Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy wiedza, że Bóg istnieje zaburza wolną wolę? 
Autor Wiadomość

Nasza wolność polega na tym, że w tym "staczaniu się ze zbocza" mamy pewne możliwości dokonywania różnych wyborów

Przecież staczający się kamień też może dokonywać wyborów. Może polecieć w prawo, w lewo... więc ma wolną wolę.

Pn wrz 15, 2008 7:36

Jasne :) To się nazywa siła, a w zasadzie siły działające na kamień, a nie wolna wola :)

Pn wrz 15, 2008 16:59

Cytuj:
Nasza wolność polega na tym, że w tym "staczaniu się ze zbocza" mamy pewne możliwości dokonywania różnych wyborów

Przecież staczający się kamień też może dokonywać wyborów. Może polecieć w prawo, w lewo... więc ma wolną wolę.

To zdumiewjące, że tego typu odpowiedzi jest mnustwo.
Czyżby ateizm = brak zdrowego rozsądku ?

Pn wrz 15, 2008 18:49

Jasne :) To się nazywa siła, a w zasadzie siły działające na kamień, a nie wolna wola :)

mała różnica na człowieka działają dodatkowo inne siły które determinują naszą drogę.

Pn wrz 15, 2008 19:03

Nie. Człowiek nie jest zdeterminowany. Człowiek jest istotą wolną. W pewnym sensie ograniczoną, ale jednak ma dużą przestrzeń wolności. Wchodzimy w interakcje z otaczającym światem i vice versa, ale to nas jeszcze nie determinuje

Pn wrz 15, 2008 19:15

Jak to nie? Nasza świadomość kształtuje się pod wpływem otoczenia więc to jakimi ludźmi będziemy zależy od przypadku w jakiej kulturze się urodzimy, jakiej rodzinie, jakich ludzi spotkamy itd. dlatego tak ważne jest wychowanie i edukacja sam nie byłbyś katolikiem gdybyś nigdy o takiej religii nie usłyszał... Dlatego idea wiecznej kary czy nagrody zupełnie do mnie nie przemawia

Pn wrz 15, 2008 19:32

Dlatego idea wiecznej kary czy nagrody zupełnie do mnie nie przemawia

Ale do wielu przemawia .Więc mogą być te same siły które determinują naszą drogę , a my możemy podejmować różnych wyborów ,czy iść różnymi drogami. Ktoś idzie za drogowskazem aby nie zbłądzić ,a ktoś błądzi i nie może się odnaleźć.

Pn wrz 15, 2008 19:38

Nasza świadomość kształtuje się pod wpływem otoczenia więc to jakimi ludźmi będziemy zależy od przypadku w jakiej kulturze się urodzimy, jakiej rodzinie, jakich ludzi spotkamy itd. dlatego tak ważne jest wychowanie i edukacja

No przecież napisałem o interakcjach z otoczeniem :) I dalej mówię, że to nas w jakiś sposób kształtuje, ale nie determinuje

Cytuj:
Dlatego idea wiecznej kary czy nagrody zupełnie do mnie nie przemawia

Gdyby człowiek był zdeterminowany, to wtedy idea kary w ogóle staje się bezprzedmiotowa

Pn wrz 15, 2008 19:44

No przecież napisałem o interakcjach z otoczeniem Uśmiech... I dalej mówię, że to nas w jakiś sposób kształtuje, ale nie determinuje

A ja pytam jak to możliwe, w czym upatrujesz naszej "wolności" ?

Cytuj:
Gdyby człowiek był zdeterminowany, to wtedy idea kary w ogóle staje się bezprzedmiotowa

Dlaczego? Nie mówię o demiurgu który układałby nam życiorys jeszcze w brzuchu matki ani o jakiejś predestynacji czy innych wymysłach mówię o mechanizmach które kształtują nasz sposób myślenia, podejmowania decyzji itd. a są albo wrodzone albo wyuczone.Gdzie tu wolność?

Pn wrz 15, 2008 19:53

Gdyby to wszystko zależało tylko od wychowania i środowiska, to wszyscy bylibyśmy do siebie baaardzo podobni. Przynajmniej w obrębie narodu. Rodzeństwo maluchów byłoby identyczne dopóki by nie rozpoczęły nauki szkolnej. Sory, ale zwykła codzienność przeczy Twojej prawie-deterministycznej teorii. Człowiek posiada rozum i niepowtarzalną osobowość, poprzez które może, w pewnych granicach, nadawać swojemu życiu konkretny kształt

Pn wrz 15, 2008 20:02

Są też różnice w budowie/funkcjonowaniu ciała które wpływają na nasze postrzeganie rzeczywistości i osobowość, każdy z nas ma przecież inny zestaw genów niema w ty nic dziwnego bo gdybyśmy wszyscy byli tacy sami nasz gatunek długo by nie przetrwał poza tym nawet na bliźnięta syjamskie działają nieco inne bodźce.

Pn wrz 15, 2008 21:11

Wobec czego dalej mówię, że środowisko i zewnętrzne czynniki nas nie determinują :)

Pn wrz 15, 2008 21:25

determinuje nas nie tylko środowisko ale co to zmienia ?

Pn wrz 15, 2008 21:27

Nic to nie zmienia, bo nie jesteśmy zdeterminowani. Mamy rozum, mamy wolną wolę, dzięki którym możemy dokonywać wolnych wyborów, a nie tylko wykonywać to, do czego nas powołano lub do czego jesteśmy wciąż programowani. W każdej chwili mogę powiedzieć "tak/nie", a mój wybór nie jest niezależny ode mnie

Pn wrz 15, 2008 21:33

Już mówiłem, że nie chodzi o to, że ktoś ci coś narzuca... Możesz powiedzieć tak/nie a nawet nie wiem jednak wybór jakiego dokonasz zależy od twoich poprzednich życiowych doświadczeń i stanu emocjonalnego w chwili podejmowania decyzji...

Pn wrz 15, 2008 22:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona