Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Sewerynie, przypomnij sobie co tak naprawdę wyniszczyło wyznawców Zeusa.
Po prostu jedna religia pokonała inną. Nie lepszymi argumentami. To były trochę bardziej przekonujące metody.
Gdyby kościół nie wtrącał się w wierzenia innych za pomocą miecza, to wyznawców Zeusa moglibyśmy zaliczyć obecnie do jednej z największych religii.
Chrześcijaństwo ma obecnie tylu wiernych tylko dzięki krzewieniu wiary na różne sposoby, nie zawsze humanitarne.
Zwycięża ta religia za którą stoi prawdziwy Bóg, a nie wymyślony przez bałwochwalców.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lis 18, 2007 21:47 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: Zwycięża ta religia za którą stoi prawdziwy Bóg, a nie wymyślony przez bałwochwalców.
Więc czemu nie modlisz się do Allaha ?
|
N lis 18, 2007 22:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Zwycięża ta religia za którą stoi prawdziwy Bóg, a nie wymyślony przez bałwochwalców.
Nie to jest warunkiem zwycięstwa.
Dlaczego katoliccy misjonarze nauczają, że Jezus był czarny.
Dlaczego katoliccy misjonarze uczą słów modlitwy "ryżu naszego powszedniego" przekręcejąc prawdziwe słowa Jezusa ?
I dlaczego misjonarze ameryki południowej i środkowej występują nie w swoich tradycyjnych szatach lecz pióropuszach i indiańskich strojach ?
Gdyby faktycznie bóg stał za zwycięstwem tej religii, to misjonarze nie musieli by sięgać do podstępu.
|
N lis 18, 2007 22:37 |
|
|
|
 |
Spoonman
|
No napisał(a): Więc na jakiej podstawie stwierdziłeś, że "mitologia to bajka" czy twoje jedyne uzasadnienie to "bo wierze w inną i inaczej ją nazywam" ?
Od dziecka uważałem mitologie za bajki. Zeus, Odyn, Junona...to takie postacie jak Zwariowany Kapelusznik czy elfy. Taka postać to bardziej bohaterowie i czarodziej niż demiurg.
Żadna mitologia nie mówi o prawdach wiary, mówi o losach różnych bóstw i podobnych stworzeń (faunów, nimf itp).
Mitologie mówią o przygodach i zabawach bóstw, nie mówią nic o przygodach ludzkości w drodze do Boga.
Mitologiczne bóstwo to kopia człowieka ubrana w nadprzyrodzone zdolności (i to wybiórczo bo np Apollo już nie umiał grzać z piorunów). Bóg to wszechmocny demiurg, transcendentny Pan wszystkiego, przedwieczny i nieskończony.
Czytałeś gdzieś wyznanie wiary w stylu: wierzę w Zeusa ojca wszechmogącego, albo Minerwę zawsze dziewicę, Odyna stworzyciela itp? Bo ja nie...
Mity się rodzą i umierają - pozostają po nich zgliszcza, jak Partenon, a chrześcijaństwo trwa...przeszło wiele zawirowań, rewolucji, upadków...ale trwa i ma się świetnie.
A nawróciłem się w wieku 26 lat, to taki dość dorosły już wiek
I nie usłyszałem głosu, Zeusa, Allaha, Thora, Jowisza czy Molocha - pójdź za mną...oni milczą, są martwi, nie ma ich. Łaskę wiary otrzymałem od Boga chrześcijan i On jest dla mnie Bogiem, żaden inny.
Nie widziałem a uwierzyłem 
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
N lis 18, 2007 23:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Spoonman napisał(a): Żadna mitologia nie mówi o prawdach wiary, mówi o losach różnych bóstw i podobnych stworzeń (faunów, nimf itp). Niekoniecznie. Mitologia grecka wyjaśnia nam np. dokładnie skąd ludzie wzięli ogień, mówi, kto jest bogiem najważniejszym a kto mniej ważnym itp. Cytuj: Mitologie mówią o przygodach i zabawach bóstw, nie mówią nic o przygodach ludzkości w drodze do Boga. A przygody Hrekulesa ?  Może zbawienie nie jest jedyną/prawdziwą formą lub celem religii ? Wygląda na to, że ty zaakceptujesz każdą mitologię, byle mówiła o zbawieniu ? Cytuj: Mitologiczne bóstwo to kopia człowieka ubrana w nadprzyrodzone zdolności (i to wybiórczo bo np Apollo już nie umiał grzać z piorunów). Bóg to wszechmocny demiurg, transcendentny Pan wszystkiego, przedwieczny i nieskończony. To zupełnie jak bóg chrześcijan, i żydów. Kopia człowieka ubrana w nadprzyrodzone zdolności. Cytuj: Czytałeś gdzieś wyznanie wiary w stylu: wierzę w Zeusa ojca wszechmogącego, albo Minerwę zawsze dziewicę, Odyna stworzyciela itp? Bo ja nie... Przecież wiadomo, że nie każda religia może być chrześcijańśtwem. Każda jest inna. Ty mógłbyś zaakceptować każdą, byle była podobna do chrześcijaństwa ?! Cytuj: Mity się rodzą i umierają ....a chrześcijaństwo trwa Ale przecież chrześcijaństwo narodziło się dopiero dwa tysiące lat temu. Trwa krócej niż religie egipskie, sumeryjskie, czy chociażby żydowska. Sama żydowska jest "o chrześcijańśtwo" starsza od chrześcijańśtwa. Jakoś nie upadła. Cytuj: ...przeszło wiele zawirowań, rewolucji, upadków A no racja. Ale to delikatnie powiedziane...  Cytuj: ...ale trwa i ma się świetnie. Nie wszędzie. Ale w Polsce duchowni bynajmniej nie głodują  Cytuj: A nawróciłem się w wieku 26 lat, to taki dość dorosły już wiek  Zgadza się. Ja w tym samym zacząłem tracić swą wiarę  Cytuj: I nie usłyszałem głosu, Zeusa, Allaha, Thora, Jowisza czy Molocha - pójdź za mną...oni milczą, są martwi, nie ma ich. Łaskę wiary otrzymałem od Boga chrześcijan i On jest dla mnie Bogiem, żaden inny. Widzisz, jest tak, że ci co się rodzą w indiach słyszą głos innego boga, azjaci słyszą innego, a islamiści jeszcze innego. Niech zgadnę urodziłeś się w Polsce ?  Cytuj: Nie widziałem a uwierzyłem 
To tak jak większość 
|
Pn lis 19, 2007 8:28 |
|
|
|
 |
Spoonman
|
Aztec napisał(a): Niekoniecznie. Mitologia grecka wyjaśnia nam np. dokładnie skąd ludzie wzięli ogień, mówi, kto jest bogiem najważniejszym a kto mniej ważnym itp. To nie jest prawdy wiary, to legendy Aztec  To są prawdy wiary: # Jest jeden Bóg. # Bóg jest Sędzią sprawiedliwym, który za dobro wynagradza, a za zło karze. # Są trzy Osoby Boskie : Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty. # Syn Boży stał się człowiekiem i umarł na krzyżu dla naszego zbawienia. # Dusza ludzka jest nieśmiertelna. # Łaska Boska jest do zbawienia koniecznie potrzebna. Aztec napisał(a): A przygody Hrekulesa ?  Może zbawienie nie jest jedyną/prawdziwą formą lub celem religii? Wygląda na to, że ty zaakceptujesz każdą mitologię, byle mówiła o zbawieniu? Herkules był półbogiem, taka hybryda Czy ja napisałam coś o zbawieniu? Ty napisałaś...nie wciskaj mi nic na siłę. Celem religii jest przybliżenie człowieka do Boga a w rezultacie życie wieczne. Aztec napisał(a): To zupełnie jak bóg chrześcijan, i żydów. Kopia człowieka ubrana w nadprzyrodzone zdolności. Jest dokładnie odwrotnie, człowiek to kopia Boga odarta z nadprzyrodzonych zdolności  Aztec napisał(a): Przecież wiadomo, że nie każda religia może być chrześcijańśtwem. Każda jest inna. Ty mógłbyś zaakceptować każdą, byle była podobna do chrześcijaństwa?! Aztec, żadna religia nie jest chrześcijaństwem - to oczywiste, co to za kontrargument  Żadna z mitologii nie stała nawet obok chrześcijaństwa. Aztec napisał(a): Ale przecież chrześcijaństwo narodziło się dopiero dwa tysiące lat temu. Trwa krócej niż religie egipskie, sumeryjskie, czy chociażby żydowska. Sama żydowska jest "o chrześcijańśtwo" starsza od chrześcijańśtwa. Jakoś nie upadła. Trwa krócej, ale póki co te wierzenia, o których piszesz, szlag trafił  A Żydzi to nasi starsi bracia w wierze - oni się zatrzymali na Starym Testamencie (a niektórzy na Pięcioksięgu Mojżeszowym). Chrześcijanie poszli dalej przyjmując Chrystusa - Syna Bożego, Mesjasza. Żydzi nadal na Niego czekają. Aztec napisał(a): Nie wszędzie. Ale w Polsce duchowni bynajmniej nie głodują  Nie chodzi o pełne brzuchy księży, ale o to, że chrześcijaństwo stoi mocno na nogach, na mocnym fundamencie i się rozwija Aztec napisał(a): Widzisz, jest tak, że ci co się rodzą w indiach słyszą głos innego boga, azjaci słyszą innego, a islamiści jeszcze innego. Niech zgadnę urodziłeś się w Polsce ? 
Nie słyszałeś nigdy o chrześcijanach urodzonych w Indiach, Japonii, Chinach itp? Albo o Polakach, Anglikach, którzy przeszli na Islam albo weszli w Buddyzm?
Kiepska teoria 
|
Pn lis 19, 2007 9:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ok, nie będę już przepychał tego tematu. Dla mnie religia jest również mitologią.
Rozumiem, to że mity z czyjejś własnej motologii są dla niego prawdami wiary, a mity z obcej motologii są mitami.
Powiedziałeś, że żydzi są braćmi w wierze. Ale nie w wierze w Jezusa, Maryję, świętych  .
Jeszcze jeden dowód na podobieństwo z mitologią. Mamy takieo Herkulesa, półbóg-półczłowiek. W biblii jest identycznie: Aniołowie schodzą na ziemię, płodzą z ziemskimi kobietami potwory. Czy nie przypomina to troszkę mitologii ?
|
Pn lis 19, 2007 12:40 |
|
 |
Spoonman
|
Jakie potwory? W którym miejscu PŚ jest taki opis związku anioła z kobietą i potwora jako owocu tego związku?
|
Pn lis 19, 2007 13:14 |
|
 |
Seweryn
|
Aztec napisał(a): Powiedziałeś, że żydzi są braćmi w wierze. Ale nie w wierze w Jezusa, Maryję, świętych  . Jeszcze jeden dowód na podobieństwo z mitologią. Mamy takieo Herkulesa, półbóg-półczłowiek. W biblii jest identycznie: Aniołowie schodzą na ziemię, płodzą z ziemskimi kobietami potwory. Czy nie przypomina to troszkę mitologii ? Myślę , że definicja mitomiani doskonale opisuje twoje postrzeganie rzeczywistości . Diagnoza jest bardzo trafna. Cytuj: Mitomania (łac. mitomania) lub też kłamstwo patologiczne - termin ten został wprowadzony w 1905 roku przez Drupiego na określenie wrodzonych tendencji do posługiwania się kłamstwem, przybierającym nieraz postać fantastycznych opowieści.
U dzieci mitomania bywa najczęściej zjawiskiem przejściowym i łączy się z chęcią przeżywania przygód baśniowych. Niekiedy jednak u dzieci starszych i u dorosłych spotyka się tendencję do stałego rozmijania się z rzeczywistością. Tendencja do posługiwania się kłamstwem patologicznym bywa czasem skutkiem przebytych chorób organicznych mózgu (np. zapaleń), albo też bywa zależna od wrodzonych właściwości psychopatycznych. U niektórych osób o usposobieniu histerycznym mitomania może być środkiem zwrócenia na siebie uwagi otoczenia i dodania sobie znaczenia. Motywem kłamstwa patologicznego może być próżność, niekiedy zaś chęć wyrządzenia komuś krzywdy (np. przez anonimowe oskarżenie). Mitomania może również pojawiać się jako zjawisko przejściowe np. u przestępcy, którego oskarża się o jakieś wielkie i znaczne zbrodnie, podczas gdy popełnił tylko małe przestępstwo. Mitomanami często są osoby zakompleksione o niskiej samoocenie, dzięki opowiadaniu rzeczy niestworzonych chcą być w centrum zainteresowania. Na początku udaję się im to (powoduje to uzależnienie psychiczne od opowiadanie rzeczy nieprawdziwych). Szybko jednak są rozpoznawani przez otoczenie, przez to mają skłonność do częstych zmian środowiska np. pracy. Przeważnie są bardzo wrażliwi na uwagi typu: opowiadasz, niemożliwe kłamiesz, itp. Zaburzenia te jest trudno zdiagnozować podczas wywiadu z pacjentem, ponieważ są to osoby inteligentne i wiedzą że kiedy rozmawiają z psychiatrą muszą się "pilnować".
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn lis 19, 2007 13:38 |
|
 |
tommy
|
Spoonman napisał(a): To nie jest prawdy wiary, to legendy Aztec  To są prawdy wiary: # Jest jeden Bóg. # Bóg jest Sędzią sprawiedliwym, który za dobro wynagradza, a za zło karze. # Są trzy Osoby Boskie : Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty. # Syn Boży stał się człowiekiem i umarł na krzyżu dla naszego zbawienia. # Dusza ludzka jest nieśmiertelna. # Łaska Boska jest do zbawienia koniecznie potrzebna. Ale to tylko Twoja subiektywna opinia, ze to sa w jakikolwiek sposob 'lepsze' prawdy wiary. # Jest panteon bogow a krolem ich jest Zeus. # Hades jest sedzia niemilosiernym i niesprawiedliwym, zrzucajacym wszelka istote ludzka ku podziemiu. # Jest tysiac osob boskich, kazda odpowiedzialna za pewien aspekt rzeczywistosci. # Herkules przeszedl 12 prob boskich, by sie odkupic. # Dusza ludzka ulega zapomieniu w rzece podziemii. # Kaprys boski jest potrzebny by czlek dostapil Elizjum. Pewno, to nie sa przyjemni bogowie. Ale to absolutnie nie sprawia, ze Bog chrzescijanski jest w jakikolwiek sposob bardziej prawdziwy od bogow greckich. Spoonman napisał(a): Herkules był półbogiem, taka hybryda Rownie dobrze to samo mozesz powiedziec o Jezusie. Syn istoty boskiej i smiertelnej matki. Dokladnie tak jak Herkules. Spoonman napisał(a): Celem religii jest przybliżenie człowieka do Boga a w rezultacie życie wieczne. Celem Twojej religii jest przyblizenie czlowieka do Boga i zycie wieczne. Celem powiedzmy buddyzmu jest oswiecenie i przerwanie cyklu cierpienia. Celem mitow greckich jest opis wszelkich zjawisk naturalnych i nadnaturalnych. Spoonman napisał(a): Trwa krócej, ale póki co te wierzenia, o których piszesz, szlag trafił  To wiek religii to jakis niby argument? Jesli tak to czemu nie jestes buddysta? Spoonman napisał(a): Nie słyszałeś nigdy o chrześcijanach urodzonych w Indiach, Japonii, Chinach itp? Albo o Polakach, Anglikach, którzy przeszli na Islam albo weszli w Buddyzm? Kiepska teoria 
Aztec mowi o tym, ze wiekszosc ludzi utrzymuje ta religie ktorej byli nauczeni w dziecinstwie.
|
Pn lis 19, 2007 13:59 |
|
 |
Spoonman
|
Ale to co napisałeś tommy to Twoja licentia poetica
Żaden grek tego nie spisał w postaci takiej jak chrześcijańska biblia.
A prawdy wiary wynikają bezpośrednio z PŚ.
Tylko, że Jezus był równocześnie i Bogiem i człowiekiem a nie pół tym pół tamtym. No i kwestia poczęcia, deko inna niż Herkulesa, co
Buddyzm to filozofia a mitologia to takie baśnie - ale tu najpewniej i tak nie dojdziemy do niczego.
Długość życia nie jest argumentem, źle mnie zrozumiałeś tommy. Biorąc pod uwagę nieskończoność Boga, wiek chrześcijaństwa nie ma żadnego znaczenia.
Większość Polaków to katolicy. I co z tego?
Tak to można opisać badania statystyczna na reprezentatywnej grupie...itd.
|
Pn lis 19, 2007 14:16 |
|
 |
No
|
Cytuj: Żaden grek tego nie spisał w postaci takiej jak chrześcijańska biblia. No i co z tego ? Religie politeistyczne są z reguły znacznie mniej dogmatyczne niż np. chrześcijaństwo. Cytuj: a mitologia to takie baśnie
Ktoś mógłby to samo powiedzieć o chrześcijaństwie to, że nie potrafisz dostrzec jej duchowej głębi bynajmniej nie oznacza, że jej niema.
|
Pn lis 19, 2007 15:07 |
|
 |
Spoonman
|
No, ale czego to dowodzi?
Nie, nie widzę...widzę za to w chrześcijaństwie i tak pozostanę 
|
Pn lis 19, 2007 15:16 |
|
 |
No
|
Cytuj: No, ale czego to dowodzi? Mnie się pytasz? Zrozumiałem, że uważasz to za jakiś argument tylko nie bardzo rozumiem na co.... Cytuj: Nie, nie widzę...widzę za to w chrześcijaństwie i tak pozostanę
ok ale mógłbyś nie obrażać wierzeń których za dobrze nie znasz chyba nie byłoby ci zbyt przyjemnie gdyby ktoś nazywał Ewangelie bajkami a wież mi, że podstawy są ku temu równie mocne.
|
Pn lis 19, 2007 15:36 |
|
 |
Spoonman
|
Skrót myślowy...czego dowodzi fakt, że religie politeistyczne są z reguły znacznie mniej dogmatyczne niż chrześcijaństwo?
To, że ktoś nazywa Ewangelie bajkami świadczy nie o mnie a o tym, który to mówi. Ja nazywam mitologię bajkami i przyjmuję wszelkie konsekwencje moich słów, poglądów itp. 
|
Pn lis 19, 2007 15:47 |
|
|
|