Dlaczego w Kościele Rzymskokatolickim hołduje sie hierarchii
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jak widać "odwracanie kota ogonem" też Ci nie wychodzi..wiec daruj sobie.
Nie znasz autora przytoczonego cytatu a więc profilaktycznie, jak to w Twoim zwyczaju wiącha  - Dr Strossmajer za słaby, sięgnąłeś po mocniejszy argument - wampiry.
Mam go jeszcze szukać? - sadziłam, że już napotkałam.
Chyba ten Charków przepełnił czarę goryczy
|
| Pn kwi 28, 2008 8:17 |
|
|
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
Vacarius napisał(a): Jezus przecież zabronił robienia hierarchii kiedy umył nogi swojemu uczniowi!
A księża bardzo uwielbiają mieć jeden drugiego pod sobą. Gdyby wszyscy księża byli jak Jezus to Bóg nie był by juz potrzebny.
|
| Pn kwi 28, 2008 10:54 |
|
 |
|
Kyllyan
Dołączył(a): N kwi 17, 2005 18:30 Posty: 268 Lokalizacja: Gdańsk
|
Jezus sam ustanowił hierarchie, Najpierw powołując Dwunastu, a później ustanawiając nad nimi Piotra.
| Pn kwi 28, 2008 15:34 |
|
|
|
 |
|
krystianman
|
nie ustanowił hierarchi tylko katolicy sobie to tak zinterpretowali. ze skoro mianowal Piotra zeby im 'przewodzil' tzn ze to ma byc urzad papieza. to katolicy sobie tak ubzdurali. Jezus nie robil teog po to zeby teraz bylo tyle urzedow, stanowisk itp.
chyba nalezaloby sie zastanowic najpierw dlaczego powolal Apostolow i Piotra.
|
| Pn kwi 28, 2008 15:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jezus powołał 12 i ustanowił Piotra jako głowę Kościoła.
Apostołowie ustanowili diakonów - Dzieje Apostolskie 6, 1-7).
Didache (Nauka Dwunastu Apostołów) w sprawie hierarch wyszczególnia: biskupów i diakonów, wybieranych przez wspólnoty.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Didache
Następne wieki dodawały nowe funkcje.
Precedencja w Kościele Katolickim zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego z 1983r, przedstawia się następująco: - papież jako głowa Kościoła i 11 stopni hierarchii od kardynałów do diakonów.
|
| Pn kwi 28, 2008 17:58 |
|
|
|
 |
|
Adamek
|
... nie rozumiem tylko co niewierzącym (lub za takich się mających) przeszkadza hierarchia w kościele? Zazdroszczą czegoś, czy co?
_________________ Wszystkie rzeki płyną do morza, a morze wcale nie wzbiera;
|
| Pn kwi 28, 2008 18:08 |
|
 |
|
WIST
|
krystianman ale Ty rozumujesz wedle realiów, czy poprostu co jest napisane tak ma być, wiadomo w Twojej interpretacji? Sorry, ale tam gdzie jest dużo grupa ludzi tam też musi być jakaś administracja. W czym problem?
|
| Pn kwi 28, 2008 19:18 |
|
 |
|
hitman
|
Vacariusz w ogóle nie uczestniczy w dyskusji, więc nie wiem nad czym tak rozprawiacie.
|
| Pn kwi 28, 2008 20:59 |
|
 |
|
WIST
|
Jasne że dobrze byłoby aby autor uczestniczył, w końcu jeśli jest poważny i nic mu nie przeszkadza winien nie tylko obserwować ale i uczestniczyć we własnym temacie. Ale nawet jeśli nie uczestniczy, nie znaczy to że inni nie mogą...
|
| Pn kwi 28, 2008 21:53 |
|
 |
|
krystianman
|
ale ja sie z tym zgadzam ze jesli katolicyzm osiagnal taka skale (swiatowa juz) to musi istniec hierarchia. nie wyobrazam sobie zeby to istnialo i funkcjonowalo inaczej w takim swiecie.
jednak jest to w mojej ocenie niewlasciwe aby istniala hierarchia w takim zwiazku wyznaniowym. ktos powinien temu wszystkiemu przewodniczyc, niekoniecznie jedna osoba, ale grupa ludzi, jednak nie tak jak jest to rozwiazane w KK. nie znam lepszego sposobu, jednakze uwazam, ze Jezus nie to mial an celu powolujac Apostolow i Piotra jako tego 'przywodce'. Mysle ze katolicy dorobili sobie do tego ideologie.
A dlaczego przeszkadza hierarchia? no chociazby dlatego, ze z tego tytułu wielu ksiezy moze poczuc sie nieco wazniejsi, wyzsi i lepsi niz inni. czuja sie bezkarni, moga robic cos za co mornalnych ludzi skazuje sie na wiezienie, a im sie po prostu wybacza, bo 'ksiadz tez czlowiek'. moze o to chodizlo autorowi. nie wiem, nie jestem jego adwokatem, jednak podzielam jego opinie, ze hierarchi w kosciele byc nie powinno.
|
| Pn kwi 28, 2008 22:15 |
|
 |
|
WIST
|
krystianman ale dlaczego tak uważasz, że nie tak to powinno wyglądać? Pozatym przeczysz troche sam sobie. Uważasz zarazem że: hierarchia musi być siłą rzeczy, ale nie powinna ona być. Hierarchia była od początku, była bo musiała. Natomiast jedyne o co możemy się spirać to jaka ona winna być. To że są ludzie nieodpowiedzialni itd. to żadna nowośc, ale w ten sposób to możemy wogóle zlikwidować cały Kościół, niech ludzie robią co chcą, bo przywódcy nieraz grzeszą, podobnie jak ludzie. Zaponiacie przy tym że poza tymi grzesznymi, którzy zawsze byli są i będą, od czasów apostolskich, aż po koniec świata, są też ci którzy starają się i naprawde chcą podążać za Chrystusem. Nie można całego Kościoła Świętego sprowadzić do jakiejś frupy ludzi których urząd i jego powaga bardzo odbiega od zachowania i tego co sobą reprezentują. Wszystkie inne potencjalne systemy które mogły by istnieć zapewne też nazwałbyś jako wymysł, bo niewątpliwie wszedzie były by powody do narzekania. Natomiast kształtowanie się hierarchii to też pewien proces historyczny, nie można tego skwitować stwierdzenie że za Jezusa był tak i już. To była inna sytuacja, inne czasy, inne potrzeby. Trzeba wyjśc troche poza dosłowne czytanie Pisma, oraz to co się nam wydaje na podstawie subiektywnych przecież odczuć.
|
| Pn kwi 28, 2008 23:27 |
|
 |
|
krystianman
|
no wlasnie moze chodzi o to jaka ta hierarchia jest. ze nie jest ona do konca dobrze skonstruowane...
nie przecze sobie, bo uwazam ze nie powinno byc podzialu w kosciele na "wyzszych i nizszych" urzedem, z czego pozniej wynikaja rozne niemile sytuacje, natomaist zdaje sobei srpawe, ze w obecnym swiecie inaczej byc nie moze w kosciele.
po prostu wydaje mi sie, ze kosciol katolicki nieco przesadzil w pewnych momentach z ta hierarchia, ze jest za duzo urzedow, ze przez to miedzy innymi ludzie sa kuszeni (duchowni) do naduzywania wladzy swojej. 
|
| Wt kwi 29, 2008 10:02 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
Papież jest monarchą absolutnym ,a Piotr był tylko Apostołem.
|
| Wt kwi 29, 2008 14:26 |
|
 |
|
krystianman
|
no mniej wiecej tak to sie przedstawia teraz.
|
| Wt kwi 29, 2008 16:17 |
|
 |
|
ethanol
|
krystianek i adamek stanislawek
po co owijac w bawelne - przeciez wam nie
zalezy na dyskusji sensownej na tym forum
przyszliscie dokopac katolom, co nie ?
antyklerykalizm i nienawisc rozum wam odebrala