Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 20:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 40  Następna strona
 Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga 
Autor Wiadomość
Post Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
Przykro mi ze jeszcze tego nie zrozumiales, ale nie martw sie wszystko w swoim czasie samo sie wyklaruje.
Ze mna bylo podobnie. Szkoda jedynie zmarnowanego czasu, ale jesli zagladanie na forum to nauka to nic straconego.

So sty 09, 2016 20:21
Askadtowiesz napisał(a):
Coraz ciekawiej. Pewnie ja też jestem wierzący, tylko o tym nie wiem. Ateistów zapewne nie ma.

A Ty sie nie chowaj po katach, bo z Toba jest tak samo, tylko w mniejszym stopniu sobie z tego zdajesz sprawe.

So sty 09, 2016 20:46

sapper napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Coraz ciekawiej. Pewnie ja też jestem wierzący, tylko o tym nie wiem. Ateistów zapewne nie ma.

Zeb y bylo jeszcze ciekawiej, to zastanow sie po co tutaj zagladasz na forum i piszesz?
Gdybys byl tak w 100% ateista, to nie mial bys powodow tu zagladac, ale skoro jakas tam iskierka w Tobie sie zarzy to szukasz tu odpowiedzi wsrod pytan. Tak miedzy wierszami. :-)

O, powodów moze byc wiele, ale ten zupełnie nie trafiony, pudło.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So sty 09, 2016 21:03

chwat napisał(a):
Uczucia niby są ludzkie, tylko że ich charakter, nie pozwala się ująć je w ludzkie ramy.
Myśl warta rozwinięcia, bo z tego hasła niewiele mozna zrozumieć.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So sty 09, 2016 21:09

chwat napisał(a):
Sapper powiedział, że to z powodu iskierki wiary, ateiści zaglądają na forum wiara. Teza całkiem niezła.
Sprawa jest bardziej skomplikowana niż myślisz. Mozna byc ateistą w 50%, w 90% itd., podobnie jest zresztą z wierzącymi. Można byc agnostykiem, Cześć osób czy to sposród ateistów czy wierzących moze oczywiscie szukać odpowiedzi na swoje niepewności. Trudno to jednak uogólniać. I nie nalezy wyciągać pochopnych wniosków z czyjejs tu obecności.

G.C. Lichtenberg

So sty 09, 2016 21:20

sapper napisał(a):
Przykro mi ze jeszcze tego nie zrozumiales, ale nie martw sie wszystko w swoim czasie samo sie wyklaruje.
Ze mna bylo podobnie.

Nie sądzę. Chyba nigdy nie miałem problemu z głupkowatym protekcjonalizmem.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So sty 09, 2016 21:46

JedenPost napisał(a):
sapper napisał(a):
Ze mna bylo podobnie.

Nie sądzę. Chyba nigdy nie miałem problemu z głupkowatym protekcjonalizmem.

To jeszcze szczęście że mamy XXI wiek, bo w średniowieczy "JednegoPosta" za ten cały ateizm, to "sapper" nabiłby na pal :twisted:

So sty 09, 2016 22:58

chwat napisał(a):
glejt napisał(a):
chwat napisał(a):
A wtedy staniesz się posłuszny Bogu, bo Bóg udowodni Ci swoje istnienie.

Tylko, że wtedy stałbyś się maszyną, żyjącą na podstawie bezpośredniego nakazu. Bez wolnej woli.

Bóg może stworzyć każdą maszynę, ale nie będzie w tym relacji. Brak wolnej woli maszyny nie generował by wartości.

Takie rozumienie Boga jest całkowicie błędne. Wskazuje bardziej na obraz szatana niż Boga, i może włąśnie dlatego Jezus powiedział do żydów:
41) Wy pełnicie czyny ojca waszego. Rzekli do Niego: Myśmy się nie urodzili z nierządu, jednego mamy Ojca - Boga. (42) Rzekł do nich Jezus: Gdyby Bóg był waszym ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. (43) Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. (44) Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. (45) A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. (46) Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie? (47) Kto jest z Boga, słów Bożych słucha. Wy dlatego nie słuchacie, że z Boga nie jesteście.
(Ew. Jana 8:41-47, Biblia Tysiąclecia)
Wola , która nie chce być podobna do woli Ojca sprzeciwia się swojej własnej woli. Ponieważ chce przeciwieństwa które objawia się zabieraniem tego co chce się mieć nienawidzenie tego co nie jest mną ( choć często ukrywane po to aby np nie zostać odsuniętym przez innych). Braku miłości a zatem nieustannego jej głodu. Bo to właśnie oddawanie swojej woli czemuś co nie jest naszym umysłem czyni go niewolnikiem i pozbawia nas wolnej woli ( co niektórzy może nawet zauważają)
Dla tych , którzy chcą spełniać swoją wolę ( a jednocześnie wole Ojca) dawanie tego czego chcemy drugiemu człowiekowi jest dawaniem sobie. Kochanie drugiego człowieka jest kochaniem siebie.

Bóg stworzył ludzi na swój obraz i podobieństwo (Rodz.1:26)
- czy uważasz zatem, że Bóg nie ma wolnej woli?

Ja mówiłem o wolnej woli jako o pewnej (zasadniczej) cesze charakteru.
Posługując się wolną wolą mamy do wyboru:
-czynić dobro, zgodnie z przykazaniami
-czynić zło, niezgodnie z przykazaniami

Z powodów znanych sobie, stwierdziłeś że skoro ja powiedziałem o wolnej woli, to oznacza to automatycznie coś niezgodnego z przykazaniami. Z tego co ja napisałem, nawet w tej formie wyrwanej z kontekstu, nic takiego nie wynika.

Czyli pisząc : " A wtedy staniesz się posłuszny Bogu bo Bóg udowodni Ci swoje istnienie." w kontekście : "Tylko, że wtedy stałbyś się maszyną, żyjącą na podstawie bezpośredniego nakazu. Bez wolnej woli." Widzisz jakiś ślad działania miłości czy terroru?
Całkowicie nie wiesz, że Bóg zjednoczony z Synem pozwala mu dokonywać wszelkich dzieł takich jakich sobie życzy? Jedynym warunkiem jest aby były zgodne z miłością. Czynienie z kogoś maszyny lub syna który będzie zmuszony do tego czego by nie zrobił bez tego przymusu nie jest miłością. Może niektórym sie tak wydaje bo po prostu nie wiedzą dokładnie czym jest miłość .
Pisząc o wolnym wyborze dokonywania czynów zgodnie z przykazaniami lub nie, nie rozumiesz ,że gdy dokonywane są niezgodnie z przykazaniami to tylko dlatego, że dana osoba nie wierzy w to ,że jest stworzona na obraz i podobieństwo Ojca ( którego nie pamięta) za to wierzy całkowicie ,w nieistnienie miłości. A jeżeli już wierzy w jakąś miłość to włąśnie taką, która bedzie go chciała do czegoś zmusić. Taką która mu niczego nie da a jeżeli już coś da to będzie to nic nie warte albo za tak wielka ofiarę, że już prawie nic mu nie zostanie. Czyli taką jaką przedstawia ten świat, w którym szatan chce zająć miejsce Boga i wypacza obraz Boga i miłości tak koszmarnie , że aż płakać się chce. Bo w tym świecie Ten bożek szatan ustanowił grzechy , które maja być nieprzebytą barierą aby nie zwrócić się do Ojca o pomoc. Gdzie wierzy się w moc grzechu bardziej niż w miłosierdzie. Gdzie nadając wiarę przeciwnym rzeczom nie rozumie sie ,że to co przydziela sie jednemu kierunkowi to zabiera jego przeciwieństwu. Bo tak działa umysł nie można podążać w przeciwnych kierunkach lub obierać przeciwnych celów. A takimi są grzech i miłość. Jednak o ile wiara w miłość potrafi widocznie przynosić owoce to wiara w grzech ( czyli niewiara w miłość) już nie jest widoczna i odczuwalna.
Rozumiem całkowicie brak rozeznania w temacie osób grzesznych. Bo czyny ich wynikają z głębokiego braku miłości i głębokiej niewiary w miłość. Ale światłe osoby lub nawet tylko księża czy mają na tyle rozumu ( taki dar Ducha św) aby zrozumieć ,że owi grzesznicy nie potrzebują aby wywyższyć się nad nich i łaskawie dokonać darowania ich wstrętnych win tylko potrzebują prztwrócenia im godności Boskiej istoty takiej , która tylko przez swój sam fakt istnienia jest już święta bo tylko wyrażając miłość do kogokolwiek uświęca się.
Jezus prosił uczniów aby nie dodawali więcej grzechów i mówił tak nie bez powodu.

N sty 10, 2016 0:07
Askadtowiesz napisał(a):
chwat napisał(a):
Sapper powiedział, że to z powodu iskierki wiary, ateiści zaglądają na forum wiara. Teza całkiem niezła.
Sprawa jest bardziej skomplikowana niż myślisz. Mozna byc ateistą w 50%, w 90% itd., podobnie jest zresztą z wierzącymi. Można byc agnostykiem, Cześć osób czy to sposród ateistów czy wierzących moze oczywiscie szukać odpowiedzi na swoje niepewności. Trudno to jednak uogólniać. I nie nalezy wyciągać pochopnych wniosków z czyjejs tu obecności.

To tak jak z naczyniem, mozna powiedziec ze jest polpelne, albo polpuste.
Ale w obu przypadkach brakuje im czegos do calej pojemnosci.
Wystarczy maly WW i z iskierki bedzie plomien ze ho ho. :-) Wypelni cale naczynie ze az sie bedzie przelewalo. :-)

N sty 10, 2016 1:48

glejt napisał(a):
Czyli pisząc : " A wtedy staniesz się posłuszny Bogu bo Bóg udowodni Ci swoje istnienie." w kontekście : "Tylko, że wtedy stałbyś się maszyną, żyjącą na podstawie bezpośredniego nakazu. Bez wolnej woli." Widzisz jakiś ślad działania miłości czy terroru?
Całkowicie nie wiesz, że Bóg zjednoczony z Synem pozwala mu dokonywać wszelkich dzieł takich jakich sobie życzy? Jedynym warunkiem jest aby były zgodne z miłością. Czynienie z kogoś maszyny lub syna który będzie zmuszony do tego czego by nie zrobił bez tego przymusu nie jest miłością. Może niektórym sie tak wydaje bo po prostu nie wiedzą dokładnie czym jest miłość .
Pisząc o wolnym wyborze dokonywania czynów zgodnie z przykazaniami lub nie, nie rozumiesz ,że gdy dokonywane są niezgodnie z przykazaniami to tylko dlatego, że dana osoba nie wierzy w to ,że jest stworzona na obraz i podobieństwo Ojca ( którego nie pamięta) za to wierzy całkowicie ,w nieistnienie miłości. A jeżeli już wierzy w jakąś miłość to włąśnie taką, która bedzie go chciała do czegoś zmusić. Taką która mu niczego nie da a jeżeli już coś da to będzie to nic nie warte albo za tak wielka ofiarę, że już prawie nic mu nie zostanie. Czyli taką jaką przedstawia ten świat, w którym szatan chce zająć miejsce Boga i wypacza obraz Boga i miłości tak koszmarnie , że aż płakać się chce. Bo w tym świecie Ten bożek szatan ustanowił grzechy , które maja być nieprzebytą barierą aby nie zwrócić się do Ojca o pomoc. Gdzie wierzy się w moc grzechu bardziej niż w miłosierdzie. Gdzie nadając wiarę przeciwnym rzeczom nie rozumie sie ,że to co przydziela sie jednemu kierunkowi to zabiera jego przeciwieństwu. Bo tak działa umysł nie można podążać w przeciwnych kierunkach lub obierać przeciwnych celów. A takimi są grzech i miłość. Jednak o ile wiara w miłość potrafi widocznie przynosić owoce to wiara w grzech ( czyli niewiara w miłość) już nie jest widoczna i odczuwalna.
Rozumiem całkowicie brak rozeznania w temacie osób grzesznych. Bo czyny ich wynikają z głębokiego braku miłości i głębokiej niewiary w miłość. Ale światłe osoby lub nawet tylko księża czy mają na tyle rozumu ( taki dar Ducha św) aby zrozumieć ,że owi grzesznicy nie potrzebują aby wywyższyć się nad nich i łaskawie dokonać darowania ich wstrętnych win tylko potrzebują prztwrócenia im godności Boskiej istoty takiej , która tylko przez swój sam fakt istnienia jest już święta bo tylko wyrażając miłość do kogokolwiek uświęca się.
Jezus prosił uczniów aby nie dodawali więcej grzechów i mówił tak nie bez powodu.

Sorry glejt ale nie potrafię z tego nic zrozumieć...

N sty 10, 2016 11:15

Askadtowiesz napisał(a):
chwat napisał(a):

"Jeśli jednak wiemy tylko, ze zaprojektował nas ktoś, kogo mozemy nazwac Bogiem, ale rownież inaczej, to nie wynika z tego ani zaden kult (chyba ze dobrowolny) ani żadne przepisy, obowiązki itd."

- z Twojej wypowiedzi ze strony 10 wynika, że nie jesteś ateistą, ale że nie uznajesz żadnej religii

N sty 10, 2016 11:36

Znów wyrwałeś z kontekstu. To jest rozważanie implikacji przyjęcia założenia. Na tym forum dyskusje często toczą się na takiej zasadzie.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N sty 10, 2016 12:05

Ano wyrwałem trochę z kontekstu, ale po pierwsze:
- słowo "wiemy", to jednak nie to samo co "zakładamy"
- po drugie czy bycie ateistą w 50%, oznacza że drugie 50% to bycie wierzącym?
- po trzecie dajmy się wypowiedzieć oskarżonemu :)

N sty 10, 2016 12:16
JedenPost napisał(a):
Znów wyrwałeś z kontekstu. To jest rozważanie implikacji przyjęcia założenia. Na tym forum dyskusje często toczą się na takiej zasadzie.
Ze szukamy potwierdzenia tego w co wierzymy.

N sty 10, 2016 12:28

glejt napisał(a):
Taką która mu niczego nie da a jeżeli już coś da to będzie to nic nie warte albo za tak wielka ofiarę, że już prawie nic mu nie zostanie.

Mówisz o wizji chrześcijańskiego nieba?
chwat napisał(a):
Sorry glejt ale nie potrafię z tego nic zrozumieć...

Geniusz? szaleństwo? opętanie? trudno odgadnąć kim jest "glejt"

N sty 10, 2016 14:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 40  Następna strona