Umysł: z ciała czy duszy?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawe wnioski Sewerynie...
Cytuj: Wzrok, zmysł wzroku – zdolność do odbierania bodźców świetlnych ze środowiska
Aby odebrać bodźce świetlne należy posiadać do tego odpowiednie receptory. A więc zdolność, czyli przeprowadzanie powtarzalnych czynności opiera się tutaj na biologicznej zdolności do odbierania bodźców fizyczny - światła.
No, chyba, że receptory światłoczułe w oku, które odbierają te bodźce nie są dla Ciebie biologią.
A zdolność ruchu czym jest? Nie biologią?
A zdolność artykułowania dźwięku? Przecież to biologia (struny głosowe).
A zdolność słyszenia? Na czym się opiera? Na biologii i na fizyce. Coś jeszcze chcesz tam wcisnąć? Może magię?
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 18:19 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Crosis napisał(a): Ciekawe wnioski Sewerynie... Cytuj: Wzrok, zmysł wzroku – zdolność do odbierania bodźców świetlnych ze środowiska Aby odebrać bodźce świetlne należy posiadać do tego odpowiednie receptory. A więc zdolność, czyli przeprowadzanie powtarzalnych czynności opiera się tutaj na biologicznej zdolności do odbierania bodźców fizyczny - światła. No, chyba, że receptory światłoczułe w oku, które odbierają te bodźce nie są dla Ciebie biologią. A zdolność ruchu czym jest? Nie biologią? A zdolność artykułowania dźwięku? Przecież to biologia (struny głosowe). A zdolność słyszenia? Na czym się opiera? Na biologii i na fizyce. Coś jeszcze chcesz tam wcisnąć? Może magię? Crosis
Crosisie powiem ci szczerze ,że chyba zaczynam rozumieć twoją niewiarę
Spróbuj pomyśleć zdolność nie jest biologią jest cechą .
zdolność ruchu też nie jest biologią ,biologiczne są nogi natomiast ruch ,skok, przysiad to jest to co nogi potafią . Serio tego nie pojmujesz?
Czy zdolniość ruchu na serio jest według ciebie biologią?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr lis 14, 2007 18:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy zdolniość ruchu na serio jest według ciebie biologią?
A czym? Co pozwala Ci sie ruszać?
W takim razie odpowiedz wprost na poniższe pytania:
1. czym jest ruch jako czynność żywego organizmu?
2. co pozwala żywemu organizmowi się ruszać?
3. co warunkuje to, że żywy organizm ma zdolność do ruchu?
To jest wiedza z podręcznika biologii do gimnazjum, ewentualnie do podstawówki, powinieneś mieć, bo na pewno niedawno z takiego korzystałeś.
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 18:42 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Crosis napisał(a): Cytuj: Czy zdolniość ruchu na serio jest według ciebie biologią? A czym? Co pozwala Ci sie ruszać? W takim razie odpowiedz wprost na poniższe pytania: 1. czym jest ruch jako czynność żywego organizmu? 2. co pozwala żywemu organizmowi się ruszać? 3. co warunkuje to, że żywy organizm ma zdolność do ruchu? To jest wiedza z podręcznika biologii do gimnazjum, ewentualnie do podstawówki, powinieneś mieć, bo na pewno niedawno z takiego korzystałeś. 1 Zdolnością do poruszania się. 2 U człowieka nogi 3 Warunkuje to że nie jest kaleką i posiada taką zdolność no i konieczne są np. u człowieka nogi Crosis
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr lis 14, 2007 18:53 |
|
 |
Seweryn
|
Crosis napisał(a): Cytuj: Czy zdolniość ruchu na serio jest według ciebie biologią? A czym? Co pozwala Ci sie ruszać? W takim razie odpowiedz wprost na poniższe pytania: 1. czym jest ruch jako czynność żywego organizmu? 2. co pozwala żywemu organizmowi się ruszać? 3. co warunkuje to, że żywy organizm ma zdolność do ruchu? To jest wiedza z podręcznika biologii do gimnazjum, ewentualnie do podstawówki, powinieneś mieć, bo na pewno niedawno z takiego korzystałeś. Crosis
1 Zdolnością do poruszania się.
2 U człowieka nogi
3 Warunkuje to że nie jest kaleką i posiada taką zdolność no i konieczne są np. u człowieka nogi 
|
Śr lis 14, 2007 18:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kiepsko rozumiesz pytania:
Cytuj: 1 Zdolnością do poruszania się. Masło maślane: ruch jako czynność to zdolność do poruszania się, a zdolność do poruszania się to zdolność do ruchu. To nie jest odpowiedź. Widzę, że jednak jesteś idiotą. W takim razie zadam bardziej szczegółowe pytanie: Co pozwala ruszać nogom, oczom, palcom? Cytuj: 3 Warunkuje to że nie jest kaleką i posiada taką zdolność no i konieczne są np. u człowieka nogi
Potwierdzenie mojej tezy.
W takim razie inaczej:
Co warunkuje to, że człowiek ma zdolność do poruszenia nogą?
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 19:01 |
|
 |
myślący
|
A ktoś by skomentował moje bardzo ciekawe posty?
I ale mi się nudzi internet bez żadnych prawdziwie wierzących osób na nim... bo jeszcze żadnej nie spotkałem.
_________________ Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!
|
Śr lis 14, 2007 19:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A może ktoś by skasował ten post ewidentnie nie na temat?
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 19:04 |
|
 |
Seweryn
|
Po co miałbym ci odpowiadać na pytania skoro twierdzisz że jestem:
Crosis napisał(a): Widzę, że jednak jesteś idiotą. Oświeć mnie i odpowiedz skoro uważasz że wiesz lepiej Crosis napisał(a): A czym? Co pozwala Ci sie ruszać? W takim razie odpowiedz wprost na poniższe pytania: 1. czym jest ruch jako czynność żywego organizmu? 2. co pozwala żywemu organizmowi się ruszać? 3. co warunkuje to, że żywy organizm ma zdolność do ruchu?
Czekam na odpowiedź
|
Śr lis 14, 2007 19:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Faktycznie, nie musisz odpowiadać.
Nie da się z Ciebie wyciągnąć jakiejkolwiek sensownej odpowiedzi, jaką potrafią podać dzieci w podstawówce.
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 19:12 |
|
 |
Seweryn
|
Crosis napisał(a): Faktycznie, nie musisz odpowiadać.
Nie da się z Ciebie wyciągnąć jakiejkolwiek sensownej odpowiedzi, jaką potrafią podać dzieci w podstawówce
Crosis Więc ty mi odpowiedz jeśli wiesz no chyba że nie wiesz. Czy da się od ciebie  quote="Crosis"] wyciągnąć jakiejkolwiek sensownej odpowiedzi, jaką potrafią podać dzieci w podstawówce[/quote] Crosis napisał(a): A czym? Co pozwala Ci sie ruszać? W takim razie odpowiedz wprost na poniższe pytania: 1. czym jest ruch jako czynność żywego organizmu? 2. co pozwala żywemu organizmowi się ruszać? 3. co warunkuje to, że żywy organizm ma zdolność do ruchu?
|
Śr lis 14, 2007 19:18 |
|
 |
Seweryn
|
Crosisie jeśli moje odpowiedzi były złe chciałbym usłyszeć od ciebie dobrą odpowiedź .Chyba mam prawo do tego . Wiesz ale nie powiesz ,czy co? 
|
Śr lis 14, 2007 19:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobrze mój drogi, sam odpowiem sobie na zadane przez siebie pytania a potem zestawię je z Twoimi na nie odpowiedziami:
Pytania brzmią następująco:
1. czym jest ruch jako czynność żywego organizmu?
2. co pozwala żywemu organizmowi się ruszać?
3. co warunkuje to, że żywy organizm ma zdolność do ruchu?
Odpowiedzi:
Pytanie pierwsze:
Twoja:
Cytuj: 1 Zdolnością do poruszania się. Ruch jako czynność żywego organizmu mój drogi do nic innego jak przemieszczenia elementów własnego ciała zarówno względem otaczającego świata jak i względem punktu odniesienia w obrębie tegoż ciała. Podniesienie palca o pól centymetra to też ruch. Pytanie drugie: Twoja: Otóż to. Więc z tego wynika, że bez nóg człowiek nie może się ruszać. Genialne Sewerynie!!! A co z ruszaniem oczam, ręką, nosem, ustami, mruganiem i ruszaniem językiem? No cóż, według Ciebie człowiek bez nóg nie jest zdolny do jakiegokolwiek ruchu. Żywemu organizmowi na poruszanie się pozwala budowa tego organizmu. U człowieka jest to układ kostno-mięśniowy. To mięśnie, kości, ścięgna, stawy i cała reszta. Bez tego się nie poruszysz. Pytanie trzecie: Twoja odpowiedź: Cytuj: 3 Warunkuje to że nie jest kaleką i posiada taką zdolność no i konieczne są np. u człowieka nogi
Eureka!! Oto Seweryn wyprowadził nowe prawo.
Otóż wg Seweryna kaleka nie ma zdolności do ruchu, a człowiekowi do ruchu niezbędne są nogi!!!
Brawo. A o mięśniach i kościach nie pomyślałeś?
Biorąc pod uwagę te bzdury które pisałeś, postanawiam posłuchać się mądrzejszych odemnie:
"Nie dyskutuj z idiotą, bo ludzie pomyślą, że jesteś głupszy od niego".
Na tym zakończymy naszą rozmowę Sewerynie. Skoro wg Ciebie człowiek bez nóg nie jest zdolny do ruchu, to naprawdę idź do podstawówki się uczyć a nie pisz na forum.
Crosis
|
Śr lis 14, 2007 19:43 |
|
 |
tommy
|
Crosis napisał(a): Więc teraz jak to jest? Czy jednak może być tak, że to świadomość szwankuje, a mózg jest ok?
Zdaje sobie sprawe z tego, ze bede tutaj czesciowo argumentowal z ignorancji ale to moze wynikac po prostu z zlozonosci i/lub subtelnosci tych schorzen. Wezmy na przyklad depresje - afaik jedyna mozliwoscia sensownego wykrycia tej choroby jest wlasnie opinia psychiatry.
Jednakze spotykamy sie tutaj z sytuacja gdzie czysto chemiczna stymulacja mozgu(przez leki antydepresyjne: np. SSRI, MAOI i inne grupy) jest w stanie drastycznie skrocic czas terapii lub zlagodzic sama depresje.
Dlatego wydaje mi sie jednak, ze mozna sensownie rozwazyc opcje, ze po prostu nie mamy jeszcze odpowiedniej technologii do tego aby wychwycic pewne fizyczne lub chemiczne zmiany w mozgu.
|
Śr lis 14, 2007 20:54 |
|
 |
Seweryn
|
Ale się uśmiałem dziekuję Crosisie
Crosis napisał(a): Ruch jako czynność żywego organizmu mój drogi do nic innego jak przemieszczenia elementów własnego ciała zarówno względem otaczającego świata jak i względem punktu odniesienia w obrębie tegoż ciała. Podniesienie palca o pól centymetra to też ruch. Czyli jak na przykład kolega zapyta cię gdzie byłeś to ty mówisz że : przemieszczałeś elementy własnego ciała zarówno względem otaczającego świata jak i punktu odniesienia w obrębie tegoż ciała aby dojść do sklepu? Albo jak leżysz w bezruchu to też przemieszczasz elementy własnego ciała zarówno względem otaczającego świata jak i względem punktu odniesienia w obrębie tegoż ciała? Bo przecież ruch to też poruszanie: Crosis napisał(a): A co z ruszaniem oczam, ręką, nosem, ustami, mruganiem i ruszaniem językiem?
Mam tylko dwa malutkie pytania?
Powiedz mi tylko Crosisie po co mnie pytałeś o jakieś o przemieszczanie własnego ciała , skoro widzę że się w tym dobrze orientujesz i co to ma wspólnego z tym ,że umysł jest generowany przez mózg ?
|
Śr lis 14, 2007 20:58 |
|
|
|