Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 390 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Następna strona
 Paradox logiczny semantyczny, omnipotencja 
Autor Wiadomość

Post Re: Paradox logiczny semantyczny, omnipotencja
Osiris napisał(a):
Bóg jest dobrem najwyższym który może wymordować połowę ludzkości i dalej być miłosierny. Oto logiczna konsekwencja wynikająca z Boskich atrybutów
- Akruk gratuluje. Przewidzales wzystko. Nie ma jak to przypisac Bogu nielogicznie pojmowany atrybut, a pozniej wytykac nielogicznosc :D
felek27 napisał(a):
Ale jakie tezy?
No wczesniej bylo, ze "dobro nie moze istniec bez zla". Teraz, ze "w Bogu, nie ma ani jednego, ani drugiego", co bedzie dalej? :shock:

Cz lis 16, 2017 19:16
Moderator

Saqura napisał(a):
"Czy może zjadłeś z drzewa, z którego ci zakazałem jeść?"

To tylko współczesne tłumaczenie.
W tekście hebrajskim jest:
"Czy zjadłeś z drzewa, o którym dałem przykazanie (znaleźć sens słowa "przykazanie"): za wyjątkiem jego (będziesz jadł)?"
Saqura napisał(a):
"Ponieważ posłuchałeś swej żony i zjadłeś z drzewa, co do którego dałem ci rozkaz w słowach: Nie będziesz z niego jeść" Rodz.3

Podobnie:
co do którego dałem ci przykazanie: nie będziesz jadł

Cały czas jednak jest to wszystko w kontekście pierwszego zdania Boga o tym drzewie oznaczającego:
- zjedzenie jest śmiercią

Cz lis 16, 2017 19:20
Zobacz profil WWW

"Przykazanie"...tak masz uczynić, a będziesz żył

medieval_man napisał(a):
Cały czas jednak jest to wszystko w kontekście pierwszego zdania Boga o tym drzewie oznaczającego:
- zjedzenie jest śmiercią

To wyrok,kara za przekroczenie nakazu/przykazania które wyszło z ust Boga.

Cz lis 16, 2017 19:32
Eubulides napisał(a):
Osiris napisał(a):
No wczesniej bylo, ze "dobro nie moze istniec bez zla".

Gdyby istniało tylko dobro to nawet byś tego nie zauważył, bo zauważając to już byś dopuścił w swych myślach możliwość istnienia zła.
Cytuj:
Teraz, ze "w Bogu, nie ma ani jednego, ani drugiego", co bedzie dalej? :shock:

Czytałeś mój post? Napisałem, że Bóg sam dla siebie znajduje się poza pojęciami dobra i zła, a nie że w Bogu nie ma dobra i zła. Z naszego punktu widzenia Bóg to dobro do którego mamy zmierzać.

Cz lis 16, 2017 19:50

felek27 napisał(a):
Gdyby istniało tylko dobro to nawet byś tego nie zauważył, bo zauważając to już byś dopuścił w swych myślach możliwość istnienia zła.
Co ma "zauwazanie" do tego, jakie rzeczy sa same w sobie? Nie wiem, ktory raz to juz pisze, ale mylisz porzadek ontyczny z epistemicznym. Ja juz wielokrotnie wykazywalem Ci, ze powyzszy argument jest chybiony. To, ze nie ma co z czym porownac, to problem naszej wiedzy, nie tego, co ma miejsce w rzeczywistosci.
felek27 napisał(a):
Napisałem, że Bóg sam dla siebie znajduje się poza pojęciami dobra i zła, a nie że w Bogu nie ma dobra i zła. Z naszego punktu widzenia Bóg to dobro do którego mamy zmierzać.
Bog wielokrotnie w Biblii mowi o sobie i nie wydaje mi sie, aby umieszczal siebie po Nietzscheansku "poza dobrem i zlem".

Cz lis 16, 2017 20:43

Eubulides napisał(a):
Osiris napisał(a):
Bóg jest dobrem najwyższym który może wymordować połowę ludzkości i dalej być miłosierny. Oto logiczna konsekwencja wynikająca z Boskich atrybutów
- Akruk gratuluje. Przewidzales wzystko. Nie ma jak to przypisac Bogu nielogicznie pojmowany atrybut, a pozniej wytykac nielogicznosc :D

Czy ja przypisuję ten atrybut do Boga? Całe chrześcijaństwo to robi. Miłosierdzie jest według Ciebie niepojmowane logicznie? Absurdem jest uznawanie Boga za wszechmogącego i miłosiernego jednocześnie.

Cz lis 16, 2017 20:53

Bóg JEST wszechmocny i miłosierny

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz lis 16, 2017 20:58

Osiris napisał(a):
Czy ja przypisuję ten atrybut do Boga? Całe chrześcijaństwo to robi. Miłosierdzie jest według Ciebie niepojmowane logicznie? Absurdem jest uznawanie Boga za wszechmogącego i miłosiernego jednocześnie.
Cale chrzescijanstwo pojmuje wszechmoc zgodnie z tym, co jest w Biblii. Wiec jak wyzej cytowalem, Biblia odmawia Bogu pewnych mozliwoscie np. niewiernosci samemu sobie. Takze Tomasz z Akwinu zwracal na to uwage. Przemycasz wlasne rozumienie tych atrybutow, a pozniej probujesz je pokazac jako nasze... nieladnie... :|

Cz lis 16, 2017 21:04

Eubulides napisał(a):
Osiris napisał(a):
Cale chrzescijanstwo pojmuje wszechmoc zgodnie z tym, co jest w Biblii. Wiec jak wyzej cytowalem, Biblia odmawia Bogu pewnych mozliwoscie np. niewiernosci samemu sobie. Takze Tomasz z Akwinu zwracal na to uwage. Przemycasz wlasne rozumienie tych atrybutow, a pozniej probujesz je pokazac jako nasze... nieladnie... :|

Zdefiniuj więc miłosierdzie i wtedy możemy dyskutować - dla mnie miłosierdzie wyklucza holokaust ludzkości bez względu na powód takiego czynu. Jeśli Bóg może wymordować ludzkość to jego miłosierdzie nie będzie miało sensu bo komu bedzie mógł je okazać?

Cz lis 16, 2017 21:10

Milosierdzie polega na przebaczaniu tym, ktorzy o to prosza. A zycie ludzkie na ziemi nie ma byc wieczne. Smierc ciala, to nie koniec. Ponadto, wszystkich czeka zmartwychwstanie.

Cz lis 16, 2017 21:25
medieval_man napisał(a):
Drzewo poznania dobra i zła to stawianie siebie w pozycji Boga, a więc odwrócenie się od Boga, czyli od dobra.
Adam "zjadł owoc" czyli zaczął poszukiwać dobra poza dobrem, zaczął sam decydować, co jest dobrem.
Odwrócenie od dobra jest z konieczności wprowadzeniem nie-dobra, czyli zła.

Eubulides napisał(a):
Zlo polega nie na tym, ze ludzka wola jest czyms zlym, ale na tym, ze zrobiono z niej zly uzytek. Tzn, czlowiek zostal stworzony jako zwrocony ku Bogu i w Bogu odnajduje pokoj, szczescie itd. Jesli wola czlowieka skieruje go w przeciwna strone, to wkrada sie w tym (co samo z siebie jest dobre - czlowiek i jego wola) nieporzadek. To jest zlo, ale to zlo nie jest "czyms" nie jest substancja, lecz jakby rysa, pomiedzy niewlasciwie ulozonymi dobrami. Takim brakiem.

Eubulides napisał(a):
Bog wielokrotnie w Biblii mowi o sobie i nie wydaje mi sie, aby umieszczal siebie po Nietzscheansku "poza dobrem i zlem".

Odwrócenie się od Boga jest tylko złem dla człowieka, ale nie dla Boga. Przecież Bóg nie może podlegać złu. Gdyby podlegał to czułby się z tego powodu nieszczęśliwy. Właśnie w takim znaczeniu Bóg jest poza dobrem i poza złem.

Cz lis 16, 2017 21:29

Eubulides napisał(a):
Milosierdzie polega na przebaczaniu tym, ktorzy o to prosza. A zycie ludzkie na ziemi nie ma byc wieczne. Smierc ciala, to nie koniec. Ponadto, wszystkich czeka zmartwychwstanie.

Twierdziłeś, że holokaust ludzkości nie zaprzecza miłosierdzia Boga. Jeśli Bóg wymordowałby wszystkich to komu miałby przebaczyć?

Cz lis 16, 2017 21:33

Twierdzilem, ze przy wszechmocy w Twoim rozumieniu, holokaust calej ludzkosci nie przeczy Bozemu milosierdziu, bo taka wszechmoc nie trzyma sie logiki. Ale ja takowa wszechmoc odrzucam. Dlatego jestem zdania, ze holokaust ludzkosci nigdy nastapic nie moze.

Cz lis 16, 2017 21:39

Eubulides napisał(a):
Twierdzilem, ze przy wszechmocy w Twoim rozumieniu, holokaust calej ludzkosci nie przeczy Bozemu milosierdziu, bo taka wszechmoc nie trzyma sie logiki. Ale ja takowa wszechmoc odrzucam. Dlatego jestem zdania, ze holokaust ludzkosci nigdy nastapic nie moze.

W końcu i tak będzie koniec świata. A kwestia miłosierdzie<->piekło?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz lis 16, 2017 21:50

Andy72 napisał(a):
W końcu i tak będzie koniec świata. A kwestia miłosierdzie<->piekło?

Też miałam taki moment że mną to "trzęsło",do momentu rozjaśnienia/pojęcia wersetu w którym Jezus mówi o Judaszu" Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził" no i mnie olśniło...chociaż Pan wyraża w tym zdaniu raczej smutek,lecz mówi i także coś nam...
Co może być gorszego od tego by nie zaistnieć wcale ....

Cz lis 16, 2017 22:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 390 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Następna strona