dywagacje wokół wiary, cierpienia i przeznaczenia
Autor |
Wiadomość |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): Odpowiedz mi na jedno pytanie.Czy dla Boga uplywa czas ? Czy Bog musi czekac....aby jutro bylo jutro....czy rzadzi nim czas ktory sam stworzyl ?
Nie mam pojecia jak wyglada wszechswiat w którym operuje Bóg, i zaden człowiek tego nigdy nie pojmie. A twoje gdybania sa tym samym co objawienia Simmy Twoje wyobrażenia o logice Boskiej sa takie same jak wyobrażenia simmy o życiu pozagrobowym, oboje macie bardzo szczegółowe informacje na ten temat Rewelacje Marii Simmy o zyciu pozagrobowym Co dzieje się z dziećmi, które umierają przed chrztem? Takie dzieci osiągają swoją szczęśliwość. Chociaż nie posiadają łaski oglądania Boga twarzą w twarz, nie wiedzą o tym i sądzą, że otrzymały to, co może być najpiękniejszego. Co dzieje się z samobójcami? Czy są oni potępieni? Są oni najczęściej niepoczytalni w chwili, kiedy odbierają sobie życie. Przeważnie więcej winy ponoszą ci, co ich do samobójstwa doprowadzili. Czy innowiercy mogą dostać się do czyśćca? Owszem, nawet tacy, którzy za życia w czyściec nie wierzyli, nie cierpią jednak tak ciężko jak katolicy, bo nie mieli tych samych możliwości zbawienia. Naturalnie nie osiągną później takiej samej szczęśliwości. Czy mogą dusze czyśćcowe same sobie pomóc? Nie, nie mogą, natomiast mogą dużo nam pomagać, jeżeli poprosimy je o to.
Ja zadalem proste pytanie ..a ty wijesz sie jak piskorz..odpowiedz jes tak albo nie
Jesli odpowiesdz tak...Bog podlega czasowi ktory sam stworzyl ..masz prawo uzywac czasu przeszlego czy przyszlego w stosunku do czynnosci Boga
Jesli odpowiesz nie...czyli Bog jest ponad czasowy...czas przeszly i przyszly jest nieistotny ......i nie mozna go uzywac w stosunku do Boga
Proste jak styl od lopaty
Czekam na twoj wybor
|
Cz sie 10, 2006 18:35 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Z naszego punktu odniesienia czas w niebie obowiazuje, bo inaczej nie czujesz niczego, ani radości, ani smutku itd.
Jeśli według ciebie w niebie czas=0 to niebo=twoje prochy w twoim grobowcu, też niczego nie odczuwają
Tak jest w logice ludzkiej, a jak jest w logice Boskiej ? 
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
Cz sie 10, 2006 18:45 |
|
 |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): Z naszego punktu odniesienia czas w niebie obowiazuje, bo inaczej nie czujesz niczego, ani radości, ani smutku itd. Jeśli według ciebie w niebie czas=0 to niebo=twoje prochy w twoim grobowcu, też niczego nie odczuwają Tak jest w logice ludzkiej, a jak jest w logice Boskiej ? 
Czy ja pisze po chinsku  ??? Pytam czy Bog podlega czasowi ?
|
Cz sie 10, 2006 18:48 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Gabrielu ty sam sobie przeczysz. Najpierw dyskutujemy w logice ludzkiej, gdzie sam operujesz czasem stwierdzając, że Bóg nie znał twojego zyciorysu przed stworzeniem wszechświata, piszesz że nie znał go także po jego stworzeniu, że poznał Twój zyciorys nagle i niespodziewanie z chwilą gdy wpadł na pomysł stworzenia człowieka czyli zaledwie ok. 40 tys lat temu  !!!
A pózniej bredzisz, że u Boga t=0. Jeśli t=0 to logiczne jest że Bóg wiedział o wszystkim od zawsze czyli:
Bóg = wszechwiedza absolutna
Czyli wiedział o twoim życiorysie od minus nieskończoności do plus nieskończoności, a nie jak ty bredzisz wyzej że poznał twój życiorys nagle gdy wpadł na pomysł stworzenia człowieka.
Sam uznałes wszechwiedze absolutna za idiotyzm i to jest najwieksza sensacja tej dyskusji
rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): Otoz..nie..wiec Bog nie znal Twojego zyciorysu zanim stworzyl wszechswiat ..bo musialby znac wszystkie swoje zamiary zanim je postanowi ..a to jest bezsens
Musiałem załozyc okulary, bo nie mogłem uwierzyc Czyzbyś zabrał Bogu wszechwiedzę absolutną i dołaczył do mnie i Wuja Zbója ? Brawo Gabrielu, moze w twoje slady pójda następni ?
Dobranoc Gabrielu 
|
Cz sie 10, 2006 19:05 |
|
 |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): Gabrielu ty sam sobie przeczysz. Najpierw dyskutujemy w logice ludzkiej, gdzie sam operujesz czasem stwierdzając, że Bóg nie znał twojego zyciorysu przed stworzeniem wszechświata, piszesz że nie znał go także po jego stworzeniu, że poznał Twój zyciorys nagle i niespodziewanie z chwilą gdy wpadł na pomysł stworzenia człowieka czyli zaledwie ok. 40 tys lat temu  !!! A pózniej bredzisz, że u Boga t=0. Jeśli t=0 to logiczne jest że Bóg wiedział o wszystkim od zawsze czyli: Bóg = wszechwiedza absolutna Czyli wiedział o twoim życiorysie od minus nieskończoności do plus nieskończoności, a nie jak ty bredzisz wyzej że poznał twój życiorys nagle gdy wpadł na pomysł stworzenia człowieka. Sam uznałes wszechwiedze absolutna za idiotyzm i to jest najwieksza sensacja tej dyskusji rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): Otoz..nie..wiec Bog nie znal Twojego zyciorysu zanim stworzyl wszechswiat ..bo musialby znac wszystkie swoje zamiary zanim je postanowi ..a to jest bezsens
Musiałem załozyc okulary, bo nie mogłem uwierzyc Czyzbyś zabrał Bogu wszechwiedzę absolutną i dołaczył do mnie i Wuja Zbója ? Brawo Gabrielu, moze w twoje slady pójda następni ? Dobranoc Gabrielu 
Zaczelismy uzywac czasu przeszlego i pzryszlego w stosunku do dzialan Boga..co wg mnie ejst paranoja
Skondensowalem wiec cala sprawe w jedno proste pytanie aby nie bylo niedomowien...i skokow w bok...czy Bog podlega czasowi ktory sam stworzyl
Nie umiesz odpowiedziec na to pytanie..a z uporem maniaka dalej uzywasz czasu przyszlego i przeszlego do dzialan Boga
Czyli mam prawo sadzic ze twierdzisz ze : BOG PODLEGA CZASOWI KTORY SAM STWORZYL !
Kolejna genielna mysl Rafala
Podobnie jak poprzednia czyli istnieje skutek ...bez przyczyny
Rozumiem ze odpuszczasz temat 
|
Cz sie 10, 2006 19:12 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
|
Cz sie 10, 2006 19:32 |
|
 |
gabriel
|
Czyli Boga chcesz oceniac logika ludzka....
Polecam w takim razie mity greckie ..parandowskiego... 
|
Cz sie 10, 2006 19:35 |
|
 |
rafal3006
|
|
Cz sie 10, 2006 19:46 |
|
 |
szpakcia
|
pewnie i tacy się znajdą 
_________________ przed Toba Panie wszelkie me pragnienie,
napój Mnie sobą tak jak kiedyś w niebie...
Daj Nam Panie Siebie, daj Nam Swego wina
prowadż przez życie mocą Twego syna...
|
Pt sie 11, 2006 9:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafale - ponawiam pytanie
viewtopic.php?t=8767&start=240
jesli jak twierdzisz, Bóg przeznacza człowieka na potępienie, to jakimi kryteriami się kieruje przeznaczając ludzi na wieczność w piekle?

|
Pt sie 11, 2006 9:50 |
|
 |
rafal3006
|
Gdzie ja twierdzę że Bóg przeznacza kogokolwiek na potępienie ?
W takie bzdury że Bóg z góry przeznacza na potępienie to wierzy Gabriel, bo skoro z chwilą stworzenia pierwszego człowieka (a nawet jak to ujął Gabriel z chwila zamiaru stworzenia pierwszego człowieka) Bóg znał twój życiorys, to przeznaczył cię np. na potępienie - i co ty po urodzeniu, mając "wolna wolę" możesz zrobić aby temu zapobiec ? Totalnie nic ! Wszystko jest wtedy picem.
Ekspert Judaizmu na tym forum Oozie stwierdził że sądzeni bedziemy za uczynki, nie za wiarę, i zgadzam się z nim w 100%. Wolną wolę mamy wyłącznie wtedy gdy Bóg nie zna naszej przyszłości.
A jakie kryteria:
Zapytaj o to Pana Boga ? 
|
Pt sie 11, 2006 10:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafale pytasz:
Cytuj: Gdzie ja twierdzę że Bóg przeznacza kogokolwiek na potępienie ?
to ja odpowiadam
zadałem ci pytanie....
więc rafale jeśli bóg wie, jesli zna całe życie człowieka np. o tym, że człowiek dokona takich wyborów, które spowodują jego potępienie to czy ta wiedza oznacza, iż przeznacza człowieka na potępienie?
viewtopic.php?t=8767&postdays=0&postorder=asc&start=210
a ty mi odpowiedziałeś:
Tak, bo wiedza Boga nie może byc sprzeczna z rzeczywistością która nastąpi w przyszłości. Ty sie jeszcze nie urodziłeś, a Bóg juz wie że będziesz w piekłe. To klasycznny przykład determinizmu.
dlatego, by się upewnić zapytałem raz jeszcze:
zatem wierzysz, że to bóg przeznacza kogoś na potępienie?
viewtopic.php?t=8767&postdays=0&postorder=asc&start=240
na co otrzymałem odpowiedź sprzeczną z odpowiedzią poprzednią, cytowaną powyżej, gdzie pisałeś:
Tak, bo wiedza Boga nie może byc sprzeczna
sam rozumiesz, że trudno rozmawia się z kimś, kto raz pisze, że wierzy w coś... a zaraz potem, że w takie bzdury to wierzy gabriel (w domysle, że ty nie wierzysz)
dlatego ponawiam pytanie i proszę zastanów się dobrze nad odpowiedzią, innymi słowy zastanów się w co wierzysz...
[i]jesli zna całe życie człowieka
np. o tym, że człowiek dokona takich wyborów, które spowodują jego potępienie
to czy ta wiedza oznacza, iż przeznacza człowieka na potępienie?[/i]
pzdr 
|
Pt sie 11, 2006 12:18 |
|
 |
rafal3006
|
Scriptor napisał(a): rafal3006 napisał(a): Scriptor napisał(a): rafal3006 napisał(a): Scriptor napisał(a): jeśli bóg wie, jesli zna całe życie człowieka np. o tym, że człowiek dokona takich wyborów, które spowodują jego potępienie to czy ta wiedza oznacza, iż przeznacza człowieka na potępienie?
Tak, bo wiedza Boga nie może byc sprzeczna z rzeczywistością która nastąpi w przyszłości. Ty sie jeszcze nie urodziłeś, a Bóg juz wie że będziesz w piekłe. To klasycznny przykład determinizmu. zatem wierzysz, że to bóg przeznacza kogoś na potępienie? pzdr  W takie bzdury to wierzy Gabriel, bo skoro z chwilą stworzenia pierwszego człowieka (a nawet jak to ujął Gabriel z chwila zamiaru stworzenia pierwszego człowieka) Bóg znał twój życiorys, to przeznaczył cię np. na potępienie - i co ty po urodzeniu, mając "wolna wolę" możesz zrobić aby temu zapobiec ? Totalnie nic ! Wszystko jest wtedy picem. jeśli bóg przeznacza kogoś na potępienie to jakimi kryteriami się kieruje ? pzdr 
Totalnie poplatałeś Sciptorze. Masz tu stenogram naszego dialogu.
Zauważ, że ty zacząłeś rozmowę od stwierdzenia:
jeśli bóg wie, jesli zna całe życie człowieka
i ja ci na twoje pytanie odpowiedziałem.
To nie ja stwierdziłem, że Bóg zna nasza przyszłość, ale TY.
Znajdź mi we wszystkich postach które ja tu napisalem choć jedno moje stwierdzenie, że Bóg zna naszą przyszłość !
... nie masz się co wysilać, bo tego nie znajdziesz
Bóg absolutnie nie może znac naszej przyszłośći bo wtedy nasza wolna wola jest totalnym picem i wszystko jest bez sensu.
A ostatnie twoje pytanie:
jeśli bóg przeznacza kogoś na potępienie to jakimi kryteriami się kieruje ?
skierowane jest do Gabriela nie do mnie - wyjaśnienie wyżej 
|
Pt sie 11, 2006 12:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rafale
napisałeś:
Bóg absolutnie nie może znac naszej przyszłośći bo wtedy nasza wolna wola jest totalnym picem i wszystko jest bez sensu.
zatem nie jest wszechwiedzący
tak w ogóle to czy rozmawiamy o tym samym (chrześcijańskim Bogu?)
dlatego pytam:
czy ta jego wiedza oznacza, że przeznacza niektórych ludzi na potepienie?
bo jesli przeznacza kogoś na potepienie...
to przynajmniej dowiemy się, że nie o tym samym bogu mówimy
a tak na marginesie...
Zauważ, że ty zacząłeś rozmowę od stwierdzenia: jeśli bóg wie, jesli zna całe życie człowieka
to nie było stwierdzenie, ale generalnie zdanie jest w trybie pytającym
zamiast twierdzenia lepiej było napisać "przypuszczenie", którego wynik zależy od rozpatrzenia części rozpoczynającej się od słowa "jesli"
pzdr 
|
Pt sie 11, 2006 13:36 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Bóg absolutnie nie może znac naszej przyszłośći bo wtedy nasza wolna wola jest totalnym picem i wszystko jest bez sensu.
Odpowiedź daje nam Boecjusz:
Bóg zna rzeczy przyszłe dlatego, że one sie zdarzą. Nie jest natomiast tak, że one sie zdarzą dlatego, że Bóg o nich wie. A więc wszechwiedza Boga nie determinuje losów człowieka
|
Pt sie 11, 2006 13:39 |
|
|
|