Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): filippiarz napisał(a): Radaromontis napisał(a): Kod: Nauka podaje że kto (co) jest przyczyną stworzenia świata? Samo się ? Pewna osobliwość - "COŚ" bliżej nieznana była wiecznie. W wyniku pewnej reakcji spowodowany został "Wielki Wybuch", który nadał wszechświatowi taki kształt, jaki teraz widzimy(planety, słońca, galaktyki, czarne dziury i to wszystko). Udowodnij  Wszystko ma swoją przyczynę - jasne. Wielki Wybuch miał przyczynę - jasne. Z czegoś musiał się wziąć Wielki Wybuch - jasne. Przed Wielkim Wybuchem COŚ musiało być - jasne.
Był to stwórca -jasne
Tym bardziej ,że sie objawił -jasne
Oprócz stwórcy nie ma innej alternatywy-jasne
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt kwi 01, 2008 18:58 |
|
|
|
 |
Radaromontis
|
Kod: Był to stwórca -jasne Tym bardziej ,że sie objawił -jasne Oprócz stwórcy nie ma innej alternatywy-jasne
Sewerynie. Są dowody naukowe na prawdziwość Wielkiego Wybuchu, nie ma zaś na objawienia. Równie dobrze, ja mogę napisać, że to:
Były to krasnoludki - jasne.
Objawiły mi się - jasne.
Oprócz nich nie ma alternatywy - jasne.
P.S. Jest wiele alternatyw.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Wt kwi 01, 2008 19:00 |
|
 |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): Kod: Był to stwórca -jasne Tym bardziej ,że sie objawił -jasne Oprócz stwórcy nie ma innej alternatywy-jasne Sewerynie. Są dowody naukowe na prawdziwość Wielkiego Wybuchu, nie ma zaś na objawienia. Równie dobrze, ja mogę napisać, że to: Były to krasnoludki - jasne. Objawiły mi się - jasne. Oprócz nich nie ma alternatywy - jasne. P.S. Jest wiele alternatyw.
Jeśli masz wiele alternatyw to powinieneś wiedzieć że prawdziwa może być tylko jedna , więc inne są fałszywe . A jeśli inne są fałszywe to i ta jedna może też być też fałszywa .Więc równie dobrze wszystkie twoje alternatywy mogą być fałszywe bo przecież nie wiesz która jest prawdziwa .
Ja wierzę ,że jedna alternatywa jest prawdziwa i wiem która.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt kwi 01, 2008 19:08 |
|
|
|
 |
Radaromontis
|
Kod: Jeśli masz wiele alternatyw to powinieneś wiedzieć że prawdziwa może być tylko jedna , więc inne są fałszywe . A jeśli inne są fałszywe to i ta jedna może też być też fałszywa .Więc równie dobrze wszystkie twoje alternatywy mogą być fałszywe bo przecież nie wiesz która jest prawdziwa .
Ja wierzę ,że jedna alternatywa jest prawdziwa i wiem która.
A ja zakładam, że moja alternatywa jest prawdziwa w dużym stopniu, nie jestem jednak przekonany co do niej w 100%, a wiem jednak:
inne alternatywy zakładające np. istnienie boga są zwyczajnie gorsze: jest ich od groma, a każda wyklucza inną, ponadto historia pokazuje ich prawdziwe oblicza...
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Wt kwi 01, 2008 19:53 |
|
 |
Atei
|
Seweryn napisał(a): A jeśli inne są fałszywe to i ta jedna może też być też fałszywa Seweryn napisał(a): Ja wierzę ,że jedna alternatywa jest prawdziwa i wiem która.
Twoja tak samo może być fałszywa. Tak samo jak moja może być fałszywa. Możliwe jest, że do tej pory nawet nikt nie pomyślał o tej prawdziwej 
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Wt kwi 01, 2008 20:15 |
|
|
|
 |
Atei
|
Odpowiadając na tytułowe pytanie:
- Idea Boga nie sprawdza się w nauce i historii.
Tam gdzie odpowiedzią był Bóg bez dowodów, tam zawsze pojawiała się nauka z odpowiedzią popartą namacalnymi dowodami. Jeśli tyle razy miało to miejsce, to o czymś to świadczy.
- Bo Bóg stworzył Szatana
Jako wszechmogący powinien przewidzieć skutek swojego działania. Czy nie zdawał sobie z tego sprawy?
- Bo Bóg pozwala Szatanowi działać
Jeśli powyższy powód można jakoś wyjaśnić, to jak wyjaśnić to, że Szatan sobie tak swobodnie hasa po świecie i Bóg pozwala mu działać. Kto dla Boga jest ważniejszy? Szatan, czy człowiek? Wolna wola Szatana, czy wolna wola człowieka?
- Bo Bóg pozwala cierpieć
Cierpienie drogą do zbawienia. Ale dlaczego małe dziecko po urodzeniu? Dlaczego osoby które nie mogą korzystać ze swojej świadomości. Dlaczego zwierzątka? Wszyscy odczuwają ból. Dlaczego nieświadome dziecko, czy zwierzątko ma cierpieć? Dlaczego taka okrutna metoda? Nie ma innych?
- Grzech pierworodny
Ja z grzechem pierwszych ludzi nie miałem nic wspólnego. Dlaczego oni mieli szanse żyć w Raju, a inni już nie? To nie jest sprawiedliwe. Cytat z gazety: "Dwóch uzbrojonych mężczyzn napadło na bank. Na 15 lat więzienia skazano wszystkie 42 osoby znajdujące się w tamtej chwili w placówce banku. To sprawiedliwy wyrok - komentuje sędzia."
- Wolna wola a wiedza
Bóg nie chce się ujawniać, bo nie chce ingerować w naszą wolną wolę? Tak? Czy wiedza jest ograniczaniem wolnej woli?
- Zabawa w wielkiego brata
Mamy taką sytuację: jesteś Wielkim Bratem. Zabrałeś 10 osób, pozbawiasz ich wspomnień i umieszczasz w zamkniętym ze wszystkich stron domu. Na stole pozostawiasz kartkę na której napisałeś: "Jestem waszym panem. Macie we mnie wierzyć i robić to co tutaj napisałem. Jeśli tego nie będziecie robić, to spotka was surowa kara i będziecie cierpieć całe wieczności. Jeśli będziecie posłuszni, to dam wam nagrodę."
Czy Ci ludzie wyrażali zgodę na tą zabawę? Czy można powiedzieć, że ci nieposłuszni sami wybrali wieczne cierpienia, a sam Wielki Brat jest zupełnie niewinny?
- Wolna wola
Masz wolną wolę. Ale rób tak i tak, nie rób tego i tego, albo cię surowo ukarzę i tego pożałujesz.
- Piekło
Czy ktoś miłosierny może sobie pozwolić na to, aby kogoś skazać na wieczne cierpienia? Nie? Ktoś taki nie jest miłosierny.
Mógłbym tak pisać chyba bez końca...
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Wt kwi 01, 2008 20:46 |
|
 |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): Kod: Jeśli masz wiele alternatyw to powinieneś wiedzieć że prawdziwa może być tylko jedna , więc inne są fałszywe . A jeśli inne są fałszywe to i ta jedna może też być też fałszywa .Więc równie dobrze wszystkie twoje alternatywy mogą być fałszywe bo przecież nie wiesz która jest prawdziwa .
Ja wierzę ,że jedna alternatywa jest prawdziwa i wiem która. A ja zakładam, że moja alternatywa jest prawdziwa w dużym stopniu, nie jestem jednak przekonany co do niej w 100%, a wiem jednak: inne alternatywy zakładające np. istnienie boga są zwyczajnie gorsze: jest ich od groma, a każda wyklucza inną, ponadto historia pokazuje ich prawdziwe oblicza...
Alernatywa stwórcy jest tylko jedna ,gdyż albo Bóg stworzył wszechświat , albo powstał on sam bez przyczyny z niczego . Ta druga alternatywa jest dla mnie nie do przyjęcia gdyż wierzę nie tylko w Boga ale też w naukę i rozum ,a nauka i rozum wykluczają ażeby coś mogło powstać z niczego bez przyczyny, poniekąd potwierdzając alternatywę Boga.
|
Wt kwi 01, 2008 20:59 |
|
 |
R6
|
Chłopaki, a jak brzmi definicja alternatywy?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Wt kwi 01, 2008 21:32 |
|
 |
Atei
|
Cytuj: Alernatywa stwórcy jest tylko jedna ,gdyż albo Bóg stworzył wszechświat , albo powstał on sam bez przyczyny z niczego .
A moja mała prosta energia istniejąca zawsze to co? Nie liczy się jako alternatywa? 
|
Wt kwi 01, 2008 22:00 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Cytuj: Alernatywa stwórcy jest tylko jedna ,gdyż albo Bóg stworzył wszechświat , albo powstał on sam bez przyczyny z niczego . A moja mała prosta energia istniejąca zawsze to co? Nie liczy się jako alternatywa? 
Nie liczy się gdyż według nauki wszystko powstało w czasie WW ,energia czas przestrzeń itd . Poza WW według nauki nie ma wcześniej i nie ma zawsze, jest tylko póżniej .
|
Wt kwi 01, 2008 22:07 |
|
 |
maniekbarek
|
Seweryn napisał:
Jeśli nie jesteś uwsteczniony tak jak 2000 lat temu, to powiedz jaka jest przyczyna powstania wszechświata ,czyli co spowodowało WW?
Odp:
Co spowodowalo wyzej wymienione to prawdopodobnie nikt tego nie wie na ziemi razem z cala ideologia wszystkich religi. Teoria ewolucji zaklada pewen rozwoj wszechswoata, ziemi i jest bardziej wiarygodna ale nie tlumaczy skad wzial sie poczatek wszystkiego bo nie ma na to rzadnych dowodow natomiast jest o wiele bardziej prawdopodobna od teori biblijnej A jesli chodzi o uwstecznienie to chodzi mi o to ze tlumaczenia np. w religi katolickiej stworzenie swiata jest zbyt proste na dzisiejsza ere tak zaawansowanej technologi i nauki. Ludzie np. 2000 lat temu mogli sfabrykowac rozne zjawiska bez konkretnego potwierdzenia. Dzisiaj sie tego nieda zrobic bo mozna zarejestrowac wszystko chocby nawet na kamerze i odtworzyc jako potwierdzenie. Dlatego tez nie wierze w boga na sposob w jaki jest opisany w bibli i innych ksiegach bo to jest po prostu maloprawdopodobne i bezsensowne. Jednym slowem wierze w to co da sie udowodnic i racjonalnie wytlumaczyc bez jakis z gory przyjetych zalozen ktore nie maja odzwierciedlenia w rzeczywistosci. Po zatym zgazam sie w zupelnosci ze wszystkimi pogladami ktore napisał Atei w sposob prosty i logiczny. Jak ktos umie myslec logicznie to nie trzeba go przekonywac do powyzszego. Po za tym zalozenia w religii katolickiej sa rownie bezsensowne jak i obraz boga. Chocby np te wszystkie posty, celibaty dla ksiezy i inne restrykcje narzucone na czlowieka, ktory wg. poczatkowych zalozen ma wolna wole ale z drugiej strony jak nie zarespektuje tego to ma grzech. Bezsens na karzdym kroku.
Po tym wszystkim drogi Sewerynie moze ty napiszesz jakis sensowny wywod dlaczego wierzysz tak mocno w boga argumentujac klarownie swoja wypowiedz bo jak do tej pory piszesz nie jasno.
|
Śr kwi 02, 2008 1:49 |
|
 |
Seweryn
|
maniekbarek napisał(a): Seweryn napisał: Jeśli nie jesteś uwsteczniony tak jak 2000 lat temu, to powiedz jaka jest przyczyna powstania wszechświata ,czyli co spowodowało WW? Odp: Co spowodowalo wyzej wymienione to prawdopodobnie nikt tego nie wie na ziemi razem z cala ideologia wszystkich religi. Teoria ewolucji zaklada pewen rozwoj wszechswoata, ziemi i jest bardziej wiarygodna ale nie tlumaczy skad wzial sie poczatek wszystkiego bo nie ma na to rzadnych dowodow natomiast jest o wiele bardziej prawdopodobna od teori biblijnej A jesli chodzi o uwstecznienie to chodzi mi o to ze tlumaczenia np. w religi katolickiej stworzenie swiata jest zbyt proste na dzisiejsza ere tak zaawansowanej technologi i nauki. Ludzie np. 2000 lat temu mogli sfabrykowac rozne zjawiska bez konkretnego potwierdzenia. Dzisiaj sie tego nieda zrobic bo mozna zarejestrowac wszystko chocby nawet na kamerze i odtworzyc jako potwierdzenie. Dlatego tez nie wierze w boga na sposob w jaki jest opisany w bibli i innych ksiegach bo to jest po prostu maloprawdopodobne i bezsensowne. Jednym slowem wierze w to co da sie udowodnic i racjonalnie wytlumaczyc bez jakis z gory przyjetych zalozen ktore nie maja odzwierciedlenia w rzeczywistosci. Po zatym zgazam sie w zupelnosci ze wszystkimi pogladami ktore napisał Atei w sposob prosty i logiczny. Jak ktos umie myslec logicznie to nie trzeba go przekonywac do powyzszego. Po za tym zalozenia w religii katolickiej sa rownie bezsensowne jak i obraz boga. Chocby np te wszystkie posty, celibaty dla ksiezy i inne restrykcje narzucone na czlowieka, ktory wg. poczatkowych zalozen ma wolna wole ale z drugiej strony jak nie zarespektuje tego to ma grzech. Bezsens na karzdym kroku. Po tym wszystkim drogi Sewerynie moze ty napiszesz jakis sensowny wywod dlaczego wierzysz tak mocno w boga argumentujac klarownie swoja wypowiedz bo jak do tej pory piszesz nie jasno.
Jeśli nie wiesz co spowodowało powstanie wszechświata , to skąd wiesz , że nie był to Stwórca? ,przecież sam piszesz , że tego nie wiesz. A jeśli nie wiesz to nie możesz wykluczyć tej ewentualności .Mówię tu o Stwórcy niezależnie od tego jak go nazwiesz .
Wierzę w Boga gdyż jest to dla mnie bardziej racjonalne niż wiara Ateistów że wszystko się wzięło z niczego bez przyczyny. Ateista pisze: "wierze w nauke i rozum" a podważa naukę w co drugim słowie . Poczytaj trochę posty.
Piszesz że dzisiejsza era to era zaawansowanej technologi i nauki. Powiedz czy ta technologia i nauka odpowiedziała już na podstawowe pytanie kim jesteś i skąd pochodzisz? ( chodzi mi o elementarną budowę człowieka) .Nie wiesz skąd wzięło się to z czego jesteś zbudowany (niepodzielne części atomu) . Patrząc w lustro jako materia , nie wiesz nawet kim jesteś i skąd pochodzisz . W tej sytuacji co ci po nauce i technologii.
Pozdrawiam.
|
Śr kwi 02, 2008 7:43 |
|
 |
R6
|
Nie wiadomo czy Bóg był przyczyną WW.
Nie wiadomo też czy Bóg nie był przyczyna WW.
Taki zestaw twierdzeń brzmi mniej wybiórczo 
|
Śr kwi 02, 2008 11:53 |
|
 |
R6
|
Religia chrześcijańska nie odpowiada m.in. na pytanie po co cierpią zwierzęta m. in dlatego ze ma je gdzieś, a ma je gdzieś bo została stworzona przez ludzi o określonej mentalności.
To nie są jedyne podstawowe pytanie na które nie potrafi odpowiedzieć.
|
Śr kwi 02, 2008 11:58 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: według nauki wszystko powstało w czasie WW ,energia czas przestrzeń itd . Poza WW według nauki nie ma wcześniej i nie ma zawsze, jest tylko póżniej .
Nie ma możliwości, by wg. nauki coś powstało z niczego. Wybuch to tylko przyczyna obecnego wyglądu wszechświata, nie do końca zaś powstania "czegoś". Z góry zakłada, że od zawsze coś było - i to jest pewne.
|
Śr kwi 02, 2008 13:05 |
|
|
|