Autor |
Wiadomość |
Yard
|
Sebastian88 napisał(a): Ale dobrze to jest wasza sprawa. Mi jednak nielogiczne wydaje się ryzykować niewiarą. Bo wierząc czy nie jak Boga nie będzie to i tak wszyscy będziemy w tej samej sytuacji. Ale jeśli jest to nie chciałbym być ateistą.
Ty też ryzykujesz nie wierząc w kilkaset innych bogów, bóstw, czy innych wierzeń. Ja nie wierzę tylko w jednego więcej, ryzyko minimalnie większe.
Not a big deal.
_________________ "Not only is there no God, but try getting a plumber on weekends." Woody Allen
|
Wt lis 06, 2007 20:47 |
|
|
|
 |
szmira
|
Dokladnie! Wygodniactwo maxymalne - dostosowywanie swoich pogladow i postepowania do tego czy B(b?)og jest czy tez nie....I jak tu mowic o szcerosci postepowania i glebokosci wiary...? Czy to wlasnie mial na mysli Chrystus? To zeby ludzie "przesraszyli sie" sadu ostatecznego i zaczeli wierzyc? Wydaje mi sie ze nie ....
|
Wt lis 06, 2007 20:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sebastian chyba myśli, że jak przypadkiem po śmierci okaże się, że jednak nie ma Boga chrześcijańskiego a jest powiedzmy Allah to uda mu się wyłgać jakoś, bo w Boga w końcu wierzył. Myślisz Sebastianie, że Bogu będzie wszystko jedno, jak sobie go wyobrażałeś? A jak Bóg zbawia tylko ateistów  Nie ryzykujesz za dużo  ?
|
Wt lis 06, 2007 21:00 |
|
|
|
 |
szmira
|
To tak samo idiotyczne (przepraszam jesli za mocne slowo) podejscie jak np takie ze sam fakt ze dyskutujesz na tym forum B(b?)ogu moze sie nie spodobac.... Powie w dniu ostatecznym "Twoja wiara jest zbyt slaba, dyskutowales na jej temat i pojdziesz do piekla"
|
Wt lis 06, 2007 21:08 |
|
 |
Kamyk
|
Fantazja was ponosi  Proponuję wrócić do bardziej ziemskich spraw niż czysto teoretycznych rozważań
|
Wt lis 06, 2007 21:54 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Yard napisał(a): Sebastian88 napisał(a): Ale dobrze to jest wasza sprawa. Mi jednak nielogiczne wydaje się ryzykować niewiarą. Bo wierząc czy nie jak Boga nie będzie to i tak wszyscy będziemy w tej samej sytuacji. Ale jeśli jest to nie chciałbym być ateistą. Ty też ryzykujesz nie wierząc w kilkaset innych bogów, bóstw, czy innych wierzeń. Ja nie wierzę tylko w jednego więcej, ryzyko minimalnie większe. Not a big deal.
Nie wierzysz w żadnego 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lis 06, 2007 22:06 |
|
 |
Yard
|
Seweryn napisał(a): Nie wierzysz w żadnego 
Zakładam, że liczba bogów jest skończona, więc tak nie wierzę w żadnego, ale jednocześnie tylko jednego więcej niż ty.
_________________ "Not only is there no God, but try getting a plumber on weekends." Woody Allen
|
Wt lis 06, 2007 22:11 |
|
 |
Seweryn
|
Yard napisał(a): Seweryn napisał(a): Nie wierzysz w żadnego  Zakładam, że liczba bogów jest skończona, więc tak nie wierzę w żadnego, ale jednocześnie tylko jednego więcej niż ty.
Jednak różnica jest zasadnicza. Np. ja stoję na dachu wierzowca przy jego krawedzi natomiast ty stoisz krok do przodu .Więc niby dużej różnicy nie ma, a jednak ja ciągle stoję ,a ty lecisz w dół z przyśpieszeniem g=9,8066 metra na sekundę kwadrat.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lis 06, 2007 22:17 |
|
 |
Yard
|
Równie dobrze obaj możemy spadać albo obaj stać, prawdopodobieństwo, że akurat miedzy nami będzie krawędź jest niewielkie, a różnica ciągle taka sama.
|
Wt lis 06, 2007 22:26 |
|
 |
Seweryn
|
Yard napisał(a): Równie dobrze obaj możemy spadać albo obaj stać, prawdopodobieństwo, że akurat miedzy nami będzie krawędź jest niewielkie, a różnica ciągle taka sama.
Jeśli ja stoję przodem na krawedzi ,a ty krok przedemną to mósisz wiedzieć, że tam już nie ma krawędzi ,wiec razem nie możemy spadać ,tym bardziej ,że ja trzymam się Boga .
|
Wt lis 06, 2007 22:33 |
|
 |
Yard
|
Nie bardzo rozumiem tę metaforę, mógłbyś jaśniej?
|
Wt lis 06, 2007 23:00 |
|
 |
Seweryn
|
Yard napisał(a): Nie bardzo rozumiem tę metaforę, mógłbyś jaśniej?
Piszesz ,że nie wierzysz w tylko jednego Boga więcej .Ale na powyższym przykładzie z tylko jednym krokiem więcej .pokazałem ci że tylko jeden więcej ,może robić wielką różnicę.
PS Nie sprawdzaj tego w praktyce ,... mam na myśli niewiarę w Boga.
|
Wt lis 06, 2007 23:22 |
|
 |
Yard
|
Ten przykład pokazał, że może robić różnice, ale prawdopodobieństwom tego jest zbyt małe, żeby się nim przejmować 
|
Śr lis 07, 2007 0:33 |
|
 |
tommy
|
Seweryn napisał(a): Jednak różnica jest zasadnicza. Np. ja stoję na dachu wierzowca przy jego krawedzi natomiast ty stoisz krok do przodu
Ale masz tez zamkniete oczy. Nie wiesz gdzie jest krawedz i czy cos Cie w ogole od tej krawedzi uratowac moze. Nie wiesz tez czy to co Cie uratuje od krawedzi jest bezposrednio naprzod czy tez moze gdzies z boku...
Jedyne co masz to wiara, ze jak bedziesz spadal to ktos sie wychyli z okna i Cie zlapie.
|
Śr lis 07, 2007 6:29 |
|
 |
filippiarz
|
Seweryn napisał(a): Piszesz ,że nie wierzysz w tylko jednego Boga więcej .Ale na powyższym przykładzie z tylko jednym krokiem więcej .pokazałem ci że tylko jeden więcej ,może robić wielką różnicę.
Z czego logicznie wynika, że politeizm jest lepszy i bezpieczniejszy niż monoteizm...
Logika Seweryna 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr lis 07, 2007 9:09 |
|
|
|