Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 26, 2025 11:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 321 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 22  Następna strona
 Czemu Bóg nie stworzył ludzi w raju na wzór aniołów? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czemu Bóg nie stworzył ludzi w raju na wzór aniołów?
Zbigniew3991 napisał(a):
Jeśli traktujesz modlitwę: "Pod Twoją obronę..." jako prośbę o interwencję Maryi, kiedy Ona używa swojej mocy, to tak - jest to cień bałwochwalstwa.

A o jakich "mocach Maryi" mówi Zbigniew"? Czy domniemywa Zbigniew, że Maryja posiada jakieś swoje moce, tylko ich używanie jest zakazane?

Cz cze 28, 2018 8:42

chwat napisał(a):
Zbigniew3991 napisał(a):
Jeśli traktujesz modlitwę: "Pod Twoją obronę..." jako prośbę o interwencję Maryi, kiedy Ona używa swojej mocy, to tak - jest to cień bałwochwalstwa.

A o jakich "mocach Maryi" mówi Zbigniew"? Czy domniemywa Zbigniew, że Maryja posiada jakieś swoje moce, tylko ich używanie jest zakazane?

Nie. Uważam, że Maryja nie ma własnych mocy, ale niektórzy uważają, że je posiada i proszą o ich użycie.

Cz cze 28, 2018 9:01

Małgosiaa napisał(a):
Zbigniew3991 napisał(a):
Maria nie ma żadnej mocy. Maria działa z polecenia Boga i korzysta z mocy Boga.

A kto mówi, że ma? Najwyraźniej próbujesz wcisnąć nam, że wierzymy w coś, co jest wyłącznie Twoim urojeniem.
Zbigniew3991 napisał(a):
Chwat - nie rozdzielajmy Maryi od Boga i nie usuwajmy Jej z Nieba.

Przecież to Ty rozdzielasz, a nie kto inny.

Nie rozdzielam, ani nie widzę nigdzie mocy Maryi. Piszę o tym, że niektórzy (nie cały Kościół, ale niektórzy jego członkowie), traktują Maryję tak, jakby miała jakieś specjalne moce.

Co do rozdzielania Maryi od Boga - niewątpliwie Maryja jest przy Bogu, ale Bogiem nie jest. Nie usuwam Maryi z Nieba, ale zaznaczam, że nie jest ona tą samą osobą, co Jezus Chrystus, Bóg, czy ktokolwiek inny. Rozdział Maryi od Boga polega na tym, że Maryi należy się szacunek, ale tylko Bogu należy się cześć należna Bogu. Maryja może działać, ale jeśli działa, robi to z polecenia Boga i korzysta z Jego mocy.

Cz cze 28, 2018 9:05

Zbigniew3991 napisał(a):
chwat napisał(a):
Zbigniew3991 napisał(a):

Nie. Uważam, że Maryja nie ma własnych mocy, ale niektórzy uważają, że je posiada i proszą o ich użycie.
Nie wiem jak Zbigniew, ale chwat nie zna osób wyznających takie moce Maryi.
Może nich Zbignew wskaże najpierw takie osoby i przedstawi ich poglądy o mocach, a wtedy można będzie o tym porozmawiać? Dopóki nie ma wskazania tych osób, to trudno uchwycić przedmiot takiej rozmowy.

Cz cze 28, 2018 9:25

Jest wiele takich osób, ale nie będę wymieniał z imion i nazwisk. A poglądy tych osób przedstawiłem. Przedmiot rozmowy jest jasno określony.

Cz cze 28, 2018 9:29

Zbigniew3991 napisał(a):
Jest wiele takich osób, ale nie będę wymieniał z imion i nazwisk
O nazwiska i imiona nikt nie prosił i nie prosi.

Cytuj:
A poglądy tych osób przedstawiłem.
NIe przedstawiłeś poglądu osób, bo nie przedstawiłeś żadnych dowodów na występowanie takich poglądów.
Jedyne co przedstawiasz, to własne wizje i własne opowieści, że coś istnieje.

Cytuj:
Przedmiot rozmowy jest jasno określony
Jak na razie jest nim produkt Twojej wyobraźni.

Cz cze 28, 2018 11:33

Bałwochwalstwo i czczenie bożków w Kościele jest nagminne. Przypomnę historie złotego cielca - powstał on ku chwale Boga, by klęcząc przed złotym cielcem wznosić modły do Boga.Teraz robi się to samo, przed bogato zdobionymi obrazami, ołtarzami czy tabernakulum. Do Boga należy się modlić bezpośrednio. Nowy Testament dodał jednego i jedynego pośrednika - Jezusa Chrystusa. Święte obrazy, relikwie i cała reszta to niczym nieuzasadnione bałwochwalstwo.
Nawet w przypadku kultu maryjnego - zawsze jest mowa o "cudownych obrazach" a nie "obrazach cudownej".
Mało tego, Cudowny Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej został koronowany - konkretny obraz, a nie tylko Maryja. Ogólnie koronacja obrazów to polska tradycja katolicka. Istnieje nawet święto obrazu - obrazu, zaznaczam. Uznaje się też że to Maryja jest przyczyną niezliczonych cudów spisanych między innymi w Regestrum Confraternitatis, Liber miraculorum Beatae Mariae Virginis Czestochowiensis czy Kontynuacja nieskończonych cudów 1681-1804. Ale jak dobrze pamiętam tylko jeden z tysięcy tychże cudów został urzędowo potwierdzony, a Maryi przypisano tylko orędownictwo. Ale wiadomo - Kościół Kościołem, a wierni wiernymi.
Kult liturgiczny to fakt. To, że otaczanie kultem obrazów to bałwochwalstwo wynika bezpośrednio ze znaczenia tego słowa: Bałwochwalstwo, idolatria (gr. eidolon – obraz lub posąg, latreia – kult)

Chwat - Zbigniew przedstawił dowody na takie poglądy. Własne spostrzeżenia. Nie deprecjonuj tego, biorąc pod uwagę że cały autorytet Kościoła polega na tym, że ktoś postanowił coś powiedzieć i zostało to uznane za prawdę.

Cz cze 28, 2018 12:01

Dokładnie Kościół Kościołem, oficjalne stanowisko oficjalnym stanowiskiem a ludzie idą do Częstochowy modlić się do cudownego obrazu a nie do Boga przed obrazem ukazującym Maryję...
Poglądy że jakiś obraz, figura, miejsce mają magiczną moc sprawiania że modlitwy są skuteczniejsze jest moim zdaniem sprzeczny z tym że Bóg jest obecny zawsze i wszędzie.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Cz cze 28, 2018 12:15

Stubr napisał(a):
Przypomnę historie złotego cielca - powstał on ku chwale Boga, by klęcząc przed złotym cielcem wznosić modły do Boga.

Jeśli mówisz o cielcu wykonanym, kiedy Mojżesz poszedł Synaj to został on wykonany i jemu oddawano cześć, a nie jak sugerujesz Bogu za pośrednictwem cielca.
Stubr napisał(a):
Nawet w przypadku kultu maryjnego - zawsze jest mowa o "cudownych obrazach" a nie "obrazach cudownej".

Jest to skrót myślowy, a chodzi o obraz przed którym ktoś wymodlił jakąś łaskę. Nikt w Kościele nie czci obrazów. A jeżeli czyjąś wiarę pogłębia świadomość, że przed danym obrazem ktoś wyprosił wielką łaskę to co w tym złego?
Stubr napisał(a):
Mało tego, Cudowny Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej został koronowany - konkretny obraz,

I co z tego, że na obraz została nałożona korona? Czy jak kiedyś koronowano ludzi to oznaczało wyniesienie ich godności do godności Boga?
Stubr napisał(a):
Istnieje nawet święto obrazu

A kiedyż to święto wypada w kalendarzu, bo jakoś się nie spotkałem, a jestem bardzo ciekaw.
Stubr napisał(a):
Uznaje się też że to Maryja jest przyczyną niezliczonych cudów

Jak rozumiesz słowo przyczyną. Dla mnie to znaczenie jest proste, a mianowicie oznacza, że Maryja przyczyniła się do cudu. Nie oznacza to, że Maryja uczyniła cud.
Niestety z tego co obserwuję na tym forum to Stubr cały czas nadinterpretuje wszystko co usłyszy lub wyczyta i używa tego wszystkiego do szkalowania Kościoła.

IrciaLilith napisał(a):
Dokładnie Kościół Kościołem, oficjalne stanowisko oficjalnym stanowiskiem a ludzie idą do Częstochowy modlić się do cudownego obrazu a nie do Boga przed obrazem ukazującym Maryję...
Poglądy że jakiś obraz, figura, miejsce mają magiczną moc sprawiania że modlitwy są skuteczniejsze jest moim zdaniem sprzeczny z tym że Bóg jest obecny zawsze i wszędzie.

Nikt świadomie wierzący nie modli się do obrazu tylko do Boga. Każdy świadomie wierzący wie, że magia i chrześcijaństwo to całkowicie przeciwstawne bieguny.

Cz cze 28, 2018 12:21

Stubr napisał(a):
Bałwochwalstwo i czczenie bożków w Kościele jest nagminne

Te zjawiska w Kościele nie występują.

Cytuj:
Przypomnę historie złotego cielca - powstał on ku chwale Boga, by klęcząc przed złotym cielcem wznosić modły do Boga.
Oczywista bzdura, proszę przypomnieć sobie wiadomości.
Złoty cielec zastąpił Boga, czyli Bogu był przeciwny, a nie był wyrazem chwały Boga. Opinia, że cielec powstał ku chwale Boga, jest całkowicie błędna. Stubr powinien przeprosić za szerzenie kłamliwych opinii. A może wlepienie osta byłoby właściwsze? :?:

Cytuj:
Teraz robi się to samo, przed bogato zdobionymi obrazami, ołtarzami czy tabernakulum.
Ołtarz zdobiony czy niezdobiony służy temu samemu celowi.

Cytuj:
Do Boga należy się modlić bezpośrednio.
Lub pośrednio

Cytuj:
Nowy Testament dodał jednego i jedynego pośrednika - Jezusa Chrystusa.
A to Jezus Chrystus nie był Bogiem?

Cytuj:
Święte obrazy, relikwie i cała reszta to niczym nieuzasadnione bałwochwalstwo.
Obraz czy rzeźba, to rodzaj języka. Ich funkcja jest taka sama jak funkcja słowa - przekazują informacje.

Cytuj:
Skrót myślowy

Cytuj:
Mało tego, Cudowny Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej został koronowany - konkretny obraz, a nie tylko Maryja.
Koronacja to symbol czci i szacunku.

Cytuj:
Ogólnie koronacja obrazów to polska tradycja katolicka.
Akurat nie jest to polska tradycja, Stubr łże starym zwyczajem.
Faktem jest, że jest to tradycja katolicka. Jakże piękna.

Cytuj:
Istnieje nawet święto obrazu - obrazu, zaznaczam.
Stubr zaznacza.

Cytuj:
Uznaje się też że to Maryja jest przyczyną niezliczonych cudów
Znowóż łgarstwo. Przyczyną jest Bóg, a Maryi jest wstawiennictwo.

Cytuj:
Ale jak dobrze pamiętam tylko jeden z tysięcy tychże cudów został urzędowo potwierdzony, a Maryi przypisano tylko orędownictwo.
To niech się Stubr zdecyduje: Maryja jest przyczyną, czy orędownictwem?

Cytuj:
Ale wiadomo - Kościół Kościołem, a wierni wiernymi.
A niewierni niewiernymi.

Cytuj:
Kult liturgiczny to fakt.
Oczywiście

Cytuj:
To, że otaczanie kultem obrazów to bałwochwalstwo wynika bezpośrednio ze znaczenia tego słowa: Bałwochwalstwo, idolatria (gr. eidolon – obraz lub posąg, latreia – kult)
No proszę, ze słowa kult, wynika że to kult.

Cytuj:
Chwat - Zbigniew przedstawił dowody na takie poglądy. Własne spostrzeżenia.
:lol:

Cz cze 28, 2018 12:49

Każdy świadomie wierzący - dobrze ujęte, problem jest chyba w tym że wielu katolików bardzo pobieżnie zna swoją wiarę i potem padają takie kwiatki jak modlitwa 'do obrazu', a granica między wiarą w magię a wiarą że modlitwa w konkretnym miejscu kierowana do kogoś kto nie jest uważany za Boga ma większą moc niż kierowana gdziekolwiek bezpośrednio do Boga moim zdaniem jest cienka.

Ja widzę to tak: są wierzący naiwnie, którzy wierzą, bo tak ich nauczono, ale sami tego dobrze nie zgłębili i niestety tych jest więcej, oraz wierzący świadomie.
Tak samo jest zresztą z ateistami, bo można być ateistą naiwnym ,a ta postawa bardzo rzutuje na odbiór ateistów przez teistów i w kółko trzeba odkręcać ich nieprzemyślane stwierdzenia typu że ateista nie wierzy w nic na co nie ma dowodów :P

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Cz cze 28, 2018 12:54

IrciaLilith napisał(a):
granica między wiarą w magię a wiarą że modlitwa w konkretnym miejscu kierowana do kogoś kto nie jest uważany za Boga ma większą moc niż kierowana gdziekolwiek bezpośrednio do Boga
Modlitwa to prośba.
Czy w przypadku kiedy wierząca pani Marysia poprosi męża o zreperowanie kranu, a nie poprosi o to bezpośrednio Pana Boga, to będzie to bałwochwalstwem?

Cz cze 28, 2018 13:08

A modlitwa nie jest czasem prośbą skierowaną do Boga? Czy w ogóle modlitwa musi być prośbą?
Czy jeśli ktoś modląc się nie prosi o nic tylko okazuje wdzięczność Bogu to nie jest to modlitwa?

Cz cze 28, 2018 13:11

IrciaLilith napisał(a):
Każdy świadomie wierzący - dobrze ujęte, problem jest chyba w tym że wielu katolików bardzo pobieżnie zna swoją wiarę i potem padają takie kwiatki jak modlitwa 'do obrazu', a granica między wiarą w magię a wiarą że modlitwa w konkretnym miejscu kierowana do kogoś kto nie jest uważany za Boga ma większą moc niż kierowana gdziekolwiek bezpośrednio do Boga moim zdaniem jest cienka.

Modlitwę kieruje się w tym przypadku przez kogoś, a nie do kogoś.
IrciaLilith napisał(a):
Ja widzę to tak: są wierzący naiwnie, którzy wierzą, bo tak ich nauczono, ale sami tego dobrze nie zgłębili i niestety tych jest więcej, oraz wierzący świadomie.

Nie wiem skąd wzięłaś dane, że tych naiwnych jest więcej. Ja osobiście niejednokrotnie słyszałem "idę/jadę na Jasną Górę pomodlić się przed obrazem", a jakoś jeszcze nigdy nie słyszałem "idę/jadę pomodlić się do obrazu"
IrciaLilith napisał(a):
Tak samo jest zresztą z ateistami,

Nie wypowiem się w tej kwestii bo nie znam osobiście żadnego ateisty.

Cz cze 28, 2018 13:13

Zbigniew3991 napisał(a):
Maryja może działać, ale jeśli działa, robi to z polecenia Boga i korzysta z Jego mocy.

Ciekawe jak to jest z robaczkiem? Czy ja dzialam z polecenia Boga? Bo mnie sie wydaje, ze uklad 0 - 1 jest powszechny i na ziemi i w niebie. I Maryja jest jedynym czlowiekiem, ktora zawsze wybiera 1. I nie musi czekac na "z polecenia Boga". Podobnie jak robaczek miala i ma wolna wole. Tylko u niego wyglada to 1000101110101 .... .
Wszelkie negatywne wypowiedzi odnosnie Marii i kultu maryjnego zawsze uwazam za echo "wprowadzam nieprzyjazn"
Ten typ tak ma, ze dostrzega jakies glupie relacje.
Np wykladem o Gietrzwaldzie bylem zaszokowany - relacja pomiedzy objawieniem a ksztaltem Europy.
Ciekawe czy w ub niedziele byla jakas relacja pomiedzy odmawianiem rozanca gdy jechalismy z zona i wnukami samochodem a kierowsa SUVa za mna, ktory w ostatniej chwili skrecil w prawo obalajac kilka barierek aby nie wpakowac mi sie na bagaznik. Kiedys sie dowiem.
Chociaz zdaje sobie sprawe, ze moze to zle lub np nagle uzdrowienie moze byc gorszym wyjsciem.
Albo cudowne(?) ocalenie Hitlera w Wilczym Szancu.

Cz cze 28, 2018 13:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 321 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 22  Następna strona