Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona
 Religia prawdziwa 
Autor Wiadomość

Najwięksi założyciele sekt mówili: chcesz być bogaty - to załóż religię.

No to wprowadzali w błąd. Prawidłowa rada powinna brzmieć: załóż sektę i powiedz, że to religia. nazywając system wierzeń religią spełniacie drugą część tej rady.

Pt kwi 25, 2008 21:33

Tzn hitman twierdzisz że w religii wogóle nie istotne są praktyki, wszelkie przepisy, zasady? Można podobnie gorliwie modlić się i nic z tego nie będzie wynikać, bo źle się modlisz, bo nie nawiązujesz realnej więzi z Bogiem. A z przykładu z tym że dane praktyki nie muszą prowadzić do Boga, nic nie wynika. Religia to pewien system, gdzie wiara, relacja, obrżedy, wszystko funkcjonuje i jest ważne.

N kwi 27, 2008 2:22

Tzn hitman twierdzisz że w religii wogóle nie istotne są praktyki, wszelkie przepisy, zasady?

Nie są istotne, bo nie są jej istotą (nie należą do istoty religii). "Istotny" to wcale nie znaczy tyle co "ważny", choć w potocznym języku używa się tego słowa w tym znaczeniu.

WIST napisał(a):
Można podobnie gorliwie modlić się i nic z tego nie będzie wynikać, bo źle się modlisz, bo nie nawiązujesz realnej więzi z Bogiem. A z przykładu z tym że dane praktyki nie muszą prowadzić do Boga, nic nie wynika. Religia to pewien system, gdzie wiara, relacja, obrżedy, wszystko funkcjonuje i jest ważne.

Nie. Religia to przede wszystkim dzieło Boga, a to, o czym mówisz, to tylko odpowiedź człowieka na to, co zaczął Bóg. Nie umiesz "zajrzeć do środka" danej religii aby poznać czynią rzeczywiście jest, więc wrzucasz ją do jednego worka ze wszystkim co z zewnątrz wygląda tak samo.

N kwi 27, 2008 17:42

Post Re: Religia prawdziwa
Aztec napisał(a):
Przedstawiciele każdej religii uważają zazwyczaj, że ta właśnie religia, "w której się urodzili", jest prawdziwa.
W każdym bądź razie bóg daje nam możliwość wyboru tej prawdziwej religii, którą jak sądzę (w Polsce) jest chrześcijaństwo.

Jak była prawdziwa religia przed narodzeniem Chrystusa ? Czy możemy śmiało powiedzieć, że był nią Judaizm ?

Witam. powólcie ze i ja zabiorę głos .Jestem nowicjuszem na tym forum ale czytajac to co piszecie i myslicie wprawia mnie to w zdumieni.Chciałbym odnieśc sie do powyższego pytania.
To oczwiste jest że religią prwdziwą przed chrystusem był judaizm który czcił Boga (Jahwe)i była to religia monoteistyczna.
"Gdyz ty jesteś świętym ludem Pana,Boga twego.ciebie wybrał Pan,Bóg twój,spośród wszystkich ludów na ziemi,abys był jego wyłączną własnościa" Piąta Mojżeszowa 6:6
"Przestrzegaj więc przykazań,ustaw i praw ,które Ja ci dzisiaj nakazuję spełniać " Piąta Mojżeszwa 6:11
. Potwierdzeniem tego jest też życie Jezusa który przestrzegał prawa Mojżeszowego obowiązującego do czasu kidy Jezus zawarł Nowe Przymierze ze swymi uczniami podczas wieczerzy paschalnej.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

N kwi 27, 2008 19:57

To oczwiste jest że religią prwdziwą przed chrystusem był judaizm

Może dla ciebie...

N kwi 27, 2008 20:23

Religia to pewien system wierzeń i praktyk, wszelkie zasady, określa ona powinności, jaka jest relacja wiernych, do tego w co się wierzy itd.

No właśnie jaka to jest religia prawdziwa? Co może decydować o prawdziwości religii, czy raczej wiary którą się wyznaje?

(wersety w poscie wyżej to biblia warszawska)

Odniosę się i do tej wypowiedzi.
Po części zgadzam sie co mówi WIST.
Dla mnie religia to: Forma wielbienia. Składa się na nią system poglądów, wierzeń i praktyk uznawanych za słuszne przez jednostkę albo przez społeczność. Religia wiąże się zwykle z wiarą w jednego Boga (przykład Izraela) lub wiele bóstw(przykład narodów pogańskich); cześć boską oddaje się też ludziom, przedmiotom, żądzom lub siłom natury. Wiele religii opiera się na wynikach obserwacji przyrody; są też religie objawione. Istnieje zarówno religia prawdziwa, jak i fałszywa.

A jaka jestreligia prawdziwa? i co decyduje o tym?

1) Na czym są oparte jej nauki? Czy pochodzą od Boga, czy głównie od ludzi?
2) Czy pomaga innym poznać Boga? Bo dla wielu jest on tajemnicą.
3) Czy widać w niej prawdziwą wiarę w Jezusa Chrystusa?
4) Czy polega głównie na praktykowaniu obrzędów, czy raczej jest drogą życiową?
5) Czy jej wyznawcy naprawdę miłują się wzajemnie?
6) Czy naprawdę trzyma się z dala od świata?
Każdy powinin ocenić sam w oparciu o wiedzę biblijną a w szczegulności o nauki Jezusa czy jego religia jest prawdziwa.I trzeba tu byc obiektywnym.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

N kwi 27, 2008 20:34

Dla mnie religia to: Forma wielbienia.

Wielbienia czego?

N kwi 27, 2008 21:17

Przedstawiciele każdej religii uważają zazwyczaj, że ta właśnie religia, "w której się urodzili", jest prawdziwa.
W każdym bądź razie bóg daje nam możliwość wyboru tej prawdziwej religii, którą jak sądzę (w Polsce) jest chrześcijaństwo.

Jak była prawdziwa religia przed narodzeniem Chrystusa ? Czy możemy śmiało powiedzieć, że był nią Judaizm ?
Nikt nie wie czy jego religia jest prawdziwa ,wszyscy w to tylko wierzą i to zmienia bardzo wiele.

N kwi 27, 2008 21:41

Ale właśnie tak jest że istnieje wiele systemów zwanych religiami i nie potrzeba wnikać czy tam jest jakaś realna istota wyższa, czy nie ma. Nauka gdy bada religie nie wnika w ich prawdziwość, tylko opiuje je. I w pewnym uproszczeniu można przyjąć że każdy może sobie stworzyć religie, bo nie potrzeba tutaj relacji Bóg-człowiek w sensie obiektywnym, wystarczy że ludzie wierzą że takową mają. Wtedy ten system staje się religią, a to czy faktycznie jest jakiś bóg, lub bogowie to inna rzecz.

N kwi 27, 2008 23:21

Ale właśnie tak jest że istnieje wiele systemów zwanych religiami

Tylko "Zwanych". Samo przyporządkowanie nazwy nic nie znaczy. Inaczej gruszka mogłaby być w każdej chwili jabłliem.
WIST napisał(a):
i nie potrzeba wnikać czy tam jest jakaś realna istota wyższa, czy nie ma.

Tak jak nie trzeba wnikać czy koło rzeczywiście jest okrągłe czy nie, bo to przecież nieważne.

WIST napisał(a):
Nauka gdy bada religie nie wnika w ich prawdziwość, tylko opiuje je.

Która nauka?

WIST napisał(a):
I w pewnym uproszczeniu można przyjąć że każdy może sobie stworzyć religie, bo nie potrzeba tutaj relacji Bóg-człowiek w sensie obiektywnym, wystarczy że ludzie wierzą że takową mają.

Sorry, ale to już totalna bzdura. "Każdy może sobie stworzyć magiczną różdżkę i nie trzeba by rzeczywiście była magiczna, wystarczy, że człowiek wierzy, że taka jest."

WIST napisał(a):
Wtedy ten system staje się religią, a to czy faktycznie jest jakiś bóg, lub bogowie to inna rzecz.

Właśnie nie. Mam wrażenie, że nie wiesz co to jest natura (istota). Mam rację? Wydaje mi się, że stąd cały problem wynika.

Pn kwi 28, 2008 10:53

To do jakiej religii należymy jest mało znaczące ,każdy wyznaje taką religię w jakiej przyszło mu żyć .Dla człowieka najważniejsze powinno być to ,aby w ogóle być człowiekiem. Jeżeli ktoś jest człowiekiem to nawet gdyby był zwykłym aborygenem będzie on dla Boga ważniejszy niż nie jeden purpurowy katolik ,ale bez serca.

Pn kwi 28, 2008 11:09

Tak samo mamy wiele filozofii. Tak jak i religie badamy je bo jest to pewne zjawisko społeczne. Natomiast dla kogoś kto szuka sensu życia poznanie innych werzeń jest ważne, a przy tym stwierdzenie która jest prawdziwa. Ale zanim się doweimy dalej zwiemy filozofie filozofiami, a religie religiami.

Która nauka?: religioznawstwo, socjologia, psychologia, historia, kulturoznawstwo, historia sztuki.

Tak dokładnie, religia to coś co można sobie stworzyć. Twoja definicja ma ten minus że z góry zakładasz istnienie Boga, czego w nauce się nie czyni. Ty patrzysz z punktuw widzenia wiary, zatem przyjmujesz taką definicje aby pasowała.

Pewnie czegoś nie wiem. I zapewne się nie dowiem jeśli będziesz tak rzucac pojęciami i z wyższością udowadniać że Ty wiesz, a ja nie.

Pn kwi 28, 2008 12:45

Która nauka?: religioznawstwo, socjologia, psychologia, historia, kulturoznawstwo, historia sztuki.

Te nauki owszem, ale jest jedna nauka, która bada prawdziwość religii. Tą nauką jest filozofia.

Pn kwi 28, 2008 13:05

filozofia nie bada prawdziwości religii, bo coś takiego nie istnieje. Religia zawsze jest prawdziwa. Filozofia może badać poprawność tez na których jest ona oparta.

Pn kwi 28, 2008 16:23

A no właśnie, zgadzam się z poprzedniczką, jak można badać prawdziwośc danej religii? Dowód na istnienie Boga? Może zweryfikować ze zasady moralne są najlepsze w sensie obiektywnym? Zdjęcie zmartwychwstałego Jezusa? Filozofia też zajmuje Bogiem, etyką itd. ale czy bada prawdziwość religii?

Pn kwi 28, 2008 19:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona