Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
 Dlaczego Bóg nie jest wszechwiedzący 
Autor Wiadomość
Nie bój się BioZ, jak jestem Bogiem to nie będę mściwa :) Nawet jak mnie nawyzywasz :) I nikogo nie zamierzam oceniać za grzechy, bo nic mi do tego i w ogóle dochodzę do wniosku, że dość fajnym Bogiem bym była :P I naprawdę nie będę nikogo potępiała za to, że oglądał gołe panienki w necie. No i czcić mnie też nikt nie musi, ani kochać. W ogóle jakoś mało wymagającym bym była Bogiem...

A więc dobranoc :)

Wt paź 16, 2007 21:15

Mylisz się, wierzący wierzą, nie wiedzą.

Znasz wszystkich wierzących, ich odczucia, co myślą, co wiedza itp. żeby sie tak autorytatywnie wypowiadać? Nie bądź dziecinna :)

Osoba wierząca w życie wieczne po śmierci nie boi sie unicestwienia bo w nie nie wierzy - dla tak wierzącego człowieka unicestwienie nie istnieje.

Zakładamy, że Bóg istnieje i Słowo jest w 100% prawdą.
To, że ateiści nie wierzą, nie wpływa absolutnie w żaden sposób na istnienie bądź nie istnienie Boga, Nieba, Piekła itp. Czy Ty rozumiesz tę subtelność?
Dla Boga unicestwienie nie istnieje...dla ateisty też, jest to tylko jego (ateisty) projekcja, strach przed nieistnieniem.
Ponadto Bóg zna i to doświadczenie, bo żyje i współodczuwa z każdym człowiekiem, ateistą, katolikiem, Żydem, masonem, czerwonym Khmerem itp. Więc teoria, że istnienie ateistów to dowód na nieistnienie Boga jest eeee....śmieszna? Piszesz ta jakbyś nie rozumiała znaczenia słów wszechwiedzący, wszechmocny itp.

Paradoks z kamieniem? Bóg stworzy kamień, którego nie podniesie bo jest wszechmocny....a ponieważ jest wszechmocny to podniesie i ten kamień.
I nie pisz o logice, bo to jest paradoks a definicji paradoksu chyba nie muszę Ci tu przytaczać :)
A poza tym, "...moje królestwo nie jest z tego świata...". W naszym świecie zdarzenie z kamieniem jest niemożliwe. Ale Bóg nie jest ograniczony prawami, jakie rządzą się tym światem bo jest Kimś ponad nim :)

Wt paź 16, 2007 22:49
Znasz wszystkich wierzących, ich odczucia, co myślą, co wiedza itp. żeby sie tak autorytatywnie wypowiadać?

A ty ;) ? Osobiście znam kilka przykładów potwierdzających to co napisałam i myślę, że to wystarcza, nie muszę koniecznie znać wszystkich. Nie przeczę, że istnieją ludzie, w których wiara jest tak silna, że jest traktowana jako coś niepodważalnego. Niemniej większość ma wątpliwości.

Gdyby wiara była wiedzą, to nazywałaby się wiedzą, nie sądzisz?

Cytuj:
Osoba wierząca w życie wieczne po śmierci nie boi sie unicestwienia bo w nie nie wierzy - dla tak wierzącego człowieka unicestwienie nie istnieje.

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że się mylisz (nie mam na myśli siebie, ja jeszcze żyję... )

Cytuj:
Zakładamy, że Bóg istnieje i Słowo jest w 100% prawdą.
To, że ateiści nie wierzą, nie wpływa absolutnie w żaden sposób na istnienie bądź nie istnienie Boga, Nieba, Piekła itp. Czy Ty rozumiesz tę subtelność?

Oczywiście, to Kamyk się upierał, że coś nielogicznie piszę.

Cytuj:
Dla Boga unicestwienie nie istnieje...dla ateisty też, jest to tylko jego (ateisty) projekcja, strach przed nieistnieniem.

Zmiana nazwy strach na projekcja naprawdę nic nie zmienia.

Cytuj:
Więc teoria, że istnienie ateistów to dowód na nieistnienie Boga jest eeee....śmieszna? Piszesz ta jakbyś nie rozumiała znaczenia słów wszechwiedzący, wszechmocny itp.

Wyciągnęłam tylko wniosek z tego, co powiedział Kamyk, więc nie do mnie mniej pretensje, jeśli już. Ja też się z tym nie zgadzam.

Cytuj:
Paradoks z kamieniem? Bóg stworzy kamień, którego nie podniesie bo jest wszechmocny....a ponieważ jest wszechmocny to podniesie i ten kamień.

Paradoks ten został już gdzieś na forum wyjaśniony. Wyszło na to, że Bóg musi być logiczny, więc nie może robić rzeczy które są nielogiczne (jakoś tak). Jak chcesz to sobie poszukaj.

Cytuj:
A poza tym, "...moje królestwo nie jest z tego świata...". W naszym świecie zdarzenie z kamieniem jest niemożliwe. Ale Bóg nie jest ograniczony prawami, jakie rządzą się tym światem bo jest Kimś ponad nim

Niech się wypowie jakiś znawca logiki i powie, czy Bóg musi czy nie musi być logiczny, bo wydaje mi się, że taki nielogiczny Bóg, to herezja jakaś dziwna.

Śr paź 17, 2007 13:07

A ty ;) ? Osobiście znam kilka przykładów potwierdzających to co napisałam i myślę, że to wystarcza, nie muszę koniecznie znać wszystkich.

Nie nie znam i się nie wypowiadam za innych więc sie dziwę, że Ty się wypowiadasz za kogoś kogo nie znasz - po prostu tu się z Tobą Rita nie zgadzam :)
Rita napisał(a):
Gdyby wiara była wiedzą, to nazywałaby się wiedzą, nie sądzisz?

Wiara to wiara a nie wiedza, czy ja coś odwrotnego napisałem? Nie, ja napisałem gdzieś wcześniej że wiara daje mi pewność i tyle. MI daje, OK? Pewnie niejednemu wierzącemu też, ale niech się inni za siebie wypowiadają :)
Rita napisał(a):
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że się mylisz (nie mam na myśli siebie, ja jeszcze żyję... )

Wierzysz w życie wieczne po śmierci i boisz się unicestwienia? Przepraszam, ale na serio nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi (to nie ironia!).
Rita napisał(a):
Oczywiście, to Kamyk się upierał, że coś nielogicznie piszę.

No to ja nie wiem...chyba zaczynam gubić wątek :D
Rita napisał(a):
Zmiana nazwy strach na projekcja naprawdę nic nie zmienia.

To nie jest zmiana nazwy. Ale chyba ja Ciebie nie zrozumiałem w pierwotnym poście, teraz już jarzę, sorry.
Rita napisał(a):
Wyciągnęłam tylko wniosek z tego, co powiedział Kamyk, więc nie do mnie mniej pretensje, jeśli już. Ja też się z tym nie zgadzam.

Nie mam pretensji Rita, przeciwstawiam mój punkt widzenia Twojemu jedynie :)
Rita napisał(a):
Paradoks ten został już gdzieś na forum wyjaśniony. Wyszło na to, że Bóg musi być logiczny, więc nie może robić rzeczy które są nielogiczne (jakoś tak). Jak chcesz to sobie poszukaj.

A czy ja muszę się zgadzać z czyimś wnioskiem? Nie i tu się nie zgadzam :)
Rita napisał(a):
Niech się wypowie jakiś znawca logiki i powie, czy Bóg musi czy nie musi być logiczny, bo wydaje mi się, że taki nielogiczny Bóg, to herezja jakaś dziwna.

O tym nie decyduje 'znawca' logiki tylko Bóg ;)

Śr paź 17, 2007 13:19

Mylisz się, wierzący wierzą, nie wiedzą

Dlatego pisałem "wiedzą", a nie wiedzą - subtelna różnica

Cytuj:
Nie mówię że istnieje, mówię jedynie "jeśli", więc nie zarzucaj mi błędu logicznego

Używając słowa jeśli, tworzysz założenia, więc wchodzisz na teren logiki. Nie możesz tworzyć założeń sprzecznych ze sobą, co wcześniej pisałem

Cytuj:
Bo jeżeli są ateiści i istnieje Bóg, to nie może on znać ich strachu przed śmiercią. Co za tym idzie, któreś z nich istnieć nie może. Bo jeżeli istnieją i ateiści i Bóg, to Bóg jednak czegoś nie wie. Mianowicie nie wie, jak to jest być ateistą

W zasadzie nie umiem odpowiedzieć inaczej jak przyznać, że Jezus raczej nie był ateistą (bardzo znikome prawdopodobieństwo), więc ostatecznie Bóg chyba nie wie, jak to jest być ateistą :)

Tylko czy w tym momencie Ty nie traktujesz chrześcijańskiej nauki o wszechwiedzy Boga dosłownie?

Śr paź 17, 2007 13:32
O tym nie decyduje 'znawca' logiki tylko Bóg

Cytuj:
A czy ja muszę się zgadzać z czyimś wnioskiem? Nie i tu się nie zgadzam

O tym czy Bóg istnieje, nie decydują ludzie. Ale ludzie na pewno decydują, w to co wierzą. Więc jeżeli KrK wierzy w Boga logicznego, to albo ty się z tego kościoła musisz wypisać, albo musisz zmienić zdanie. Ale wierzyć generalnie możesz w co tylko zapragniesz, nawet we Wróżkę Zębuszkę.

Kamyk jest niezły w kościelnej logice, więc poczekam na jego komentarz.

Śr paź 17, 2007 13:32
Tylko czy w tym momencie Ty nie traktujesz chrześcijańskiej nauki o wszechwiedzy Boga dosłownie?

Czyli co Bóg jest wszechwiedzący, tylko niektórych rzeczy nie wie. Nie, no w sumie... czemu nie....

Śr paź 17, 2007 13:35

"Wierzę w Boga Ojca Wszechmogącego..." tak brzmi wyznanie wiary a nie "Wierzę w Boga Ojca Logicznego..."

:)

Śr paź 17, 2007 13:44

Czyli co Bóg jest wszechwiedzący, tylko niektórych rzeczy nie wie. Nie, no w sumie... czemu nie....

Ja cały czas z punktu wiary chrześcijańskiej - wszechwiedza Boga nigdy nie była głoszona i rozumiana oficjalnie przez Kościół literalnie, dosłownie. W dodatku nie w sposób taki, że Bóg wie czy czuje jak człowiek
Chrześcijańska doktryna mówi w ten sposób - wszystko jest wobec Boga teraźniejsze, a jednocześnie Bóg wszystko podtrzymuje w istnieniu - skoro wszystko, to to wszystko musi znać
Interpretacja, że Bóg nie wie jak to jest być ateistą, czy jak to jest radować się ze ślubu (swoją drogą ciekawa :) ) to próba własnego tłumaczenia dogmatów chrześcijańskich przez ateistów po swojemu, na swoją modłę

Śr paź 17, 2007 14:00
Myślałam, że Wasz Bóg jest trochę bardziej ludzki. Teraz widzę, że się myliłam, a jego wiedza nie sięga tam, gdzie zaczyna się człowiek czujący. Dziękuję za wyprowadzenie mnie z tego błędu. Cóż, wszechwiedza Boga to po prostu rozszerzona wersja ludzkiej nauki wykraczająca poza czas. Czyli de facto Bóg jest taką wielką encyklopedią.

Śr paź 17, 2007 14:33

Zdolności nadinterpretacyjne kobiet są zadziwiające, jesteś Rita żywym tego przykładem :)
I ja to mówię w 100% serio, nie ironicznie i nie sarkastycznie.

Śr paź 17, 2007 14:41
Zdolności nadinterpretacyjne katolików są zadziwiające, jesteś Spoonman żywym tego przykładem :) ...
I ja to mówię w 100% serio, nie ironicznie i nie sarkastycznie :P

Śr paź 17, 2007 14:46

Jest wszechwiedzący i kropka;).
W jaki sposób to już niezbyt do wykrycia, chyba że tam panuje jakiś układ xD.

Śr paź 17, 2007 14:47
Zobacz profil WWW

Ale ja na serio Rita nie umiem sobie znaleźć odpowiedzi na pytanie jak z tego co napisał Kamyk (czy ja - nie wiem) wywnioskowałaś to co napisałaś :)
Czy możesz mi podpowiedzieć jakiego ciągu myślowego się tu dopuściłaś?

Śr paź 17, 2007 14:49
No to ja nic na to nie poradzę.... Naprawdę :) Przeczytaj może jeszcze raz i jeszcze raz. Wszystko tu jest.

Cytuj:
Podtrzymuję moją tezę cały czas

Wiesz BioZ jakby Ci to powiedzieć... Nie ma co podtrzymywać, teza sama zdechła...

Śr paź 17, 2007 14:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona