Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
 Bóg jest wiarygodny 
Autor Wiadomość

No co Ty? Seweryn to wzór człeka prowadzącego uczciwą dyskusję. Zależy mu tylko na prawdzie. A prawda jest taka ze ateiści to diabły wcielone i Seweryn nie omieszka nam tego zasugerować i wyciągnąć tego wniosku nawet ze stwierdzenia, że brzydka dziś pogoda. Bo gdyby nie ateiści to by była ładna. ;)
U mnie jest na szczęście ładna.

Wt lut 26, 2008 12:42

wiesz że nie wiesz co ja wiem więc prosiłbym o zaprzestanie insynuacji i usiłowań obrażenia mnie.
jeśli tak wierzący stoją z kulturą osobistą to nie dziwota czemu tracicie wyznawców.
następnym razem kiedy postanowisz mi przypomnieć mój nick użyj klawisza backspace i po krzyku albo będę u moderki interweniował wnosząc o bana dla ciebie za trolling.

Jeśli nazwa którą sobie wybrałeś jest dla ciebie obraźliwa to czemu pretensje do tych którzy nazywają cie tak , jak każesz się zwać?

Wt lut 26, 2008 17:11

Sewerynie, czemu jesteś taki cięty na ateistów?

Wt lut 26, 2008 18:23

Sewerynie, czemu jesteś taki cięty na ateistów?

Bo widzę , że Ateiści nie są wcale głupi ,jednak w konfrontacji z rzeczywistością wiary są zupełnie nieracjonalni, niektórzy do tego stopnia, że każą zwać się idiotami. Wielu z nich nie wierzy w historię inni wierzą w cuda bezprzyczynowości choć mówią ,że są niewierzący . Podejżewam że wielu z nich wie ,że jest w błędzie jednak z jakichś powodów wolą oszukać samych siebie, niż spojżeć prawdzie w oczy.

Wt lut 26, 2008 23:17

Wielu z nich nie wierzy w historię inni wierzą w cuda bezprzyczynowości choć mówią ,że są niewierzący .(...)

Co do historii, to Seweryn jest uparcie przekonany, że zmartwychwstanie jest jej częścią i ateiści nie akceptując tego przeczą historii.
To takie małe wcięcie by Ci którzy nie śledzili kolejnych bzdurnych wniosków Seweryna wiedzieli o co chodzi.

Wt lut 26, 2008 23:48
Zobacz profil WWW

Bo widzę , że Ateiści nie są wcale głupi

Podobnie jak Teiści :)

Cytuj:
jednak w konfrontacji z rzeczywistością wiary są zupełnie nieracjonalni,

Przykro mi, ale nie mogę się zgodzić - wiara nie jest racjonalna.

Cytuj:
niektórzy do tego stopnia, że każą zwać się idiotami

Sewerynie, popatrz na swoje autorytety, a następnie na siebie: każdy jest idiotą w porównaniu z tymi "najlepszymi": życie jest okrutne.
Jeśli na forum pojawi się użytkownik o nicku "Intelektualista", lub "Najmądrzejszy z homo sapiens", to czy zaczniesz patrzeć na niego z szacunkiem nie zważając na to co pisze? Tak więc daruj sobie te spekulacje na temat czyjegoś nicka :)

Cytuj:
. Wielu z nich nie wierzy w historię

Co? O historykach ateistach Pan Seweryn słyszał? W pismach sprzed kilku tysięcy lat, podobnych do Biblii jest wiele: w niektórych zawarte są takie baśniowe opowiastki o ludziach zamieniających wodę w wino, ludziach lewitujących, chodzących po wodzie i tym podobne. Dlaczego historycy nie traktują ich "poważnie"? Historia polega na weryfikacji faktów.

Cytuj:
inni wierzą w cuda bezprzyczynowości choć mówią ,że są niewierzący

Wierzę w potęgę miłości, rozumu, radości. Wierzę także w siebie, w swoich najbliższych, wierzę, że mogę im zaufać. Wierzę, że Ziemia jest okrągła, a Kopernik nie była kobietą (nie mówię o żonie Kopernika).
Jestem Teistą? Raczej nie :)
W języku polskim mamy dwa rodzaje znaczenia słowa "wiara": przerabialiśmy już to w innym wątku.
A jeśli chodzi o cuda: to zależy jak je zdefiniujemy. Jeśli jako "rzeczy nie wytłumaczone jeszcze przez naukę", to można uznać, że cuda istnieją: nauka nie rozwiązała wszystkich zagadek. Cudem kiedyś można było nazwać piorun, czy lawę wytryskująca z wulkanu.
Jeśli chodzi o cuda w sensie "zjawisko nie wytłumaczalne całkowicie przez naukę spowodowane działaniem sił z świata duchowego", to mogę z całą pewnością powiedzieć, że takie cuda nie istnieją. To co istnieje, musi być weryfikowalne przez naukę. Jeśli nie istnieje, to nie będzie weryfikowalne.

Cytuj:
Podejżewam że wielu z nich wie ,że jest w błędzie jednak z jakichś powodów wolą oszukać samych siebie, niż spojżeć prawdzie w oczy.

Piszesz o Teistach?

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Wt lut 26, 2008 23:57

Seweryn napisał(a):
Wielu z nich nie wierzy w historię inni wierzą w cuda bezprzyczynowości choć mówią ,że są niewierzący .(...)

Co do historii, to Seweryn jest uparcie przekonany, że zmartwychwstanie jest jej częścią i ateiści nie akceptując tego przeczą historii.
To takie małe wcięcie by Ci którzy nie śledzili kolejnych bzdurnych wniosków Seweryna wiedzieli o co chodzi.

Co do historii to dziekan jest przekonany , że zmartwychwstanie nie jest jej częścią gdyż było to dawno i ktoś sobie to wymyślił tak samo jak faraona i inne postacie historyczne . Naoczni świadkowie kłamali a prawdę mówi dziekan.

Śr lut 27, 2008 0:06

Co do historii to dziekan jest przekonany , że zmartwychwstanie nie jest jej częścią gdyż było to dawno i ktoś sobie to wymyślił tak samo jak faraona i inne postacie historyczne . Naoczni świadkowie kłamali a prawdę mówi dziekan.

No i to powinno wszystko tłumaczyć :)
Dalszy komentarz jest zbędny.

Śr lut 27, 2008 0:10
Zobacz profil WWW

No i to powinno wszystko tłumaczyć :)
Dalszy komentarz jest zbędny.

Trzymam cię za słowo i dziękuję ;)

Śr lut 27, 2008 0:14

Straszna jest ta dyskusja. Jest poprostu dzika, nic z niej nie wynika, tylko czepianie się nicków, złośliwości personalne, zamiast argumentów. Niekiedy ateiści tutaj bardziej mnie przekonują niż Ty Sewerynie. Już dawno zeszliście z tematu głównego na rzecz dyskusji na każdy temat. A wnioski są narazie takie że Twój Sewerynie argument jest pod ciągłym ostrzałem, nie jest zbyt przekonujący i tyle. Mam jednak nadzieje że zabarykadowanie się w swich twierdzach ustąpi miejsca profesjonalnej dyskusji. Zatem oczekuje czegoś innego, bo chwali się że chcesz bronić wiary Sewerynie, tylko metody i argumenty trzeba by dopracować i czasem odpowiedzieć na pytanie zamiast czepiać się szczegółów czy poprostu unikać odpowiedzi. Naprawde ta dyskusja to jak narazie świetny podręcznik jak nie należy dyskutować.

Śr lut 27, 2008 0:56

Naoczni świadkowie kłamali a prawdę mówi dziekan.

Ileż to razy już ci powtarzałem, że nawet stosunkowo poważne źródła historyczne ze starożytności bywają pełne bzdur i nie przyjmuje ich się na wiare jak w wypadku religii.

Śr lut 27, 2008 1:06

Straszna jest ta dyskusja. Jest poprostu dzika, nic z niej nie wynika, tylko czepianie się nicków, złośliwości personalne, zamiast argumentów. Niekiedy ateiści tutaj bardziej mnie przekonują niż Ty Sewerynie. Już dawno zeszliście z tematu głównego na rzecz dyskusji na każdy temat. A wnioski są narazie takie że Twój Sewerynie argument jest pod ciągłym ostrzałem, nie jest zbyt przekonujący i tyle. Mam jednak nadzieje że zabarykadowanie się w swich twierdzach ustąpi miejsca profesjonalnej dyskusji. Zatem oczekuje czegoś innego, bo chwali się że chcesz bronić wiary Sewerynie, tylko metody i argumenty trzeba by dopracować i czasem odpowiedzieć na pytanie zamiast czepiać się szczegółów czy poprostu unikać odpowiedzi. Naprawde ta dyskusja to jak narazie świetny podręcznik jak nie należy dyskutować.

Czemu więc nie jesteś Ateistą.

Śr lut 27, 2008 12:35

Śr lut 27, 2008 12:42

Tak do końca to nie wiem czy nie jesteś , ale jeśli jesteś to pytanie nieaktualne.

Śr lut 27, 2008 12:42
Masz prawo mnie tytułować moim nickiem i nic mi do tego.
to mój był wybór a nie twój.
nie wolno ci jednak traktować mojego nicku jako obelgi bo takie działanie wywoła konsekwencję w postaci reakcji u modów.
jeśli nie jesteś w stanie odróżnić kontekstów kiedy mnie tytułujesz imieniem a kiedy epitetem to dla własnej kultury powinieneś się powstrzymać od jakichkolwiek wycieczek w tą stronę.
poza wszystkim obrażanie mnie to najbardziej merytoryczne z twoich argumentów.

Śr lut 27, 2008 15:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona