Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
JedenPost napisał(a): sapper napisał(a): Gdybys byl tak w 100% ateista, to nie mial bys powodow tu zagladac A to czemu? To pytanie to powinienes zadac sobie samemu.
|
| So sty 09, 2016 6:53 |
|
|
|
 |
|
chwat
|
Askadtowiesz napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): I o to właśnie chodzi. O żadnych innych poziomach nie mamy wiarygodnych wiadomosci. chwat napisał(a): Mówimy, że cierpimy, że kochamy, że się cieszymy również bez wiarygodnej wiedzy. Uczucia nie są wiarygodną wielkością fizyczną, mimo to uznajemy je. Cały czas znajdujemy się na tym samym, ludzkim poziomie. Również ludzkie uczucia się bada (nieraz nawet leczy), wiedza psychologiczna jest całkiem pokaźna. W czym wiec problem? Ja nie mówię o problemie, tylko o fakcie. Nie doprawiaj tematowi rogów. Uczucia niby są ludzkie, tylko że ich charakter, nie pozwala się ująć je w ludzkie ramy. Teraz wystarczy stworzyć dziedzinę wiedzy "bogologia" i zakładać wieniec laurowy.Cytuj: Absolutnie nie można wierzyć interesownie, interesowność to wyrachowanie, wiara to poświęcenie. Nie można wierzyć interesownie ani bezinteresownie, bo to nie ma nic wspólnego z wiarą. Nie jest ona też poswięceniem, choc moze sie w jakis sposób z poświęceniem wiazać. Mówię o wierze w istnienie Boga,a nie wierze w sensie całej otoczki, czyli religii. Ja też nie mówię o otoczce, cieszę się zatem, że interesuje nas sedno.Cytuj: Bezinteresowne postępowanie to właśnie wiara w Boga. Można jedynie nie wiedzieć tego, na poziomie wyartykułowania. Coraz ciekawiej. Pewnie ja też jestem wierzący, tylko o tym nie wiem. Ateistów zapewne nie ma. Myślę, że ateistów jest tu połowa. Pytanie dlaczego. Hmm, mnie nie interesuje np. wędkarstwo, ani nie dotyczy rolnictwo, nie ciekawi medytacja, dlatego nie ma mnie na tamtych forach. Sapper Oni Ci tego nie darują
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| So sty 09, 2016 8:28 |
|
 |
|
chwat
|
sapper napisał(a): JedenPost napisał(a): sapper napisał(a): Gdybys byl tak w 100% ateista, to nie mial bys powodow tu zagladac A to czemu? To pytanie to powinienes zadac sobie samemu. Bo rzadko robi się coś, co nas nie interesuje. Pewnie teraz nastąpi pytanie: a kto tak twierdzi?, a nie mogę?, to niczego nie dowodzi itp,.....
|
| So sty 09, 2016 8:45 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
sapper napisał(a): JedenPost napisał(a): sapper napisał(a): Gdybys byl tak w 100% ateista, to nie mial bys powodow tu zagladac A to czemu? To pytanie to powinienes zadac sobie samemu. Mam sobie zadać pytanie dlaczego Ty uważasz, że 100% ateista nie miałby powodu odwiedzac forum wiara.pl? chwat napisał(a): Bo rzadko robi się coś, co nas nie interesuje.
No i? Czy z ateizmem wiąże się jakiś obowiązkowy brak zainteresownia religią i ludźmi religijnymi?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So sty 09, 2016 9:17 |
|
 |
|
chwat
|
usta milczą, dusza śpiewa
|
| So sty 09, 2016 10:12 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
OK.
Najlepsze kasztany są na placu Pigalle.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So sty 09, 2016 10:19 |
|
 |
|
Robek
|
chwat napisał(a): Myślę, że ateistów jest tu połowa. Pytanie dlaczego. Hmm, mnie nie interesuje np. wędkarstwo, ani nie dotyczy rolnictwo, nie ciekawi medytacja, dlatego nie ma mnie na tamtych forach. To twierdzisz że takiego ateiste po śmierci, potencjalny sąd ostateczny, nie dotyczy? chwat napisał(a): Sapper Oni Ci tego nie darują Dla wielu na tym forum, "sapper" jest na czarnej liście  więc nikt nie będzie go atakował, bo takich ludzi sie nie atakuje.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| So sty 09, 2016 13:18 |
|
 |
|
chwat
|
Nikt nie ma prawa żądać odpowiedzi, na pytanie czemu tu jesteś (Jedenpost). Dlatego, jedyną sensowną odpowiedzią było by "to moja prywatna sprawa", nie musisz się publicznie dzielić swoimi opiniami. Było by to szczere, więc wytłumaczalne i akceptowalne jako odpowiedź.
A jeżeli ktoś odpowiada na zasadzie "jestem tu bo mogę, a dlaczego mam nie być", sprowadza rozmowę do poziomu przedszkola i unika konfrontacji z samym sobą. Na każde niewygodne pytanie można odpowiedzieć "a czemu nie". Może ktoś chce kogoś innego przekonać do swoich racji, do ateizmu, ale wtedy należało by się posłużyć argumentem. Jeśli brakuje argumentów, to co to oznacza? Wiarę w ateizm?
Chwilami rozmowa wydawała mi zaangażowana i ciekawa, ale chyba pada powoli.
|
| So sty 09, 2016 16:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): chwat napisał(a): Myślę, że ateistów jest tu połowa. Pytanie dlaczego. Hmm, mnie nie interesuje np. wędkarstwo, ani nie dotyczy rolnictwo, nie ciekawi medytacja, dlatego nie ma mnie na tamtych forach. To twierdzisz że takiego ateiste po śmierci, potencjalny sąd ostateczny, nie dotyczy? chwat napisał(a): Sapper Oni Ci tego nie darują Dla wielu na tym forum, "sapper" jest na czarnej liście  więc nikt nie będzie go atakował, bo takich ludzi sie nie atakuje. To sie dopiero okaze.  A tak przy okazji, to milo slyszec ze "nie powinno sie mnie atakowac".  Nie rozumiem jedynie co to jest ta czarna lista. Czy to cos, jak czerwona lista gatunkow zagrozonych? 
|
| So sty 09, 2016 17:54 |
|
 |
|
JedenPost
|
chwat napisał(a): Nikt nie ma prawa żądać odpowiedzi, na pytanie czemu tu jesteś (Jedenpost).
? Ale przecież nie o to chodziło i nie o mnie, tylko ogólną tezę sappera.
|
| So sty 09, 2016 19:32 |
|
 |
|
chwat
|
Sapper powiedział, że to z powodu iskierki wiary, ateiści zaglądają na forum wiara. Teza całkiem niezła. Twoja odpowiedź, że zaglądasz bo masz do tego prawo, nic nie mówi o powodach. Dlatego powiedziałem, że nie musisz odpowiadać, bo to Twoja sprawa, nie miałem zamiaru żebyś się poczuł zaatakowany nachalnością. Faktem jest jednak, że odpowiedź typu no bo tak, zostawia co najmniej niedosyt.
|
| So sty 09, 2016 19:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): chwat napisał(a): Nikt nie ma prawa żądać odpowiedzi, na pytanie czemu tu jesteś (Jedenpost).
? Ale przecież nie o to chodziło i nie o mnie, tylko ogólną tezę sappera. Twoje, prawie 7000 postow tu na forum sa niezbitym dowodem na moja teze. Na PW moge Ci wytlumaczyc jak ta iskierke rozdmuchac, aby powstal plomien. 
|
| So sty 09, 2016 19:55 |
|
 |
|
JedenPost
|
chwat napisał(a): Twoja odpowiedź, że zaglądasz bo masz do tego prawo, nic nie mówi o powodach. Z pewnością, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że żadnej tego typu odpowiedzi nie udzieliłem. A czemu forum systematycznie odwiedzam? Bo interesuje mnie poruszana tu tematyka, odpowiadają (generalnie) ludzie oraz podoba się polityka moderacyjna.Fajne miejsce, gdzie sporo można się dowiedzieć. Teza sappera miałaby zastosowanie chyba tylko dla tych ateistów, którzy religię uważają za bzdurę, a ludzi religijnych za gorszych/głupszych. Ale czemu akurat im miałoby być przyznane miano tych stuprocentowych?
|
| So sty 09, 2016 20:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): chwat napisał(a): Twoja odpowiedź, że zaglądasz bo masz do tego prawo, nic nie mówi o powodach. Z pewnością, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że żadnej tego typu odpowiedzi nie udzieliłem. A czemu forum systematycznie odwiedzam? Bo interesuje mnie poruszana tu tematyka, odpowiadają (generalnie) ludzie oraz podoba się polityka moderacyjna.Fajne miejsce, gdzie sporo można się dowiedzieć. Teza sappera miałaby zastosowanie chyba tylko dla tych ateistów, którzy religię uważają za bzdurę, a ludzi religijnych za gorszych/głupszych. Ale czemu akurat im miałoby być przyznane miano tych stuprocentowych? Zrelaksuj sie i nie szamotaj, pozwol aby ten diabelek sam zrozumial ze konczy sie jego czas i musi Cie opuscic.  Jak by stawial opory to wspomozemy Cie modlitwa.
|
| So sty 09, 2016 20:06 |
|
 |
|
JedenPost
|
sapper napisał(a): JedenPost napisał(a): chwat napisał(a): Nikt nie ma prawa żądać odpowiedzi, na pytanie czemu tu jesteś (Jedenpost).
? Ale przecież nie o to chodziło i nie o mnie, tylko ogólną tezę sappera. Twoje, prawie 7000 postow tu na forum sa niezbitym dowodem na moja teze. Na PW moge Ci wytlumaczyc jak ta iskierke rozdmuchac, aby powstal plomien.  Dziękuję, ale raczej się obejdzie. Moje posty dowodzą natomiast tego, że podoba mi się to konkretne forum. I tyle. Sorry, Winnetou.
|
| So sty 09, 2016 20:14 |
|
|
|