Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Terapia reparatywna homoseksualistów 
Autor Wiadomość

Post Re: Terapia reparatywna homoseksualistów
nie. nauczycieli mialem dobrych.
Czasy sie zmienily i w kosciele zapomina sie juz o KKK 2357 (katechizm).
Jest tam napisane o chorobie? Bo nie doczytalem.

Pn maja 13, 2013 19:32
pazer70 napisał(a):
Ale dla heteroseksualnych zboczencow raj jest otwarty :D
Nie dla gejow i im podobnych.
Poszukujemy myslicieli, ktorzy udowodnia ze geje nie sa stworzeni przez Boga

A co ten paragraf KKK ma do twojego wpisu, jakoby Pan Bog wpuszczal zboczencow wedlug orientacji seksualnej do nieba?
Tam w ogole jest mowa o czynach homoseksualnych, a nie o orientacji. A przedtem jest jeszcze wiecej pozytecznych rzeczy, z ktorymi warto byloby sie zapoznac bez wzgledu na orientacje.

Pn maja 13, 2013 19:37

Na forum padlo slowo choroba. Nie ma go w katechizmie.
Reszte tam doczytaj.

Pn maja 13, 2013 19:39

fajnie jest bronic katolicyzmu przed katolikami....

ale, tu cytat:

"przyjmujemy nieśmiałe załozenie, że historia Kościoła i Biblii ma już trochę lat"
:D

Pn maja 13, 2013 19:40

Katechizm nie jest podręcznikiem medycyny i nie musi stwierdzać, czy coś jest chorobą czy nie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 13, 2013 20:41

MMMM koronny argument.

Wt maja 14, 2013 7:18

Równie dobry jak twój.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 14, 2013 17:45
pazer70 napisał(a):
nie. nauczycieli mialem dobrych.
Czasy sie zmienily i w kosciele zapomina sie juz o KKK 2357 (katechizm).
Jest tam napisane o chorobie? Bo nie doczytalem.

Czasy się zmieniły, ale zboczenia czy pośród heteroseksualnych czy homo, niezmiennie pozostaje grzechem.

Wt maja 14, 2013 19:04

MIXer napisał(a):
JedenPost napisał(a):
A swoją drogą - spójrz trzeźwo i powiedz uczciwie, czy powyższego cytatu nie można bez żadnych zmian odnieść do heteroseksualistów, którzy zresztą gwałcą, zdaje się, znacznie częściej?
Zgadza się, heteroseksualiści także bywają zboczeńcami. A istnieją homoseksualiści, którzy nimi nie są. Jest to kwestia wolnej woli człowieka. Natomiast ważny jest fakt, że homoseksualizm jest złem, chorobą. Kto uważa, że to coś normalnego czuć pociąg seksualny do osobników tej samej płci, błądzi.

Zdecyduj się - zlem czy chorobą.
Nigdzie, w żadnych dokumentach Kościołała nie ma ani słowa na temat tego, że jest to choroba.
Nie wiem dlaczego niektorzy ludzie się tak przy tej chorobie upierają?

Wt maja 14, 2013 19:38

Z Katechizmu Kościoła Katolickiego:

2357 Homoseksualizm oznacza relacje między mężczyznami lub kobietami odczuwającymi pociąg płciowy, wyłączny lub dominujący, do osób tej samej płci. Przybierał on bardzo zróżnicowane formy na przestrzeni wieków i w różnych kulturach. Jego psychiczna geneza pozostaje w dużej części nie wyjaśniona. Tradycja, opierając się na Piśmie świętym, przedstawiającym homoseksualizm jako poważne zepsucie, zawsze głosiła, że „akty homoseksualizmu z samej swojej wewnętrznej natury są nieuporządkowane”. Są one sprzeczne z prawem naturalnym; wykluczają z aktu płciowego dar życia. Nie wynikają z prawdziwej komplementarności uczuciowej i płciowej. W żadnym wypadku nie będą mogły zostać zaaprobowane.

2358 Pewna liczba mężczyzn i kobiet przejawia głęboko osadzone skłonności homoseksualne. Skłonność taka, obiektywnie nieuporządkowana, dla większości z nich stanowi ona trudne doświadczenie. Powinno się traktować te osoby z szacunkiem, współczuciem i delikatnością. Powinno się unikać wobec nich jakichkolwiek oznak niesłusznej dyskryminacji. Osoby te są wezwane do wypełniania woli Bożej w swoim życiu i - jeśli są chrześcijanami - do złączenia z ofiarą krzyża Pana trudności, jakie mogą napotykać z powodu swojej kondycji.

2359 Osoby homoseksualne są wezwane do czystości. Dzięki cnotom panowania nad sobą, które uczą wolności wewnętrznej, niekiedy dzięki wsparciu bezinteresownej przyjaźni, przez modlitwę i łaskę sakramentalną, mogą i powinny przybliżać się one - stopniowo i zdecydowanie - do doskonałości chrześcijańskiej.

I to wszysko - ani słowa o chorobie.

Wt maja 14, 2013 19:41
jesienna napisał(a):
I złem, i chorobą.

Wt maja 14, 2013 20:06
MIXer napisał(a):
jesienna napisał(a):
I złem, i chorobą.

Aktualnie to kwestia przegłosowania....skoro ślimak robi za rybę :D , to i żaden problem z przegłosowaniem chorób.

Pt maja 17, 2013 10:41

Cytuj:
Nigdzie, w żadnych dokumentach Kościołała nie ma ani słowa na temat tego, że jest to choroba.

No i co z tego? :? To ani nie świadczy o tym, że nie jest chorobą, ani o tym, że katolik nie może uważać, iż jest to choroba. Poza tym wg Katechizmu homoseksualizm jest skłonnością "obiektywnie nieuporządkowaną", co spokojnie można uznać za eufemistyczne określenie choroby.

Pt maja 17, 2013 17:26

Angel napisał(a):
Witam wszystkich, czy wie ktoś może, czy w Gdańsku (lub okolicach) istnieje ośrodek duszpasterski zajmujący się leczeniem skłonności homoseksualnych? Coś na wzór organizacji Odwaga działającej w Lublinie. Byłbym wdzięczny za odpowiedź na forum, lub prywatną.
Pozdrawiam, Marcin.

http://www.psychologia.net.pl/artykul.php?level=529
http://www.nicolosi.pl/

Pierwsza w Polsce pozycja naukowa dotycząca psychoterapii reparacyjnej mężczyzn o orientacji homoseksualnej – terapii ukierunkowanej na zmianę tożsamości płciowej i rozwijanie potencjału heteroseksualnego.

Książka Nicolosiego, psychologa i psychoterapeuty, pokazuje praktykę psychoterapii niechcianego pociągu do tej samej płci (SSA - Same Sex Attraction). Wyjaśnia genezę homoseksualizmu biorąc pod uwagę czynniki biologiczne, teorie psychodynamiczne i elementy teorii systemowej. Wyróżnia typy homoseksualizmu męskiego sprzed fazy identyfikacji płciowej i po fazie identyfikacji płciowej. Opisuje w sposób wyczerpujący proces terapii reparatywnej, wypracowany w czasie 25 lat praktyki klinicznej z mężczyznami SSA.
Jest to pierwszy w Polsce, kompletny podręcznik dla psychoterapeutów, opisujący zarówno proces terapeutyczny jak i kształtowanie się pociągu do tej samej płci.

W pierwszej części książki opisany jest proces formowania się homoseksualizmu w rodzinie triadyczno-narcystycznej, druga część zawiera proces leczenia niechcianego homoseksualizmu, trzecia zaś przedstawia proces pracy z żalem jako etap zdrowienia i utrwalania nowych zachowań.

Dr Robert Perloff, były prezes Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego, w Przedmowie do książki napisał:

Nicolosi, adwokat homoseksualnych mężczyzn i kobiet, którzy próbują pokonać swoje zainteresowanie tą samą płcią i osiągnąć spełnienie w związku heteroseksualnym, odważnie przeciwstawia się – niczym głos wołającego na pustyni – konserwatywnym psychologom, którzy utrzymują, że zmiana z homoseksualizmu na heteroseksualizm nie jest ani możliwa, ani wskazana.

Rozpowszechnianie jego poglądów jest pożądane i konieczne zarówno dla społeczeństwa, jak i samych gejów i lesbijek. Nie idzie o to, żeby jednoznacznie dowodzić, że dla wielu homoseksualistów heteroseksualizm jest lepszy niż homoseksualizm. Chodzi jedynie o to, że tego rodzaju poszukiwanie powinno być całkowicie dostępne dla osoby homoseksualnej, jeżeli tego sobie życzy.

Autor ma swój ogromny wkład w literaturę na temat seksualności przez to, że zaproponował, by jego rozsądne spojrzenie zostało rozważone przez gejów i lesbijki, uczonych zajmujących się tą dziedziną, zwykłych ludzi oraz psychoterapeutów – praktyków. Z jego śmiałymi i stanowczymi poglądami czytelnik powinien się zaznajomić dokładnie, czytając tę pozycję od początku do końca.

So maja 25, 2013 17:57

MIXer napisał(a):
atheist napisał(a):
Ale jak ten brak szacunku homoseksualistów wobec innych (zwłaszcza tych, którzy są dla nich atrakcyjni seksualnie) się przejawia? Gwałcą czy jak?
Niektórzy gwałcą, niektórzy jedynie porządliwie patrzą. Jedni opowiadają nieprzyzwoite żarty, inni oszukują swoich partnerów, mówiąc, że ich kochają, podczas gdy zależy im wyłącznie na współżyciu. Różnie to bywa, ciężko generalizować.

Czyli identycznie jak w przypadku osób hetero. Hmmm.... Czy z bycia heteroseksualnym też można się wyleczyć, bo, jak widać, to niebezpieczna dewiacja?

Wt maja 28, 2013 19:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona