Czemu Bóg nie stworzył ludzi w raju na wzór aniołów?
Autor |
Wiadomość |
robaczek2
|
 Re: Czemu Bóg nie stworzył ludzi w raju na wzór aniołów?
Padre77 napisał(a): Nie wiem skąd wzięłaś dane, że tych naiwnych jest więcej. A moze chodzi o to, zeby byc "naiwnym"? Akurat mi sie skojarzylo kazanie na gorze. Mielismy ostatnio praypadki ludzi z tytulami.
|
Cz cze 28, 2018 13:23 |
|
|
|
 |
Padre77
|
Jeśli mówiąc naiwność masz na myśli żeby wierzyć w to co napisane nie rozkładając każdego wyrazu na czworo to i owszem. Moje "naiwni" bardziej znaczyło ludzi nieświadomych tego w co wierzą, czy też nieświadomych pewnych skrótów myślowych (np. "i nie wódź nas na pokuszenie").
_________________ "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą" (Lk 16,31)
|
Cz cze 28, 2018 13:29 |
|
 |
IrciaLilith
|
Może słowo naiwny jest niewłaściwe, bo rodzi od razu złe skojarzenia i traktuje się je jako synonim łatwowiernego czy wręcz głupiego a nie o to mi chodziło ( po prostu na innym forum przyjęły się określenia teizmu i ateizmu naiwnego i zapomniałam że może być to inaczej odbierane- mój błąd) Chodzi mi tylko o to że większość ludzi nie podjęła wysiłku zgłębienia swojego stanowiska, nie ma szerszej świadomości na temat tego z czym się wiąże wiara w Boga lub jej brak. Większość katolików nie zna jak należy nauczania Kościoła, powtarza bezmyślnie slogany a gdy się człowiek zaczyna dopytywać okazuje się że nigdy tego nie przeanalizowali, podobnie jest z ateistami, obstawiam że większość też tkwi w dużych uproszczeniach, np nagminne jest mylenie ateizmu z niereligijnością ( co niby ma historyczne uzasadnienie). Te postawy doprowadzają do eskalacji wzajemnego braku zrozumienia i bezpodstawnych oskarżeń, bo z zasady osoby podejmujące się dyskusji nie zaliczają się ani to 'teistów naiwnych' ani do 'ateistów naiwnych', a wiedza o 'drugiej stronie barykady' oparta jest na wiedzy właśnie o tej mniej świadomej grupie( a wręcz na stereotypach o niej).
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Cz cze 28, 2018 13:40 |
|
|
|
 |
chwat
|
IrciaLilith napisał(a): A modlitwa nie jest czasem prośbą skierowaną do Boga? W kwestii bałwochwalstwa zasadniczą kwestią jest proszenie o coś kogoś innego niż Boga, z jednoczesnym odrzuceniem Boga. Jeżeli proszący posiada intencję obecności Boga, to wszystko jest w porządku. Nie ma konieczności kierowania każdej najmniejszej prośby i poprzedzania jej wstępną uwagą skierowaną do Boga, uznającą jego nadrzędność, bo uznanie nadrzędności Boga robi się domyślnie. A że osobą wierząca kieruje prośby również do osób ze swojego otoczenia i nie jest to bałwochwalstwem, wskazuje na oczywistą dopuszczalność takich próśb. Cytuj: Czy w ogóle modlitwa musi być prośbą? Nie i nie zawsze jest, ale bywa. W przypadkach omawianych, czyli wstawiennictwa, najczęściej chodzi jednak o modlitwy proszalne, dlatego akurat temat omawiamy na tym przykładzie. Cytuj: Czy jeśli ktoś modląc się nie prosi o nic tylko okazuje wdzięczność Bogu to nie jest to modlitwa? Jest, wtedy mamy przypadek modlitwy dziękczynnej, wyróżnia się jeszcze chwalebną.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Cz cze 28, 2018 13:41 |
|
 |
robaczek2
|
Padre77 napisał(a): Moje "naiwni" bardziej znaczyło ludzi nieświadomych tego w co wierzą. Nie za bardzo sobie wyobrazam aby ktos kto mowi - wierze w Boga, Ojca wszechmogacego, Stworzyciela nieba i ziemi .... mial na mysli - wierze w Marie wszechmogaca, stworzycielke ... Chyba nie ma takich. Chociaz nieprzyjazn musi byc podtrzymywana w swojej wyobrazni.
|
Cz cze 28, 2018 13:46 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Czyli kluczowe w kwestii bałwochwalstwa jest odrzucenie Boga,tak? A czy np gdy ktoś Boga nie odrzuca ,ale równocześnie modli się do czegoś/kogoś innego w praktyce to coś/kogoś deifikując to nie jest to jednak bałwochwalstwem? Moim zdaniem kluczowa jest właśnie kwestia deifikacji, bo gdy np ktoś 'modli się' do samochodu aby jednak odpalił to nie ma w tym znamion bałwochwalstwa, ale gdyby modlił się do samochodu aby np sprawił aby dostał podwyżkę sprawa by się diametralnie zmieniła, dobrze to widzę?
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Cz cze 28, 2018 13:47 |
|
 |
Padre77
|
IrciaLilith napisał(a): Czyli kluczowe w kwestii bałwochwalstwa jest odrzucenie Boga,tak? Nie. Kluczowe jest oddawanie boskiej czci komuś/czemuś komu jest ona nienależna. robaczek2 napisał(a): Nie za bardzo sobie wyobrazam aby ktos kto mowi - wierze w Boga, Ojca wszechmogacego, Stworzyciela nieba i ziemi .... mial na mysli - wierze w Marie wszechmogaca, stworzycielke ... Nie chodzi o tak rażące przypadki. Chodzi o to, że niektórzy mogą (podkreślam mogą bo nie spotkałem takich co to robią) nieświadomie modlić się do obrazu/krzyża i tenże obraz/krzyż prosić o jakieś tam łaski.
_________________ "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą" (Lk 16,31)
|
Cz cze 28, 2018 13:58 |
|
 |
robaczek2
|
IrciaLilith napisał(a): Czyli kluczowe w kwestii bałwochwalstwa jest odrzucenie Boga,tak? Ja mysle, ze nie wolno sie dac nabierac na ladne slowka zgodnie z "uważając się za mądrych, w rzeczywistości stali się głupcami". Spotkalem tutaj uczona wypowiedz skad pochodzi slowo "balwochwalstwo" jak rowniez dowody jak to robaczek moze byc blisko mowiac "pod Twoja obrone.." Tylko Moim skromnym zdaniem (i Twoim) jest "kluczowe w kwestii bałwochwalstwa jest odrzucenie Boga" co przejawia sie: w tysiacach naszych "mysla, mowa, uczynkiem i zaniedbaniem". Nie pierwszy i nie ostatni przypadek gdy sie wmawia ze czarne jest biale. Polityczna poprawnosc? Padre - ja mysle, ze Ircia mowi to samo - boska czesc oddawana pogoni za pieniedzmi. Lub za rybami. Chociaz tego tak nie nazywamy ale taki jest stan faktyczny - odrzucenie Boga.
|
Cz cze 28, 2018 14:05 |
|
 |
IrciaLilith
|
Dzięki Padre za cierpliwe i konkretne odpowiadanie na moje pytania.
Czyli generalnie mamy podobne zdanie, w bałwochwalstwie chodzi o deifikacje czegoś co Bogiem nie jest, bo tym samym dochodzi do odrzucenia wiary w Jednego Boga.
I wracając do tego od czego się to zaczęło - czy Maryi boska cześć jest należna? Czy jej kult nie ma znamion deifikacji?
|
Cz cze 28, 2018 14:10 |
|
 |
Padre77
|
IrciaLilith napisał(a): Czyli generalnie mamy podobne zdanie, w bałwochwalstwie chodzi o deifikacje czegoś co Bogiem nie jest, bo tym samym dochodzi do odrzucenia wiary w Jednego Boga. Taka byłaby konsekwencja bałwochwalstwa. IrciaLilith napisał(a): I wracając do tego od czego się to zaczęło - czy Maryi boska cześć jest należna? Czy jej kult nie ma znamion deifikacji? Nie jest należna i takowej w KRK nie ma. Jeżeli ktoś osobiście deifikuje Maryję dopuszcza się bałwochwalstwa. Jak już napisałem wcześniej nikt świadomie wierzący tego nie robi. Jeżeli ktoś to robi to błądzi.
|
Cz cze 28, 2018 14:15 |
|
 |
robaczek2
|
IrciaLilith napisał(a): czy Maryi boska cześć jest należna? Czy jej kult nie ma znamion deifikacji? Chyba rachunek nieskonczonosci nie uwzglednia rozwazan typu: 7 modlitw do Boga i 20 do Maryi. Lub 20 sanktuariow maryjnych i tylko 3 do Jezusa. Bo matematycy sie na to powoluja.
|
Cz cze 28, 2018 14:18 |
|
 |
chwat
|
IrciaLilith napisał(a): Czyli kluczowe w kwestii bałwochwalstwa jest odrzucenie Boga,tak? Oczywiście, tym właśnie jest bałwochwalstwo. Ktoś uznaje, że Bóg mu nie pomaga, bo nie potrafi, albo jest za słaby, a może za dużo wymaga i tworzy sobie innego boga, a Boga odrzuca. Cytuj: A czy np gdy ktoś Boga nie odrzuca ,ale równocześnie modli się do czegoś/kogoś innego w praktyce to coś/kogoś deifikując to nie jest to jednak bałwochwalstwem? Jest bałwochwalstwem, Bóg jest jeden. Jeżeli miałoby być dwóch równych/innych bogów, zaprzeczałoby to pierwszemu przykazaniu. Cytuj: Moim zdaniem kluczowa jest właśnie kwestia deifikacji, bo gdy np ktoś 'modli się' do samochodu aby jednak odpalił to nie ma w tym znamion bałwochwalstwa No cóż, chyba jednak jest  Wstawiennictwo polega na tym, że święty swoją osobą i własną wolą zbliżył się do Boga. Samochód to martwy przedmiot i nie ma relacji z Bogiem.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Cz cze 28, 2018 14:26 |
|
 |
IrciaLilith
|
Chwat - zgadzam się z Tobą z jednym małym wyjątkiem: wydaje mi się 'modlitwy' do samochodów czy komputerów nie są oznaką deifikacji a co najwyżej personifikacji ( myślimy o złośliwości przedmiotów martwych przypisując im cechy ludzkie a nie boskie) i jednak osoba która prosi sprzęt aby się szybciej włączył nie grzeszy, choć oczywiście żaden ze mnie ekspert od grzechów.
Padre, dlatego ruszyłam kwestię świadomości osób wierzących, nie mówię że ktoś świadomie deifikuje Maryję,że pewnego dnia stwierdza : 'od dziś będę traktował Maryję jak Boga albo i lepiej, bo...', ale wydaje mi się że wiele osób to robi właśnie z braku świadomości pewnych zagadnień, czy choćby z powodu że osoba Matki Jezusa jest bardziej namacalna, ludzka, konkretniejsza, bo łatwiej założyć że Ona pomoże w codziennych sprawach, bo w końcu dobrze je zna ( jakby wszechwiedzący Bóg nie wiedział) oraz z prozaicznego powodu płci, gdyż kult Maryi jednak chyba wśród kobiet jest bardziej żywy ( bo jak tu do faceta kierować prośby o pomoc w kobiecych sprawach?), ot wynik takiego prostego myślenia, a raczej nieprzemyślenia.
|
Cz cze 28, 2018 14:36 |
|
 |
Padre77
|
IrciaLilith napisał(a): Padre, dlatego ruszyłam kwestię świadomości osób wierzących, nie mówię że ktoś świadomie deifikuje Maryję,że pewnego dnia stwierdza : 'od dziś będę traktował Maryję jak Boga albo i lepiej, bo...', ale wydaje mi się że wiele osób to robi właśnie z braku świadomości pewnych zagadnień, czy choćby z powodu że osoba Matki Jezusa jest bardziej namacalna, ludzka, konkretniejsza, bo łatwiej założyć że Ona pomoże w codziennych sprawach, bo w końcu dobrze je zna ( jakby wszechwiedzący Bóg nie wiedział) oraz z prozaicznego powodu płci, gdyż kult Maryi jednak chyba wśród kobiet jest bardziej żywy ( bo jak tu do faceta kierować prośby o pomoc w kobiecych sprawach?), ot wynik takiego prostego myślenia, a raczej nieprzemyślenia. Wielu ludzi prosi Maryję, świętych (np. św. Antoniego jak coś się zgubi), anioła stróża o pomoc w problemach dnia codziennego. Sam to robię, ale to nie jest deifikacja. Deifikacja to oddawanie czci należnej Bogu.
|
Cz cze 28, 2018 14:40 |
|
 |
IrciaLilith
|
Oczywiście, bo równie dobrze moje prośby kierowane do podświadomości należałoby u uznać za objaw tego że ją deifikuję, co jest absurdalne, aczkolwiek osobiście czuję że granica jest dość wąska.
A właśnie Padre, jako że to będzie pasowało do tytułu wątku : Wiesz może skąd się wywodzi idea i wiara w anioła stróża, są jakieś cytaty w Biblii które o nim coś mówią?
|
Cz cze 28, 2018 14:49 |
|
|
|