Autor |
Wiadomość |
R6
|
No co Ty? Seweryn to wzór człeka prowadzącego uczciwą dyskusję. Zależy mu tylko na prawdzie. A prawda jest taka ze ateiści to diabły wcielone i Seweryn nie omieszka nam tego zasugerować i wyciągnąć tego wniosku nawet ze stwierdzenia, że brzydka dziś pogoda. Bo gdyby nie ateiści to by była ładna.
U mnie jest na szczęście ładna.
|
Wt lut 26, 2008 12:42 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Idiota napisał(a): wiesz że nie wiesz co ja wiem więc prosiłbym o zaprzestanie insynuacji i usiłowań obrażenia mnie. jeśli tak wierzący stoją z kulturą osobistą to nie dziwota czemu tracicie wyznawców. następnym razem kiedy postanowisz mi przypomnieć mój nick użyj klawisza backspace i po krzyku albo będę u moderki interweniował wnosząc o bana dla ciebie za trolling.
Jeśli nazwa którą sobie wybrałeś jest dla ciebie obraźliwa to czemu pretensje do tych którzy nazywają cie tak , jak każesz się zwać?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 26, 2008 17:11 |
|
 |
R6
|
Sewerynie, czemu jesteś taki cięty na ateistów?
|
Wt lut 26, 2008 18:23 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
R6 napisał(a): Sewerynie, czemu jesteś taki cięty na ateistów?
Bo widzę , że Ateiści nie są wcale głupi ,jednak w konfrontacji z rzeczywistością wiary są zupełnie nieracjonalni, niektórzy do tego stopnia, że każą zwać się idiotami. Wielu z nich nie wierzy w historię inni wierzą w cuda bezprzyczynowości choć mówią ,że są niewierzący . Podejżewam że wielu z nich wie ,że jest w błędzie jednak z jakichś powodów wolą oszukać samych siebie, niż spojżeć prawdzie w oczy.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lut 26, 2008 23:17 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Wielu z nich nie wierzy w historię inni wierzą w cuda bezprzyczynowości choć mówią ,że są niewierzący .(...)
Co do historii, to Seweryn jest uparcie przekonany, że zmartwychwstanie jest jej częścią i ateiści nie akceptując tego przeczą historii.
To takie małe wcięcie by Ci którzy nie śledzili kolejnych bzdurnych wniosków Seweryna wiedzieli o co chodzi.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt lut 26, 2008 23:48 |
|
|
|
 |
Atei
|
Cytuj: Bo widzę , że Ateiści nie są wcale głupi Podobnie jak Teiści  Cytuj: jednak w konfrontacji z rzeczywistością wiary są zupełnie nieracjonalni, Przykro mi, ale nie mogę się zgodzić - wiara nie jest racjonalna. Cytuj: niektórzy do tego stopnia, że każą zwać się idiotami Sewerynie, popatrz na swoje autorytety, a następnie na siebie: każdy jest idiotą w porównaniu z tymi "najlepszymi": życie jest okrutne. Jeśli na forum pojawi się użytkownik o nicku "Intelektualista", lub "Najmądrzejszy z homo sapiens", to czy zaczniesz patrzeć na niego z szacunkiem nie zważając na to co pisze? Tak więc daruj sobie te spekulacje na temat czyjegoś nicka  Cytuj: . Wielu z nich nie wierzy w historię Co? O historykach ateistach Pan Seweryn słyszał? W pismach sprzed kilku tysięcy lat, podobnych do Biblii jest wiele: w niektórych zawarte są takie baśniowe opowiastki o ludziach zamieniających wodę w wino, ludziach lewitujących, chodzących po wodzie i tym podobne. Dlaczego historycy nie traktują ich "poważnie"? Historia polega na weryfikacji faktów. Cytuj: inni wierzą w cuda bezprzyczynowości choć mówią ,że są niewierzący Wierzę w potęgę miłości, rozumu, radości. Wierzę także w siebie, w swoich najbliższych, wierzę, że mogę im zaufać. Wierzę, że Ziemia jest okrągła, a Kopernik nie była kobietą (nie mówię o żonie Kopernika). Jestem Teistą? Raczej nie  W języku polskim mamy dwa rodzaje znaczenia słowa "wiara": przerabialiśmy już to w innym wątku. A jeśli chodzi o cuda: to zależy jak je zdefiniujemy. Jeśli jako "rzeczy nie wytłumaczone jeszcze przez naukę", to można uznać, że cuda istnieją: nauka nie rozwiązała wszystkich zagadek. Cudem kiedyś można było nazwać piorun, czy lawę wytryskująca z wulkanu. Jeśli chodzi o cuda w sensie "zjawisko nie wytłumaczalne całkowicie przez naukę spowodowane działaniem sił z świata duchowego", to mogę z całą pewnością powiedzieć, że takie cuda nie istnieją. To co istnieje, musi być weryfikowalne przez naukę. Jeśli nie istnieje, to nie będzie weryfikowalne. Cytuj: Podejżewam że wielu z nich wie ,że jest w błędzie jednak z jakichś powodów wolą oszukać samych siebie, niż spojżeć prawdzie w oczy.
Piszesz o Teistach?
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Wt lut 26, 2008 23:57 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Seweryn napisał(a): Wielu z nich nie wierzy w historię inni wierzą w cuda bezprzyczynowości choć mówią ,że są niewierzący .(...) Co do historii, to Seweryn jest uparcie przekonany, że zmartwychwstanie jest jej częścią i ateiści nie akceptując tego przeczą historii. To takie małe wcięcie by Ci którzy nie śledzili kolejnych bzdurnych wniosków Seweryna wiedzieli o co chodzi.
Co do historii to dziekan jest przekonany , że zmartwychwstanie nie jest jej częścią gdyż było to dawno i ktoś sobie to wymyślił tak samo jak faraona i inne postacie historyczne . Naoczni świadkowie kłamali a prawdę mówi dziekan.
|
Śr lut 27, 2008 0:06 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Co do historii to dziekan jest przekonany , że zmartwychwstanie nie jest jej częścią gdyż było to dawno i ktoś sobie to wymyślił tak samo jak faraona i inne postacie historyczne . Naoczni świadkowie kłamali a prawdę mówi dziekan.
No i to powinno wszystko tłumaczyć
Dalszy komentarz jest zbędny.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Śr lut 27, 2008 0:10 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): No i to powinno wszystko tłumaczyć  Dalszy komentarz jest zbędny.
Trzymam cię za słowo i dziękuję 
|
Śr lut 27, 2008 0:14 |
|
 |
WIST
|
Straszna jest ta dyskusja. Jest poprostu dzika, nic z niej nie wynika, tylko czepianie się nicków, złośliwości personalne, zamiast argumentów. Niekiedy ateiści tutaj bardziej mnie przekonują niż Ty Sewerynie. Już dawno zeszliście z tematu głównego na rzecz dyskusji na każdy temat. A wnioski są narazie takie że Twój Sewerynie argument jest pod ciągłym ostrzałem, nie jest zbyt przekonujący i tyle. Mam jednak nadzieje że zabarykadowanie się w swich twierdzach ustąpi miejsca profesjonalnej dyskusji. Zatem oczekuje czegoś innego, bo chwali się że chcesz bronić wiary Sewerynie, tylko metody i argumenty trzeba by dopracować i czasem odpowiedzieć na pytanie zamiast czepiać się szczegółów czy poprostu unikać odpowiedzi. Naprawde ta dyskusja to jak narazie świetny podręcznik jak nie należy dyskutować.
|
Śr lut 27, 2008 0:56 |
|
 |
No
|
Cytuj: Naoczni świadkowie kłamali a prawdę mówi dziekan.
Ileż to razy już ci powtarzałem, że nawet stosunkowo poważne źródła historyczne ze starożytności bywają pełne bzdur i nie przyjmuje ich się na wiare jak w wypadku religii.
|
Śr lut 27, 2008 1:06 |
|
 |
Seweryn
|
WIST napisał(a): Straszna jest ta dyskusja. Jest poprostu dzika, nic z niej nie wynika, tylko czepianie się nicków, złośliwości personalne, zamiast argumentów. Niekiedy ateiści tutaj bardziej mnie przekonują niż Ty Sewerynie. Już dawno zeszliście z tematu głównego na rzecz dyskusji na każdy temat. A wnioski są narazie takie że Twój Sewerynie argument jest pod ciągłym ostrzałem, nie jest zbyt przekonujący i tyle. Mam jednak nadzieje że zabarykadowanie się w swich twierdzach ustąpi miejsca profesjonalnej dyskusji. Zatem oczekuje czegoś innego, bo chwali się że chcesz bronić wiary Sewerynie, tylko metody i argumenty trzeba by dopracować i czasem odpowiedzieć na pytanie zamiast czepiać się szczegółów czy poprostu unikać odpowiedzi. Naprawde ta dyskusja to jak narazie świetny podręcznik jak nie należy dyskutować.
Czemu więc nie jesteś Ateistą.
|
Śr lut 27, 2008 12:35 |
|
 |
R6
|
|
Śr lut 27, 2008 12:42 |
|
 |
Seweryn
|
Tak do końca to nie wiem czy nie jesteś , ale jeśli jesteś to pytanie nieaktualne.
|
Śr lut 27, 2008 12:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sewerynie.
Masz prawo mnie tytułować moim nickiem i nic mi do tego.
to mój był wybór a nie twój.
nie wolno ci jednak traktować mojego nicku jako obelgi bo takie działanie wywoła konsekwencję w postaci reakcji u modów.
jeśli nie jesteś w stanie odróżnić kontekstów kiedy mnie tytułujesz imieniem a kiedy epitetem to dla własnej kultury powinieneś się powstrzymać od jakichkolwiek wycieczek w tą stronę.
poza wszystkim obrażanie mnie to najbardziej merytoryczne z twoich argumentów.
|
Śr lut 27, 2008 15:48 |
|
|
|