Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Paradoks wszechmocy i nieśmiertelności. 
Autor Wiadomość

apropos imienia Boga to spotkałem się z dwoma ciekawymi zdaniami (które kiedyś juz tu prezentwałem):

Cytuj:
Jezus z Nazaretu, Joseph Ratzinger, 2007
"Z samej swej istoty Bóg jest tylko jeden. Dlatego nie może On wejść w świat bóstw jako jedno z wielu innych. Nie może mieć imienia pośród innych imion. Toteż odpowiedź Boga zawiera w sobie zarazem odmowę i zgodę. Bóg mówi o sobie po prostu: "Jestem, Który Jestem". On jest – nic więcej. Ta odpowiedź jest imieniem i nim nie jest. Dlatego było rzeczą zupełnie słuszną, że w Izraelu tego samookreślenia Boga, którego dopatrywano się w słowie YHWH, nie wypowiadano i nie degradowano go do jednego spośród wielu imion bóstw. I źle się stało, że w nowych przekładach Biblii, to imię, które dla Izraela było tajemnicze i niewyrażalne, pisze się tak, jak każde inne i w ten sposób tajemnicę Boga, który nie ma ani obrazów, ani wypowiadanych imion, ściągnięto do poziomu zwyczajnej rzeczy z domeny powszechnej historii religii."

Cytuj:
Cytat z książki Anny Świderkównej: Rozmowy o Biblii:
Kiedy Bóg z krzaku płonącego objawił Mojżeszowi swoje imię, powiedział mu o
sobie: JESTEM. KTÓRY JESTEM (Wj 3,14). Po hebrajsku to zdanie nie jest
jednak tak proste ani tak jednoznaczne. Słowa te wskazują przede wszystkim
na czynną, dynamiczną obecność Boga ze swoim ludem i dla swojego ludu.
Tłumaczom Septuaginty, obeznanym już z grecką filozofią, wydawało się
konieczne pewne uściślenie. Napisali zatem: "Jestem Będącym", a ów imiesłów
grecki (ho on) zostanie wkrótce uznany za jedyne właściwe określenie Boga
jako Bytu Absolutnego. Takie filozoficzne pojęcie było wprawdzie całkiem
obce nie tylko samemu Mojżeszowi, lecz również i autorom-redaktorom Księgi
Wyjścia, niemniej'jednak chrześcijanin będzie tu skłonny uznać, że prawda
ta kryła się niejako od początku w słowach Objawienia, a tłumacze
Septuaginty sens ten jedynie wydobyli, nie przekreślając zresztą przez to
bynajmniej sensu pierwotnego.

jak dla mnie wyjaśnienie Świderkównej osłabia siłę tego rozumienia o którym pisał obecny papież...

Śr paź 28, 2009 23:39

"czy Bóg może stworzyć pięcioramienny trójkąt?" ;>

Pięcioramienny trójkąt możesz stworzyć nawet Ty - narysuj pięcioramienną figurę, i powiedz: "to jest trójkąt" - i załatwione.

Cytuj:
jak dla mnie wyjaśnienie Świderkównej osłabia siłę tego rozumienia o którym pisał obecny papież...

Możesz wyjaśnić dlaczego, bo jak dla mnie właśnie ją wzmacnia.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz paź 29, 2009 10:34

Metanoia napisał(a):
Bóg jest jeden= jeden Byt ale w trzech odrębnych osobach= trzy byty.

Nie do końca! Bóg to nie są trzy odrębne osoby. Dokładnie rzecz by należało, że Bóg to trzy hipostazy. A hipostaza, to nie tak jak nasza osoba (np. człowiek), która jest autonomiczna i niezależna od innych. Hipostaza, to bym oddzielny, ale jednak pozostający w jedności, łączności z pozostałymi... To pojęcie filozoficzne. Nie można Boga przedstawiać jako trzy osoby np. stojące obok siebie... Jak na słynnym (a nie do końca zgodnym z wiarą chrześcijańską) obrazie Rublowa.

Problem w tym że pojęcie "hipostaza" to tylko termin filozoficzny wymyślony na potrzeby wymyślonej koncepcji. Nie da sie zweryfikować czy rzeczywiście cos takiego jak hipostaza (czyli osoba boska wobec której nbie działa osoba=byt) wogóle istnieje. To tylko konstrukt mający sprostać paradoksowi trójjedyności.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz paź 29, 2009 11:08

Cytuj:
Bóg:
1. Sam ustalił zasady logiki i nie postępuje wbrew nim
2. Logika to istota bytu najwyższego
3. Bóg jest nieograniczony zasadami "ziemskiej" logiki

Wiesz, raz mówimy o kamieniu a raz o logice ogólnie...
Bóg stworzył sobie logikę i się jej trzyma, ale w każdej chwili może z niej (jednorazową bądź też nie) z niej zrezygnować bądź też ją zmienić

No ja jednak uważam jak punkt 2.
Bóg nie stwarzal logiki. Logicznośc podobnie jak wieczność jest cechą ontologiczną Boga. Jako że coś co gwałci zasadę niesprzeczności nie istnieje. A takowe nielogiczne byty można sobie tylko pomyśleć.

0bcy_astronom napisał(a):

Ale to podam Ci przykład z życia wzięty który ci coś pokaże...

Patrz teraz ja Ci podam paradoks...
Mamy koszyk w którym mieści się 5 chlebów i 2 ryby... I jest pewien bardzo duży tłum... Pewien człowiek wyciąga to jedzenie rozdaje ludziom a oni jedzą i resztki zrzucają do koszyków... i paradoks jest taki że mimo że ludzie brali i jedli (czyli ogólnie jedzenia ubywało) to pod koniec było go więcej niż zanim zaczęli je brać...

Jest to niemożliwe? teoretycznie jest to niemożliwe... jednak nie dla Boga bo go nie obowiązują zasady logiki tego świata...

Tak samo jak chodzenie po wodzie, ożywianie zmarłych zmartwychwstanie, zamienianie wody w wino, rozstąpienie morza,

A to żadne paradoksy ani naginanie logiki.
Przecież na takie rzeczy pozwala fizyka teoretyczna i molekularna.
Rozmnożenie pokarmu - syntetyzowanie go na bieżąco na poziomie atomowym chociazby z atomów rozproszonych w atmosferze.
Ozywianei zmarłych - śmierć następuje na poziomie cząsteczkowym gdy komórki obumierają i zachodzą teoretycznie nieodwracalne zmiany chemiczne. Wystarczy tylko odwrócic proces na poziomie czasteczkowym i TA DA mamy zmartwychwstanie.

Oczywiście do takich cudów trzeba miec ogromną energie działająca na odpowiednich poziomach ale nie ma tu nic sprzecznego z logiką.
Więc twoje przykładay "naginania" logiki przez Boga są nietrafione.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Cz paź 29, 2009 11:21
zbanowany na stałe

Po niektórych postach użytkowników to wygląda tak jakby właśnie piekło miało być zemstą:
maraskin napisał(a):
Dusza nieśmiertelna ma cierpieć w nieskończoność w rzece ognia, w cierpieniu takiej duszy wypełnia się gniew Boży. Bóg ustanowił nieskończone cierpienie dla tych którzy Go nienawidzą. Gdyby chciał mógłby powrócić do stanu przed tworzeniem i wtedy to żadnej nieśmiertelnej duszy by nie było.

A tak biorąc to na logike, czy tak wlasnie nie powinno byc? Czy według Ciebie niebo i piekło miałoby sie cechowac takim samym rodzajem bytowania po śmierci? Tu nasunęły mi się 2 psalmy, Boga należy się bać w ten sposób człowiek zacznie się zastanawiać zanim popełni jakieś zło. Musi czuć pod sobą bat ,inaczej hulaj dusza. Niczego nie ma i można robić co się chce.

(1) Psalm. Asafowy. Bóg powstaje w zgromadzeniu bogów, pośrodku bogów sąd odbywa: (2) Dokądże będziecie sądzić niegodziwie i trzymać stronę występnych? (3) Ujmijcie się za sierotą i uciśnionym, wymierzcie sprawiedliwość nieszczęśliwemu i ubogiemu! (4) Uwolnijcie uciśnionego i nędzarza, wyrwijcie go z ręki występnych! (5) Lecz oni nie pojmują i nie rozumieją, błąkają się w ciemnościach: cała ziemia chwieje się w posadach. (6) Ja rzekłem: Jesteście bogami i wszyscy - synami Najwyższego. (7) Lecz wy pomrzecie jak ludzie, jak jeden mąż, książęta, poupadacie. (8 ) O Boże, powstań, odbądź sąd nad ziemią, bo wszelkie narody są Twoją własnością.

(6) Przetoż, Panie! wysławiają niebiosa cud twój, i prawdę twoję w zgromadzeniu świętych. (7) Albowiem któż na niebie przyrównany może być Panu? kto podobien jest Panu między synami mocarzów? (8 ) I w zgromadzeniu świętych bardzo jest Bóg straszliwy, a straszny nade wszystkich, którzy są około niego. (9) Panie, Boże zastępów! któż jest jakoś ty, Pan mocny? bo prawda twoja jest około ciebie. (10) Ty panujesz nad nadętością morską; gdy się podnoszą nawałności jego, ty je skracasz. (11) Tyś potawrł Egipt jako zranionego; mocą ramienia twego rozproszyłeś nieprzyjaciół twoich. (12) Twojeć są niebiosa, twoja też i ziemia; okrąg świata i pełność jego tyś ugruntował.

Cz paź 29, 2009 11:34

apropos imienia Boga to spotkałem się z dwoma ciekawymi zdaniami (które kiedyś juz tu prezentwałem):

Cytuj:
"Z samej swej istoty Bóg jest tylko jeden. Dlatego nie może On wejść w świat bóstw jako jedno z wielu innych. Nie może mieć imienia pośród innych imion. Toteż odpowiedź Boga zawiera w sobie zarazem odmowę i zgodę. Bóg mówi o sobie po prostu: "Jestem, Który Jestem". On jest – nic więcej. Ta odpowiedź jest imieniem i nim nie jest. Dlatego było rzeczą zupełnie słuszną, że w Izraelu tego samookreślenia Boga, którego dopatrywano się w słowie YHWH, nie wypowiadano i nie degradowano go do jednego spośród wielu imion bóstw. I źle się stało, że w nowych przekładach Biblii, to imię, które dla Izraela było tajemnicze i niewyrażalne, pisze się tak, jak każde inne i w ten sposób tajemnicę Boga, który nie ma ani obrazów, ani wypowiadanych imion, ściągnięto do poziomu zwyczajnej rzeczy z domeny powszechnej historii religii."

Jedna uwaga:
Ratzinger myli się w podstawowej kwestii historycznej. W Izraelu przez setki lat jak najbardziej wypowiadano Imię i wcale nie oznaczało to degradacji. Sam Bóg potępił tych którzy przyczyniają się do "zapominania" jego Imienia Jeremiasza 23:27. A że Żydzi w obawie przed przestąpieniem II przykazanie przestali je wogóle wymawiać to nie wiadomo własciwie jak dokładnie dokonywano wokalizacji JHWH.
Cytuj:
Uważa się, że znajomość wymowy tego imienia wymarła w wyniku ograniczeń religijnych, które pozwalały na wymowę tego imienia wyłącznie arcykapłanowi w Świętym Świętych Świątyni i tylko raz w roku (według Flawiusza).

Cz paź 29, 2009 11:35

Bóg nie stwarzal logiki. Logicznośc podobnie jak wieczność jest cechą ontologiczną Boga. Jako że coś co gwałci zasadę niesprzeczności nie istnieje.

To jest filozofia, czy coś weryfikowalnego ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz paź 29, 2009 11:40

Przedstawie teraz wasz sposób myślenia na klasycznym paradoksie zająca i żółwia
Cytuj:
Jest sobie żółw i zająć i równocześnie startują... żółw jest 10 razy wolniejszy, ale startuje z 100 metrami przewagi... i teraz tak...
START
zwierzątka biegną, kiedy królik przebiegł te 100 metró żół jest 10 metrów dalej
jak królik przebiegł 10 metrów to żółw mu znowu uciekł o 1 metr
Gdy królik przebył metr to żółw decymetr
jak ten decymetr to ten centymetr
na ten centymetr przypada kolejny milimetr
na milimetr mikrometr
na mikrometr nanometr...
i tak w nieskończoność...

I teraz tak - za każdym razem gdy królik jest tam gdzie był żółw, to sam żółw jest dalej.

WNIOSEK - KRÓLIK NIGDY NIE WYPRZEDZI ŻÓŁWIA

No i co? Czy naprawdę królik nigdy nie wyprzedzi żółwia? Jasne że wyprzedzi... więc gdzie jest błąd?

W tym samym miejscu gdzie we wszystkich paradoksach - Błąd jest we wnioskach...
Bo co prawda żółw ucieknie mu nieskończoność razy, ale za to tylko w nieskończonej ilości punktów które składają się na 1 odcinek
Nawiasem mówiąc równy jednej dziewiątej początkowej odległości między nimi... a to dlatego, że 1/9 = 0.11111111...

Tak samo błąd jest w paradoksie omnipotencji przy wnioskach które brzmią że 1 z możliwości wyklucza drugą...

Oczywiście że nie. Błąd jest w założeniach. Zjawiska są ciągle a nie przebiegają punktowo (klatka po klatce) jak zakładał Zenon z Elei któr ten paradoks i kilka innych wymyślił by udowodnić że ruch jest złudzeniem.

Cz paź 29, 2009 11:52

Cytuj:
Bóg nie stwarzal logiki. Logicznośc podobnie jak wieczność jest cechą ontologiczną Boga. Jako że coś co gwałci zasadę niesprzeczności nie istnieje.

To jest filozofia, czy coś weryfikowalnego ?

Taka sama filozofia jak stwierzenie "Bóg jest wieczny bo nie miał poczatku ani końca więc jest poza czasem".

Ale bardziej od powyższego weryfikowalne. Wskaż choćby jeden przedmiot czy zdarzenie realnie istniejące (nie pomyślane) które gwałci zasadę niesprzeczności.

Cz paź 29, 2009 11:56
zbanowany na stałe

Bóg nie ma obrazów? A jednak ma ich multum w kazdym katolickim kosciele... B16 mówi jedno, robi drugie. To kim może być?
Z wypowiedzi B16 wnioskuje:
- Krk umniejsza znaczenie Boga, odrzegnując się od Jego imienia.
- Krk przy okazji mówi o Jego wyjątkowości, zastrzegając tym sobie prymat swojego kościoła nad innymi na Świecie w celu podtrzymania swojej hegemonii i władzy.
------------------------------------------------------------------------------
Walczy z Bogiem i przy okazji wzbogaca swoją organizację.
Cwany lis

Cz paź 29, 2009 12:05

To kim może być?

Z całą pewnością Szatanem, a my wszyscy jego sługami. Uciekaj więc stąd jak najszybciej !

Cytuj:
Ale bardziej od powyższego weryfikowalne. Wskaż choćby jeden przedmiot czy zdarzenie realnie istniejące (nie pomyślane) które gwałci zasadę niesprzeczności.

Nie sądzę, jest raczej odwrotnie. Przez takie założenie zakładamy jednocześnie, że Bóg jest "rzeczą wśród rzeczy", i tyczy się go to samo, co i każdej innej rzeczy. A zatem np. jest weryfikowalny naukowo. Ilu Świadków Jehowy jest wśród naukowców ?

Cz paź 29, 2009 12:15

Cytuj:

Nie sądzę, jest raczej odwrotnie. Przez takie założenie zakładamy jednocześnie, że Bóg jest "rzeczą wśród rzeczy", i tyczy się go to samo, co i każdej innej rzeczy.

Upraszczasz żeby strywializować sprawę. Całe stworzenie pokazuje że jego cechą ontologiczną jest logiczność. Skoro więc wszystko, absolutnie wszystko o czym wnioskujemy, każde rozumowanie które przeprowadzamy by dojść do Prawdy czynimy za pomocą logiki trudno się spodziewać by było inaczej (tzn logika nie była ontologiczną własnością bytu). Skoro o wszystkim orzekamy stosując logikę (inaczej stworzenie jakiejkolwiek spójnej koncepcji czy to naukowej, religijnej czy filozoficznej nie byłoby możliwe) DLACZEGO mielibyśmy nie orzekać podobnie o Istocie Najwyższej? Co daje nam prawo by wyłączać Boga z tego sposobu poznania. Jakie są przwesłanki że możemy go wyłączyć ze sposobu poznania którym poznajemy wszystko co on stworzył i co dał nam poznać? Wszystko co stworzył, całe jego zamierzenie jest logiczne, tylko on sam nie jest? Zarzucając logikę w procesie poznania można dojśc do najbardziej kosmicznych, absurdalnych i paradoksalnych wniosków i wszysko bedzie ok. Możemy twierdzić że istotą Boga jest miłość jednocześnie twierdząc że będzie w wyrafinowany sposób torturował ludzi w ciele przez nieskończony czas i nie będzie w tym żadnej sprzeczności. Tak to wygląda gdy zarzucamy logikę. I zarzucając logikę możemy dochodzić do tak absurdalnych wniosków jak to że świadoma osoba nie jest bytem, że dwie swiadomości o odmiennych doświadczeniach czy zasobie wiedzy mogą być jednym bytem. Tak absurdalne rzeczy nie istnieją, mogą być jedynie pomyślane - są więc tak naprawdę wytworem błednie wnioskującego ludzkiego umysłu.

Johnny99 napisał(a):
Ilu Świadków Jehowy jest wśród naukowców ?

Zapewne podobny odsetek jak w innych religiach. Nie widzę związku. Po co mieszasz ŚJ do tematu ontologicznych cech Bóstwa?

Cz paź 29, 2009 12:55

Skoro więc wszystko, absolutnie wszystko o czym wnioskujemy, każde rozumowanie które przeprowadzamy by dojść do Prawdy czynimy za pomocą logiki trudno się spodziewać by było inaczej (tzn logika nie była ontologiczną własnością bytu).

Logika to po prostu reguły myślenia. Nie może być "ontologiczną własnością".

Cytuj:
Skoro o wszystkim orzekamy stosując logikę (inaczej stworzenie jakiejkolwiek spójnej koncepcji czy to naukowej, religijnej czy filozoficznej nie byłoby możliwe)

Nauka, religia, i systemy filozoficzne mają swoje odrębne logiki, oparte na różnych założeniach i celach.

Cytuj:
Co daje nam prawo by wyłączać Boga z tego sposobu poznania.

Np. zasada sola scriptura, która nakazuje poznawać Boga poprzez Pismo, a nie logiczny sposób poznania stosowany np. w nauce.

Cytuj:
Jakie są przwesłanki że możemy go wyłączyć ze sposobu poznania którym poznajemy wszystko co on stworzył i co dał nam poznać?

Np. takie, że wg Pisma Boga poznaje się ze stworzeń, a nie tak jak stworzenia.

Cytuj:
Możemy twierdzić że istotą Boga jest miłość jednocześnie twierdząc że będzie w wyrafinowany sposób torturował ludzi w ciele przez nieskończony czas i nie będzie w tym żadnej sprzeczności.

Albo że wyniszczy wszystkich, którzy mu się nie spodobają, bo np. modlą się w otoczeniu pewnych przedmiotów, których Bóg nie lubi. A nie, to podobno jest niesprzeczne logicznie, przepraszam.

Cytuj:
świadoma osoba nie jest bytem

Wszystko zależy od definicji osoby i bytu.

Cytuj:
dwie swiadomości o odmiennych doświadczeniach czy zasobie wiedzy mogą być jednym bytem

Trzeba jakoś zdefiniować świadomość, doświadczenie, wiedzę, zasób wiedzy i byt. Ich definicje religijne będą odmienne niż definicje naukowe czy filozoficzne, co wpłynie także na ich relacje logiczne.

Cytuj:
Tak absurdalne rzeczy nie istnieją

Nieabsurdalne rzeczy też mogą nie istnieć.

Cytuj:
Po co mieszasz ŚJ do tematu ontologicznych cech Bóstwa?

Ponieważ z Twoich rozlicznych postów wynika, że Twoim jedynym celem bycia na tym forum jest referowanie doktryny jehowickiej, więc za każdym razem zakładam, że ją reprezentujesz.

Cz paź 29, 2009 13:04
zbanowany na stałe

Z całą pewnością Szatanem, a my wszyscy jego sługami. Uciekaj więc stąd jak najszybciej !

Czy Chrystus i apostołowie uciekali od ludzi? A w szczególności od tych kroczących w ciemności?

Cz paź 29, 2009 13:09

Cz paź 29, 2009 13:12
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona