Co by się stało, gdyby Chrystus nie zmartwychwstał?
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Seweryn napisał(a): A wierzysz chociaż nauce ? (tak czy nie) To nie jest kwestia wiary -- to jest kwestia wiedzy.
Wiedzy sprzed 2400 lat . Dobranoc
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 31, 2008 23:06 |
|
|
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): movsd napisał(a): Seweryn napisał(a): A wierzysz chociaż nauce ? (tak czy nie) To nie jest kwestia wiary -- to jest kwestia wiedzy. Wiedzy sprzed 2400 lat . Dobranoc
Prof. Kaczanowski może się pochwalić wspólczesnym tytułem.
podobnie
Prof. Zofia Kielan-Jaworowska, Instytut Paleobiologii PAN (w kolejności zgłoszeń)
Prof. Łukasz Turski, Centrum Fizyki Teoretycznej PAN, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego
Prof. Iwo Białynicki-Birula, Centrum Fizyki Teoretycznej PAN
Prof. Andrzej Krzysztof Tarkowski, Uniwersytet Warszawski
Prof. Janusz Tazbir, Instytut Historii PAN
Prof. Henryk Samsonowicz, Uniwersytet Warszawski
Prof. Magdalena Fikus, Instytut Biochemii i Biofizyki PAN
Prof. Adam Łomnicki, Uniwersytet Jagielloński
Prof. Leszek Kaczmarek, Instytut Biologii Doświadczalnej PAN
Prof. Adam Urbanek, Instytut Paleobiologii PAN
Prof. Grzegorz Racki, Instytut Paleobiologii PAN
Prof. Zbigniew Jaworowski, Centralne Laboratorium Ochrony Radiologicznej
Doc. Marek Janiak, Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii
Prof. Józef Jethon, Szpital Kliniczny im. Prof. Witolda Orłowskiego
Prof. Zofia Białynicka-Birula, Instytut Fizyki PAN
|
N sie 31, 2008 23:10 |
|
 |
WIST
|
Ano dobranoc Sewerynie.
|
N sie 31, 2008 23:55 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Prof. Kaczanowski może się pochwalić wspólczesnym tytułem.
Tak jak kilka tysięcy innych profesorów , tylko co z tego?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn wrz 01, 2008 9:32 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Moze to,że to oni tworzą naukę, na którą sie ciagle powołujesz?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Pn wrz 01, 2008 9:39 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Moze to,że to oni tworzą naukę, na którą sie ciagle powołujesz?
Tworzą naukę i się na nią powołuję .To prawda
|
Pn wrz 01, 2008 10:24 |
|
 |
Kamyk
|
Bardzo proszę o powrót bezpośrednio do tematu. Bez żadnych wątków obocznych
|
Pn wrz 01, 2008 11:48 |
|
 |
Kamyk
|
Prosiłem. Post nieodnoszący się do tematu wątku usunąłem
|
Pn wrz 01, 2008 13:16 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
movsd napisał(a): Seweryn napisał(a): movsd napisał(a): Seweryn napisał(a): A wierzysz chociaż nauce ? (tak czy nie) To nie jest kwestia wiary -- to jest kwestia wiedzy. Wiedzy sprzed 2400 lat . Dobranoc Prof. Kaczanowski może się pochwalić wspólczesnym tytułem. podobnie Prof. Zofia Kielan-Jaworowska, Instytut Paleobiologii PAN (w kolejności zgłoszeń) Prof. Łukasz Turski, Centrum Fizyki Teoretycznej PAN, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego Prof. Iwo Białynicki-Birula, Centrum Fizyki Teoretycznej PAN Prof. Andrzej Krzysztof Tarkowski, Uniwersytet Warszawski Prof. Janusz Tazbir, Instytut Historii PAN Prof. Henryk Samsonowicz, Uniwersytet Warszawski Prof. Magdalena Fikus, Instytut Biochemii i Biofizyki PAN Prof. Adam Łomnicki, Uniwersytet Jagielloński Prof. Leszek Kaczmarek, Instytut Biologii Doświadczalnej PAN Prof. Adam Urbanek, Instytut Paleobiologii PAN Prof. Grzegorz Racki, Instytut Paleobiologii PAN Prof. Zbigniew Jaworowski, Centralne Laboratorium Ochrony Radiologicznej Doc. Marek Janiak, Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii Prof. Józef Jethon, Szpital Kliniczny im. Prof. Witolda Orłowskiego Prof. Zofia Białynicka-Birula, Instytut Fizyki PAN
Kurczę... Strasznie współczesne te nazwiska jak na ludzi sprzed 2400 lat
Gdyby Chrystus nie zmartwychwstał, to moje obecne życie straciłoby sens. Pozostańmy więc przy opinii, że Jezus zmartwychwstał, więc i my kiedyś zmartwychwstaniemy. Święty Paweł napisał bardzo ładne słowa, że "gdyby Chrystus nie zmartwychwstał, daremna byłaby nasza wiara". Jak zwykle nie podaję "namiarów" w Piśmie Świętym, gdyż cytat ten podałem z pamięci. Jest on jednym z moich mott życiowych, które wlewa siłę w momencie zwątpienia.
pozdrawiam
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Cz wrz 04, 2008 21:38 |
|
 |
WIST
|
Masz racje, pięknie ujął to Św. Paweł, gdyby okazało się że zmartwychwtanie byłoby jakąs przenośnią, symbolem, nie faktem historycznym, istniejącym obiektywnie, niezależnie od tego że nie ma nagranego filmu z tego wydarzenia, to nasza wiara byłaby daremna.
Natomiast zależy co autor rozumie przez to pytanie, czy zakłada hipotretyczną sytuacje że Chrystus nie zmartwychwstał, czyli nie powstaje żadne Chrześcijaństwo i cała historia toczy się zupełnie inaczej, czy raczej, mnien prawdopodobne, że ludzie wierzą w coś czego nie było, no ale to nie ma sensu jak wiadać.
Czyli co by się stało? Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, skonstruować takiego świata, ale napewno byłby inny, a nas by pewnie nie było. Ludzie dalej by w coś wierzyli, zabijali się, kochali, podbijali, kłucili itd. Niby wszystko po staremu, ale zupełnie inaczej i co najważniejsze, obiektywnie dalej po śmierci nic by nie było...
|
Cz wrz 04, 2008 21:45 |
|
 |
No
|
Cytuj: Gdyby Chrystus nie zmartwychwstał, to moje obecne życie straciłoby sens.
to smutne...
|
Pt wrz 05, 2008 1:01 |
|
|
|