Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Następna strona
 czemu nie Wierzysz ? 
Autor Wiadomość

kolejne bzdurki pagorki (censored) kartofelki Uśmiech...

Chrzescijanie Wierza w Takiego Boga Jaki Im się Objawił w ST i Jezusie Chrystusie . Nikt KSztałtował ... Nawet jesli czegos nie rozumiemy w Bilii to Wierzymy dlatego iż BÓG tak Powiedział - tzn ze wzgledu na sam autorytet BOga - Słowa Bożego.

Nom. Tak, a to jest temat "Dlaczego nie wierzysz?".
Odpowiedziałem.

Nie wierzę, bo uważam że Bogowie zostali stworzeni przez ludzi i na potrzeby ludzi. Prorocy sami wymyślili owe "objawienia" i sami je zapisali. Takie jest moje zdanie.
Dla mnie bzdurki pagórki to właśnie bóg jako taki.

Cóż...

Wt kwi 03, 2007 14:10
Zobacz profil WWW

@ do niewierzących
znacie powiedzenie: "kto z kim przystaje takim się staje" ?

Znam, ale to może też oznaczać, że moja obecność na tym forum wprowadzi w umysły wierzących zwątpienie. ;-)

sp napisał(a):
np dlatego ze islamisci i muzulmanie dbaja o zew mise , dbaja o to aby piec razy dziennie klaniec sie , a nie dbaja o to aby powiedziec Dzieki Boże. Takiego czegos nie potrafie zaakceptowac

A trzeba dziękować słowami? Czyny nie wystarczą? Nie oceniaj muzułmanów po czymś takim, bo dla nich pewnie katolicy też popełniają czyny zupełnie nie do zaakceptowania. Poza tym pisz poprawnie i używaj podglądu postów jeśli łaska.

Wt kwi 03, 2007 16:48
Post Re: czemu nie Wierzysz ?
Ponieważ wyznawanie w XXI wieku starożytnych zabobonów bliskowschodnich plemion, jest irracjonalne.

Pn kwi 09, 2007 13:52
1/. dogmaty religii katolickiej są nie do przyjęcia (wg. mnie kłócą się ze zdrowym rozsądkiem i poczuciem racjonalności)
2/. nauka Krk zmieniała się wielokrotnie na przestrzeni czasów - gdzie więc jest prawda?
3/. religia katolicka jest jedną z wielu religii przy czym zawiera szereg podobieństw do innych ( jak plagiat). Która więc jest prawdziwa???Dla mnie żadna.
4/. historia krk kompromituje tę instutucję ( krucjaty,inkwizycja,walka z nauką, polowania na czarownice,stosunek do żydów)
5/. niektóre zasady moralne propagowne przez Krk są współcześnie nie do przyjęcia - sex przedmałżeński, zakaz stosowania prezerwatyw, zapłodnienie in vitro, niektóre badania genetyczne itd.
Jestem jednak ateistą i antyklerykałem.
I tyle

podpisuję się pod tym rękami i nogami

Pn kwi 09, 2007 13:58

ateo napisał(a):
Ponieważ wyznawanie w XXI wieku starożytnych zabobonów bliskowschodnich plemion, jest irracjonalne.

Ale jest mnóstwo innych możliwości. Można na przykład być chrześcijaninem zamiast wyznawcą (starożytnych zabobonów bliskowschodnich)

Pn kwi 09, 2007 14:49
Kamyk napisał(a):
Można na przykład być chrześcijaninem zamiast wyznawcą (starożytnych zabobonów bliskowschodnich)

Nie można bo starożytne zabobony bliskowschodnie to właśnie chrześcijaństwo.

Pn kwi 09, 2007 15:15

Cóż za uogólnienie... Pełno było różnych zabobonów i kultów na bliskim wschodzie
A chrześcijaństwo nigdy nie było zabobonem, tylko religią

Pn kwi 09, 2007 15:25
Zwał jak zwał. Tzw. religia oparta jest na przepisach pochodzących od plemienia zacofanych koczowników żyjących tysiące lat temu. Głupim byłoby opierać życie na tak przestarzalych i zupelnie obcych wzorcach.

Pn kwi 09, 2007 15:43

Wytłumacz mi dlaczego nazywasz jedną z wyżej rozwiniętych cywilizacji śródziemnomorskich tamtego okresu "plemieniem zacofanych koczowników"?

Pn kwi 09, 2007 16:38

Zwał jak zwał. Tzw. religia oparta jest na przepisach pochodzących od plemienia zacofanych koczowników żyjących tysiące lat temu. Głupim byłoby opierać życie na tak przestarzalych i zupelnie obcych wzorcach.

Może i masz rację. Głupotą jest zasada "nie zabijaj". Bezsensowna jest zasada "nie kradnij". Jakże niezyciowe i głupie są inne im podobne zasady...

Pn kwi 09, 2007 17:14

Może i masz rację. Głupotą jest zasada "nie zabijaj". Bezsensowna jest zasada "nie kradnij". Jakże niezyciowe i głupie są inne im podobne zasady...

a tych zasad przed chrześcijaństwem nie było?

Pn kwi 09, 2007 19:15
Wytłumacz mi dlaczego nazywasz jedną z wyżej rozwiniętych cywilizacji śródziemnomorskich tamtego okresu "plemieniem zacofanych koczowników"?

Słuszna uwaga, "tamtego". Mamy teraz XXI wiek, a nie czasy biblijne. Zostawmy je bajarzom i historykom.

Pn kwi 09, 2007 19:27

Kamyk, wiesz przeciez dobrze,że religia to nie tylko same przykazania ale również dogmaty,sakramenty, praktyki religijne, nauka Kościóła jak i sama instytucją,która daną religię reprezentuje. Nikt nie podważą 10 przykazań, tym bardziej,iż są one wspólne dla różnych systemów etycznych, pod warunkiem,że ich interpretacja jest zgodna ze zdrowym rozsądkiem. Natomiast inne elementy tej czy innej reglii mogą być nie do przyjęcia, szczególnie dogmaty i w ogóle wiara w Boga.

Cz kwi 12, 2007 16:41

Ateo, czy nie pojmujesz, że jeśli Bóg rzeczywiście stał się człowiekiem, umarł na krzyżu i zmartwychwstał to ma to kolosalne znaczenie dla całej ludzkości również dzisiaj? Że wtedy nie jest to tylko wydarzenie historyczne? Jeśli niewiara ma być oparta na ignorancji historycznej, z góry odrzucającej zajmowanie się rzeczywistością biblijną, to przyznam, że jest to bardzo słaba podstawa.

Pt kwi 13, 2007 9:36

@joten - odnosiłem się do postu ateo, który wyraxnie zanegował sensowność zasad religijnych "starych plemion"
Oczywiście że podstawowe prawa moralne typu "nie zabijaj" są obecne we wszystkich niemal systemach religijnych od zarania dziejów aż do dzisiaj - co zupełnie dyskredytuje tezę ateo

Pt kwi 13, 2007 10:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Następna strona