Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 18:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 357 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
 AntyMaryja 
Autor Wiadomość
Post Re: AntyMaryja
:aniol: a to przemówi
>Wy idźcie na święto; Ja jeszcze nie idę na to święto, bo czas mój jeszcze się nie wypełnił.< :mrgreen: :mrgreen:

N mar 27, 2011 15:15

Jezus skłamał bo powiedział właśnie to co przytoczyłeś:
tajfun napisał(a):
>Wy idźcie na święto; Ja jeszcze nie idę na to święto, bo czas mój jeszcze się nie wypełnił.<

a zrobił coś innego. Rozumiesz ? Powiedział jedno a zrobił drugie. Czy to tak na prawdę ciężko zrozumieć tajfunie ?

N mar 27, 2011 17:39
Powiedział - "Ja jeszcze nie idę" - skłamałby, gdyby powiedział - "Ja wcale nie idę".

N mar 27, 2011 17:57

Cytuj:
10. Kiedy zaś bracia Jego udali się na święto, wówczas poszedł i On, jednakże nie jawnie, lecz skrycie.
W tym samym czasie kiedy oni poszli, poszedł i on -> "wówczas". Mówiąc, że "jeszcze nie idzie" naściemniał bo właśnie poszedł.
Późniejsze słowa nawet to podkreślają bo masz napisane że "nie jawnie, lecz skrycie." Skłamał że pójdzie, nie chciał żeby się dowiedzieli i poszedł skrycie.

N mar 27, 2011 18:04
Cytuj:
W tym samym czasie kiedy oni poszli, poszedł i on -> "wówczas". Mówiąc, że "jeszcze nie idzie" naściemniał bo właśnie poszedł.
Późniejsze słowa nawet to podkreślają bo masz napisane że "nie jawnie, lecz skrycie." Skłamał że pójdzie, nie chciał żeby się dowiedzieli i poszedł skrycie.

Mówiąc jeszcze nie wykluczył swej obecności na święcie.
Poszedł skrycie, ale nie przed uczniami swymi, ale przed Żydami, którzy zamierzali Go schwytać.

N mar 27, 2011 18:10

ehh nie o to chodzi. Skoro powiedział do nich żeby szli, a on jeszcze nie idzie to rozumiem to tak że pójdzie później, czyli jakiś czas po nich. On natomiast zrobił inaczej bo poszedł wtedy co oni. A jak Ty rozumiesz stwierdzenie "wy idzicie, ja jeszcze nie ide" ? Kto i kiedy wg Ciebie pójdzie ?

N mar 27, 2011 18:22
Niedoskonały napisał(a):
ehh nie o to chodzi. Skoro powiedział do nich żeby szli, a on jeszcze nie idzie to rozumiem to tak że pójdzie później, czyli jakiś czas po nich. On natomiast zrobił inaczej bo poszedł wtedy co oni. A jak Ty rozumiesz stwierdzenie "wy idzicie, ja jeszcze nie ide" ? Kto i kiedy wg Ciebie pójdzie ?

"Kiedy zaś bracia udali się na święto, wówczas poszedł i On".....potrafisz wskazać różnice czasowe, lub ich brak?
Wówczas - nie precyzuje czasu wyjścia Jezusa.

N mar 27, 2011 18:26

Wówczas - w czasie kiedy poszli bracia (bo masz napisane "kiedy ... udali się"). Stąd wnioskuje że nie ma różnicy czasowej. Po prostu poszli w tym samym czasie. Wówczas - jakie znaczenie ma to słowo w tym zdaniu wg Ciebie ?

N mar 27, 2011 18:33

http://megaslownik.pl/slownik/synonimy_ ... C3%B3wczas

» zaimek wówczas
synonimy: natenczas, podówczas, wtedy
» przysłówek wówczas
synonimy: w owym czasie, wtedy

N mar 27, 2011 19:44
:aniol: nie ma co tłumaczyć , widzisz co chcesz widzieć - jeżeli nie rozumiesz prostej rzeczy to masz problem .
a było tak - uczniowie poszli w jedną stronę , a Jezus Chrystus w drugą stronę .i jeszcze pomachał im ręką nie powiem że mógł też w nieprzyzwoity sposób pokazać coś z palca . :badgrin:

Pn mar 28, 2011 7:33

Cytuj:
widzisz co chcesz widzieć

Nie mierz mnie swoją miarką. Czytając Ewangelię nie zakładałem, że znajdę taki fragment, ale gdy już go znalazłem nie zaprzeczałem rzeczywistości.

Cytuj:
jeżeli nie rozumiesz prostej rzeczy to masz problem .

Mam wrażenie, że to odnosi się raczej do Ciebie, bo rzecz jest rzeczywiście bardzo prosta.

Cytuj:
a było tak

Jak było dokładnie opisuje Ewangelia. Nie prosiłem o interpretację tekstu przez tajfuna, tylko bardziej chodziło mi o to jak ten fragment interpretuje Kościół. Czy ten fragment Ewangelii jest czytany na mszach?

Pn mar 28, 2011 14:34
a to było do mnie czy raczej nie
>Jeśli potrafisz to wyjaśnić, będę naprawdę wdzięczny. <

coś ci się pokręciło tak jak i ze zrozumieniem prostego tekstu , a ja no cóż jeszcze raz ci objaśnie
,
>>Wy idźcie na święto; Ja jeszcze nie idę na to święto, bo czas mój jeszcze się nie wypełnił.<
proste jak drut ,nie ubliżając twojej inteligencji .
gdybyś czytał ewangelie a do tego st to strach się bać do jakich doszedłbyś wniosków . ale tak to bywa gdy samemu zaczyna się tłumaczyć sobie i na swój sposób teksty .
no i chyba cię zmartwię otóż kk nie zabrania czytać ewangelii i na pewno jest zdania że Jezus Chrystus nigdy nie skłamał , dlatego że - ojcem kłamstwa jest szatan . :3majsie:

Pn mar 28, 2011 16:50

Zamiast wyjaśniać robisz sobie żarty:
Cytuj:
a było tak - uczniowie poszli w jedną stronę , a Jezus Chrystus w drugą stronę

Otóż Jezus i jego bracia poszli w jedną i tą samą stronę - w stronę Jerozolimy. I zapewne szli tą samą drogą i widzieli tych samych pastuchów po drodze. Z jakichś powodów Chrystus nie chciał iść z braćmi, dlatego ich oszukał, że on jeszcze nie teraz, ale poszedł jak tylko tamci poszli.
Cytuj:
ale tak to bywa gdy samemu zaczyna się tłumaczyć sobie i na swój sposób teksty .

Chciałem zauważyć, że Ewangelie zostały spisane na świadectwo dla prostych ludzi. Więc nie rozumiem dlaczego nagle w XXI w. przez prostych ludzi nie mogą być samodzielnie czytane, tylko trzeba się o interpretacje zwracać do mądrych i natchnionych. A mądrzy i natchnieni pod groźbą piekła wyjaśnią, że białe jest czarne, a czarne jest białe.
Cytuj:
no i chyba cię zmartwię otóż kk nie zabrania czytać ewangelii

Mało wiesz o swoim Kościele. A o konstytucji apostolskiej Unigenitus słyszał? :D Jak nie słyszał to się zapozna z potępionymi tezami od numeru 79 do 86. http://www.literatura.hg.pl/unigenit.htm

Pn mar 28, 2011 19:16
Moderator

protoplex napisał(a):
Mało wiesz o swoim Kościele. A o konstytucji apostolskiej Unigenitus słyszał? :D Jak nie słyszał to się zapozna z potępionymi tezami od numeru 79 do 86. http://www.literatura.hg.pl/unigenit.htm

Janseniści, w ślad za protestantami głosili nie tyle godziwość czytania Biblii, ale konieczność czytania absolutyzując tę praktykę w celu oderwania jej od urzędu nauczycielskeigo Kościoła.
W Unigenitus potępione są tezy jansenistyczne absolutyzujące samodzielne czytanie Biblii, ale nie zawarto w nich ani expressis verbis, ani w żaden inny sposób potępienia czytania Pisma świetego w ogóle. Potępiono tylko dla zachowania równowagi tezy, które czytanie Biblii stawiają jako ważniejsze i bardziej konieczne od wszystkich innych zasad.

To trochę tak jakbym ja dziś napisał:
- czytanie tego forum i aktywna na nim dyskusja jest pożyteczne i konieczne
Na co administrator odpowie: może i pożyteczne, ale nie konieczne. Potępiam tę tezę.

Wtedy Ty wnioskujesz, ze administrator zakazuje czytania tego forum i aktywnego na nim dyskutowania
:x

Pn mar 28, 2011 19:39
Zobacz profil WWW

Skoro jest tak jak piszesz, to czemu potępiona została 84 i 85 teza?

Pn mar 28, 2011 19:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 357 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona