ATEIŚCI NIE ISTNIEJĄ jako osoby niewierzące
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Skąd wiesz że embriony i płody są pozbawione wolnej woli ? Przecież wolna wola może być w nich zaprogramowana lub się rozwijać i zacznie w pełni funkcjonować w swoim czasie , pod warunkiem , że ktoś kto nie uważa ich za ludzi wcześniej ich nie zabije. Programem budowania domu może być dokumentacja budowy (zezwolenia, harmonogram, kosztorys, plan, zasoby itp.) a chyba jednak nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się upierał przy tym, że dokumentacja jest domem i można się do niej wprowadzić.
Sprzeciwiamy się zabijaniu embrionów dlatego, że jest to ludobójstwo. Z naszej wiary wynika, że wolna wola jest przyrodzoną własnością człowieka, a zatem i embrionu. Jeżeli ktoś natomiast odmawia ludziom w ogóle wolnej woli (mogę podać przykład takiego rozumowania), nie zdołamy nic na to poradzić.
|
So sty 26, 2008 10:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): A czy powiedzenie wierzą że go nie ma, jest według ciebie uzasadnione .Bo przecież Ateiści nie potrafią tego udowodnić więc mogą tylko wierzyć. Wątpienie nie jest aktem wiary, ponieważ wiara jest nakierowana na istnienie, a nie na nieistnienie. Jeżeli na przykład, ktoś twierdzi, że gdzieś w galaktyce jest planeta podobna do talerza z zupą pomidorową, na którego brzegach żyją krasnoludki, to ciężar dowodu spada na twierdzącego. Ktoś, kto wątpi w takie bzdety nie może być nazywany osobą wierzącą, że czegoś nie ma.
Nie pomagasz chrześcijaństwu, broniąc go za pomocą sofizmatów.
|
So sty 26, 2008 10:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: ATEIŚCI NIE ISTNIEJĄ jako osoby niewierzące
Seweryn napisał(a): Wiara jest terminem wieloznacznym. W mowie potocznej oznacza przekonanie o czymś. W religiozawstwie natomiast polega na przyjęciu istnienia lub nie istnienia czegoś bez żadnego dowodu wiarygodnie potwierdzającego ten fakt. Świadoma decyzja przyjęcia takiej wiary nazywa się aktem wiary. Chyba powinieneś zaznaczyć, że jest to definicja rodem z Wikipedii. Wikipedia jest w pewnym sensie encyklopedią opartą na wierze, że o prawdzie naukowej rozstrzyga się przez głosowanie. Katolikowi jednak bardziej przystoją źródła katolickie. Dlatego wzywam Cię, abyś udowodnił podaną przez siebie definicję wiary za pomocą np. Katechizmu Kościoła Katolickiego. Dla ułatwienia podam Ci wyciąg z konkordancji.
|
So sty 26, 2008 10:41 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Michał Sobczyński napisał(a): 1) Programem budowania domu może być dokumentacja budowy (zezwolenia, harmonogram, kosztorys, plan, zasoby itp.) a chyba jednak nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się upierał przy tym, że dokumentacja jest domem i można się do niej wprowadzić. Sprzeciwiamy się zabijaniu embrionów dlatego, że jest to ludobójstwo. Z naszej wiary wynika, że wolna wola jest przyrodzoną własnością człowieka, a zatem i embrionu. Jeżeli ktoś natomiast odmawia ludziom w ogóle wolnej woli (mogę podać przykład takiego rozumowania), nie zdołamy nic na to poradzić.
2)Dlatego wzywam Cię, abyś udowodnił podaną przez siebie definicję wiary za pomocą np. Katechizmu Kościoła Katolickiego. Dla ułatwienia podam Ci wyciąg z konkordancji.
1)Tak samo jak nikt przy zdrowych zmysłach nie bedzie twierdził że embrion nie jest etapem rozwoju człowieka .Jeśli starość jest końcowym etapem rozwoju człowieka to embrion jest początkowym etapem rozwoju człowieka.
Więc porónując embrionu do planu budowy bydynku umniejszasz jego wartości sprowadzając go do poziomu rzeczy. Takie podejście mają również lekarze dokonujacy aborcji.
Plan budowy domu możesz porównać do planowania dziecka ,gdyż ani plan budowy nie jest domem ani planowanie dziecka nie jest dzieckiem .
2)Człowiek kieruje się wiarą od początku do końca .Bez wiary nie wstałbyś z łóżka bo i po co ,skoro byś nie wierzył ,że jest po co wstawać ?
Nic nie będę udowadniał za pomocą katechizmu gdyż katechizm nie służy do udowadniania .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So sty 26, 2008 13:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): 1)Tak samo jak nikt przy zdrowych zmysłach nie bedzie twierdził że embrion nie jest etapem rozwoju człowieka .Jeśli starość jest końcowym etapem rozwoju człowieka to embrion jest początkowym etapem rozwoju człowieka.
Więc porónując embrionu do planu budowy bydynku umniejszasz jego wartości sprowadzając go do poziomu rzeczy. Takie podejście mają również lekarze dokonujacy aborcji. Plan budowy domu możesz porównać do planowania dziecka ,gdyż ani plan budowy nie jest domem ani planowanie dziecka nie jest dzieckiem . To Ty napisałeś, że wolna wola jest zaprogramowana w embrionie. Jeżeli jest tam zaprogramowana, to nie znaczy, że istnieje. Może być co najwyżej w planach. Ale plan to nie efekt. Mój wywód dotyczył: - Różnicy między zaprogramowaniem czegoś a tym czymś.
- Istnienia wolnej woli jako własności człowieka (i embrionu także, bo jest on człowiekiem).
Skąd Ci przyszło do głowy, że nazywam embrion planem budowy człowieka? Na wszelki wypadek, uprzejmie Cię informuję, że dla mnie embrion jest człowiekiem. Cytuj: 2)Człowiek kieruje się wiarą od początku do końca .Bez wiary nie wstałbyś z łóżka bo i po co ,skoro byś nie wierzył ,że jest po co wstawać ? Zastanawiam się, co chcesz osiągnąć rozciągając dyskusję na coraz nowe obszary... Cytuj: Nic nie będę udowadniał za pomocą katechizmu gdyż katechizm nie służy do udowadniania . Dziękuję, że tak jasno określiłeś swoje stanowisko. Zapraszasz do dyskusji podając od początku fałszywe dane i nie chcesz się z nich wycofać. Proszę bardzo, to Twoja piaskownica, właśnie z niej wychodzę.
|
So sty 26, 2008 14:32 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Michał Sobczyński napisał(a): To Ty napisałeś, że wolna wola jest zaprogramowana w embrionie. Jeżeli jest tam zaprogramowana, to nie znaczy, że istnieje. Może być co najwyżej w planach. Ale plan to nie efekt. Mój wywód dotyczył: - Różnicy między zaprogramowaniem czegoś a tym czymś.
- Istnienia wolnej woli jako własności człowieka (i embrionu także, bo jest on człowiekiem).
Skąd Ci przyszło do głowy, że nazywam embrion planem budowy człowieka? Na wszelki wypadek, uprzejmie Cię informuję, że dla mnie embrion jest człowiekiem. Zastanawiam się, co chcesz osiągnąć rozciągając dyskusję na coraz nowe obszary... Dziękuję, że tak jasno określiłeś swoje stanowisko. Zapraszasz do dyskusji podając od początku fałszywe dane i nie chcesz się z nich wycofać. Proszę bardzo, to Twoja piaskownica, właśnie z niej wychodzę.
O jakich planach mówisz? Jeśli jest embrion to nieuniknioną konsekwesncją jego rozwoju jest wola ,więc po powstaniu embrionu wola nie jest kwestią planów . Kwestią planów byłaby przed poczęciem dziecka ,natomiast po jego poczęciu wola nie jest już kwestią planów bo nie możesz zaplanować sobie woli u rozwijającego się w łonie dziecka.
Ps Wyszedłem z piaskownicy wiele lat temu, ale widać niektórzy dopiero dziś z niej wychodzą.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So sty 26, 2008 15:04 |
|
 |
No
|
Sewerynie chyba oczywiste, że chodziło mi o embriony i płody usówane w trakcie aborcji bądź umierające w sposób naturalny jeśli nie potrafisz odpowiedzieć uczciwie więc chyba też i bardziej po chrześcijańsku byłoby się przyznać...
|
So sty 26, 2008 21:46 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Sewerynie chyba oczywiste, że chodziło mi o embriony i płody usówane w trakcie aborcji bądź umierające w sposób naturalny jeśli nie potrafisz odpowiedzieć uczciwie więc chyba też i bardziej po chrześcijańsku byłoby się przyznać...
To że są usówane nie jest kwestią ich woli
Jeśli ty zostaniesz usunięty z towarzystwa siłą to nie znaczy, że nie masz wolnej woli .
Albo jak starzec umiera w sposób naturalny to nie znaczy ,że nie ma wolnej woli .Wiec ponawiam pytanie skąd wiesz, że embriony i płody nie mają wolnej woli ?
|
N sty 27, 2008 12:29 |
|
 |
No
|
Cytuj: To że są usówane nie jest kwestią ich woli Dokładnie ! One nawet nie mają "woli" Bo nie mają mózgów Sewerynie a jak powinieneś wiedzieć bez mózgu nie można myśleć więc i podejmować decyzji to naprawdę proste. Cytuj: Jeśli ty zostaniesz usunięty z towarzystwa siłą to nie znaczy, że nie masz wolnej woli . Albo jak starzec umiera w sposób naturalny to nie znaczy ,że nie ma wolnej woli .
O czym ty znowu bredzisz  ?
|
N sty 27, 2008 12:51 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Cytuj: To że są usówane nie jest kwestią ich woli Dokładnie ! One nawet nie mają "woli"Bo nie mają mózgów Sewerynie a jak powinieneś wiedzieć bez mózgu nie można myśleć więc i podejmować decyzji to naprawdę proste. Cytuj: Jeśli ty zostaniesz usunięty z towarzystwa siłą to nie znaczy, że nie masz wolnej woli . Albo jak starzec umiera w sposób naturalny to nie znaczy ,że nie ma wolnej woli . O czym ty znowu bredzisz  ?
Nie odróżnisz woli od wolności
Jesli ktoś cię siłą wyrzuci ze sklepu to ingeruje w twoją wolność ale nie wolę .
Płody mają mózg.
Embriony mają w sobie informacje o całym człowieku włącznie z kolorem włosów ,wzrostem i wolą ,więc nie możesz powiedzieć ,że nie mają woli.
Ps Jest to twoja czwarta nieudana próba zadania sensownego pytania.
|
N sty 27, 2008 13:02 |
|
 |
No
|
Cytuj: Płody mają mózg. Embriony mają w sobie informacje o całym człowieku włącznie z kolorem włosów ,wzrostem i wolą ,więc nie możesz powiedzieć ,że nie mają woli.
Nie od razu Sewerynie te które można usuwać legalnie zazwyczaj go jeszcze nie maja natomiast embriony mogą mieć informacje o mózgu który się dopiero rozwinie ale nie mają własnej świadomości ani procesów myślowych więc jak najbardziej można powiedzieć, że dopóki są embrionami i jeszcze długo potem nie mają woli.
Nie wiem czy zauważyłeś ale dyskusja o płodach przerodziła się w offtopic w offtopicu bo wymieniłem tez inne przykłady braku lub poważnego ograniczenia wolnej woli które zupełnie pominąłeś
Ps.To twoja czwarta nieudana próba wymigania się od odpowiedzi może zwyczajnie przyznaj się, że nie wiesz...
|
N sty 27, 2008 13:13 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a):
Ps.To twoja czwarta nieudana próba wymigania się od odpowiedzi może zwyczajnie przyznaj się, że nie wiesz...
Nie wymagaj ode mnie sensownej odpowiedzi na bezsensowne pytanie skoro np. nie odróżniasz woli od wolności.
Spróbuj sklecić od nowa jedno sensowne pytanie.
|
N sty 27, 2008 13:20 |
|
 |
No
|
Chyba logiczne, że jeśli niema woli to i "wolnej" woli ...
|
N sty 27, 2008 13:32 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Chyba logiczne, że jeśli niema woli to i "wolnej" woli ...
Kto nie ma woli?
|
N sty 27, 2008 13:33 |
|
 |
No
|
Seweryn napisał(a): Kto nie ma woli? No napisał(a): Chorzy umysłowo, w stanie śpiączki, a także embriony i płody które uznajecie za istoty ludzkie mimo, że nie wykształciły organu odpowiedzialnego za myślenie, wolna wola u dzieci do lat 3 a nawet starszych też jest raczej dyskusyjna.
...
|
N sty 27, 2008 13:36 |
|
|
|