Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Autor |
Wiadomość |
Lurker
|
 Re: Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Osz fak, machnąłem się. Rzeczywiście, biogeneza i ewolucja to dwa osobne zwierzaki. : )
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Wt gru 11, 2012 21:24 |
|
|
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): Czytaj Biblie albo przynajmniej te fragmenty które podaje inaczej dyskusja jest bez sensu. Jozue zawarł pokój z ttymi którzy z nim nie walczyli. Ci którzy walczyli to zgineli.
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie: gdzie tu mowa o jakiś prorokach, objawieniach, misjonarzach?
Odpisuje na te pytania po raz ostatni bo albo nie umiesz czytac albo specjalnie udajesz , albo jestes niezdolny do zroumienia tekstu .Aha i jeszcze jedno. Najpierw przezcytaj do końca apotem pisz bo tak piszesz non stop to samo. Nie podawałem nigdzie zadnej informacji o prorokach. Wymysliłes to sobie. Cytuj: Skąd mieli wiedzieć, że wierzą w niewłaściwego Boga. Wynika z tego tylko tym większa nikczemność, że naród wybito pomimo zawarcia z nim pokoju. Nawet faszyści tacy nie byli. 1 Gdzie podawałem informacje że zgineli za to że wierza w niewłaściwego Boga 2 O to co musza zrobic aby uratować siebie i swoje rodziny mogli sie dowiedzieć z tego samego żródła z którego dowiedziała się kananejka Rachab i Gibeonici. Skoro Rachab i Gibeonici wiedzieli więc inni tez mogli. 3 I doskonale wiedzieli.Pisałem o tym. 4 Z tymi co zgineli nikt nie zawarł pokoju , poniewaz oni tego nie chcieli. Tym z którymi pokój zawarto nic sie nie stało. Cytuj: Wykonano . Mieli zawierac pokój z tymi co chieli zawrzec pomój. Biblia podaje polecenie wybicia wszystkich. Hitler chciał zabić wszystkich Żydów? Patrz, chyba jednak nie, bo bardzo wielu przeżyło... Właściwie - to był miłosierny facet... Kłamiesz . Biblia tak nie mówi. W Biblii jest tak napisane. Cytuję. "Gdy podejdziesz do jakiegoś miasta, aby przeciw niemu walczyć, obwieścisz mu pokój. (11) Jeżeli odpowie ci pokojem i otworzy ci swoje bramy, to cały lud znajdujący się w nim stanie się twoim hołdownikiem i będzie ci służył.Wyjaśniam. Żydzi dostali nakaz aby zanim zaczna kogoś z tych narodów wypedzać dać im szansę. To znaczy dać mozliowośc poddania sie i mieszkania na tych terenach razem z nimi pod warunkiem stosowania sie do ich praw. Jesli ktos nie chciał tego miał do wyboru ,uciekac lub walczyć. I tylko w takim wypadku Żydzi mieli zabiajc wszystkich którzy tam byli. Z tej szansy uratowania życia skorzystali Gibeonici i Rachab. I gdybys chciał naprawdę cokolwiek zrozumiec a nie mądrować się to przeczytałbys ten fragment wtedy dowiedziałbys się że : (22) Jozue powiedział dwu wywiadowcom, którzy wybadali kraj: Wejdźcie do domu owej nierządnicy i wyprowadźcie stamtąd tę kobietę wraz ze wszystkimi, którzy do niej należą, jak jej przysięgliście. (23) Weszli więc młodzi ludzie, wywiadowcy, i wyprowadzili Rachab, jej ojca i matkę, jej braci i tych wszystkich, którzy do niej należeli. Również wszystkich jej krewnych wyprowadzili i umieścili ich poza obozem izraelskimJak widzisz sam Jozue kazał ocalić cała rodzinę nierządnice Rachab . Żebys zrozumiał była to kobieta która współzyła z mężczyznami. Jak na tamte czasy rodzina liczyła pewnie z siedemdziesiąt osób. Wynika stad równiez nie wszyscy zgineli jak usiłujesz wymyslać .nie zgineł nie tylko niemowlaki jesli takie były w tej rodzinie ale nawet mężczyźni . Wiec obala to zarzuty że wszyscy mężczyźni zostali zabici. Nie możemy zatem twierdzic kategorycznie kto i gdzie został zgładzony.' Bo jak widac cała rodzina blizsza i dalsza pewnej kobiety przezyła. Druga grupa byli gibeonici i tutaj Jozue zawarł z njjimi przmierze i ich ocalił. Także tam byli męzczyźni. I potem żyli razem z Zydami na tych co do tej pory terenach,' Oznacza to nie mniej ni więcej że mozna było uratować siebie i rodzinę i zyć w tym samym miejscu co do tej pory. A skoro jedni mogli sie o to postarac i dostosować to inni równiez o tym wiedzieli. Mówi o tym Biblia.: (1) Gdy dowiedzieli się o tym królowie zamieszkali za Jordanem, na wzgórzu, na nizinie i wzdłuż brzegu Morza Wielkiego aż do Libanu: Chetyci, Amoryci, Kananejczycy, Peryzzyci, Chiwwici i (censored), (2) sprzymierzyli się ze sobą, by walczyć wspólnie przeciw Jozuemu i Izraelitom. (3) Inni w przeciwieństwie do Rachab i Gigibeonitów dowiedzieli sie alee.......postanowili walczyć. Skoro tak to sami wybrali swój los. Cytuj: Podaj moją wypowiedź że mówiłem o dwóch kobietach. Może o jednej - Rachab. co za róznica? ! Nie może o jednejtylko nie masz o tym pojęcia co wyakzałem wyżej. Jestes w tych kwestaich ignorantem i tylko umiesz gadać nie mając pojecia o czy gadasz A skoro tak to nie masz pojęcia także o innych rzeczach i tylko sie czepiasz.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
Ostatnio edytowano Wt gru 11, 2012 22:05 przez formek1, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt gru 11, 2012 21:58 |
|
 |
formek1
|
Lurker napisał(a): [
Łopatologicznie mówiąc: Prus mówi rzeczy bardziej prawdopodobne od Twojej wykładni i dlatego wolę jego wytłumaczenie. Prawdopodobnie Prus pisał ksiązki.....? Może bajki...? Informuje Cie .Wokulski nie istniał naprawdę. Stanisław Wokulski – fikcyjna postać stworzona przez Bolesława Prusa, główny bohater powieści "Lalka
|
Wt gru 11, 2012 22:02 |
|
|
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): [ A kto, poza niedouczonym formkiem twierdzi, że życie powstało w wyniku ewolucji? A widzisz tutaj mnie zaciekawiłeś. To jak według Ciebie powstało zycie.?
|
Wt gru 11, 2012 22:03 |
|
 |
Lurker
|
formek1 napisał(a): Informuje Cie. Wokulski nie istniał naprawdę. Ramzes XIII również. Co z tego? Informuję Cię: rzemiosło pisarskie, w przypadku książek historycznych, nakazuje wierne oddanie realiów epoki. formek1 napisał(a): To jak według Ciebie powstało zycie? Przecież masz to w sygnaturce.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Wt gru 11, 2012 22:07 |
|
|
|
 |
Acro
|
Lurker napisał(a): Osz fak, machnąłem się. Rzeczywiście, biogeneza i ewolucja to dwa osobne zwierzaki. : ) Ty wiesz, o co chodzi - a formek zaprzecza, bo mu tak oficer prowadzący kazał... formek1 napisał(a): Acro napisał(a): [ A kto, poza niedouczonym formkiem twierdzi, że życie powstało w wyniku ewolucji? A widzisz tutaj mnie zaciekawiłeś. To jak według Ciebie powstało zycie.? Wg nauki (a nie Acro, Acro nic tu nie odkrył) nie powstało w wyniku ewolucji.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt gru 11, 2012 22:31 |
|
 |
Hosi
|
Acro napisał(a): Moja definicja redefiniowania jest podręcznikowa - ja bowiem unikam redefiniowania  . Oznacza zmienianie utartych i przyjętych znaczeń. Np u Ciebie - nazywanie istoty o największej mocy istotą wszechmocną. Jeżeli chcesz dyskutować o "wszechmocy"w sensie teologicznym to należałoby wyjaśnić przez kogo zostało utarte tak absolutystyczne pojmowanie tego terminu.Ani słowniki ani zwykła logika nic ci tu nie pomoże, ponieważ nie odnoszą się one wprost do teologii.Znaczen tego terminu należałoby raczej szukać w samej Teologii,(wspierając się słownikiem), dlatego też na jej podstawie i częsciowo oczywiście leksykonu skonstruowałem dwuczłonową definicję tego słowa. Wskaż także gdzie istotę o "największej mocy" nazwałem "wszechmocną" w tym samym sensie. Cytuj: To Twoje uzupełnienie definicji: może wszystko o "oprócz tego czego nie może nie dotyczy tego czego może" Jakieś to połamane językowo, więc może źle zrozumiałem - napisz, co przez to rozumiesz. Wszechmocny może wszystko czy nie może wszystkiego? . Może wszystko z danego zbioru możliwości jakie posiada,jednocześnie najwięcej ze wszystkich możliwych bytów, ale nie może np:kłamać.Ale to że nie może kłamac nie narusza wszystkiego do czego jest predysponowany.Pojęcie "wszechmocy"w znaczeniu leksykalnym można rozumiec tak jak ty ,ale tylko pod warunkiem że nie dotyczy ona wprost teologii chrzescijanskiej. Cytuj: A jest szansa na to, że będziemy dyskutować w języku polskim, a nie hosinowskim? I używać słów w rozumieniu języka polskiego, a nie jakiś Twoich wytworów? Jeżeli rozmawiamy o "wszechmocy"w znaczeniu leksykalno-teologicznym to nie wystarczy zwykły językowy sens pojęć. Muszę posiłkowac się inną terminologią ,aby wyjasnic ci jak rozumiec niektóre słowa w znaczeniu teologicznym.
|
Wt gru 11, 2012 22:44 |
|
 |
Acro
|
formek1 napisał(a): Nie podawałem nigdzie zadnej informacji o prorokach. Wymysliłes to sobie. No właśnie! Przecież włąśnie to piszę: nie było proroków, misjonarzy, nie mówią o objawieniach. To jakim cudem Bóg oczekiwał, że tak sami z siebie nagle się nawrócą?! W efekcie za własną bierność ukarał niewinnych ludzi. W tym niemowlęta - bo temu nie zaprzeczasz, że ginęły tez niemowlęta i płody? Cytuj: 1 Gdzie podawałem informacje że zgineli za to że wierza w niewłaściwego Boga 2 O to co musza zrobic aby uratować siebie i swoje rodziny mogli sie dowiedzieć z tego samego żródła z którego dowiedziała się kananejka Rachab i Gibeonici. Skoro Rachab i Gibeonici wiedzieli więc inni tez mogli. 3 I doskonale wiedzieli.Pisałem o tym. 4 Z tymi co zgineli nikt nie zawarł pokoju , poniewaz oni tego nie chcieli. Tym z którymi pokój zawarto nic sie nie stało. 1. Jako jeden z zarzutów wymieniłeś wiarę w Baala z całym obrządkiem. 2 Ale dlaczego mieli to zrobić? Bo jakiś najeźdźca najechał ich i nastraszył? Ty byś podpisał listę folksdeutchów? 3. Nie - nie podałej opisu rzekomych misji, objawień, które tamte ludy miałyby zignorować. Olali posłów grożących im śmiercią za niepodanie się - tak jak Polska olała Niemców w 39. Niesłusznie? Sami sobie byliśmy winni rzezi faszystowskiej? 4. Jaki pokój? To było żądanie poddania się - taki pokój to był jak aneksja Austrii przez Hitlera. Polecasz? Cytuj: Kłamiesz . Biblia tak nie mówi. W Biblii jest tak napisane. Cytuję. "Gdy podejdziesz do jakiegoś miasta, aby przeciw niemu walczyć, obwieścisz mu pokój. (11) Jeżeli odpowie ci pokojem i otworzy ci swoje bramy, to cały lud znajdujący się w nim stanie się twoim hołdownikiem i będzie ci służył.
Kłamiesz . Biblia tak nie mówi. W Biblii jest tak napisane. Cytuję. "(16) Jednakże z miast tych ludów, które daje ci Pan, Bóg twój, w dziedziczne posiadanie, nie zachowasz przy życiu żadnej żywej istoty, (17) gdyż obłożysz je klątwą, mianowicie: Chetejczyków, Amorejczyków, Kananejczyków, Peryzyjczyków, Chiwwijczyków" Nie ma tu mowy o żadnych negocjacjach - były z założenia przeznaczone do rzezi. Cytuj: Jak widzisz sam Jozue kazał ocalić cała rodzinę nierządnice Rachab . Żebys zrozumiał była to kobieta która współzyła z mężczyznami. Jak na tamte czasy rodzina liczyła pewnie z siedemdziesiąt osób.
Wynika stad równiez nie wszyscy zgineli jak usiłujesz wymyslać .nie zgineł nie tylko niemowlaki jesli takie były w tej rodzinie ale nawet mężczyźni . Wynika z tego tylko tyle, że nie zginęła Rachab z rodziną, a nie że ocalono wszystkie niemowlęta i płody. Jej ocalenie było na tyle niezwykłe, ze wymieniono ją z imienia. Cytuj: Inni w przeciwieństwie do Rachab i Gigibeonitów dowiedzieli sie alee.......postanowili walczyć. Skoro tak to sami wybrali swój los. Jak Polacy wobec Nazistów. Sami sobie wybraliśmy ten los! Cytuj: Nie może o jednejtylko nie masz o tym pojęcia co wyakzałem wyżej. Jestes w tych kwestaich ignorantem i tylko umiesz gadać nie mając pojecia o czy gadasz A skoro tak to nie masz pojęcia także o innych rzeczach i tylko sie czepiasz. Nie ma znaczenia, czy jedna, czy tuzin - ważne, że praie wszystkie dzieci, w tym niemowlęta i płody Bóg zabił.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt gru 11, 2012 23:52 |
|
 |
Acro
|
Hosi napisał(a): Jeżeli chcesz dyskutować o "wszechmocy"w sensie teologicznym Nie chce dyskutować o teologii, bo to nie nauka. Chcę o logice, a ta jasno określa, co jest wszechmocne. Cytuj: Wskaż także gdzie istotę o "największej mocy" nazwałem "wszechmocną" w tym samym sensie. Choćby zdanie niżej. Może wszystko z danego zbioru możliwości jakie posiada,jednocześnie najwięcej ze wszystkich możliwych bytówCytuj: Może wszystko z danego zbioru możliwości jakie posiada,jednocześnie najwięcej ze wszystkich możliwych bytów, ale nie może np:kłamać. I to końcvzy dyskusję. Kłamanie jest możliwe (bo np ja potrafię), wszechmocny powienien to potrafić. Nie potrafi - nie jest wszechmocny. Żadne sztuczki erystyczne nie zmienią tej prostej logiki. Ale podziwiam Twoją nieustępliwość i waleczność. Jak mnie złapią z dymiącą bronią pochylonego nad świeżym trupem i będa mieć 100 świadków, ze tego gością zastrzeliłem - zwrócę się do Ciebie abyś mnie bronił w sądzie. Nie wątpie, ze postarasz się udowodnić, że facet sam się zasstrzelił, potem, po śmierci, wcisnął mi spluwę a 100 ludzi miało halucynacje  Cytuj: Jeżeli rozmawiamy o "wszechmocy"w znaczeniu leksykalno-teologicznym to nie wystarczy zwykły językowy sens pojęć. Muszę posiłkowac się inną terminologią ,aby wyjasnic ci jak rozumiec niektóre słowa w znaczeniu teologicznym. Teologiczny, czy hosinowy, nieważne - przejdźmy na polski. Nalegam.
|
Śr gru 12, 2012 0:00 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): 2 Ale dlaczego mieli to zrobić? Bo jakiś najeźdźca najechał ich i nastraszył? Ty byś podpisał listę folksdeutchów?
tak jak myśłałem nic nie kumasz. wybacz ale szkoły nic ci nie dały.
|
Śr gru 12, 2012 0:19 |
|
 |
Acro
|
formek1 napisał(a): Acro napisał(a): 2 Ale dlaczego mieli to zrobić? Bo jakiś najeźdźca najechał ich i nastraszył? Ty byś podpisał listę folksdeutchów?
tak jak myśłałem nic nie kumasz. wybacz ale szkoły nic ci nie dały. Nie studiowałem psychopatologii, więc jak mogły mi pomóc w zrozumieniu Ciebie? 
|
Śr gru 12, 2012 0:20 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): To jak według Ciebie powstało zycie.?[ Wg nauki (a nie Acro, Acro nic tu nie odkrył) nie powstało w wyniku ewolucji. To jak według nauki powstało życie?
|
Śr gru 12, 2012 0:21 |
|
 |
Acro
|
W wyniku abiogenezy.
|
Śr gru 12, 2012 0:53 |
|
 |
Eubulides
|
Cytuj: Nie chce dyskutować o teologii, bo to nie nauka. Chcę o logice, a ta jasno określa, co jest wszechmocne. Ho, ho! Mocne słowa. Teologia na uniwersytecie istnieje dłużej niż dziesiątki innych nauk, zresztą naukowość teologii dawno już rozstrzygnięto. Teologia to nauka posiadająca inną metodę i aparaturę niż nauki przyrodnicze, ale kto powiedział, że tylko takie są dopuszczalne? Poza tym, to właśnie teologia bazuje na Logice. Teologia to nie "bajanie" ale nauka o Bogu na podstawie objawienia i rozumu. W teologii szuka się właśnie racjonalnych argumentów za prawdziwością objawienia. Gdybyś choć trochę miał pojęcia ile zostało na ten temat wypracowane począwszy od II wieku u apologetów aż do Rahnera, Congara i Josepha Ratzingera nie szastał byś takimi sformułowaniami. Co do drugiej części wypowiedzi mam parę wątpliwości: 1. Logika to narzędzie a nie osoba, ona sama z siebie nic nie twierdzi, (poza podstawowymi aksjomatami) twierdzenia logiczne budują ludzie, należy więc wskazać na pewien konkret, bo to zdanie właściwie nic nie znaczy. 2. Logika nie jest jedna. Istnieje oczywiście klasyczna logika dwuwartościowa, ale jest także logika rozmyta i inne, również interesujące, należy więc wskazać do której się odwołujemy. 3. Twierdzenia logiczne budujemy na podstawie aksjomatów używając ustalonych reguł dedukcyjnych. Tymczasem sprawa "wszechmocy" i jej "określenia" jak piszesz nie ma nic wspólnego z dedukcją, dlatego że termin ten należy po prostu zdefiniować. A definicję przyjmuje się poprzez umowę. Umówcie się więc co nazywacie wszechmocą a później dyskutujcie, nie ma najmniejszego sensu odwoływać się do logiki kiedy terminy nie są jednoznacznie ustalone. Widzę że pewne próby są: Cytuj: Może wszystko z danego zbioru możliwości jakie posiada,jednocześnie najwięcej ze wszystkich możliwych bytów Powiedzmy że zgodzimy się na tę definicję wszechmocy. Cytuj: I to końcvzy dyskusję. Kłamanie jest możliwe (bo np ja potrafię), wszechmocny powienien to potrafić. Nie potrafi - nie jest wszechmocny. Żadne sztuczki erystyczne nie zmienią tej prostej logiki. Czyżby? A cóż to znaczy kłamać? Kłamać to umyślnie wprowadzać kogoś w błąd. Osoba która tak postępuje, w większości przypadków (Co innego gdy ktoś kłamie mówiąc naziście iż nie wie gdzie ukrywają się żydzi, kłamiąc chroni ich życie), nie jest sprawiedliwa. Sądzę że owszem, Bóg mógłby skłamać, ale po prostu tego nie czyni, bo jest sprawiedliwy. Możność uczynienia tego jak myślę - posiada. Bóg to nie automat zaprogramowany, nie mający możliwości powiedzenia prostego wyrażenia: "To co jest, nie jest zarazem". Oczywiście, że może ale nie czyni tego.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Śr gru 12, 2012 14:54 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): W wyniku abiogenezy. niestety to tylko teoria. Abiogeneza, samorództwo (łac. generatio spontea, dosł.: samorzutne powstawanie – nazwa nadana przez Arystotelesa) – teoria, według której żywe organizmy powstały z materii nieożywionej. Mnie chodziło o cos co jest dowiedzione.
|
Śr gru 12, 2012 17:26 |
|
|
|