Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 10:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Następna strona
 Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg jest dobry i miłosierny jak i potężny
Acro napisał(a):
Przynajmniej uczciwie postawiona sprawa!
Miłosierny chce zła? Czy Ciebie to nie razi?

Przeinaczasz sprawę. Nie pisałem, że Bóg chce zła. Tylko że dopuszcza je (a więc chce je dopuszczać), chociaż zła nie chce, dopuszcza je jednak dlatego, bo stworzenie je chce.

Cytuj:
Wszechmocny musi potrafić wyprowadzić owo większe dobro z pominięciem zła, więc nie ma konieczności go tolerować... .

Wszechmocny musiałby więc łamać prawa logiki. Wykazałem już, że istnieją dobra które bez zła istnieć nie potrafią np. świadectwo znoszenia cierpień. Tymczasem może właśnie takie dobra są najbardziej potrzebne. Nie wiemy tego. A wszechmoc nie polega na łamaniu praw logiki.

Acro napisał(a):
I znowu ta szalona myśl, że wolna wola musi oznaczać grzech. Jesli musi - to czemu nas każe za przymus, który sam stworzył? Jeśli musi - to ja nie chcę do nieba, bo tam są przecież tylko bezwolne automaty!

Myślałem, że moje wypowiedzi same przyniosą ci na to odpowiedź. Oczywiście, że nie musi, jednak tak się stało. I co teraz? Bóg dał wolną wolę, ona nie musi oznaczać zdrady Boga, jednak do tego doszło. I dochodzi nieustannie. I co teraz powinien Bóg odebrać tę wolną wolę, albo zmusić stworzenia do powrotu na drogę którą on chce? Bóg nie potrafi zmusić, aby ktoś w wolności go wybrał. Albo zmusza, albo "w wolności".

Zgadzam się iż wolna wola nie oznacza zła, ani koniecznie do niej nie prowadzi, dlatego też Bóg nie ma winy że ją dał. Ale w przypadku naszego świata tak się stało. I co teraz?

Acro napisał(a):
Przestanę, jak tylko udzielicie sensownej odpowiedzi lub przyznacie się, że wasza wiara jest nielogiczna.

Wykaż najpierw nielogiczność.

Cz sty 31, 2013 17:51

Acro napisał(a):
Przestanę, jak tylko udzielicie sensownej odpowiedzi lub przyznacie się, że wasza wiara jest nielogiczna.

Czyli całe życie zamierzasz zmarnować na udowadnianie że masz rację? A co będzie gdy po śmierci zobaczysz Boga? Czy zadasz Mu też to pytanie? Co będzie gdy odpowie: bo Mi się tak podobało :)

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz sty 31, 2013 17:58

Zapytam o uzasadnienie. Istota która argumentuje "bo tak mi się podobało I JUŻ" jest zbyt niebezpieczna, żeby budować na niej jak na skale - bo za tysiąc pińcset lat jej się odwidzi i spodoba co innego, i co wtedy?

Orkiestra!

Cz sty 31, 2013 21:26

nie twierdzę że taki jest argument, ale trudno oczekiwać od Boga że będzie się tłumaczył Acro, który i tak tego nie zrozumie. Istota ta przynajmniej jest nieskończonym Dobrem w odróżnieniu od ateistów takich jak Jajko który argumentuje że wszystko można nazwać dobrem.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz sty 31, 2013 21:28

Dajcie już spokój Acro.
On jeszcze nie jest gotowy, żeby to zrozumieć. Otrzymał dziesiątki odpowiedzi, ale żadna go nie zadowala, bo żadna nie potwierdza jego tezy. A przecież o to chodziło - prawda? Żeby ktoś potwierdził, że Bóg jest absurdalny, więc Go nie ma. I można byłoby się wreszcie usprawiedliwić i zaznać spokoju i zamordować do końca sumienie, które dręczy i męczy.

Osobiście nie widzę sensu dalszego dyskutowania w ten sposób, bo to nie jest dobry moment. Acro wie najlepiej i ani 100 ani 200 argumentów go nie przekona, bo on nie chce być przekonany.

Jezus czeka na Acro, tak jak i na wielu innych. Jezus - Dobry Pasterz. Jezus, który jeszcze nie musi być Sędzią. Jeszcze jakiś czas nie...

Cz sty 31, 2013 21:51

Arco. To dobrze, że reflektujesz nad światem, nad religią, podziwiam ludzi myślących krytycznie. W dzisiejszym postmodernistycznym świecie wiele jest półprawd, niedopowiedzeń itp. Jednak człowiek nie myśli tylko rozumem ale i sercem. Usiądź wygodnie, zastanów się, stań przed samym sobą i odpowiedz sobie na proste pytanie: Czy naprawdę Bóg miałby być czymś wewnętrznie sprzecznym? Nikt tego nigdy nie udowodnił, przeciwnie. W cytowanej prze zemnie książce Plantinga po 60 stronach pokazał iż nie ma w tym punkcie sprzeczności.

Proponuję wysłuchać ci tego wywiadu (jeśli rozumiesz trochę po angielsku):
Does Evil Disprove God? (Alvin Plantinga - 1 of 2) [God]
http://closertotruth.com/video-profile/ ... -of-2-/236

Plantinga krótko w popularnonaukowym tonie rozprawia się z tym zarzutem. Weź pod uwagę jeszcze jedno. Ja jestem człowiekiem wierzącym i uważam iż kłamstwo jest grzechem, musiałbym się z tego spowiadać. Możesz mieć pewność, że jestem w pełni przekonanym o prawdziwości tego co ci mówię. Nie próbuję wprowadzić cię w błąd, sam siebie bym oszukiwał.

Dlatego też proszę cię o osąd serca w tej materii. Co mówi? Czy mówi, że Bóg to absurd?

Pt lut 01, 2013 10:17
Eubulides napisał(a):
W pełni się zgadzam. Bóg chce dopuszczać zło. Jednak nie chce aby zło Było.

Jak to nie chce, żeby zło było? Istnienie zła wynika z konstrukcji świata. Konstrukcja świata jest pomysłem Boga, zgodnym jego wolą i naturą. Wniosek jest więc prosty. Wszystko co istnieje w świecie, istnieje z woli Boga i za jego aprobatą. Dotyczy to również zła. Innymi słowy Bóg chce, aby istniało zło.
Cytuj:
Zadam wam inne pytanie. Wiele zła wynika właśnie z wolności człowieka. Czy uważacie że dobry i wszechmocny Bóg powinien zlikwidować wolną wolę?

Nie, nie powinien. Mógłby natomiast zmodyfikować nieco konsekwencje używania wolnej woli, szczególnie te, które przynoszą najwięcej bólu i cierpienia np. gdyby nie było możliwości zabicia drugiego człowieka, czy czułbyś się zniewolony takim ograniczeniem?

Pt lut 01, 2013 12:20

Oj, ale wydaje mi się że nieco inaczej rozumiemy zło. Zło nie jest żadną częścią świata, niczym stworzonym przez Boga. Bo jeśli tak, to przyznaję ci rację, jednak zło nie jest "czymś", nie jest substancją, bytem, ale brakiem należytego dobra. Zaś te braki mogą byś spowodowane upadkiem stworzonego świata. Upadkiem wynikającym z wolności stworzenia, nie z pomysłu Boga. Co do drugiej wypowiedzi: jak pisałem wyżej w obecnym stanie upadłej natury ludzkiej, która była o wiele doskonalsza przed grzechem pierworodnym śmierć jest raczej dobrodziejstwem, bo kończy to życie, pozwalając osiągnąć szczęście wieczne w Bogu. Zakładamy, że to życie ziemskie nie jest jedynym życiem.

Pt lut 01, 2013 13:03

Eubulides napisał(a):
Oj, ale wydaje mi się że nieco inaczej rozumiemy zło. Zło nie jest żadną częścią świata, niczym stworzonym przez Boga. Bo jeśli tak, to przyznaję ci rację, jednak zło nie jest "czymś", nie jest substancją, bytem, ale brakiem należytego dobra.

Brakiem dobra będzie kiedy np. ja oleję człowieka proszącego o złotówkę na bułkę, ale kiedy ktoś bierze nóż i idzie z zamiarem zabicia i okradzenia, to już jest samo zło w czystej postaci.

Cytuj:
Zaś te braki mogą byś spowodowane upadkiem stworzonego świata. Upadkiem wynikającym z wolności stworzenia, nie z pomysłu Boga.

Wy katolicy bardzo lubicie robić kretyna z waszego Boga.

Cytuj:
Co do drugiej wypowiedzi: jak pisałem wyżej w obecnym stanie upadłej natury ludzkiej, która była o wiele doskonalsza przed grzechem pierworodnym śmierć jest raczej dobrodziejstwem, bo kończy to życie, pozwalając osiągnąć szczęście wieczne w Bogu.

Ta... tylko, że wg was ta niedoskonałość natury prowadzić może także do wieczności w mękach.

Cytuj:
Zakładamy, że to życie ziemskie nie jest jedynym życiem.

Kto chce niech sobie marzy o pośmiertnych cudach niewidach.

Pt lut 01, 2013 13:23
Eubulides napisał(a):
Oj, ale wydaje mi się że nieco inaczej rozumiemy zło. Zło nie jest żadną częścią świata, niczym stworzonym przez Boga. Bo jeśli tak, to przyznaję ci rację, jednak zło nie jest "czymś", nie jest substancją, bytem, ale brakiem należytego dobra.

Nie jest istotne czym zło jest, a czym nie jest. Zło istnieje – tu się chyba zgodzimy. Więc powtarzam: wszystko co istnieje w świecie, istnieje z woli Boga i za jego aprobatą.

@tanie_wino
Niezła z Ciebie laska ;)

Pt lut 01, 2013 13:41

Czy Bóg stworzył zło - NIE
Czy Bóg godzi się na istnienie zła? TAK
Czy Bóg stworzył dobro, które stało się złem? TAK
Czy Bóg akceptuje zło? NIE
Czy Bóg obdarzył wszystkie istoty wolną wolą? TAK
Czy Bóg ingeruje w wolna wolę istot? NIE
Proste?
mauger napisał(a):
Więc powtarzam: wszystko co istnieje w świecie, istnieje z woli Boga i za jego aprobatą.

Nie, bo Bóg daje istotom pole do manewru.
tanie_wino napisał(a):
Wy katolicy bardzo lubicie robić kretyna z waszego Boga.

Bo dla ateisty rezygnacja Boga z dyktatury jest objawem kretynizmu. Dla was taki Bóg byłby słabeuszem. Ale to mało wolicie w Nim widzieć zbrodniarza. Wolicie w nim widzieć wszystko czym nie jest.
tanie_wino napisał(a):
Ta... tylko, że wg was ta niedoskonałość natury prowadzić może także do wieczności w mękach.

Bo dla ateisty istnieje tylko nuda w niebie lub wieczne męki. A w niebie (Bogu) jest wszystko o czym można marzyć jeśli się jest dobrym. Dla każdego coś miłego, same smakołyki, ciekawostki, odkrycia, różnorodność, inspiracje, rozwój, ciepło, miłość.
No ale wy wolicie piekielną nienawiść, diabelską zbrodnie, przewrotność, kłamstwo, rozpacz - bo to jest właśnie piekło.

Pt lut 01, 2013 14:20

Czyli zgodziłbyś się ze stwierdzeniem, że Bóg TOLERUJE zło?

Orkiestra!

Pt lut 01, 2013 14:23

I czy - wobec tego - nie powinniśmy brać przykładu z Boga i też je tolerować?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt lut 01, 2013 14:24

Lurker napisał(a):

Nie, bo słowo tolerancja ma w sobie coś z akceptacji i szacunku.
JedenPost napisał(a):
I czy - wobec tego - nie powinniśmy brać przykładu z Boga i też je tolerować?

Jak wyżej.
Chodzi o szacunek dla wolności istot. Zło jest odpadem wynikającym z tego faktu. Od śmieci (grzechu, zła) lepiej trzymać się z daleka. Bóg w niebie nie trzyma zła - bierzmy z niego przykład i nie trzymajmy zła w swoich duszach.

Pt lut 01, 2013 14:40

Qwerty2011 napisał(a):
Lurker napisał(a):

Nie, bo słowo tolerancja ma w sobie coś z akceptacji i szacunku.

No chyba raczej nie:

Tolerancja (łac. tolerantia – „cierpliwa wytrwałość”; od łac. czasownika tolerare – „wytrzymywać”, „znosić”, „przecierpieć" )

Czyli znów - Bóg toleruje zło, zgodzisz się teraz?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt lut 01, 2013 14:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Następna strona