Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 20:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 40  Następna strona
 Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga 
Autor Wiadomość

Post Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
Widać, że dyskusja o TE i teorii WW, płynnie zmienia dział. Moim zdaniem to nie działanie samoistne, ale dowód na działanie odgórne.

Śr sty 06, 2016 20:32

@chwat

:-D

:brawo:

@wojwek

Nie, nie jest.

Żadna konkretna część Twojego ciała nie jest świadoma. Czy oznacza to, że nie jesteś świadomy?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sty 06, 2016 20:33

Hmm, podział ciała na konkretne części jest tylko teoretyczny. A czy całość jest świadoma?

Śr sty 06, 2016 20:37
JedenPost napisał(a):
wojwek napisał(a):
JedenPost napisał(a):
No i? Doskonale określiłeś: przemiany. Nic nie znika, nic się znikąd nie pojawia.

wojwek napisał(a):
Rzecz materialna nie może się stworzyć sama z niebytu, więc i nie może wiecznie istnieć.

Nie widzę logicznego powiązania między członami tego zdania. Dla jasnosci: założyłem, że pisząc "rzeczy materialne" masz na myśli ogól materii, a nie konkretne obiekty, które istotnie, jak zauważył sapper, powstają, a potem ulegają rozpadowi.

Pisalem w kontekscie czasu trwania czyli cos co np. powstalo miliardy lat temu moze juz nie istniec.
Jesli chodzi o sama materie to skoro jest ona energia, to moze byc zmieniona w kompletnie inna postac tej energii, niekoniecznie materie.

Śr sty 06, 2016 20:39

JedenPost napisał(a):
@chwat

:-D

:brawo:

@wojwek

Nie, nie jest.

Żadna konkretna część Twojego ciała nie jest świadoma. Czy oznacza to, że nie jesteś świadomy?

Ale o czym innym rozmawiamy. Wszechświat nie jest spójny tak jak nasze ciało. Czyli jesteśmy przez przypadek w najbardziej uprzywilejowanym miejscu we wszechświecie, przez przypadek zdarzają się cuda, przez przypadek teleskop hubble'a zarejestrował w czarnej dziurze zdjęcie krzyża, przez przypadek nasze ciała spaja laminina, której cząstka jest w kształcie krzyża, przez przypadek .... Dużo tych przypadków - nie sądzisz?

Śr sty 06, 2016 21:52

W kwestii formalnej, gdyby dyskusja, rozwijając się, wymagała dalszego uściślenia poszczególnych części ciała, chciałbym zaproponować, żeby było to dokonywane na podstawie ciała damskiego, a nie męskiego.

Śr sty 06, 2016 22:07

wojwek napisał(a):
Ale czy wszechświat nie jest konkretnym obiektem?
Szkoda, że nie widzisz logicznej spójności w tym, że skoro coś samo się stworzyć nie może, to i istnieć wiecznie też nie.

Jest kilka rozwiązań tego problemu.
Choćby taka.
https://www.kul.pl/files/57/roczniki_fi ... tambor.pdf
chwat napisał(a):
A tak na poważnie Robek, to co by Cię bardziej przekonało, teoria Boga tak do bólu spłycona i ułatwiona, że pasowała by każdemu?
Czy teoria Boga jako doskonałego ideału, który nas przewyższa i dlatego nie możemy Go sięgnąć?

To drugie :-D
wojwek napisał(a):
I tak się wykotłowało, że żyjemy w najbardziej uprzywilejowanym miejscu we wszechświecie?

Niby dlaczego to ma być najbardziej uprzywilejowane miejsce?
wojwek napisał(a):
Udajesz prawda?
Rzecz materialna nie może się stworzyć sama z niebytu, więc i nie może wiecznie istnieć.

Żadna rzecz materialna nie może istnieć wiecznie, rzeczy materialne powstają z energii.

Śr sty 06, 2016 22:30

chwat napisał(a):
Dowód byłby uzasadnieniem dla wyznawania Boga i wiara byłaby niepotrzebna, wolna wola przy tym również nie - z tym można by się zgodzić pod jednym warunkiem. Pod warunkiem rozpatrywania tego w sensie racjonalnym i ludzkim, na poziomie naszym tu i teraz.

I o to właśnie chodzi. O żadnych innych poziomach nie mamy wiarygodnych wiadomosci.

Cytuj:
A wiara w sensie boskim wymaga czegoś, co w naszych ludzkich kategoriach jest irracjonalne. Mianowicie bezinteresowności.
Nie widzę zwiazku. Wiara- jak rozumiem, w Boga- to przekonanie o jego istnieniu. A bezinteresownosc to jedno z podejsć w relacjach z ludźmi (moze byc tez z Bogiem jak kto chce). Można wierzyć w istnienie Boga a nie byc bezinteresownym, to nie ma nic do rzeczy.
Cytuj:
Trud, który włożymy w jakieś działanie, posiada całkowity brak gwarancji powrotu, i to choćby najmniejszej części tego trudu, tu i teraz w naszym ludzkim wymiarze.

Można tak bezinteresownie postępować nie wierzac w Boga, to są dwie odrębne sprawy.

Cytuj:
Wolną wolę i relację Bóg - człowiek Biblia opisuje w różny sposób. Najważniejsze przykazanie Mt22.37-39 mówi tylko o miłowaniu, a to oznacza oddawanie wszystkiego bezinteresownie.
Jesli jest taki wymóg, to akurat przeczy wolnej woli,a w kazdym razie nie ma z nia niczego wspólnego. Wolna wola znaczy, ze można wybrać,a nie co nalezy wybrać.
Byłoby tak jak z tym samochodem "Forda", mozna wybrać każdyt kolor pod warunkiem ze bedzie czarny.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz sty 07, 2016 21:01

Askadtowiesz napisał(a):
chwat napisał(a):
Dowód byłby uzasadnieniem dla wyznawania Boga i wiara byłaby niepotrzebna, wolna wola przy tym również nie - z tym można by się zgodzić pod jednym warunkiem. Pod warunkiem rozpatrywania tego w sensie racjonalnym i ludzkim, na poziomie naszym tu i teraz.

I o to właśnie chodzi. O żadnych innych poziomach nie mamy wiarygodnych wiadomosci.
Mówimy, że cierpimy, że kochamy, że się cieszymy również bez wiarygodnej wiedzy. Uczucia nie są wiarygodną wielkością fizyczną, mimo to uznajemy je.

Cytuj:
A wiara w sensie boskim wymaga czegoś, co w naszych ludzkich kategoriach jest irracjonalne. Mianowicie bezinteresowności.
Nie widzę zwiazku. Wiara- jak rozumiem, w Boga- to przekonanie o jego istnieniu. A bezinteresownosc to jedno z podejsć w relacjach z ludźmi (moze byc tez z Bogiem jak kto chce). Można wierzyć w istnienie Boga a nie byc bezinteresownym, to nie ma nic do rzeczy.
Absolutnie nie można wierzyć interesownie, interesowność to wyrachowanie, wiara to poświęcenie.

Cytuj:
Trud, który włożymy w jakieś działanie, posiada całkowity brak gwarancji powrotu, i to choćby najmniejszej części tego trudu, tu i teraz w naszym ludzkim wymiarze.

Można tak bezinteresownie postępować nie wierzac w Boga, to są dwie odrębne sprawy.
Bezinteresowne postępowanie to właśnie wiara w Boga. Można jedynie nie wiedzieć tego, na poziomie wyartykułowania.

Cytuj:
Wolną wolę i relację Bóg - człowiek Biblia opisuje w różny sposób. Najważniejsze przykazanie Mt22.37-39 mówi tylko o miłowaniu, a to oznacza oddawanie wszystkiego bezinteresownie.
Jesli jest taki wymóg, to akurat przeczy wolnej woli,a w kazdym razie nie ma z nia niczego wspólnego. Wolna wola znaczy, ze można wybrać,a nie co nalezy wybrać.
Byłoby tak jak z tym samochodem "Forda", mozna wybrać każdyt kolor pod warunkiem ze bedzie czarny.

Przykazanie istnieje, wybór należy do Ciebie. Nie może ono mówić, że masz wolną wolę, możesz wybrać wszystko i wszystko będzie dobre. Taka informacja była by zbędna.

Cz sty 07, 2016 21:45

chwat napisał(a):
A wtedy staniesz się posłuszny Bogu, bo Bóg udowodni Ci swoje istnienie.

Tylko, że wtedy stałbyś się maszyną, żyjącą na podstawie bezpośredniego nakazu. Bez wolnej woli.

Bóg może stworzyć każdą maszynę, ale nie będzie w tym relacji. Brak wolnej woli maszyny nie generował by wartości.

Takie rozumienie Boga jest całkowicie błędne. Wskazuje bardziej na obraz szatana niż Boga, i może włąśnie dlatego Jezus powiedział do żydów:
41) Wy pełnicie czyny ojca waszego. Rzekli do Niego: Myśmy się nie urodzili z nierządu, jednego mamy Ojca - Boga. (42) Rzekł do nich Jezus: Gdyby Bóg był waszym ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. (43) Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. (44) Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. (45) A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. (46) Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie? (47) Kto jest z Boga, słów Bożych słucha. Wy dlatego nie słuchacie, że z Boga nie jesteście.
(Ew. Jana 8:41-47, Biblia Tysiąclecia)
Wola , która nie chce być podobna do woli Ojca sprzeciwia się swojej własnej woli. Ponieważ chce przeciwieństwa które objawia się zabieraniem tego co chce się mieć nienawidzenie tego co nie jest mną ( choć często ukrywane po to aby np nie zostać odsuniętym przez innych). Braku miłości a zatem nieustannego jej głodu. Bo to właśnie oddawanie swojej woli czemuś co nie jest naszym umysłem czyni go niewolnikiem i pozbawia nas wolnej woli ( co niektórzy może nawet zauważają)
Dla tych , którzy chcą spełniać swoją wolę ( a jednocześnie wole Ojca) dawanie tego czego chcemy drugiemu człowiekowi jest dawaniem sobie. Kochanie drugiego człowieka jest kochaniem siebie.

Pt sty 08, 2016 9:22

Boga tak jak miłości się nie udowadnia! Boga tak jak miłość się doświadcza przez dawanie jej innym. Dla przypomnienia jednak dodam, że dawanie miłości jest darmowe i bezwarunkowe dla wszystkiego co żywe bo jest stworzeniem Bożym

Cytuj:
Nie widzę zwiazku. Wiara- jak rozumiem, w Boga- to przekonanie o jego istnieniu. A bezinteresownosć to jedno z podejsć w relacjach z ludźmi (moze byc tez z Bogiem jak kto chce). Można wierzyć w istnienie Boga a nie byc bezinteresownym, to nie ma nic do rzeczy.
Absolutnie nie można wierzyć interesownie, interesowność to wyrachowanie, wiara to poświęcenie.

Prawdziwa Miłość dlatego jest bezinteresowna ponieważ dawanie jej pod pewnymi warunkami stwarza przymus oraz ograniczenia a przecież Bóg nie podlega ograniczeniom. Przymus zaś powoduje, że to co daję nie daję chętnie. Dlatego prawdziwa miłość opiera się na całkowicie darmowych darach. Poświęcenie gdy coś sobie cenię ale kosztem czegoś co też sobie cenię jest ukrytym atakiem na miłość i chęcią zmiany jej obrazu. Prawdziwa miłość nie wymaga poświęceń, choć opiera się na darach, które dają to co widzimy ,że druga osoba potrzebuje. Jednak poświęcenie rozumiane jako rezygnacja z czegoś co jest bez wartości w obliczu czegoś co ma tak wielką wartość ,że nawet trudno jest to opisać nie jest poświęcaniem czegoś chcianego ale rezygnacją raczej z tego co zajmuje miejsce tego co ma olbrzymią wartość a co nie może współistnieć z tym co ma tą mizerną wartość i znaczenie.

Pt sty 08, 2016 9:44

glejt napisał(a):
chwat napisał(a):
A wtedy staniesz się posłuszny Bogu, bo Bóg udowodni Ci swoje istnienie.

Tylko, że wtedy stałbyś się maszyną, żyjącą na podstawie bezpośredniego nakazu. Bez wolnej woli.

Bóg może stworzyć każdą maszynę, ale nie będzie w tym relacji. Brak wolnej woli maszyny nie generował by wartości.

Takie rozumienie Boga jest całkowicie błędne. Wskazuje bardziej na obraz szatana niż Boga, i może włąśnie dlatego Jezus powiedział do żydów:
41) Wy pełnicie czyny ojca waszego. Rzekli do Niego: Myśmy się nie urodzili z nierządu, jednego mamy Ojca - Boga. (42) Rzekł do nich Jezus: Gdyby Bóg był waszym ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. (43) Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. (44) Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. (45) A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. (46) Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie? (47) Kto jest z Boga, słów Bożych słucha. Wy dlatego nie słuchacie, że z Boga nie jesteście.
(Ew. Jana 8:41-47, Biblia Tysiąclecia)
Wola , która nie chce być podobna do woli Ojca sprzeciwia się swojej własnej woli. Ponieważ chce przeciwieństwa które objawia się zabieraniem tego co chce się mieć nienawidzenie tego co nie jest mną ( choć często ukrywane po to aby np nie zostać odsuniętym przez innych). Braku miłości a zatem nieustannego jej głodu. Bo to właśnie oddawanie swojej woli czemuś co nie jest naszym umysłem czyni go niewolnikiem i pozbawia nas wolnej woli ( co niektórzy może nawet zauważają)
Dla tych , którzy chcą spełniać swoją wolę ( a jednocześnie wole Ojca) dawanie tego czego chcemy drugiemu człowiekowi jest dawaniem sobie. Kochanie drugiego człowieka jest kochaniem siebie.

Bóg stworzył ludzi na swój obraz i podobieństwo (Rodz.1:26)
- czy uważasz zatem, że Bóg nie ma wolnej woli?

Ja mówiłem o wolnej woli jako o pewnej (zasadniczej) cesze charakteru.
Posługując się wolną wolą mamy do wyboru:
-czynić dobro, zgodnie z przykazaniami
-czynić zło, niezgodnie z przykazaniami

Z powodów znanych sobie, stwierdziłeś że skoro ja powiedziałem o wolnej woli, to oznacza to automatycznie coś niezgodnego z przykazaniami. Z tego co ja napisałem, nawet w tej formie wyrwanej z kontekstu, nic takiego nie wynika.

Pt sty 08, 2016 12:58

Askadtowiesz napisał(a):
chwat napisał(a):
Mówimy, że cierpimy, że kochamy, że się cieszymy również bez wiarygodnej wiedzy. Uczucia nie są wiarygodną wielkością fizyczną, mimo to uznajemy je.
Cały czas znajdujemy się na tym samym, ludzkim poziomie. Również ludzkie uczucia się bada (nieraz nawet leczy), wiedza psychologiczna jest całkiem pokaźna. W czym wiec problem?

Cytuj:

Nie można wierzyć interesownie ani bezinteresownie, bo to nie ma nic wspólnego z wiarą. Nie jest ona też poswięceniem, choc moze sie w jakis sposób z poświęceniem wiazać. Mówię o wierze w istnienie Boga,a nie wierze w sensie całej otoczki, czyli religii.
Cytuj:
Bezinteresowne postępowanie to właśnie wiara w Boga. Można jedynie nie wiedzieć tego, na poziomie wyartykułowania.
Coraz ciekawiej. Pewnie ja też jestem wierzący, tylko o tym nie wiem. Ateistów zapewne nie ma.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt sty 08, 2016 20:52
Askadtowiesz napisał(a):
Coraz ciekawiej. Pewnie ja też jestem wierzący, tylko o tym nie wiem. Ateistów zapewne nie ma.

Zeb y bylo jeszcze ciekawiej, to zastanow sie po co tutaj zagladasz na forum i piszesz?
Gdybys byl tak w 100% ateista, to nie mial bys powodow tu zagladac, ale skoro jakas tam iskierka w Tobie sie zarzy to szukasz tu odpowiedzi wsrod pytan. Tak miedzy wierszami. :-)

Pt sty 08, 2016 21:39

sapper napisał(a):
Gdybys byl tak w 100% ateista, to nie mial bys powodow tu zagladac

A to czemu?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So sty 09, 2016 6:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 40  Następna strona