Czy wiedza, że Bóg istnieje zaburza wolną wolę?
Autor |
Wiadomość |
Maver
|
Cytuj: Nasza wolność polega na tym, że w tym "staczaniu się ze zbocza" mamy pewne możliwości dokonywania różnych wyborów
Przecież staczający się kamień też może dokonywać wyborów. Może polecieć w prawo, w lewo... więc ma wolną wolę.
|
Pn wrz 15, 2008 7:36 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Jasne  To się nazywa siła, a w zasadzie siły działające na kamień, a nie wolna wola 
|
Pn wrz 15, 2008 16:59 |
|
 |
Seweryn
|
Maver napisał(a): Cytuj: Nasza wolność polega na tym, że w tym "staczaniu się ze zbocza" mamy pewne możliwości dokonywania różnych wyborów Przecież staczający się kamień też może dokonywać wyborów. Może polecieć w prawo, w lewo... więc ma wolną wolę.
To zdumiewjące, że tego typu odpowiedzi jest mnustwo.
Czyżby ateizm = brak zdrowego rozsądku ?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn wrz 15, 2008 18:49 |
|
|
|
 |
No
|
Kamyk napisał(a): Jasne  To się nazywa siła, a w zasadzie siły działające na kamień, a nie wolna wola 
mała różnica na człowieka działają dodatkowo inne siły które determinują naszą drogę.
|
Pn wrz 15, 2008 19:03 |
|
 |
Kamyk
|
Nie. Człowiek nie jest zdeterminowany. Człowiek jest istotą wolną. W pewnym sensie ograniczoną, ale jednak ma dużą przestrzeń wolności. Wchodzimy w interakcje z otaczającym światem i vice versa, ale to nas jeszcze nie determinuje
|
Pn wrz 15, 2008 19:15 |
|
|
|
 |
No
|
Jak to nie? Nasza świadomość kształtuje się pod wpływem otoczenia więc to jakimi ludźmi będziemy zależy od przypadku w jakiej kulturze się urodzimy, jakiej rodzinie, jakich ludzi spotkamy itd. dlatego tak ważne jest wychowanie i edukacja sam nie byłbyś katolikiem gdybyś nigdy o takiej religii nie usłyszał... Dlatego idea wiecznej kary czy nagrody zupełnie do mnie nie przemawia
|
Pn wrz 15, 2008 19:32 |
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Dlatego idea wiecznej kary czy nagrody zupełnie do mnie nie przemawia
Ale do wielu przemawia .Więc mogą być te same siły które determinują naszą drogę , a my możemy podejmować różnych wyborów ,czy iść różnymi drogami. Ktoś idzie za drogowskazem aby nie zbłądzić ,a ktoś błądzi i nie może się odnaleźć.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn wrz 15, 2008 19:38 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Nasza świadomość kształtuje się pod wpływem otoczenia więc to jakimi ludźmi będziemy zależy od przypadku w jakiej kulturze się urodzimy, jakiej rodzinie, jakich ludzi spotkamy itd. dlatego tak ważne jest wychowanie i edukacja No przecież napisałem o interakcjach z otoczeniem  I dalej mówię, że to nas w jakiś sposób kształtuje, ale nie determinuje Cytuj: Dlatego idea wiecznej kary czy nagrody zupełnie do mnie nie przemawia
Gdyby człowiek był zdeterminowany, to wtedy idea kary w ogóle staje się bezprzedmiotowa
|
Pn wrz 15, 2008 19:44 |
|
 |
No
|
Cytuj: No przecież napisałem o interakcjach z otoczeniem Uśmiech... I dalej mówię, że to nas w jakiś sposób kształtuje, ale nie determinuje A ja pytam jak to możliwe, w czym upatrujesz naszej "wolności" ? Cytuj: Gdyby człowiek był zdeterminowany, to wtedy idea kary w ogóle staje się bezprzedmiotowa
Dlaczego? Nie mówię o demiurgu który układałby nam życiorys jeszcze w brzuchu matki ani o jakiejś predestynacji czy innych wymysłach mówię o mechanizmach które kształtują nasz sposób myślenia, podejmowania decyzji itd. a są albo wrodzone albo wyuczone.Gdzie tu wolność?
|
Pn wrz 15, 2008 19:53 |
|
 |
Kamyk
|
Gdyby to wszystko zależało tylko od wychowania i środowiska, to wszyscy bylibyśmy do siebie baaardzo podobni. Przynajmniej w obrębie narodu. Rodzeństwo maluchów byłoby identyczne dopóki by nie rozpoczęły nauki szkolnej. Sory, ale zwykła codzienność przeczy Twojej prawie-deterministycznej teorii. Człowiek posiada rozum i niepowtarzalną osobowość, poprzez które może, w pewnych granicach, nadawać swojemu życiu konkretny kształt
|
Pn wrz 15, 2008 20:02 |
|
 |
No
|
Są też różnice w budowie/funkcjonowaniu ciała które wpływają na nasze postrzeganie rzeczywistości i osobowość, każdy z nas ma przecież inny zestaw genów niema w ty nic dziwnego bo gdybyśmy wszyscy byli tacy sami nasz gatunek długo by nie przetrwał poza tym nawet na bliźnięta syjamskie działają nieco inne bodźce.
|
Pn wrz 15, 2008 21:11 |
|
 |
Kamyk
|
Wobec czego dalej mówię, że środowisko i zewnętrzne czynniki nas nie determinują 
|
Pn wrz 15, 2008 21:25 |
|
 |
No
|
determinuje nas nie tylko środowisko ale co to zmienia ?
|
Pn wrz 15, 2008 21:27 |
|
 |
Kamyk
|
Nic to nie zmienia, bo nie jesteśmy zdeterminowani. Mamy rozum, mamy wolną wolę, dzięki którym możemy dokonywać wolnych wyborów, a nie tylko wykonywać to, do czego nas powołano lub do czego jesteśmy wciąż programowani. W każdej chwili mogę powiedzieć "tak/nie", a mój wybór nie jest niezależny ode mnie
|
Pn wrz 15, 2008 21:33 |
|
 |
No
|
Już mówiłem, że nie chodzi o to, że ktoś ci coś narzuca... Możesz powiedzieć tak/nie a nawet nie wiem jednak wybór jakiego dokonasz zależy od twoich poprzednich życiowych doświadczeń i stanu emocjonalnego w chwili podejmowania decyzji...
|
Pn wrz 15, 2008 22:05 |
|
|
|