Autor |
Wiadomość |
WIST
|
No ok Mikolaj9 lekko straciłem wątek. W każdym razie zgadzam się gdzieniegdzie z Tobą, natomiast moje patrzenie jest inne bo wynika z zupełnie innego spojrzenia na świat, a to wynika własnie z wiarey jaką wyznaje.
No napisał(a): Nie muszą ale co wtedy gdy są? Jeśli życie na tym świecie ma jakiś sens to śmierć zanim zacznie się żyć jest zupełnie bezsensowna. Oczywiście możesz powiedzieć, że nic się nie stało przecież teraz czeka je wieczne szczęście ale jeśli naprawdę tak dobrze jest nie żyć i nic na tym nie traci to poco się tu męczymy?A jeśli jednak coś traci to czy jest to sprawiedliwe?
Troche źle rozumiesz to co napisałem, ale wynika to z fragmentaryczności opinii którą przedstawiam. W danym poście wszkaże nie przedstawiam całego myślenia a określoną perspektywkę w zależności od potrzeby.
Zatem tak, życie ma wartość. Życie nie kończy się po tym co nazywamy śmiercią. Życie raz rozpoczęte trwa. Trwa zatem życie nienarodzonego dziecka, trwa też 90letniego starca, i 20letniego żołnierza który zginął od kuli.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt lis 07, 2008 21:40 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: Trwa zatem życie nienarodzonego dziecka, trwa też 90letniego starca, i 20letniego żołnierza który zginął od kuli.
Teraz to już zupełnie nie rozumiem o co ci chodzi... że dusza żyje po śmierci ciała? Ale poco żyje to ciało?
|
Pt lis 07, 2008 22:08 |
|
 |
R6
|
No ja nie będę taki odważny żeby twierdzić że ktoś tam żyje po śmierci. Czy nie lepiej wstrzymać się od osądu? Czasem mam wrażenie, że ludzie wierzą bo chcą i to im wystarczy żeby wierzyć 
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
N lis 09, 2008 15:48 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
R6 napisał(a): No ja nie będę taki odważny żeby twierdzić że ktoś tam żyje po śmierci. Czy nie lepiej wstrzymać się od osądu? Czasem mam wrażenie, że ludzie wierzą bo chcą i to im wystarczy żeby wierzyć 
Oczywiście że chcą , bo wierzą z własnej woli , natomiast Ty nie wierzysz bo nie chcesz i to Ci wystarczy aby nie wierzyć.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lis 09, 2008 16:45 |
|
 |
R6
|
Ja widzę ogrom cierpienia i sprzeczności w pojęciu Boga. Czytam też pokrętne tłumaczenia wyznawców rożnych religii.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
N lis 09, 2008 18:23 |
|
|
|
 |
buscador
|
W Bogu nie ma sprzeczności, są jedynie w tych co próbują Go tłumaczyć, a cierpienie no cóż to także element ludzkiego doświadczania wliczony w ewolucję duszy. Cierpienia mogło by być mniej ale mamy je na własne życzenie, sami je wybraliśmy.
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Cz lis 13, 2008 13:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Cierpienia mogło by być mniej ale mamy je na własne życzenie, sami je wybraliśmy.
Mnie się nikt o zdanie nie pytał, a i sam nic nie wybierałem.
|
Cz lis 13, 2008 13:18 |
|
 |
Sareneth
|
Ja osobiście uważam, że test jest bardzo dobry. Powinien go sobie zrobić każdy wierzący (w co chce) i odpowiedzieć sobie (po teście) czy dalej wierzy. Bo wiara w to, że największe cierpienie iewinnych osób ma np. zwiększyć chwałę Boga jest debilne...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Cz lis 13, 2008 14:10 |
|
 |
buscador
|
Eandil napisał(a): Mnie się nikt o zdanie nie pytał, a i sam nic nie wybierałem.
Być może tego nie pamiętasz, ale już się zgodziłeś przychodząc na ten wspaniały świat 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Cz lis 13, 2008 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Cierpienia mogło by być mniej ale mamy je na własne życzenie, sami je wybraliśmy. A na jakiej zasadzie mogłoby go być mniej? Cytuj: Być może tego nie pamiętasz, ale już się zgodziłeś przychodząc na ten wspaniały świat
O przyjście na świat też nikt się mnie nie pytał 
|
Cz lis 13, 2008 14:51 |
|
 |
Vienna
|
z tym ze sie zgodziliśmy przyjsc na ten świat jest jak z textem: nikt nie mówił ze na tym świecie będzie łatwo. nikt nie mowil bo nie miałam kogo zapytac  tak samo nie pchałam sie na ten świat. gdy Cię czytam Buscador to mi się wydaję, że albo jestes z jakiegoś new age albo po prostu jestes nawiedzony. naczytałeś sie jakichs mistycznych filozofii, przez takich jak TY coraz bardziej oddalam się od Kościoła katolickiego 
|
Cz lis 13, 2008 15:11 |
|
|
|