Prawo Mojżeszowe a praktyki religijne Izraelitów
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Prawo Mojżeszowe a praktyki religijne Izraelitów
@Barnaba Dz15 odnosi się bardziej do pogan, ale skoro i tak nie przyjmujesz zaleceń apostołów i Ducha Świętego (z wiadomego soboru), to po co się takim błahym orzeczeniem zajmować...
@mcfunthomas Zedytuję posta, nad którym pracuję i wstawię jak będę miał czas - chyba jutro.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt mar 02, 2010 1:57 |
|
|
|
 |
Joannag
|
Moim zdaniem w tym temacie istotne znaczenie ma wypowiedż z Prawa:
Nie znajdzie się pośród ciebie nikt,(...) kto by uprawiał zaklęcia, pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych. (Pwt. Prawa 18:10-11)
Izraelici mieli zakaz spirytyzmu .Dlaczego?
Przecież gdyby owi umarli żyli w zaświatach ,to mogliby pomagac żywym.Ale Bóg tego zabronił .Czy to nie dziwne w kontekście wiary w życie pozagrobowe?
Oraz w tym temacie przykład samego Jezusa i jego uczniów.Powinien byc dla nas niejako wzorem. Czy gdy umarł Łazarz ,przyjaciel Jezusa on modlił się za niego do Boga? Czy znajdujemy w NT chociaż jedną modlitwę za zmarłych?
|
Wt mar 02, 2010 7:57 |
|
 |
Elbrus
|
@Joannag Pytanie jest jeszcze takie: jaka jest pewność, że osoba zmarła nie poszła do piekła, a (jak nam się wydaje lub mamy nadzieję) do czyśćca?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Wt mar 02, 2010 11:57 |
|
|
|
 |
Joannag
|
Elbrus napisał(a): @Joannag Pytanie jest jeszcze takie: jaka jest pewność, że osoba zmarła nie poszła do piekła, a (jak nam się wydaje lub mamy nadzieję) do czyśćca? Biblia jasno wskazuje ,że po śmierci nie ma żadnej zapłaty bo karą za grzech jest śmierc. Rz 6:23 BT „Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.”
|
Wt mar 02, 2010 14:28 |
|
 |
Barnaba
|
Według Was wywoływanie duchów i społeczność z ludźmi zbawionymi to to samo. Bzdur totalnych ciąg dalszy.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Wt mar 02, 2010 21:29 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Napisałem już o tym trochę w innym temacie Mojzesz i Eliasz w szeolu czy w niebie?
|
Wt mar 02, 2010 22:25 |
|
 |
mcfunthomas
|
Witam Barnaba napisał(a): Według Was wywoływanie duchów i społeczność z ludźmi zbawionymi to to samo. Bzdur totalnych ciąg dalszy. Wg. cytowanego już wcześniej fragmentu tekstu Pwt. 18:10-11 spirytyzm (pytanie duchów i widma) to co innego niż zwracanie się do umarłych. Choć może się mylę, i ktoś mi to wytłumaczy. Społeczność z ludźmi zbawionymi ja mam podczas nabożeństwa, na przykład. Ze zbawionymi, acz umarłymi nie rozmawiałem. Nie znalazłem w NT żadnych przesłanek, unieważniających Pwt. 18,10n. Do postów Elbrus'a postaram się odnieść...niedługo.  Pozdrawiam
_________________ Indifference of the GOoD is enough for the EviL to succeed
|
Pn mar 22, 2010 0:24 |
|
 |
Elbrus
|
mcfunthomas napisał(a): Nie znalazłem w NT żadnych przesłanek, unieważniających... żeby to o jedną unieważnioną rzecz chodzilo mcfunthomas napisał(a): spirytyzm (pytanie duchów i widma) to co innego niż zwracanie się do umarłych. Oczywiście, że to co innego - podczas seansu spirytystycznego WYWOŁUJE/PRZYZYWA sie duchy, a podczas kontaktu z "duszami czyśćcowymi", to one przychodzą do nas, ale zasada postępowania pozostaje ta sama: " Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by (...) pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych."Dotyczy to wprawdzie inicjatywy z naszej strony, ale nawet jeśli pojawi się przed nami umarły, to nie powinniśmy się go radzić w żadnej sprawie - tym bardziej wiary (nawet spełniające się proroctwa mogą być fałszywe, co już wcześniej zostało zacytowane).
|
Pn mar 22, 2010 7:05 |
|
 |
Barnaba
|
Ekskomunikujcie Jezusa za kontakty z "umarłymi" na Górze Przemienienia.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Pn mar 22, 2010 8:04 |
|
 |
Elbrus
|
Ekskomunikuj Boga Ojca za: a) nagminne nieprzestrzeganie Przykazań -nie będziesz pracował w dzień szabatu, ani twój niewolnik, -czcij ojca i matkę, -nie zabijaj, -nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie (...) ja jestem Pan - Pan Jedyny i nie ma innego! (prorokom każe mówić do Syna - Boże, Panie, Królu królów itd.), b) brak posłuszeństwa wobec biskupa Rzymu (Duch Św. OŚMIELA SIĘ działać poza KK), c) niewystarczające (jak na możliwości) dbanie o potrzeby doczesne Kościoła (w ST nie płacił dziesięciny), d) ikonoklazm, e)nienawiść i przeklinanie swoich nieprzyjaciół ("A kto by mu rzekł: Bezbożniku, podlega karze piekła ognistego"), f)zazdrość. Bóg nie daje dobrego przykładu, bo cały czas łamie Boże Prawo. Czy Bóg może przez takie postępowanie pójść do piekła? Oby nie 
|
Pn mar 22, 2010 16:21 |
|
|
|