Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 9:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy grzechem jest modlić się o śmierć? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy grzechem jest modlić się o śmierć?
Elbrus napisał(a):
Ogólnie chodziło mi o nakazy i zakazy jakie Bóg nakreśla ludziom, aby wiedzieli, co należy zrobić, aby nie trafić do piekła. Jeśli każdy będzie/byłby zbawiony, to powyższe nie miałoby sensu, poza chorą satysfakcją/przyjemnością Stwórcy.

I tu się zgadzam :) A ponieważ Bóg nie jest chory, więc nie dał zakazów i nakazów, tylko wskazówki. Zamiast paragrafów dał drogowskazy.

Cz cze 10, 2010 20:40
Angel_Eyes napisał(a):
W przypadku,kiedy człowiek jest nieszczęśliwy, życie dla niego jest przykre i ma go dosyć odkąd pamięta?

Czy jest grzechem- nie wiem. Jest natomiast niewskazane. O to modliła się np. św. Teresa z Los Andes i otrzymała wskazówkę, by tego nie robiła.

Takie pragnienie może być po prostu chęcią ucieczki przez krzyżem, który trzeba donieść do końca. Co innego chęć śmierci by spotkać się z Bogiem- ale to już szczyty życia duchowego.

Ten fragment jest tez interesujący, choć raczej nie dotyczy śmierci indywidualnej:

Am 5:17-20
Biada oczekującym dnia Pańskiego. Cóż wam po dniu Pańskim? On jest ciemnością a nie światłem. 19 Jakby uciekał człowiek przed lwem, a trafił na niedźwiedzia; jakby skrył się do domu i oparł się ręką o ścianę, a ukąsił go wąż. 20 Przecież dzień Pański jest ciemnością, a nie światłem, mrokiem, a nie ma w nim jasności?

Pt cze 11, 2010 0:32

Angel_Eyes napisał(a):
W przypadku,kiedy człowiek jest nieszczęśliwy, życie dla niego jest przykre i ma go dosyć odkąd pamięta?

W Biblii opisany jest człowiek, który z powodu ciężkiej choroby modlił się o śmierć.
Hioba 14:13-15
Cytuj:
13 O, gdybyś mnie ukrył w Szeolu,
trzymał mnie w ukryciu, aż twój gniew się odwróci,
ustanowił mi granicę czasu i wspomniał na mnie!
14 Jeśli krzepki mąż umrze, czyż może znowu żyć?
Przez wszystkie dni mej przymusowej pracy będę czekał,
aż nadejdzie moja ulga.
15 Ty zawołasz, a ja ci odpowiem.
Zatęsknisz za dziełem swych rąk.
Hiob za te słowa nie został potępiony.

Każdy człowiek cieszący się jakim takim zdrowiem lub nie przeżywający tragicznych problemów - nie chce umierać.
Jeżeli ktoś modli się o śmierć, to albo cierpi śmiertelnie chory, albo popadł w depresję spowodowaną jakimiś wydarzeniami.
Śmierć w niektórych wypadkach faktycznie jest wybawieniem.
Nie znaczy to, ze Bóg zabiera komuś na jego prośbę życie.

Jednak na pewno rozumie powody.

Wt cze 15, 2010 15:23

a gdzie w tym cytacie Hiob prosi o smierc?

Pt cze 18, 2010 14:18

W pierwszych słowach cytatu.

Pt cze 18, 2010 14:35

13 O, gdybyś mnie ukrył w Szeolu,
trzymał mnie w ukryciu, aż twój gniew się odwróci,
ustanowił mi granicę czasu i wspomniał na mnie!

szeol..to co?
granica czasu to smierc?

Pt cze 18, 2010 15:00

Szeol to starotestamentalna kraina zmarłych

Pt cze 18, 2010 15:20

dziekuje...nie wiedzialam
czlowiek cale zycie sie uczy

Pt cze 18, 2010 20:36

Od tego jest dyskusja i forum dyskusyjne, żeby pogłębiać wiedzę i poszerzać horyzonty :)

Pt cze 18, 2010 20:57

Nie wiem czy grzechem jest modlić się o śmierć, ale sądzę że śmierć biologiczna , jest śmiercią, której każdy by sobie życzył. Poza tym nie jest ona w żaden sposób "obciążona" grzechem.

Pn wrz 06, 2010 21:09

modlitwa o dobrą śmierć,jest chyba nawet wskazana....i dobrze jest pamiętać,że człowiek nie żyje wiecznie(przynajmniej w ziemskim wymiarze)..o śmierć prosiła kobieta która pochował 7miu mężów-o ile dobrze pamiętam,oraz chyba Tobiasz(?)..Pan Bóg ich połączył..więc zamiast śmierci,otrzymali jakby nowe życie..
gdy dziecku źle się dzieje dobry rodzic,stara się je pocieszyć..myślę,że na takiej samej zasadzie działa to w relacji stworzenie-Stworzyciel..gorzej jak człowiek całkowicie zamknie się na sobie,beznadziei,i nawet nie dopuszcza do siebie myśli,że coś może się zmienić,i dla niego jest istotna tylko i wyłącznie wizja śmierci(ucieczka od życia,od jego trudności,od nudy,od braku planu na siebie)--wtedy,może być trudno zauważyć Boże działanie..jedno jest pewne-każdy odchodzi w czasie sobie przeznaczonym..nie wcześniej,nie później--a każde życie można zmienić i pokolorować..ale do tego potrzeba wiary w Niego

Śr wrz 08, 2010 8:05

Może minimalnie zboczę z tematu, ale zastanawiam się nad pewnym przypadkiem. Pewien 15letni chłopak, którego całkiem dobrze znałam, powiesił się za domem, z wielką wiarą, że spotka Boga. To był bardzo wierzący i dobry chłopak (wbrew temu, co zrobił). Był wrażliwy i nie radził sobie z czymś i myślę, że chciał jak najszybciej połączyć się z Panem. W liście pożegnalnym odniósł się do fragmentu z Księgi Mądrości (3, 7:15).

Jedno jest pewne - nie zdawał sobie sprawy, z tego, co robi, ile osób krzywdzi. Nie zdawał sobie też widocznie sprawy z faktu, że samobójcy najprawdopodobniej idą do Piekła ;( Ciekawe, czy ta głęboka miłość do Boga i zabicie się dla bycia z Nim wreszcie będzie czynnikiem łagodzącym? Wierzę, że Bóg mu wybaczył.

Tak więc może grzeszność takiej modlitwy zależy od powodów. Czy chcę umierać, bo mam dość siebie, świata, ludzi (niechrześcijańska postawa), czy z "zakochania" w Bogu i chęci ucieczki od problemów w Jego ramiona (jeżeli inaczej się nie potrafi, bo można przecież robić to za życia).

Śr wrz 08, 2010 8:17

ona nie pisze o samobójstwie-ale o modlitwie o śmierć..nie jedna osoba takiej modlitwy doświadcza..co do samobójstwa-kościół trochę zmienił swoje stanowisko

Śr wrz 08, 2010 8:38

Należy modlić się o cierpliwość. Może trzeba poczekać na spotkanie z Bogiem. Miłość musi dojrzeć.

Pn paź 04, 2010 19:59

Ja często się modlę o dobrą śmierć, i ona jest wręcz pożądana, choćby dlatego, żeby nie przyszła, gdy nie będę w łasce uświęcającej.

So sty 29, 2011 11:14
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona