Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 7:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Chrześcijaństwo a wojna obronna. 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Zaraz, zaraz, ile Ty masz lat? Bo nie wierzę że dorosły człowiek świadomie może wytoczyć taką argumentację. Jak stan okupacji, przed którym wojna obronna ma nas ochronić ma nie różnić się wiele od stanu wolności który teraz posiadamy?

Otóż widzisz moja babka opowiadała mi jak to w czasie wojny jedna Niemka mieszkająca obok pomagała babce i matce.
Dziś "mój" kraj olewa mnie oszukując i okradając na każdym kroku.
dziś pan urzędas,POLAK zgnoi mnie jak psa a "hitlerowiec" okazał się człowiekiem.

Cytuj:
Jak wojna obronna niewiele da?? Czyli jak powstanie faszystowska 4 rzesza i znów będzie chciała podbić nasz kraj, wykonać czystki etniczne, to uważasz że bierne przyglądanie temu jest dobre?

jakoś w Jugosławi robiono czystki etniczne i NIKT się temu nie sprzeciwiał. Nie mam możliwości bronic się przed 4,5 i 6rzeszą. A czy umrę w wieku 20 ,30 czy 60 lat służąc Bogu i przestrzegając jego wartości jest dla mnie więcej warte niż życie .Zwłaszcza, że walcząc prawdopodobieństwo śmierci jest o wiele większe.
Na marginesie .
OLEWAM ojczyznę. Dla mnie ojczyzną jest świat, który stworzył Bóg.

Cytuj:
Czy Ty masz pojęcie jak skrajne złe zachowania wyzwala stan okupacji?

tak ale tylko u tych , dla których Bóg jest mrzonką.
Stanisław Kolbe oddał życie za innego więźnia.A takich jak on było setki.
Cytuj:
Co z tego że ktoś z Twojej rodziny mieszka w Niemczech, jeśli znajdzie się jakiś dyktator, który umiejętnie poprowadzi ludzi, to nie będzie zależeć od Twojej rodziny, czy będzie ta wojna czy nie.

nie będzie ale ani oni ani ja w wojnie nie weźmiemy udziału.
Cytuj:
Brak wyboru jest równie winny jak wybór na nie. I wybierasz pomiędzy walką i szansą na pokój, albo brak walki i związaną z tym okupacją, która jest ZŁA i szerzy ZŁO.

wybieram prawo boże i posłuszeństwo wobec niego.
Cytuj:
Mówiąc że nie masz moralnego obowiązku obrony ludzi w okół których żyjesz, obrony przed tym złem świadczy o tym, że albo nie masz pojęcia jak okrutna może być okupacja, albo zupełnie obojętne Ci są losy ludzi w okół których żyjesz.

okupacja może być okrutna niezależnie czy będę się bronił czy nie.
co do obojętności
nie masz pojęcia czy są mi obojętne losy ludzi i co dla nich robię.
Ale zabijać ich nie będę
Cytuj:
każdy by tak myślał .
Ale wolność to rzecz względna.
Nieraz lepiej być niewolnikiem niż teoretycznie wolnym człowiekiem.
W Polsce jesteś niewolnikiem państwa w którym nic nie możesz zrobić bez zezwolenia.
ja nawet z tego powodu nie broniłbym tzw "ojczyzny" .

To gdzie Ty żyjesz? Bo w Polsce, to ja mogę wyjechać z ojczyzny, kiedy chcę, mogę wyjechać do znajomych o której chcę nie bojąc się że okupanci mnie zatrzymają pod podejrzeniem partyzantki,lub że nie będzie łapanki i gdzie cała rodzina zostanie wysłana do obozów pracy i wiele, wiele innych. Nasz system nie jest idealny, daleko mu do tego, ale na pewno jest LEPSZY od reżimu,

za Hitlera tez mogłeś wyjechać.
jeśli dla ciebie wolność polega na pojechaniu do rodziny to gratuluje.
To jeśli jesteś wolny to spróbuj nie zapłacic zusu, i podatku, i spróbuj pracować bez rejestracji.A wolność polega na tym , że jesli innym nie szkodzę to mogę to robić.
Cytuj:
no chyba że komunizm i wujek Stalin Ci się podobał... Widzisz, nawet nasza rozmowa jest bez cenzury i możemy sobie pozwolić na pisanie o tym co chcemy, a dla Ciebie nie ma wielkiej różnicy, jeśli okupant wprowadzałby nachalną cenzurę??

ma różnicę. ale zabijał nie będę.
Cytuj:
To że możesz się wypowiadać dowolnie to jest wolność, którą my, jako Polacy, musieliśmy sobie wywalczyć. Nie wiem jak Ty, ale ja się nią cieszę i bardzo jestem wdzięczny wszystkim ludziom którzy tracili życie na rzecz naszej wolności i podczas komuny i podczas II Wojny Światowej.

oczywiście masz prawo być im wdzięczny.ja w każdym razie nie traciłbym życia .I jest mi raczej obojętne czy ktoś traci jest w wojnie.zwłaszcza jeśli traci je na własne życzenie.
Cytuj:
Przejedź się do Chin, pożyj tam trochę i może dojdziesz do wniosku że jednak wolność jest fajna skoro jej tak nie doceniasz.

przejedź się do Sudanu tam jest wojna,albo do afganistanu ,tam tez sie bronią
.wolałbym raczej w Chinach bez wojny
Cytuj:
Matko, to uważasz że lepiej było pozostać w okupacji III Rzeszy!??? Bardzo egoistyczne, to ukrywanie Żydów było dla Ciebie złem? Wydałbyś wszystkich dookoła aby być posłusznym?

popadasz w skrajności. Ukrywanie żydów nie jest zabijaniem. a ja pisałem że zabijanie innych jest złem.
oczywiście Hitler był zbrodniarzem i nie chciałbym być pod jego rządami.
Zwłaszcza że on chciałby na siłę wcielić mnie do wojska.
Cytuj:
Okupant taki jak faszystowska III Rzesza była złem i chciała złego, a Ty byłbyś po prostu posłuszny temu złu. Czy to tak nakazuje Ci Twoja wiara?

1 jeśli maiłbym wybór miedzy posłuszeństwem przez to nie zabijaniem to byłbym posłuszny.Gdybym miał byc posłuszny i zabijac nie byłbym posłuszny
2 mój Bóg mi nakazuje "nie zabijaj"
Cytuj:
jest idealistyczne.
Ale jeśli Bóg istnieje i ja w niego wierzę, to czemu miałbym podważać jego słowa?

to akurat moja subiektywna opinia (to wyżej, to są suche fakty). Wynika to z tego że prostu nie rozumiesz Jego słów.

nie można nie rozumieć słów"pomstę pozostaw Bogu"; "nie zabijaj" itd
to raczej ty coś interpretujesz aby udowodnić swoją tezę
Cytuj:
Cały czas nie rozumiesz że mówię o tym, że jeśli nie obronimy się przed reżimem to go będziemy mieli.

nie .jeśli Bóg istnieje to nawet rezim nic nie może mu zrobić
Cytuj:
Jeśli ktoś chce zabić, to ja postaram się tą osobę powstrzymać, mówisz o pomście, a ja mówię o prewencji.

powstrzymać tak ale nie zabijać.
Cytuj:
Hehe, no znów wraca Twój kawał o Żydzie. Czyli podczas II Wojny Światowej mieliśmy czekać aż anioły odwalą za nas całą brudną robotę? Pewnie że Bóg może wszystko, ale zauważ że jednak absolutną większość tego co się dzieje tutaj na naszym świecie oddaje w nasze ręce.

ale nadal mówi nie zabijaj.
Cytuj:
Jak się ma Bóg miłosierny, do boga który traktuje wszystkich tak samo, bez względu na to, jak trudno im jest w życiu i jaka jest ich emocjonalność. Twoje emocje reagują na świat. Nie mam wątpliwości, że jeśli osoba się stara, jest dla Boga tak samo święta, jak ta osoba która się stara i jej wychodzi, ale dlatego że radzi sobie ze swoją emocjonalnością, Bóg jest sprawiedliwy, a co za tym idzie, z całą pewnością nie stawia wszystkich na jednej szali. Jeśli uważasz że to czyny się liczą a nie starania, to kompletnie nie znasz tego, co może się dziać w ludzkiej głowie.

jak mówi przysłowie dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane"
czyny a nie słowa są ważne.
a jak mówi Jakub wiara bez uczynków jest martwa.
Cytuj:
Wręcz, jest to dla mnie bardzo okrutne, że są ludzie, którzy uważają że wszyscy mają tak samo trudno w życiu i tak samo sobie radzą z problemami.

nigdzie tak nie napisałe.
Cytuj:
Kompletne nie zrozumienie potęgi emocjonalności, życia w którym się dorasta i piętna złego wychowania. A na te rzeczy, dziecko nie ma wpływu, co potem zmienia jego całe dorosłe życie. Uważasz że wszyscy mają wolną wolę i poza tym się nie różnimy?

nigdzie tak nie napisałem
Cytuj:
Przykład, pijaczek, który pije ze względu na to jak przytłacza go życie, chodzi regularnie do spowiedzi, ale też, regularnie mu się nie udaje, mimo jego starań (nie chodzi o samą spowiedź a o fakt starania się) nadal pije, oraz druga osoba, nigdy nie pił, nigdy nie miał poważnych problemów, ale jak by one się pojawiły, to zaczął by pić.

"po owocach ich poznacie"
.inaczej po uczynkach.
a
" pijacy nie odziedzicza królestwa bożego."
Cytuj:
Myślisz że ten pierwszy będzie gorzej traktowany przez Boga, mimo że tak naprawdę to niczym się nie różnią, tylko sytuacją życiową? Ile ludzi kłamie ze strachu, a są ludźmi prawdomównymi, jeśli tego strachu nie posiadają. A ten strach wynika z otoczenia, z świata, tego co je spotkało i na co wpływu nie mają. Strachu nie da się wyplenić od tak, jest on bardzo silnie podświadomie zagnieżdżony i nawet wiara, choć może pomóc, strachu nie wyeliminuje, bo na to co dzieje się w podświadomości, nie masz takiego wpływu.

to tylko usprawiedliwienie przed złym postępowaniem.
każdy kto chce moze sie zmienic z pomoca bożą

Pt mar 20, 2009 18:38

Widzisz, aby poznać Boga, trzeba poznać miłość. Ty poznałeś księgę, która nie dość że została zatwierdzona przez katolików w których Ty sam nie wierzysz, to jeszcze została przełożona wiele razy i nie wszystkie słowa są takie jakie powinny być, bo niektórych słów zwyczajnie nie da się przełożyć. Coś jak dziecięca zabawa w głuchy telefon. Wyszedłem z założenia że Bóg jest miłością, stąd też nasz spór, bo to co mówisz nie pokrywa się z miłosierdziem Boga. Inaczej, dla Ciebie są ważniejsze prawdy zapisane przez człowieka niż logiczne prawdy miłości. Prosty przykład: pijacy nie odziedzicza królestwa bożego. Słowa których użyłeś, które na pewno nie zostały napisane przez Boga, bo zwyczajnie nie mogły być jeśli Bóg jest miłosierny. Albo nie rozumiesz słowa miłość, albo wierzysz w Boga który nie jest czystą miłością. No, ale też jest taka możliwość że nie wierzysz w logikę i jak dwa plus dwa jest równe pięć to Ci nie przeszkadza. Ale to już akurat Twoja sprawa.

Cytuj:
Otóż widzisz moja babka opowiadała mi jak to w czasie wojny jedna Niemka mieszkająca obok pomagała babce i matce.
Dziś "mój" kraj olewa mnie oszukując i okradając na każdym kroku.
dziś pan urzędas,POLAK zgnoi mnie jak psa a "hitlerowiec" okazał się człowiekiem.

Ręce opadają... Pewnie że było dużo dobrych Niemców, wszędzie są źli i dobrzy ludzie. To dość oczywiste. Tak samo oczywiste jest że byli Hitlerowcy którzy wyrządzali takie krzywdy że porównanie urzędasa to czysty absurd wskazujący tylko na kompletny brak wyobraźni. No bo wyobraź sobie że podczas tamtej okupacji Twoja żona byłaby żydówką. Urzędas który Cię irytuje naprawdę straszna rzecz, jak Ty to przeżyłeś?

Poza tym, jeśli byś był takim wielkim czytelnikiem Biblii, to byłbyś sam tak miły dla ludzi, że ludziom byłoby głupio być niemiłym. Widzisz, u mnie to działa, nawet w ekstremalnych sytuacjach. Aż jest to czasem przyjemnie zabawne (fajnie jest być na przekór miłym, bo ludzie wtedy dostrzegają to). Przestań narzekać na świat i ludzi, bo sam się stajesz taki jak Ci ludzie na których narzekasz. Chcesz coś zmienić, bądź miły i uczynny, patrz na dobro, nie na zło. Wtedy coś na tym świecie zmienisz. Naprawdę myślisz że Jezus złościłby się na tego urzędasa??

Cytuj:
To jeśli jesteś wolny to spróbuj nie zapłacic zusu, i podatku, i spróbuj pracować bez rejestracji.A wolność polega na tym , że jesli innym nie szkodzę to mogę to robić.

Jasne, nie płać zusu, podatku, daj pomrzeć emerytom, a co tam, przecież jeszcze nie jesteś na emeryturze. Drogi same się budują, a nauczyciele i lekarze dostają pensje z nieba. Pewnie zarzucisz że i tak dostają za mało, a drogi budują się za wolno, ale Ty chcesz być wolnym i nic nie płacić, to faktycznie byłoby lepiej. Masz problemy ze zrozumieniem zasad działania społeczeństwa. Faktycznie okradają Cię na każdym kroku, (bo Ty byś nie chciał nic nikomu oddać?), bo oddanie pieniędzy do wspólnej puli, którym jest budżet państwa to zwykła kradzież. Jasne. A ciekawe po co ta rejestracja? Naprawdę nie rozumiesz sensu tego?

Cytuj:
Cytat:

Wręcz, jest to dla mnie bardzo okrutne, że są ludzie, którzy uważają że wszyscy mają tak samo trudno w życiu i tak samo sobie radzą z problemami.

nigdzie tak nie napisałe.

Napisałeś, napisałeś, twierdząc że Bóg stawia wszystkich na jednej szali, bez uwzględnienia ludzkich problemów. To się przekłada na niezrozumienie ludzkich emocji.

Cytuj:

Tak, tak, bo Ty przeżyłeś wszystko i wiesz wszystko. Bzdura, są problemy których naprawdę w jednym życiu rozwiązać się nie da, są ludzie na których zostało odciśnięte takie piętno, że cofnąć się tego nie da. I twierdzenie że z każdym problemem można sobie poradzić, to zwykła obłuda. Kolejny dowód na to że kompletnie nie znasz potęgi emocjonalności. I przeżyć. Na przykład patologii.

So mar 21, 2009 14:40
zbanowany na stałe

Wyszedłem z założenia że Bóg jest miłością, stąd też nasz spór, bo to co mówisz nie pokrywa się z miłosierdziem Boga. Inaczej, dla Ciebie są ważniejsze prawdy zapisane przez człowieka niż logiczne prawdy miłości. Prosty przykład: pijacy nie odziedzicza królestwa bożego. Słowa których użyłeś, które na pewno nie zostały napisane przez Boga, bo zwyczajnie nie mogły być jeśli Bóg jest miłosierny.

mylisz się. królestwo boże nie jest po to aby męczyć się dalej z pijakami.
jeśli ktoś nie chce znaleźć się w królestwie bożym to ma do tego prawo.
Wolna wola a nie zmuszanie wszystkich do tego aby tam się znaleźć.
Ty proponujesz komunizm. wiesz lepiej co jest potrzebne obywatelowi.
A obywatel nie chce żyć w królestwie bożym.ma do tego prawo według ciebie czy nie?
Cytuj:
Albo nie rozumiesz słowa miłość, albo wierzysz w Boga który nie jest czystą miłością.

podaj mi zatem definicje słowa miłość.
Cytuj:
Ręce opadają... Pewnie że było dużo dobrych Niemców, wszędzie są źli i dobrzy ludzie. To dość oczywiste.

to oczywiste, że nie będę zabijał Niemców tylko dlatego że Hitler wywołał wojnę.A nie umiem rozpoznać po wyglądzie dobrego od złego Niemca.
Cytuj:
No bo wyobraź sobie że podczas tamtej okupacji Twoja żona byłaby żydówką.

i co?

Cytuj:
. Naprawdę myślisz że Jezus złościłby się na tego urzędasa??

zwisa mi ten urzędas. napisałem ci tylko, że nie można stanąć w obronie ojczyzny ponieważ moją ojczyzna jest świat. a nie polski urzędas.
Cytuj:
Jasne, nie płać zusu, podatku, daj pomrzeć emerytom, a co tam, przecież jeszcze nie jesteś na emeryturze.

nie chce rozwijać tematów gospodarczych.
ale
1 emeryt już dawno wypracował sobie emeryturę. dlaczego ja mam na niego płacić?
2 Pisałem o tym, że jestem niewolnikiem a nie wolnym człowiekiem .wolny człowiek jeśli nie szkodzi innym może ro co chce. a niewolnik musi płacić na swoich panów .w tgym wypadku "panstwo"
na marginesie:
w czasie wojny Hitler nałożył podatki były na poziomie około 30 % ,dziś mamy 80%
Cytuj:
Drogi same się budują, a nauczyciele i lekarze dostają pensje z nieba. Pewnie zarzucisz że i tak dostają za mało, a drogi budują się za wolno, ale Ty chcesz być wolnym i nic nie płacić, to faktycznie byłoby lepiej.
ciężko jest rozmawiać kiedy ja o niebie a ty o chlebie.
Niewolnik MUSI pracować na swojego PANA.
wolny człowiek nie musi.
drogi można mieć prywatne i płatne, szkoły też i leczenie też.
NIEWOLNIK MUSI NA TO ROBIĆ mimo, że nie korzysta z tych dóbr.
Z tego korzysta JEGO PAN.tak cięzko to zrozumieć?
jeśli ktoś chce korzy tac z tych dóbr niech płaci na to dobrowolnie.
ja mam tak z telewizją. chciałem korzystać kupiłem antenę i płacę za korzystanie.Jak nie korzystam to nie płacę.czy tak trudno to pojąć.
jeśli ktoś chce mieć samochód i jeździć po drogach niech płaci .
Cytuj:
Masz problemy ze zrozumieniem zasad działania społeczeństwa.

niewolniczego społeczeństwa.
czemu jeśli społeczeństwo chce z tego korzystać to nie opodatkuje się dobrowolnie tylko zabiera innym którzy z tego nie korzystają.

Cytuj:
ciekawe po co ta rejestracja? Naprawdę nie rozumiesz sensu tego?

rozumiem. aby mnie okradać
Cytuj:
Napisałeś, napisałeś, twierdząc że Bóg stawia wszystkich na jednej szali, bez uwzględnienia ludzkich problemów. To się przekłada na niezrozumienie ludzkich emocji.

nigdzie tak nie napisałem.
Cytuj:
Tak, tak, bo Ty przeżyłeś wszystko i wiesz wszystko. Bzdura, są problemy których naprawdę w jednym życiu rozwiązać się nie da, są ludzie na których zostało odciśnięte takie piętno, że cofnąć się tego nie da. I twierdzenie że z każdym problemem można sobie poradzić, to zwykła obłuda. Kolejny dowód na to że kompletnie nie znasz potęgi emocjonalności. I przeżyć. Na przykład patologii.

to tylko tłumaczenie aby posterować źle.
nie twierdze że jest łatwo ale to mozliwe.

So mar 21, 2009 16:16

Przyznaje się, ja się poddaje. Twoja argumentacja zupełnie mnie rozbraja i nie mogę się oprzeć wrażeniu że z za młodą osobą dyskutuje. Kilka słów tylko na koniec dyskusji.

Holokaust - to naprawdę bardzo nieprzyjemna rzecz związana z wojną, coś przed czym naprawdę warto się bronić. Nie będę argumentować już dlaczego, generalnie powinno być to oczywiste.

O definicji słowa miłość wspominałem - przytoczyłem cytat z Biblii. Również on mówi o miłości Boga "nawet" do pijaków i innych "grzeszników".

Chciałbyś aby wszystko było prywatne - to główny argument który przemawia za tym że rozmawiam z osobą jeszcze nie w pełni rozwiniętą świadomie (czytaj młodość). Dla podpowiedzi dlaczego - spójrz co się dzieje w stanach wraz z prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym. Albo w Chinach ze szkolnictwem. Jest to bardzo krzywdzące dla wielu ludzi, a to dopiero byłby początek, totalne uzależnienie od mamony, jakby dziś było małe. Prawdę mówiąc niezła katastrofa by była, patrząc jeszcze na inne sektory. Także jest to fatalny pomysł dla nas - ludzi.

I ostatnie ale bardzo ważne. Dowiedz się więcej o innych wierzeniach, a w szczególności o Islamie, abyś w przyszłości nie obrażał czyjejś wiary swoją niewiedzą. Na tym forum niestety jeszcze nie widziałem nikogo z tej wiary, ale w życiu może będziesz miał okazję. Bo widzisz, prawdziwy Islam nie ma nic wspólnego z terroryzmem. Prawdziwy Islam. I twierdzenie że jest inaczej wynika z czystej niewiedzy.

Cz mar 26, 2009 17:33
zbanowany na stałe

Holokaust - to naprawdę bardzo nieprzyjemna rzecz związana z wojną, coś przed czym naprawdę warto się bronić. Nie będę argumentować już dlaczego, generalnie powinno być to oczywiste.

masz prawo się bronic. Ale Jezus by sie nie bronił.
Cytuj:
Chciałbyś aby wszystko było prywatne - to główny argument który przemawia za tym że rozmawiam z osobą jeszcze nie w pełni rozwiniętą świadomie (czytaj młodość). Dla podpowiedzi dlaczego - spójrz co się dzieje w stanach wraz z prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym

Nigdzie nie napisałem, że chciałbym aby wszystko było prywatne.
Napisałem tylko, że jeśli ktoś chce z czegoś korzystać to powinien sobie za to zapłacić.
skoro ja nie korzystam ze szkoły, szpitala ,dróg to dlaczego mam za to płacić.?Zmuszanie mnie do płacenia na coś z czego nie chce korzystać,pod groźbą to zwykły bandytyzm. Tak postępują bandyci ochraniający knajpy na przykład. Oferują niechciana ochronę bo jak właściciel nie chce to spala knajpę.
Cytuj:
. Albo w Chinach ze szkolnictwem. Jest to bardzo krzywdzące dla wielu ludzi, a to dopiero byłby początek

nic nie rozumiesz . co mnie obchodzi że ktoś chce chodzić do szkoły?
jak chce chodzić to niech chodzi ale za SWOJE.
i tylko o tym mówię. Ja na przykład nie chcę chodzić i nie chce p[łacić.
ale nie mogę ponieważ państwo zmusi mnie do płacenia .
A to jest niewolnictwo
Cytuj:
, prawdziwy Islam nie ma nic wspólnego z terroryzmem. Prawdziwy Islam. I twierdzenie że jest inaczej wynika z czystej niewiedzy.

prawdziwy Islam? A w którym to jest kraju?

Cz mar 26, 2009 18:10

Mówię, dziecinne podejście, ja nie chcę i już! Tyle że jak by szkoły były płatne, to nagle byłoby wiele dzieci które nie mogłyby chodzić do szkół, nie z ich winy. Bo nie wierzę że jesteś tak nieczuły abyś w ogóle nie interesował się losem innych ludzi, mam nadzieję, ze tego problemu tylko nie widzisz. Jeśli słuchasz choć trochę głosu Jezusa, to zmień zdanie na ten temat, bo w innym przypadku (gdybyś miał możliwość zmiany) skazał byś wiele niewinnych dzieci na bardzo smutne życie bez przyszłości. Czy może po prostu ich los Ciebie nie obchodzi?

Mówisz Jezus to, Jezus tamto, a sam piszesz zdanie: a co mnie obchodzi że ktoś chce chodzić do szkoły! Widzisz, nie mam wątpliwości, że Jego by to obchodziło.

Co do Islamu, poczytaj, proszę Cię, albo najlepiej dowiedz się gdzie można spotkać jakiegoś imama i z nim porozmawiać.

Cz mar 26, 2009 20:13
zbanowany na stałe

Mówię, dziecinne podejście, ja nie chcę i już! Tyle że jak by szkoły były płatne, to nagle byłoby wiele dzieci które nie mogłyby chodzić do szkół, nie z ich winy

sorry ale czy ty czytasz co ja piszę.?
czy tylko udajesz?
JAKIE SĄ TERAZ SZKOŁY ?
otóz informuję cię że TERAZ SA SZKOŁY PŁATNE.
Tyle, że zabierają moje pieniądze aby dać innym. Jeśli chcesz aby biedne dzieci chodziły do szkoły to zafunduj im szkołę ale nie zmuszaj mnie do tego. Zbierzcie się wszyscy, którzy chcecie płacić na inne dzieci i płaćcie. DOBROWOLNIE się opodatkujcie.
czy widzisz jakiś problem? Czemu chcesz mnie zabierać aby dawać innym . Dawaj swoje pieniądze.
Cytuj:
. Bo nie wierzę że jesteś tak nieczuły abyś w ogóle nie interesował się losem innych ludzi, mam nadzieję, ze tego problemu tylko nie widzisz.

a co tu ma czułość do rzeczy?
ja nie lubię aby mnie okradano.
Cytuj:
Jeśli słuchasz choć trochę głosu Jezusa, to zmień zdanie na ten temat, bo w innym przypadku (gdybyś miał możliwość zmiany) skazał byś wiele niewinnych dzieci na bardzo smutne życie bez przyszłości.

Jezus nigdy nie wtrącał się w sprawy finansowe innych.
Na smutne życie skazują te dzieci ich rodzice.
Cytuj:
Czy może po prostu ich los Ciebie nie obchodzi?

obchodzi? A co ma ich los do zabierania mi pieniędzy?
Jeśli na bandyctwie te dzieci maja żerować to oczywiście że mnie obchodzi.
Nie chciałbym ich uczyć że można zabrać innym aby wziąć sobie.W ten sposób dojdziemy do wniosku że jak ktoś jest biedny może kraść bogatym.
Cytuj:
Mówisz Jezus to, Jezus tamto, a sam piszesz zdanie: a co mnie obchodzi że ktoś chce chodzić do szkoły! Widzisz, nie mam wątpliwości, że Jego by to obchodziło.

ale jakoś o tym nie mówił, żeby zabierać innym i dawać na szkoły
Cytuj:
Co do Islamu, poczytaj, proszę Cię, albo najlepiej dowiedz się gdzie można spotkać jakiegoś imama i z nim porozmawiać.

po owocach ich poznaję.
nie po gadaniu

Cz mar 26, 2009 21:14

Wiesz, to w co Ty wierzysz jest dla mnie niemalże tak okrutne jak terroryzm, a to że Ty patrzysz na złe owoce to już wina Twojej krótkowzroczności (fundamentalizm a prawdziwy Islam, widzisz różnice?) Ile razy powtarzałem już, przestań opierać swoją opinię tylko i wyłącznie na tym co usłyszysz w telewizji, tam nie znajdziesz nic o prawdziwym islamie (mówię rzecz jasna o wiadomościach bo i pewnie są jakieś programy w których ten prawdziwy islam jest poprawnie przedstawiony). Poza tym paradoks - nie boisz się cierpienia ze strony okupantów a marudzisz że musisz oddawać PIENIĄDZE. Jasny gwint, co jest dla Ciebie ważniejsze. Pamiętasz co powiedział Jezus o monecie i płaceniu podatków? Czy tylko pamiętasz to co chcesz pamiętać. Oddaj cesarzowi co cesarskie, jakoś Jezus z tym nie miał problemów, to skąd Ci się to wzięło? Właśnie z powodów takich nonsensów i braku spójności w Twoich wypowiedziach, ta dyskusja nie ma sensu.

Cz mar 26, 2009 21:27

Poza tym, nadal zadziwia mnie fakt, że nie rozumiesz iż system płacenia za szkolnictwo byłby krzywdzący. Bo prywatne szkoły nie byłyby tanie, minimum 400zł za miesiąc, to minimum. I co byś nie zrobił, dużo dzieci znalazło by się w sytuacji w której z tytułu PIENIĘDZY nie mogło by pójść do szkoły. Rozumiem wyrachowany ateista, ale Ty się deklarujesz jako człowiek, który wierzy w słowa Jezusa!!

Cz mar 26, 2009 21:42
zbanowany na stałe

Poza tym, nadal zadziwia mnie fakt, że nie rozumiesz iż system płacenia za szkolnictwo byłby krzywdzący. Bo prywatne szkoły nie byłyby tanie, minimum 400zł za miesiąc, to minimum.

gdzie ja napisałem, że szkoły maja być prywatne?
Mogą być państwowe,społeczne,prywatne. jakiekolwiek.
co to ma do rzeczy w sprawach o których ja pisałem.?
ja nie pisałem o rodzajach szkół tylko o tym że nie chce płacić na nie ponieważ z nich nie korzystam.A czy szkoła będzie państwowa, prywatna , czy społeczna albo jakaś inna to mnie nie interesuje.
chcesz płacić na inne dzieci to płać.
Tylko mi nie mów że zabieranie innym pod groźba kary jest dobre

Cytuj:
I co byś nie zrobił, dużo dzieci znalazło by się w sytuacji w której z tytułu PIENIĘDZY nie mogło by pójść do szkoły. Rozumiem wyrachowany ateista, ale Ty się deklarujesz jako człowiek, który wierzy w słowa Jezusa!!

dużo dzieci na świecie głoduje , zabierz mi moje pieniądze i im daj.
dużo dzieci na świecie nie jeździ na wakacje. zabierz im moje pieniądze i im daj.
czy nie rozumiesz, że ja nie rozmawiam z toba o tym czy dzieci powinny chodzić do szkoły tylko o tym że państwo kradnie mi pieniądze i daje innym?
Jeśli jesteś taki dobry, że chcesz innym dzieciom dać swoje pieniądze to im oddaj cała pensje i weź kredyt na to. Tylko nie mówi mi , że zabieranie innym na siłę jest dobre.

Co do Jezusa .Prawo Boże mówiło że jak ktoś się zadłużył u to musiał tamtemu dług odpracować a nawet zostać jego niewolnikiem aby oddac dług.

Cz mar 26, 2009 22:08
zbanowany na stałe

Wiesz, to w co Ty wierzysz jest dla mnie niemalże tak okrutne jak terroryzm, a to że Ty patrzysz na złe owoce to już wina Twojej krótkowzroczności (fundamentalizm a prawdziwy Islam, widzisz różnice?) Ile razy powtarzałem już, przestań opierać swoją opinię tylko i wyłącznie na tym co usłyszysz w telewizji, tam nie znajdziesz nic o prawdziwym islamie (mówię rzecz jasna o wiadomościach bo i pewnie są jakieś programy w których ten prawdziwy islam jest poprawnie przedstawiony).

juz pytałem .W którym to kraju jest prawdziwy islam?

Cytuj:
Poza tym paradoks - nie boisz się cierpienia ze strony okupantów

gdzie tak napisałem?
bardzo się boję cierpienia
Cytuj:
a marudzisz, że musisz oddawać PIENIĄDZE.

bo nie lubie złodziejstwa.
Cytuj:
Pamiętasz co powiedział Jezus o monecie i płaceniu podatków?

toteż płacę.a że nie lubię bandyctwa to inna sprawa.
Myślisz, że okupanta hitlerowskiego bym lubił?

Cz mar 26, 2009 22:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3