Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Autor |
Wiadomość |
krystianman
|
no tak o to mi chodziło.
w każdym razie temu złu będzie dany kres. Jak Bóg zapowiedział. Także to jest tymczasowe działanie szatana.
|
N kwi 06, 2008 12:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: w każdym razie temu złu będzie dany kres. Jak Bóg zapowiedział. Także to jest tymczasowe działanie szatana.
Hmmm... no to raczej nic nie zmienia, przynajmniej nie dla tych, którzy już w piekle wylądowali.
Poza tym trochę dziwne to jest ze strony Szatana. Skoro wie, że przegra, to po co w ogóle staje do walki? Czyżby był aż tak głupi?
|
N kwi 06, 2008 12:23 |
|
 |
Masa
|
do autora wątku:
szatan pozwala działać diabłu, żeby każdy mógł dobrowolnie wybrać komu chce służyć- Bogu Najwyższemu czy diabłu...
Bóg nikogo nie zmusza do niczego
WSZYSTKIE DROGI PROWADZĄ DO BOGA, KTÓRĄ DROGĄ BY CZŁOWIEK NIE POSZEDŁ (np. ateizm, satanizm, hinduizm, kult królowej niebios, buddyzm itp) - ZAWSZE DOJDZIE DO BOGA - NA SĄD, A NASTEPNIE NA POTEPIENIE...
ALE JEST TYLKO JEDNA DROGA, PRAWDA I ŻYWOT - JEZUS CHRYSTUS
Kto wchodzi przez Jezusa ten nie pójdzie na potepienie HALLEJUJAH!!!
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
N kwi 06, 2008 13:11 |
|
|
|
 |
Masa
|
sory miało być: "Bóg pozwala działać diabłu"
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
N kwi 06, 2008 13:13 |
|
 |
krystianman
|
hmm nie wiem czy szatan wie czy wygra czy przegra. łudzi się że wygra. myślę, że liczy na to że wygra, ale nie wie tego, nie zna przyszłości natomiast Bóg tak.
|
N kwi 06, 2008 17:20 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Czyli Szatan jest elementem planu Boga.
Szatan nie musi być elementem planu Boga . Przecież we wszechświecie lub poza nim ,może istnieć potężne zło ,ciemna strona Mocy która jest przeciwieństwem Boga . Mamy tego próbkę już tu na Ziemi . Przecież jest wiele zła jednak dobro bierze górę w końcu zwycięża np. II Wojna Światowa .
W Biblii jest opisane że szatan zostanie unicestwiony . Przykład naszej rzeczywistości to potwierdza ,suma sumarum dobro zawsze zwycięża ,to tylko kwestia czasu. Jedyną nadzieją która chroni człowieka przed zniknięciem w otchłani zła , jest Bóg .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N kwi 06, 2008 18:20 |
|
 |
No
|
krystianman napisał(a): hmm nie wiem czy szatan wie czy wygra czy przegra. łudzi się że wygra. myślę, że liczy na to że wygra, ale nie wie tego, nie zna przyszłości natomiast Bóg tak.
Jeśli Bóg jest wszechmogący to nie może przegrać i dziwne by było gdyby Szatan który zna go przecież lepiej niż my nie zdawał sobie z tego sprawy chyba, że z tymi Boskimi atrybutami to nie do końca tak jak nam się wydaje...
|
N kwi 06, 2008 18:26 |
|
 |
Atei
|
No napisał(a): Jeśli Bóg jest wszechmogący to nie może przegrać i dziwne by było gdyby Szatan który zna go przecież lepiej niż my nie zdawał sobie z tego sprawy chyba, że z tymi Boskimi atrybutami to nie do końca tak jak nam się wydaje... Seweryn napisał(a): może istnieć potężne zło ,ciemna strona Mocy która jest przeciwieństwem Boga
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
N kwi 06, 2008 18:52 |
|
 |
No
|
^To chyba podchodzi już pod dualizm...
Cytuj: Mamy tego próbkę już tu na Ziemi . Przecież jest wiele zła jednak dobro bierze górę w końcu zwycięża np. II Wojna Światowa .
Dobro czyli Związek Radziecki ?
|
N kwi 06, 2008 18:57 |
|
 |
krystianman
|
chodziło w tym przykładzie raczej o to że wojny są i będą ale się kończą tak czy siak.
jest to tymczasowe działanie zła.
|
N kwi 06, 2008 19:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to mamy paradoks. Szatan wie mniej niż forumowicze z forum.wiara... 
|
N kwi 06, 2008 19:10 |
|
 |
Andrzej Kosela
|
Kamyk napisał(a): Andrzeju, po raz kolejny gadasz ogromne głupoty, a wydaje Ci się, że jesteś tu najmądrzejszy. Z pewnością Pan jest na tyle zaznajomiony z tymi wszystkimi systemami i naukami o których ja piszę, ażeby wypowiadać tak prymitywne opinie. Jedyne co widzę w Pańskiej wypowiedzi to niesamowita ignorancja tematu. Radziłbym na drugi raz trzymać się jedynie merytorycznych wypowiedzi, jeśli chce Pan dyskutować z poważnymi ludzmi. Kamyk napisał(a): Chrześcijański Bóg Jahwe nie ma absolutnie nic wspólnego z Platońską Jednią. Obawiam się, że Pańskie poglądy mogą popierać jedynie niedouczeni chrześcijanie, bo nawet ci douczeni doskonale zdają sobie z tego sprawę. Nawet obecny papież Benedykt XVI, bedąc człowiekiem nauki nie neguje nauk Platona i ich wkładu w rozwój chrześcijaństwa. Pan naprawdę nie ma pojęcia o tych sprawach. Kamyk napisał(a): Szatana też nie wzięliśmy sobie od Persów, lecz jest to z jednej strony dziedzictwo Starego Testamentu, z drugiej strony jest to obecne w nauczaniu Jezusa. A skąd wywodzi się Stary Testament? Czy zna Pan historię? Kamyk napisał(a): A chrześcijaństwo nie jest ani monizmem (nie uznajemy jednej substancji), ani dualizmem (nie uznajemy dwóch przeciwstawnych sobie zasad). Wiara chrześcijańska jest monoteistyczna, a to znaczy, że uznajemy tylko jednego jedynego Boga Jahwe
Monoteizm jest to forma monizmu, jakby na to nie patrzeć. Pragnę jedynie zauważyć, iż Pański monoteizm, czy też monizm był znany na tysiące lat przed chrześcijaństwem czy też nawet judaizmem.
|
N kwi 06, 2008 19:56 |
|
 |
krystianman
|
"No to mamy paradoks. Szatan wie mniej niż forumowicze z forum.wiara."
nie no mysle ze szatan wie calkiem sporo o ludziach i jak ich kusic i czym.
my ludzie jestesmy podatni na takie rzeczy.
my tylko dyskutujemy na podstawie swoich wierzen, a niestety nie wiemy pewnych rzeczy na pewno. ale moze sie dowiemy kiedys:)
|
Pn kwi 07, 2008 12:56 |
|
 |
Myśliciel....
|
można powiedzieć że szatan jest swoistym prokuratorem który ma za zadanie udowodnić Bogu że dusza ludzka jest nie warta jego miłosierdzia i godna potępienia ale to tylko moja być może błedna hipoteza tak naprawde nigdy nie poznałem nie zrozumiałem Boga do końca i myśle że nie wielu jest takich któży go poznali
|
Wt kwi 08, 2008 21:19 |
|
 |
No
|
Jakoś trudno mi uwierzyć by wszechwiedzący Bóg potrzebował prokuratora i, że Szatan(czy ktokolwiek inny) mógłby go do czegokolwiek przekonać...
|
Wt kwi 08, 2008 21:33 |
|
|
|