Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 24, 2025 9:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy żydzi wiedzieli ,gdzie urodził się Jezus? 
Autor Wiadomość

Przypominam Ci chociaż niepowinienem ,że w tym wątku jest to sprawa pierwszorzędna .Nie interesują mnie poważniejsze problemy teologiczne ,jeżeli takowe są w co wątpie.Mam prawo uznawać ten problem za najwazniejszy w teologii ,ponieważ dowiedziałem sie o nim od Ciebie

Zakładam że nie masz zbyt dużego pojęcia o wierze katolickiej ani katolickiej teologii, więc masz prawo tak uważać :) Ale to faktycznie nie na ten wątek

Cytuj:
Jezus nie urodził się w Betlejem?To dla mnie szok ,nie przypuszczałem ,że Biblia jest aż tak mało wiarygodna

Błędny wniosek. Biblia, w warstwie historycznej, jest bardzo wiarygodna. Jednak trzeba wiedzieć, jak Biblię odczytywać. Wiadome jest, że nie wszystko, co zapisano w Piśmie Świętym, jest faktem historycznym. Po to istnieje egzegeza, żeby rozebrać Pismo Święte na warstwy

Cytuj:
Czego ja będę uczył dzieci jak przyjdą świeta Bożego Narodzenia?Co ja im powiem ,czy mam im mówić ,że chociaz Tu tak pięknie pisze o Bozym Narodzeniu ,to jednak w to nie wierzcie ?

A co jest istotą Świąt Bożego Narodzenia? Betlejem czy Wcielenie?. To są Święta Bożego Narodzenia, a nie święta Betlejem

Śr wrz 12, 2007 19:46

A co jest istotą Świąt Bożego Narodzenia? Betlejem czy Wcielenie?. To są Święta Bożego Narodzenia, a nie święta Betlejem
Być może nie masz dzieci i mnie nie rozumisz ,dziecią ogromna radość sprawia szopka ,Pan Jezusek w żłobku ,zwierzątka wókól dzidziusia ,pasterze ,gwiazdka na niebie ,aż mi sie płakać chce jeżeli miałbym tych wszystkich cudów pozbawiać dzieci .Te święta wcielenia Pańskego to nie będzie juz to samo co Boże Narodzenie :cry:
Kamyk napisał(a):
Po to istnieje egzegeza, żeby rozebrać Pismo Święte na warstwy
Wolałbym aby ta egzegeza nie robiła wiecej krzywdy Biblii.

Cz wrz 13, 2007 19:35

Być może nie masz dzieci i mnie nie rozumisz ,dziecią ogromna radość sprawia szopka ,Pan Jezusek w żłobku ,zwierzątka wókól dzidziusia ,pasterze ,gwiazdka na niebie ,aż mi sie płakać chce jeżeli miałbym tych wszystkich cudów pozbawiać dzieci .Te święta wcielenia Pańskego to nie będzie juz to samo co Boże Narodzenie

Być może nie wiesz również, że od baaardzo wielu lat wiadomo, że Jezus wcale nie urodził się w stajence na sianku otoczony zwierzątkami :) A mimo to szopki dalej istnieją i mają się dobrze :)

Cz wrz 13, 2007 19:49

Kamyk, czy możesz podać coś więcej bo naprawdę nie widziałem, że Jezus nie urodził się w Betlejem. Jakieś źródła? (google nie pomagają) Sam coś napisz na ten temat ;).
pzdr.

Pt wrz 14, 2007 13:53

Jeśli chodzi o archeologię etc. - nie jestem w stanie podać
Jeśli chodzi o egzegezę - poszukać książek o Nowym Testamencie, Ewangeliach, jakieś komentarze etc. Być może ta kwestia jest poruszona w książce "Geneza Ewangelii" ks. Józefa Kozyry, ale pewności nie mam

Pt wrz 14, 2007 14:10

Być może ta kwestia jest poruszona w książce "Geneza Ewangelii" ks. Józefa Kozyry, ale pewności nie mam
Czy swoje twierdzenie (oszałamiające)opierasz na jednym żródle ?Czy sprawdzasz żródła na które się powołujesz ?

So wrz 15, 2007 19:13

No i jak to pogodzić z świętością kanonicznego tekstu w NT ? .

Pt wrz 21, 2007 14:56

Bardzo prosto pogodzić. Tekst Nowego Testamentu, jak i cały tekst Pisma Świętego, przekazuje nam pewne prawdy o Bogu i to jest Jego jedynym zadaniem

Cytuj:
Czy swoje twierdzenie (oszałamiające)opierasz na jednym żródle ?Czy sprawdzasz żródła na które się powołujesz ?

Usłyszałem tą informację od dwóch niezależnych od siebie moich wykładowców, w różnym czasie. Nie sprawdzałem, bo źródła te uważam za wiarygodne

So wrz 22, 2007 8:06

Ja też kiedyś od jednego wykładowcy usłyszałem iż cudu z rozmnożeniem chleba i ryb nie było ...... Takich :nowpoczesnych: teologów niestety jest dziś wielu w Kościele. :o :D

Cz wrz 27, 2007 14:28

A może właśnie stety, bo przynajmniej lepiej możemy poznać Pismo Święte

Cz wrz 27, 2007 15:57

Cudu z rozmnożeniem chleba i ryb nie było ......

jak w książce F. C. Boyce'a "Miliony"

-Powiem ci teraz coś, o czym nie wspominałem nikomu. Nie mówiłem tego ani Łukaszowi, ani Markowi, ani Janowi, kiedy mnie pytali(...)

Cz wrz 27, 2007 16:30

Polecam książkę, chociaż jest ona bardziej dla dzieci i młodzieży

Cz wrz 27, 2007 16:33

Czytając tu niektóre posty zostałem porażony naiwnością wydawałoby się ludzi myślących.

Co za różnica gdzie Jezus się urodził? Czy to będzie Betlejem czy Jerozolima czy inna miejscowość.... Powtarzam: jakie to ma znaczenie dla Was? Miejsce narodzin Jezusa nazywamy Betlejem i to wszystko.

Niech do Was też dotrze sposób powstawania Pisma Świetego - Nowego Testamentu (czyli od narodzin Jezusa);
Pierwotnie było wiele ewangelii (ponad 30), pewnego dnia jakieś 300 lat po śmierci Chrustusa pare osób stwierdziło, że zostają tylko 4 z tego 2 pisane przez osoby które nawet nie widziały na oczy Jezsua.
Pare lat później na soborze w Nicei postanowiono, że Jezus będzie od tego dnia Bogiem i stworzono Trójcę Świętą....

Ale wracajmy do faktów. Ewangeliści zapisywali częściowo to co widzieli a częściowo z opowiadań (legend) jako zasłyszane historie. Ci co spisywali ewangelie z pamięci robili to już po śmierci Jezusa.
I tak po jego śmierci nagle ktoś sobie przypomniał, że słyszał w dzieciństwie o tym, że prorok ma przyjść i zbawić lud... Skryba brał wtedu pióro i notował to.
Skończone dzieło miało już poukładany charakter gdzie na początku była mowa o proroku, dalej narodziny Jezusa, jego nauka i śmierć.

Ale poczatkiem był tak naprawdę koniec - śmierć Jezusa Chrystusa. Potem dodano jej przyczynę - zbawienie świata (żeby nie poszła na marne), potem przypomniano sobie to co mówił Jezus (tu dodano rzesze ludzi chodzących za nim, żeby nie było iż jego nauka szła w próżnię), potem zaczęto zbierać informacje o jego dzieciństwie (skąpe info), dodano trochę podkolorowane pochodzenie Jezusa (niepokalane poczęcie) i pozostało juz tylko zebrać informacje od ludzi czy nie czekali od dawna jakiegoś zbawiciela. Okazalo się, że tak. Jakiś Ezehiel powiedział to, a Franek tamto. połączono to i mamy przepowiednię.

Analizując to, wierzcie mi, że nazwa miejsca narodzin Chrystusa nie ma znaczenia....

Śr paź 10, 2007 22:55

Czytając tu niektóre posty zostałem porażony naiwnością wydawałoby się ludzi myślących.

Ja też...

Racjonalista napisał(a):
Niech do Was też dotrze sposób powstawania Pisma Świetego - Nowego Testamentu (czyli od narodzin Jezusa);
Pierwotnie było wiele ewangelii (ponad 30), pewnego dnia jakieś 300 lat po śmierci Chrustusa pare osób stwierdziło, że zostają tylko 4[...]

Szkoda tylko, że to nieprawda. Tutaj masz stronę (po angielsku) na temat rozwoju kanonu Nowego Testamentu:
http://www.ntcanon.org/table.shtml

Racjonalista napisał(a):
[...] z tego 2 pisane przez osoby które nawet nie widziały na oczy Jezsua.

Jednak wszystkie zostały zredagowane w I wieku naszej ery. Oznacza to, że osoby te miały dostęp do świadków danych zdarzeń. To tak jakby dziś pisać o II wojnie światowej.

Racjonalista napisał(a):
Pare lat później na soborze w Nicei postanowiono, że Jezus będzie od tego dnia Bogiem i stworzono Trójcę Świętą....

Odpisałem Ci w innym wątku na ten temat. Doczytaj ewangelie i pisma wczesnochrześcijańskie. Wiara w Trójcę istniała już w I wieku naszej ery.

Racjonalista napisał(a):
Ale wracajmy do faktów.

:D

Racjonalista napisał(a):
Ewangeliści zapisywali częściowo to co widzieli a częściowo z opowiadań (legend) jako zasłyszane historie.

W związku z tym możesz mieć co najwyżej wątpliwość co do wydarzeń z życia Jezusa przed jego spotkaniem z Apostołami.

Racjonalista napisał(a):
Ci co spisywali ewangelie z pamięci robili to już po śmierci Jezusa.

I co z tego. Wiele osób pisze pamiętniki w jakiś czas po zdarzeniach które opisują. Nic w tym niezwykłego i gorszącego.

Racjonalista napisał(a):
I tak po jego śmierci nagle ktoś sobie przypomniał, że słyszał w dzieciństwie o tym, że prorok ma przyjść i zbawić lud... Skryba brał wtedu pióro i notował to.

Po pierwsze nie prorok, tylko Mesjasz. Po drugie nie przypomniał ale przeczytał. A po trzecie nie z dzieciństwa tylko z tekstów Starego Testamentu. A poza tym się wszystko zgadza. :)

Racjonalista napisał(a):
Skończone dzieło miało już poukładany charakter gdzie na początku była mowa o proroku, dalej narodziny Jezusa, jego nauka i śmierć.

O Mesjaszu to przede wszystkim w Starym Testamencie było, choć jeszcze nikt nie przypuszczał, że my tak będziemy nazywać te teksty. Późniejsze wydarzenia masz ustawione w sposób chronologiczny. Narodziny -> nauczanie -> śmierć. Układ jak najbardziej logiczny jeśli chcesz powiedzieć coś o obojętnie jakiej osobie i jej misji.

Racjonalista napisał(a):
Ale poczatkiem był tak naprawdę koniec - śmierć Jezusa Chrystusa. Potem dodano jej przyczynę - zbawienie świata (żeby nie poszła na marne), potem przypomniano sobie to co mówił Jezus (tu dodano rzesze ludzi chodzących za nim, żeby nie było iż jego nauka szła w próżnię), potem zaczęto zbierać informacje o jego dzieciństwie (skąpe info), dodano trochę podkolorowane pochodzenie Jezusa (niepokalane poczęcie) i pozostało juz tylko zebrać informacje od ludzi czy nie czekali od dawna jakiegoś zbawiciela. Okazalo się, że tak. Jakiś Ezehiel powiedział to, a Franek tamto. połączono to i mamy przepowiednię.

Wymiękam.

Wynika z tego, że najpier Jezus umarł. Potem sobie wymyślono jego naukę, która doprowadziła Go na krzyż. Potem przekonano do niej rodzinę Jezusa i świadków owych zdarzeń. Później podkolorowano Jego dzieciństwo ponieważ mieli skąpie informacje na ten temat. Następnie przekonali do nich Jego matkę. A na koniec stworzono starotestamentowe przepowiednie dotyczące przyjścia Mesjasza.

Niezłe. Dan Brown powinien Ci czyścić buty.

Śr paź 10, 2007 23:31

To chyba nie do końca stanowi temat tego wątku...

Cz paź 11, 2007 14:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona