Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Wolna Wola 

Czy 'wolna wola' to dla człowieka:
błogosławieństwo 80%  80%  [ 43 ]
przekleństwo 20%  20%  [ 11 ]
Liczba głosów : 54

Wolna Wola 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Wolna Wola
Ja tam jestem optymistą, i wierzę w powszechne zbawienie. A Kościół nie zabrania mieć takiej nadziei :p

Pt sie 26, 2011 18:28
zbanowana na stałe

gargamel napisał(a):
Ja tam jestem optymistą, i wierzę w powszechne zbawienie.

Ale wtedy tracisz przyjemność straszenia innych piekłem.
Nie możesz już do nikogo mówić "Diabeł cię pokara", "piekło ciebie pochłonie" itp...by poczuć sie lepiej.

Pt sie 26, 2011 21:56
zbanowany na stałe

Bóg może być sprawiedliwy bez skazywania dusz na wieczne męki, żadna dusza na to nie zasługuje. 100 lat ciężkich robót oraz czasu na refleksję i poprawę to w zupełności wystarczy, nawet dla największych grzeszników ;)

Poza tym nie odczuwam przyjemności ze straszenia innych piekłem.

Pt sie 26, 2011 22:27
gargamel napisał(a):
Bóg może być sprawiedliwy bez skazywania dusz na wieczne męki, żadna dusza na to nie zasługuje. 100 lat ciężkich robót oraz czasu na refleksję i poprawę to w zupełności wystarczy, nawet dla największych grzeszników ;)

Poza tym nie odczuwam przyjemności ze straszenia innych piekłem.

A gdy grzesznik nie zechce??.....człowiek wybiera i decyduje.

So sie 27, 2011 7:25
Sumienie kształtujemy całe życie. Nie zmieni się przed śmiercią, jeśli jest wadliwe. Przed śmiercią taka osoba może jedynie liczyć na nadzwyczajny akt łaski ze strony Boga pozwalający na żal doskonały za grzechy. Jeśli nie dostąpi takiej łaski wybierze realizację swych pragnień, nie Bożą Miłość.

So sie 27, 2011 9:31

Liza napisał(a):
Ten Bóg, tak przystępny temu, kto umie kochać, kryje się przed tym, kto potrafi tylko rozumieć. /A. Carrel/

A Ty umiesz kochać?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So sie 27, 2011 10:11
Andy72 napisał(a):
Liza napisał(a):
Ten Bóg, tak przystępny temu, kto umie kochać, kryje się przed tym, kto potrafi tylko rozumieć. /A. Carrel/

A Ty umiesz kochać?

Napisałam ponad 1000 postow. Powina wynikać z nich jakaś osobowość z określonymi postawami. Jeśli potrafisz to odczytać? :)

So sie 27, 2011 10:22
zbanowana na stałe

Andy72 napisał(a):
Liza napisał(a):

A Ty umiesz kochać?

Wejdż w wątek Jestem homo z przegranym życiem tam zobaczysz ta jej chrzescijanską "miłość" :D

So sie 27, 2011 12:06
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
A gdy grzesznik nie zechce??.....człowiek wybiera i decyduje.

Liza napisał(a):
Sumienie kształtujemy całe życie. Nie zmieni się przed śmiercią, jeśli jest wadliwe. Przed śmiercią taka osoba może jedynie liczyć na nadzwyczajny akt łaski ze strony Boga pozwalający na żal doskonały za grzechy. Jeśli nie dostąpi takiej łaski wybierze realizację swych pragnień, nie Bożą Miłość.

Jeżeli macie rację to o karze nie może być mowy, skoro ktoś świadomie i dobrowolnie wybierze wieczność bez Boga. Pisałem już o tym:
gargamel napisał(a):
I nie piszcie, że to człowiek sam sobie wybiera po śmierci, bo jeżeli rzeczywiście ktoś świadomie i bez przymusu wybierze piekło wiedząc czym ono jest, to nie może być w nim aż tak zle.

Btw. ale namolna reklama wyskakuje tu co chwila. Co za idiota wymyślił te chamskie internetowe reklamy, ja ich nawet nie czytam tylko czym prędzej szukam zamykającego krzyżyka. A jak przypadkiem taką przeczytam to obiecałem sobie nie kupować produktów czy usług tak reklamowanych.

So sie 27, 2011 12:31

Z wolną wolą, to jest tak, że i jest i jej nie ma.
TO znaczy, w ogólnym znaczeniu nie mamy wolnej woli ale mamy ją po pewnym ograniczeniu.

Podam przykład.
Człowiek zamknięty w klatce ma wolną wolę, bo może się przemieszczać w każdy róg klatki, nawet wyjść na sufit. Ale nie ma wolnej woli, jeżeli chodzi o wyjście z klatki lub przemieszczenie się poza nią.

Tak samo jest z Bogiem, gdyby istniał. Ponakładał na nas masę ograniczeń. Poza te ograniczenia nasza wolna wola nie sięga. Np. nie możemy nie chorować, żyć wiecznie, itp. Niektórzy nie mogą chodzić na nogach, bo takie ograniczenie mają nałożone.
Ale w tych ograniczeniach jak najbardziej mają wolną wolę. Mogą robić co chcą, do pewnych granic.
Najgorsze jest to, że Bóg niesprawiedliwie obdzielił tą wolną wolą. Bo jeden musi leżeć pół martwy z podłączoną kroplówką i jego wolna wola ogranicza się do mrugnięcia lewą powieką lub prawą. A inny może jeździć po świecie i ta jego wolna wola może mieć bardziej wszechstronne działania.

So sie 27, 2011 16:54

Dla mnie wolna wola/zdolność czynienia dobra albo zła/ to taki kompromis między potencjalnymi możliwościami a potrzebami człowieka.Jeżeli ktoś ma duże potrzeby a np. małe możliwości intelektualne lub jest leniwy albo sytuacja gospodarcza jest zła, często czyni zło.Gdy potrzeby odpowiadają możliwościom,człowiek prowadzi bardziej stateczny tryb życia i jest z niego częściej zadowolony.Generalnie, nastawienie konsumpcyjne społeczeństwa nasila występowanie niekorzystnych zjawisk/generowanie grzechu/ :)

So sie 27, 2011 23:30

Z jednej strony uważam, że w każdej chwili mojego życia najlepsze, co mogę zrobić, to postępować zgodnie z wolą Bożą. Jakie korzyści płyną z wolnej woli, jeśli i tak najlepsza możliwa decyzja, to podporządkowanie się Bogu? Trudno by mi więc było, w pełnej zgodzie z samym sobą, zagłosować za "błogosławieństwem".
Z drugiej strony ufam Bogu, że wiedział co robi, dając mi ją ;) Skoro Bóg mi ją dał, to jak mógłbym ją uważać za przekleństwo?
Dlatego też nie zagłosowałem.

gargamel napisał(a):
Ja tam jestem optymistą, i wierzę w powszechne zbawienie. A Kościół nie zabrania mieć takiej nadziei :p
Ja też mam nadzieję (nie mylić z pewnością) na powszechne zbawienie. Bardzo bym chciał, żeby tak było :)

Wt wrz 13, 2011 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3