Zmienność interp. Biblii przez KK
Autor |
Wiadomość |
rybeczka
|
snafu
Po postawieniu pytania "dlaczego" zacząłem się śmiać. Zgadnij jaką odpowiedź sobie dałem.
Tylko, że to wymyśliła sobie rybeczka a nie Kościół Katolicki.
Nie powiesz, że Świadek Jehowy negujący boskość Jezusa może być zbawiony, ich Bóg to chyba co innego niż wasza Trójca. Co jest ich podstawą wiary? Biblia. Przestań rzucać fałszywymi oskarżeniami.
Tłumaczenie Kamyka nie przekonywuje mnie, oczywiście, że Kościół oficjalnie ogłosił te bzdury, tak jak powiedziałem wcześniej dzieła Kopernika zostały umieszczone na Indeksie, z powodu sprzeczności z nauką Kościoła. Która była błędna.
|
N maja 10, 2009 12:36 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Rybeczko, mam takie pytanie. Przyszedłeś na to forum żeby dyskutować, czy żeby forsować swoje rzekome racje?
|
N maja 10, 2009 12:43 |
|
 |
snafu
|
rybeczka napisał(a): Po postawieniu pytania "dlaczego" zacząłem się śmiać. Zgadnij jaką odpowiedź sobie dałem. Nie wiem, ale mam dziwne przeczucie, że nie miało to wiele wspólnego z krytyczną analizą tych badań. Oczywiście to tylko przypuszczenie, więc oświeć mnie jeśli się mylę. rybeczka napisał(a): Nie powiesz, że Świadek Jehowy negujący boskość Jezusa może być zbawiony, ich Bóg to chyba co innego niż wasza Trójca. Co jest ich podstawą wiary? Biblia. Przestań rzucać fałszywymi oskarżeniami.
Kościół w swoim nauczaniu nie ogranicza zbawienia do osób przynależących do Kościoła instytucjonalnego. I to jest fakt obiektywny - możesz to sobie sprawdzić.
Więc twierdzenie, że ktoś nie wejdzie do raju tylko dla tego, że jest wyznawcą innej religii jest wymysłem.
Czy konkretna osoba którą byś opisała będzie zbawiona? Odpowiem Ci, że nie wiem, bo taka jest prawda, że nie wiem.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
N maja 10, 2009 12:52 |
|
|
|
 |
rybeczka
|
Kamyk
Rybeczko, mam takie pytanie. Przyszedłeś na to forum żeby dyskutować, czy żeby forsować swoje rzekome racje?
Wasze odpowiedzi są jakieś takie słabe, nie przekonywujące mnie, rodzi się znich tylko więcej pytań. Ale fakt faktem troche oftopujemy.
Ale do jednej pomyłki muszę sie przyznać, napisałem, Twierdzicie, że wyznawcy innych religii(które za pdst. mają Biblię tak jak wy ) nie wejdą do Raju,
Przepraszam za wprowadzenie w błąd, KK jest w tej kwestii w porządku
|
N maja 10, 2009 17:35 |
|
 |
Peter
|
Jak to w porządku, a formułka "Poza Kościołem nie ma zbawienia" nic Ci nie mówi? To, że znacznie później dośpiewali sobie, że nie trzeba tego traktować dosłownie, to już inna bajka.
|
Pn maja 11, 2009 11:54 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Ta formuła w dosłownym rozumieniu nigdy nie była oficjalną nauką Kościoła. Lepiej się czegoś dowiedz, zanim się na ten temat idiotycznie wypowiesz
|
Pn maja 11, 2009 12:45 |
|
 |
Epikuros
|
Kamyk napisał(a): Ta formuła w dosłownym rozumieniu nigdy nie była oficjalną nauką Kościoła. Lepiej się czegoś dowiedz, zanim się na ten temat idiotycznie wypowiesz
Zdefiniuj mi "oficjalną naukę Kościoła" Bo wygląda mi na to, że wszystko duchowni mogą mówić, a jak się im wygarnie błędy, to nie jest to oficjalna nauka Kościoła
_________________ MÓJ BLOG
|
Pn maja 11, 2009 12:47 |
|
 |
Kamyk
|
Nie zdefiniuję, bo tego się nie da zrobić. Na pewno jednak nie można wszystkiego, co członkowie Kościoła powiedzą, uważać za treść wiary chrześcijańskiej
|
Pn maja 11, 2009 12:53 |
|
 |
Epikuros
|
A wiesz, że na religii (napewno nie wszędzie) uczą dziecki, że ludzie z innych kultur trafią do piekła?
|
Pn maja 11, 2009 12:59 |
|
 |
Kamyk
|
Nie wiem. Ale jeśli Ty takie rzeczy wiesz i odpowiednio nie reagujesz (np. poprzez interwencję u proboszcza/biskupa) to chyba jest Ci to obojętne. Ale jeśli reagujesz to dobrze
|
Pn maja 11, 2009 13:56 |
|
 |
Epikuros
|
Kamyk napisał(a): Nie wiem. Ale jeśli Ty takie rzeczy wiesz i odpowiednio nie reagujesz (np. poprzez interwencję u proboszcza/biskupa) to chyba jest Ci to obojętne. Ale jeśli reagujesz to dobrze
Nie utożsamiam się z tą religią, zatem nie mam nic do interweniowania. Uważam wręcz, że czym więcej takich błyskotliwych myśli tym więcej osób będzie weryfikowało swoje poglądy i jest to wg mnie zjawiskiem pozytywnym.
|
Pn maja 11, 2009 14:11 |
|
 |
snafu
|
Peter napisał(a): Jak to w porządku, a formułka "Poza Kościołem nie ma zbawienia" nic Ci nie mówi? To, że znacznie później dośpiewali sobie, że nie trzeba tego traktować dosłownie, to już inna bajka.
Później - czytaj w pierwszej połowie I wieku u zarania chrześcijaństwa. Jeśli dobrze pamiętam wszystko znajduje się w listach świętego Pawła.
Znajdziemy tam trzy elementy (zarysowuje je z grubsza, nie mam czasu teraz szczegółowo ich przeglądać i przytaczać, proszę o ewentualne poprawki):
1. Poganie mogą być zbawieni;
2. Zbawionym można być tylko dzięki Jezusowi;
3. Jezus jest głową Kościoła, Kościół jest Jego ciałem.
Więc dla mnie wniosek jest prosty.
Zbawienie można uzyskać tylko dzięki Jezusowi (2) w ramach Kościoła (3), który ma szersze ramy niż Kościół instytucjonalny (1).
|
Pn maja 11, 2009 16:32 |
|
 |
rybeczka
|
Myślę i nie mogę tego zrozumieć, jak tak świrnie prosperująca firm..khm religia nie ma oficjalnej nauki dotyczącej zbawienia i inych bardzo ważnych rzeczy.
|
Wt maja 12, 2009 20:48 |
|
 |
snafu
|
rybeczka napisał(a): ...nie ma oficjalnej nauki dotyczącej zbawienia i inych bardzo ważnych rzeczy.
Co to znaczy "nie ma"? Ja tam za całkiem niezłe źródło informacji na ten temat uważam Katechizm Kościoła Katolickiego.
|
Wt maja 12, 2009 21:06 |
|
 |
arcana85
|
Przeglądając Katechizm natknąłem się na ciekawy art dotyczący samobójstwa:
KKK napisał(a): 2283 Nie powinno się tracić nadziei dotyczącej wiecznego zbawienia osób, które odebrały sobie życie. Bóg, w sobie wiadomy sposób, może dać im możliwość zbawiennego żalu. Kościół modli się za ludzi, którzy odebrali sobie życie.
To ciekawe jako że zarówno Augustyn jak i Tomasz z Akwinu uważali samobójstwo za śmiertelny [nieprzebaczalny] grzech przeciw Bogu i społeczeństwu. Za który od razu trafia się do piekła.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Śr maja 13, 2009 9:40 |
|
|
|