Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 7:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 295 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
 Która wiara, która religia... 
Autor Wiadomość

Bój się Boga! No a mnie się zdaje ze świat za nim płakał no ale to Twoje zdanie a Ciebie nie mam siły juz zapewniać masz swoj świat i tego pragniesz więc ok

Wt paź 10, 2006 19:50

"Dopiero 6 czy 7 tys lat temu .pojawila sie cywilizacja ,ktpra umozliwiła zbudowanie switaa ludzkiego"
The fate of the Earth
1982 str 181

"Potomnośc zapewne będzie zdumiona i mamm nadzieje setnie sie ubawi tym, że tak niedbałe i nieprzekonujące teoretyzowanie tak łatwo opanowalo dwudziestowieczne umysły oraz znalazło tak powszechne i niefrasobliwe zastosowanie"
[i]Malcolm Muugeridge recenzja ksiazki The Ascent of Man z lipca 1974 s 53
Może jakieś potwierdzenie tego ostatniego cytatu?

moze wreszcie ty cos potwierdzis
ja podaje wypowiedziludzi którzy cokolwiek sie znaja na tym o czym mówią
to nie moje zdanie tylko ich.
wiec ich pytaj o dowód
Cytuj:
A więc czym był Neandertalczyk? Czy może wszystkie datowania są błędne?

czy ja wiem czy wszystkie?
nie jestem wszechwiedzący.
ale to że istnieja błędne wyliczenia to fakt
a jesli istnieja błędne to nigdy nie wiadomo które sa prawdziwe

Cytuj:
Czy dla Ciebie człowieczeństwo pojawiło się dopiero wtedy, gdy człowiek nauczył się komforto robić qpę? Zaiste niezwykłe jak na człowieka podobno wierzącego w Boga!

nie wiem co to jest qpa wie nie odpowiem

Cytuj:
P.S. Jeśli chcesz podpierać się wciąż wypowiedziami naukowców to przynajmniej cytuj je bez błędów ortograficznych.

a u was to murzynów biją.
ale argument

Cytuj:
I lepiej podawaj cytaty z naszego wieku, a nie 30-letnie, bo nauka poszła już od tego czasu nieco do przodu...
czyli tamte wypowidzi naukowców sa nieważne?
czyzby cały XX wiek odkryc to oszustwo i błedy nauki?

no nieźle
więc te dzisiejsze odkrycia za 30 lat też będą funatka klaków warte?
bo to ze zostana odkryte rzezcy przeczace dzisiejszym odkryciom to pewne.

Cytuj:
P.P.S. Nie znajdziesz odpowiedzi na temat genów HLA bo to zbyt skomplikowane. Niemniej polecam jakąkolwiek książkę z immunologii. Kreacjoniści zdaje się raczej unikają tej nauki, bo za bardzo przeczy ich tezom... No cóż, jak się nie da pokonać przeciwnika, zawsze można go zignorować...
nie ignoruje tylko nie mozgę znaleźć twoich wypowidzi na ten temat

Cytuj:
wczesnijsze prawa zniósł Jezus więc sa nieważne
Czyli tamte prawa były niedobre, niedoskonałe, czy nie dla nas? CZy z tego mam wnioskować, że kiedyś takie postępowanie było dobre i zgodne z wolą Boga. Doprawdy Bóg szybko zmienia zdanie...

tamte praswa słuzyły okreslonemu celowi
kiedy cel został osiągniety prawa zostały zminone

Cytuj:
Bóg nie pisze ksiązek
Bóg pisze najlepsze książki!

dobre .
ale jeszcze nie mialem okazji przeczytać
moze jakis tytuł]

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Wt paź 10, 2006 19:54

kupa chodziło mu o kupę!!! :) Chyba hahaha

Wt paź 10, 2006 19:59

adam111151 napisał(a):
mało
jakies uzasadnienie .Bo na razie jakies bezsensowne zdania widze

W oryginalnym linku sa do kazdego z tych zdan umieszczone odpowiednie cytaty z biblii. Sa okraszone prostym skrotem. Wymagasz od nasz zebysmy zawsze Ci dawali cytaty i zrodla ktore potwierdzaja nasz punkt widzenia i ogolnie zebysmy sie nameczali aby Ci cos udowodnic. Moze ten raz sam spojrzysz na pierwszy link i przetlumaczysz sobie skroty ktore tam sa podane na Polski i przeczytasz to w takiej tez wersji jezykowej?

jeśli nie chce ci sie pisać to nie pisz
a jak masz cos do powiedzenie to pisz lub cytuj o co ci chodzi.

pod tym linkiem są bzdury do kwadratu a że nie zamierzam dyskutowac z autorem tych bzdur wiec
dyskutuje z Tobą
jeśli powołujesz sie na te bzdury to napisz na które .
wtedy jest powód do dyskusji.

a jesli tylko chcesz cos zarzucic bez żadnych argumentów to nie do mnie

Wt paź 10, 2006 20:02

kupa chodziło mu o kupę!!! :) Chyba hahaha

nie
kupe robia nawet małpy

Wt paź 10, 2006 20:05
Z jednej pary nie można, ponieważ należałoby prowadzić chów wsobny i po kilku pokoleniach nastąpiłoby zbyt duże nagromadzenie błędów. Pomijając fakt, że łatwo udowodnić, że poszczególne gatunki nie odradzały się z jednej pary (nawet kilku). Odradzanie się gatunku z małej liczby osobników, to tzw. efekt "szyjki od butelki" i jest zidentyfikowany w przypadku gepardów. Można to badać za pomocą identyfikacji typów genów zgodności tkankowej HLA. U innych zwierząt nie wykryto takiego efektu, dlatego nie mogły one być na arce. c.n.d.

Proszę, nawet było wytłuszczone...

Pozatym, co do bezsensowności Twoich argumentów:
Piszesz, że człowiek żyje na Ziemii od 6000 lat. Ja mówię że więcej bo mamy kupę znalezisk starszych, dużo starszych. Datuje się je na kilka sposobów i choć czasem one mogą być niedokładne, to margines błędu nie jest określony,nie wynosi 100 000! Podaj dowód, że datowanie jest błędne (przykład jakiś?).
Pozatym podajesz cytat o tym że cywilizacja zaczęła powstawać 6000 lat temu. A co ma cywilizacja do czlowieka. OK niech sobie cywilizacja powstała 6000 lat temu, ale neandertalczyk, to też człowiek, choć niecywilizowany. Czy tylko cywilizowany człowiek jest człowiekiem? Po jakie licho ten cytat? Drugi cytat w ogóle się nie wiązał z tematem.

Twoje dowody opierają się na cytowaniu ludzi, którzy mówią że ewolucja to bzdura. Żeby takie tezy wygłaszać to chyba też trzeba mieć jakieś dowody!
A więc podaj Ty w końcu jakiś dowód na to że kreacjonizm jest prawdą. I niech to nie będą opinie naukowców, bo te nie są dowodami, a prawdziwe namacalne dowody! Brak form pośrednich też nie może być dowodem, bo po pierwsze formy pośrednie istnieją, a po drugie brak czegokolwiek nie może być przekonującem dowodem! Dla przykładu Bóg: brak dowodu na istnienie Boga nie jest dowodem na jego nieistnienie!
Cytuj:
ale to że istnieja błędne wyliczenia to fakt

Może dowód jakiś? Czy znowu jakiś naukowiec tak powiedział a Ty uwierzyłeś?
qpa = kupa (nie wiedzialam czy cenzura nie zareaguje) Chodziło mi generalnie o to, że pojawienie się cywilizacji nie jest tożsame z pojawieniem się człowieka! Jak by nie było Adam z Ewą goli po raju biegali i o cywilizacji nie myśleli, a przecież ludźmi chyba byli...?

P.S. Jeśli chcesz podpierać się wciąż wypowiedziami naukowców to przynajmniej cytuj je bez błędów ortograficznych:
To nie był argument, tylko stwierdzenie faktu.

Cytuj:
czyli tamte wypowidzi naukowców sa nieważne?
czyzby cały XX wiek odkryc to oszustwo i błedy nauki?

no nieźle
więc te dzisiejsze odkrycia za 30 lat też będą funatka klaków warte?

Nie, nauka przestala popełniać błędy, bo pojawiły się nowe techniki. Kiedyś były spekulacje, dziś mamy sposoby na ich potwierdzenie lub zaprzeczenie. Proste. A nowe techniki opierają się na prawach chemii, fizyki i raczej się nie przeterminują. Najwyżej się zestarzeją. Pozatym, nawet gdy metoda nie potrafi dookładnie czegoś wyznaczyć czy określić, to możemy chociaż określić margines błędu.
Cytuj:

I znowu oskarżenie bez pokrycia! Może jakiś dowód potwierdzający tak pochopne wnioski?

Cytuj:

Czyli np. wybiciu mieszkańców określonego miasta. Czyli Bóg kocha wszystkich ludzi, tylko niektórych pozwala mordować. WOW

Cytuj:
dobre .
ale jeszcze nie mialem okazji przeczytać
moze jakis tytuł

"Jak stworzyć świat w tydzień" może?;)

Wt paź 10, 2006 20:43

[
moze jakis tytuł
"Jak stworzyć świat w tydzień" może?;)

a gdzie moge znaleźc te pozycje

Wt paź 10, 2006 21:04

[
Cytuj:

Czyli np. wybiciu mieszkańców określonego miasta. Czyli Bóg kocha wszystkich ludzi, tylko niektórych pozwala mordować. WOW

może mi pokazesz takie prawo

Wt paź 10, 2006 21:12

[
I znowu oskarżenie bez pokrycia! Może jakiś dowód potwierdzający tak pochopne wnioski?

jesli od tej pory na przestrzeni setek czy tysięcy lat ZAWSZE lata nastepne przynosiły nowe odkrycia negujace odkrycia dawniejsze to prawdopodobieństwo wystapienia takich w przyszlosci jest równie pewne jak to,że jutro wzejdzie słońce.

najnowszy przykład "planety??" pluton tego dowodzi bezsprzecznie.

Wt paź 10, 2006 21:15

[
qpa = kupa (nie wiedzialam czy cenzura nie zareaguje) Chodziło mi generalnie o to, że pojawienie się cywilizacji nie jest tożsame z pojawieniem się człowieka! Jak by nie było Adam z Ewą goli po raju biegali i o cywilizacji nie myśleli, a przecież ludźmi chyba byli...?

a w jakim celu to podajesz?

Wt paź 10, 2006 21:18

Cytuj:
Z jednej pary nie można, ponieważ należałoby prowadzić chów wsobny i po kilku pokoleniach nastąpiłoby zbyt duże nagromadzenie błędów. Pomijając fakt, że łatwo udowodnić, że poszczególne gatunki nie odradzały się z jednej pary (nawet kilku). Odradzanie się gatunku z małej liczby osobników, to tzw. efekt "szyjki od butelki" i jest zidentyfikowany w przypadku gepardów. Można to badać za pomocą identyfikacji typów genów zgodności tkankowej HLA. U innych zwierząt nie wykryto takiego efektu, dlatego nie mogły one być na arce. c.n.d.

no i o ile pamietam zapytalem jak to w takim razie mozliwe ze wszystko rozwinelo się z jednej komórki.
albo w jakis inny sposób z czegos jednego(o czym twierdzi teoria ewolucji).
więc jak to możliwe?

Wt paź 10, 2006 21:26

Powiem Ci tylko tyle krótko i na temat :
Bój się Boga! No a mnie się zdaje ze świat za nim płakał no ale to Twoje zdanie a Ciebie nie mam siły juz zapewniać masz swoj świat i tego pragniesz więc ok

Moim zdaniem troche racji ma i Tommy i Nina ...

Typowy Francuz nie wie czy Jan Pawel byl Polakiem czy Slowakiem... czy moze gdzies z innego SLowianskiego kraju...
Podobnie jest z innymi nacjami...
Wiedza o JPII jest mala. Prawda jest ze swiat go oplakiwal...czy caly? ttrudno powiedziec.

Wt paź 10, 2006 22:15
Cytuj:

Cytuj:
30 Lecz Sichon, król Cheszbonu, nie zgodził się na nasze przejście obok niego, gdyż Pan, twój Bóg, uczynił nieustępliwym jego ducha i twardym jego serce, aby go oddać w twe ręce, jak to jest dzisiaj. 31 Wtedy tak rzekł mi Pan: «Patrz, zacząłem oddawać na twój łup Sichona i jego ziemię. Zacznij zajmować, bierz w posiadanie jego kraj!» 32 I wyszedł przeciw nam Sichon i cały naród jego na wojnę do Jahsy. 33 Pan, Bóg nasz, wydał go nam i pobiliśmy jego samego, synów jego i cały jego lud. 34 W tym czasie zdobyliśmy wszystkie jego miasta i klątwą obłożyliśmy każde miasto, mężczyzn, kobiety i dzieci, nie oszczędzając niczego 35 oprócz zwierząt, któreśmy sobie pobrali, i łupu z miast przez nas zajętych. 36 Od Aroeru, leżącego na brzegu potoku Arnon, i od miasta, które jest w dolinie, aż do Gileadu nie było dla nas grodu niedostępnego: wszystkie nam dał Pan, Bóg nasz. 37 Pwt

Cytuj:
7 Jeśli cię będzie pobudzał skrycie twój brat, syn twojej matki, twój syn lub córka albo żona, co na łonie twym spoczywa albo przyjaciel tak ci miły, jak ty sam, mówiąc: «Chodźmy, służmy bogom obcym», bogom, których nie znałeś ani ty, ani przodkowie twoi - 8 jakiemuś spośród bóstw okolicznych narodów, czy też dalekich od jednego krańca ziemi do drugiego - 9 nie usłuchasz go, nie ulegniesz mu, nie spojrzysz na niego z litością, nie będziesz miał miłosierdzia, nie będziesz taił jego przestępstwa. 10 Winieneś go zabić, pierwszy podniesiesz rękę, aby go zgładzić, a potem cały lud. 11 Ukamienujesz go na śmierć, ponieważ usiłował cię odwieść od Pana, Boga twojego, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 12 Cały Izrael, słysząc to, ulęknie się i przestanie czynić to zło pośród siebie.

Cytuj:
13 Jeśli usłyszysz w jednym z miast, które Pan, Bóg twój, daje ci na mieszkanie, 14 że wyszli spośród ciebie ludzie przewrotni i uwodzą mieszkańców swego miasta mówiąc: «Chodźmy, służmy obcym bogom!», których nie znacie - 15 przeprowadzisz dochodzenia, zbadasz, spytasz, czy to prawda. Jeśli okaże się prawdą, że taką obrzydliwość popełniono pośród ciebie, 16 mieszkańców tego miasta wybijesz ostrzem miecza, a samo miasto razem ze zwierzętami obłożysz klątwą. 17

Cytuj:
10 Jeśli podejdziesz pod miasto, by z nim prowadzić wojnę, [najpierw] ofiarujesz mu pokój, 11 a ono ci odpowie pokojowo i bramy ci otworzy, niech cały lud, który się w nim znajduje, zejdzie do rzędu robotników pracujących przymusowo, i będą ci służyli. 12 Jeśli ci nie odpowie pokojowo i zacznie z tobą wojować, oblegniesz je. 13 Skoro ci je Pan, Bóg twój, odda w ręce - wszystkich mężczyzn wytniesz ostrzem miecza. 14 Tylko kobiety, dzieci, trzody i wszystko, co jest w mieście, cały łup zabierzesz i będziesz korzystał z łupu twoich wrogów, których ci dał Pan, Bóg twój. 15 Tak postąpisz ze wszystkimi miastami daleko od ciebie położonymi, nie będącymi własnością pobliskich narodów.
16 Tylko w miastach należących do narodów, które ci daje Pan, twój Bóg, jako dziedzictwo, niczego nie zostawisz przy życiu. 17 Gdyż klątwą obłożysz Chetytę, Amorytę, Kananejczyka, Peryzzytę, Chiwwitę i Je-busytę, jak ci rozkazał Pan, Bóg twój, 18 abyście się nie nauczyli czynić wszystkich obrzydliwości, które oni czynią ku czci bogów swoich, i byście nie grzeszyli przeciw Panu, waszemu Bogu.

Cytuj:

W prywatnej bibliotece Boga?

Cytuj:

A co? pluton zniknął? Zdaje się że nadal istnieje. A Australia jest kontynentem czy dużą wyspą? Kwestia nazewnictwa, nic więcej. Może jakiś PORZĄDNY przykład. Lepiej się przygotuj

Cytuj:
a w jakim celu to podajesz?

Napisałam o co mi chodziło

Cytuj:
no i o ile pamietam zapytalem jak to w takim razie mozliwe ze wszystko rozwinelo się z jednej komórki.
więc jak to możliwe?

No bo ci już sto razy tłumaczyłam że ewolucja to nie hop siup i potrzebuje lat liczonych w milionach, a nie tysiącach! W kilka tysięcy lat nie jest możliwe wytworzenie takiej różnorodności!

Śr paź 11, 2006 18:03

Cytuj:
Cytuj:

Cytuj:
30 Lecz Sichon, król Cheszbonu, nie zgodził się na nasze przejście

to nie jest prawo to sytuacja

reszte wyciąłem bo dotyczyło Izraelitów
a oni DOBROWOLNIE zgdzili sie tego przestrzegac .

Cytuj:
W prywatnej bibliotece Boga?

i dziwisz sie ze nie traktuje cie powaznie w innych sprawach
albo dyskutuj popwaznie albo daj sobie spokój

Cytuj:

A co? pluton zniknął? Zdaje się że nadal istnieje. A Australia jest kontynentem czy dużą wyspą? Kwestia nazewnictwa, nic więcej. Może jakiś PORZĄDNY przykład. Lepiej się przygotuj

planeta pluton nie istnieje
a przez dziesiatki lat istniała
powiem wiecej
w szkile gdybym wymienił palnety z naszego ukaldu słonecznego dostałbym dwóję
a dzis za to samo dostałbym ocene bardzo dobrą

byc moze za 30 lat okaze się ze ewolucja nie istnieje a przez wiele lat mówiono ze sa na nia dowody

Cytuj:
więc jak to możliwe?

No bo ci już sto razy tłumaczyłam że ewolucja to nie hop siup i potrzebuje lat liczonych w milionach, a nie tysiącach! W kilka tysięcy lat nie jest możliwe wytworzenie takiej różnorodności!

rozumiem ze z jednej komórki moze sie rozwinąc zyć a z dwóch zycia inne zycie nie?

Śr paź 11, 2006 19:50
reszte wyciąłem bo dotyczyło Izraelitów
a oni DOBROWOLNIE zgdzili sie tego przestrzegac .

A kto nie chciałby przestrzegać prawa, które pozwala w imię Boga mordować innowierców!? Chyba tylko dobrzy ludzie, ale chyba Bóg nie chciał, żeby Izraelici byli dobrzy i miłosierni, a mściwi i okrutni. Ja w takiego Boga nie wierzę.

Cytuj:
planeta pluton nie istnieje
a przez dziesiatki lat istniała
powiem wiecej
w szkile gdybym wymienił palnety z naszego ukaldu słonecznego dostałbym dwóję
a dzis za to samo dostałbym ocene bardzo dobrą

Do Twojej wiadomości, bo chyba nie potrafisz słuchać ani czytać ze zrozumieniem: PLUTON ISTNIEJE!!!! A czy nazwiesz go sobie planetą czy wielkim głazem krążącym wokół słońca, to tylko kwestia umowy i w żaden sposób nie zmienia faktu istnienia tego ciała niebieskiego. Gdyby naukowcy nagle doszli do wniosku, że Ocean Indyjski jest jednak morzem to czy zmieniłoby to w jakiś sposób wiadomości jakie posiadamy? Zastanów się co piszesz czasami!

Cytuj:
rozumiem ze z jednej komórki moze sie rozwinąc zyć a z dwóch zycia inne zycie nie?

Napisz może to po Polsku, bo nie rozumiem o co Ci chodzi!

Śr paź 11, 2006 20:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 295 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona