna, do tej obecnej. Moralność się zmienia.
A że skuteczne nauczanie rozpoczyna się wśród zwykłych, prostych, i ubogich ludzi a nie wśród elit, to raczej konieczność. Tacy ludzie jak Chrystus, zawsze będą narażeni na wielkie niebezpieczeństwo nie tylko ze względu na obecnie panujące wyznanie, ale również władzę elit.

Cz sty 08, 2015 13:11
Moderator

JedenPost napisał(a):

No cóż. Szczerze przyznaję, że nie przeszedłbym na judaizm. Ale chrześcijaństwo opiera się głównie na naukach i osobie Jezusa Chrystusa i przez to wydaje się znacznie bardziej sensowne. W moim odczuciu w ST ewidentnie czegoś brakuje.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz sty 08, 2015 13:23

Johnny99 napisał(a):

A dlaczego uważasz, że wszystkie ustępy Biblii muszą mieć "wartość moralną"? Zresztą - o jaką moralność chodzi? Jakie kryteria?

No to w ogóle jakaś wartość dla wspólczesnego człowieka nie zainteresowanego z jakiegoś powodu konkretnie samymi żydami i ich literaturą.

Bo jak na razie ustaliliśmy, że:

- tekst nie relacjonuje faktów
- nie mówi prawdy o Bogu
- nie niesie żadnej wartości moralnej, któtrą chcielibyśmy (obojętnie - Ty, czy ja) dziś promować.

Zatem... po co to dzis czytać?

Cz sty 08, 2015 13:46

JedenPost napisał(a):

My coś takiego ustaliliśmy? :o

Cytuj:
Zatem... po co to dzis czytać?

A po co czytać Hamleta? Albo cokolwiek innego? Jesteś w jakiejś gorszej formie dzisiaj? :roll:

Cz sty 08, 2015 13:49

Patrz wyżej. Po co czytać, zakładając, że ktoś nie interesuje się specjalnie akurat żydami, judaizmem.

Johnny99 napisał(a):
JedenPost napisał(a):

My coś takiego ustaliliśmy? :o

Ja i Alus. ;) Ale właściwie o co chodzi, nie zgadzasz się z którymś punktem?

Cz sty 08, 2015 14:45

JedenPost napisał(a):
Patrz wyżej. Po co czytać, zakładając, że ktoś nie interesuje się specjalnie akurat żydami, judaizmem.

Z Wikipedii:

Znaczenie Biblii:

- Biblia to jeden z głównych filarów kultury europejskiej,
- jest uważana przez wierzących za świętą,
- jest nośnikiem idei i zasad moralnych, kształtującym wzory postaw życiowych,
- wyrastają z niej korzenie wielu gatunków literackich (hymnu, przypowieści, pieśni, psalmu, listu);
- biblijne wątki, tematy, postacie, symbole mają swe stałe miejsce w sztuce;
- jest źródłem związków frazeologicznych,

Cytuj:
Ja i Alus. ;) Ale właściwie o co chodzi, nie zgadzasz się z którymś punktem?

Oczywiście, z żadnym.

Cz sty 08, 2015 14:50

Johnny99 napisał(a):

Oczywiście, z żadnym.

Wyjaśnij mi zatem proszę na przykładzie dyskutowanego wyzej tekstu (Egipt, pierworodni, Anioł Śmierci) o jakich faktach on nas informuje, jaką prawdę o Bogu odsłania i jaka z niego płynie aktualna nauka moralna?

Johnny99 napisał(a):

- Biblia to jeden z głównych filarów kultury europejskiej,
- jest uważana przez wierzących za świętą,
- jest nośnikiem idei i zasad moralnych, kształtującym wzory postaw życiowych,
- wyrastają z niej korzenie wielu gatunków literackich (hymnu, przypowieści, pieśni, psalmu, listu);
- biblijne wątki, tematy, postacie, symbole mają swe stałe miejsce w sztuce;
- jest źródłem związków frazeologicznych,

OK, pewnie moja wina, źle sformułowałem. Wszystkie powyższe - to prawda. Tekst jako całość jest istotny, ale na takiej zasadzie, na jakiej byłby każdy mający tak poważne znaczenie kulturotwórcze.

Cz sty 08, 2015 14:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 52  Następna strona