Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 9:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Chrześcijaństwo a inne religie. 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Chrześcijaństwo a inne religie.
Miłość napisał(a):
Jezus w innych największych religiach:
Żydzi mesjanistyczni uznają Jezusa za Mesjasza i Syna Bożego.

Żydzi mesjanistyczni według wyznawców Judaizmu sa tylko chrześcijanska sektą, powstała bodajze na poczatku XX w.

Miłość napisał(a):
W islamie jest jednym z najważniejszych proroków!

No własnie prorokiem. Jednym z wielu.

Nie umarł na krzyżu jak wierza chrześcijanie o czym mówi m.in. sura An-Nisa:

157 i za to, że powiedzieli:
"zabiliśmy Mesjasza, Jezusa, syna Marii,
posłańca Boga"
- podczas gdy oni ani Go nie zabili,
ani Go nie ukrzyżowali,
tylko im się tak zdawało;
i, zaprawdę, ci, którzy się różnią w tej sprawie,
są z pewnością w zwątpieniu;
oni nie mają o tym żadnej wiedzy,
idą tylko za przypuszczeniem;
oni Go nie zabili z pewnością.

158 Przeciwnie!
Wyniósł Go Bóg do Siebie!
Bóg jest potężny, mądry!

Nie był nawet synem Boga jak również wierza chrześcijanie.

Sura Miriam

88 Oni powiedzieli:
"Miłosierny wziął Sobie syna!"

89 Popełniliście rzecz potworną!

90 Niebiosa omal nie rozrywają się,
a ziemia omal nie popęka szczelinami,
a góry omal nie rozpadną się w proch

91 - od tego, iż oni przypisali Miłosiernemu syna.

92 A nie godzi się Miłosiernemu,
aby wziął sobie syna!

93 Każdy, kto jest w niebiosach i na ziemi,
przychodzi do Miłosiernego jako sługa.

Sura Al.-taubach

"Mesjasz jest synem Boga."
Takie są słowa wypowiedziane ich ustami.
Oni naśladują słowa tych,
którzy przedtem nie wierzyli.
Niech zwalczy ich Bóg!
Jakże oni są przewrotni!

31 Oni wzięli swoich uczonych w piśmie
i swoich mnichów za panów, poza Bogiem,
i Mesjasza, syna Marii.
A rozkazano im przecież
czcić tylko Boga Jedynego.
Nie ma boga, jak tylko On!
Jakże On bardziej godny jest chwały
aniżeli to, co oni Jemu dodają jako współtowarzyszy!

Więc czy tu ciagle jest mowa o tym samym Jezusie?

Miłość napisał(a):
Sai Baba wielokrotnie mówił, że Jezus jest Bogiem, wielkim świętym i nauczycielem duchowym, który stanowi wzór dla ludzi.

Mówił też o sobie że jest kolejnym wcieleniem Boga.

Miłość napisał(a):
Buddyzm, Dalajlama jest pod ogromnym wrażeniem nauk Jezusa, uważa go za bodhisattwe, tzn tego, który wyrzeka się samego siebie, aby zbawić innych.

Zapewne Dalajlama jest pod wrażeniem jego nauk bo dostrzega w nich podobieństwo do tego czego sam naucza jeśli chodzi o etykę. I być może w kategoriach buddyjskich można mówic o Jezusie jako boddhisattwie, ale czy jest to ten sam Jezus. Bodhhisattwa świadomie rezygnuje z wkroczenia do pełnej nirwany. Czy Jezusa chrzescijan tez to dotyczy?
Przeciez Jezus jako Bodhisattwa jest tylko jednym z wielu.
Poza tym że cos można rozpatrywać w kategoriach buddyzmu nie znaczy wcale że jest istotnym elementem tego systemu.

Miłość napisał(a):
Te argumenty pokazują w sposób oczywisty kto jest najważniejszą postacią religijną w dziejach świata.

Jest najwazniejszą postacią dla chrześcijan, dla buddystów będzie to Budda, dla muzułmanów pewnie Mahomet.

To co napisałes odczytuję na korzyśc buddyzmu i hinduizmu jako tych systemów które i u innych potrafią dostrzec to co dobre nie nadając temu diabelskiego znaczenia jak to ma miejsce wśród „wyznawców” katolicyzmu.

Cz lut 03, 2011 18:04
stanislav napisał(a):
Miłość napisał(a):
Jezus w innych największych religiach:
Żydzi mesjanistyczni uznają Jezusa za Mesjasza i Syna Bożego.

Żydzi mesjanistyczni według wyznawców Judaizmu sa tylko chrześcijanska sektą, powstała bodajze na poczatku XX w.

Ale przez chrzescijan nie są uważani za chrześcijan. Sami żydzi mesjanistyczni, siebie uważają za Żydów.

Pn lut 07, 2011 16:04

zephyr7, szczerze mówiąc, rozczarowała mnie Twoja pierwsza odpowiedź na to pytanie. Wymieniasz korzyści wynikające z chrześcijaństwa... Czy decyzję o wierze podjąłeś na podstawie analiz porównawczych, jak się wybiera pralkę czy mieszkanie?

mały kwiatek, jeśli wszystko jedno, w jakiego Boga się wierzy, bo to wszystko jest kwestią własnej drogi, to czemu były krucjaty? Czemu tylu ludzi nadal przekonuje tak mocno o słuszności swojego i tylko swojego wyznania (nie wyłączając tego wątku)?
Kościół jako weryfikator? Żaden argument, ja Ci mogę jako weryfikatora podać Mahometa. Wiesz, że weryfikował dogmaty chrześcijańskie?

Miłość, czyli chrześcijanie mają lepsze 'zaplecze technologiczne', skoro są najbardziej rozwinięci? Najwięcej cudów? 'Wiara przenosi góry' - znany jest Ci efekt placebo i ludzka skłonność do koloryzowania? Może katolicyzm po prostu stwarza im dogodne możliwości rozwoju, akceptując każde nietypowe wydarzenie jako 'cud', i podając informację o nim do wiadomości publicznej bez weryfikacji?
Biblia jest bestsellerem w Europie. W Chinach są nim pisma Konfucjusza, w Arabii - Koran.
Ameryka skolonizowana była przez chrześcijan, którzy przekazali dalej swoją tradycję.
Co do śmierci klinicznej - nawet w głośnym 'Życiu po życiu' autor stwierdzał, że 'pośmiertne' wizje zależały od poglądów 'umierającego'. Podkreśla również, że do nawróceń nie doszło.
'Tylko chrześcijaństwo i islam uważają się za jedyne prawdziwe' - to chyba pominięcie poglądów ateistów.

Wt lut 08, 2011 16:42

Zastanówmy się nad czymś wyższym jak przekonywaniem się która religia jest lepsza - takie stawianie czegoś wyżej i niżej będzie zawsze furtką do kłótni i niepotrzebnych wypowiedzi. Około 53-55% wiernych na świecie wyznaje islam i chrześcijaństwo. Pozostała część religie to hinduizm, buddyści, religie chińskie, judaizm. Co dzieli a co łączy wszystkich wierzących?

Na stronie wiara wpadł mi artykuł:

http://papiez.wiara.pl/doc/729044.Benedykta-XVI-dialog-z-islamem

So lut 12, 2011 8:38

Proponuję sprawdzić co przepowiada Biblia odnośnie narodu Izraelskiego i zobaczyć czy się wypełniło. Jeśli się sprawdziło ze szczegółami, to jak to sobie racjonalnie wytłumaczysz?

So lut 12, 2011 13:57

Login2 napisał(a):
Proponuję sprawdzić co przepowiada Biblia odnośnie narodu Izraelskiego i zobaczyć czy się wypełniło. Jeśli się sprawdziło ze szczegółami, to jak to sobie racjonalnie wytłumaczysz?

Co dokładnie masz na myśli?

So lut 12, 2011 16:26

To że Bóg przepowiedział dzieje Izraela kilka tysięcy lat wstecz.

"I rozproszy cię PAN pomiędzy wszystkie ludy od krańca po kraniec ziemi..."

"Nie zaznasz pokoju u tych narodów ani stopa twej nogi tam nie odpocznie."

"Wywołasz grozę, wejdziesz do przysłowia i w pośmiewisko u wszystkich narodów, do których zaprowadzi cię Pan. "

"Ale i u tych narodów nie będziesz miał wytchnienia i nie będzie odpoczynku dla stopy twojej nogi, lecz PAN da ci tam serce zatrwożone, oczy przygasłe i duszę zbolałą. Życie twoje będzie ustawicznie zagrożone i lękać się będziesz nocą i dniem, i nie będziesz pewny swego życia"

"Wzbudzi Pan przeciw tobie lud z daleka, z krańców ziemi,.. Będzie cię oblegał we wszystkich twoich grodach, aż padną w całym kraju twe mury najwyższe i najmocniejsze, na których polegałeś. Będzie cię oblegał we wszystkich grodach w całym kraju, który ci dał Pan, Bóg twój."

"Gdy tedy przyjdzie na cię to wszystko, błogosławieństwo i przekleństwo ... i będziesz słuchał jego głosu, zgodnie z tym wszystkim co ja ci dziś nakazuję, ty i twoi synowie ... wtedy przywróci PAN, Bóg twój, twoich jeńców ... i zgromadzi cię z powrotem ze wszystkich ludów ... I sprowadzi cię PAN, Bóg twój, do ziemi, którą posiadali twoi ojcowie..."

"I odbudują starodawne ruiny, podźwigną opustoszałe osiedla przodków, odnowią zburzone miasta, osiedla opustoszałe od wielu pokoleń."

"Wtedy uznają przestępstwo swoje i przestępstwo swoich przodków, to jest zdradę, którą popełnili względem Mnie, i to, że Mnie postępowali na przekór, wskutek czego Ja postępowałem na przekór im i zaprowadziłem ich do kraju nieprzyjacielskiego, ażeby upokorzyło się ich nieobrzezane serce i ażeby zapłacili za swoje przestępstwo. Wtedy przypomnę sobie moje przymierze z Jakubem, przymierze z Izaakiem i przymierze z Abrahamem. Przypomnę sobie o tym i przypomnę o kraju Jednakże nawet wtedy, kiedy będę w kraju nieprzyjacielskim, nie odrzucę ich i nie będę się brzydził nimi do tego stopnia, żeby ich całkowicie zniszczyć i zerwać moje przymierze z nimi, bo Ja jestem Pan, ich Bóg. Przypomnę sobie na ich korzyść o przymierzu z ich przodkami, kiedy wyprowadziłem ich z ziemi egipskiej na oczach narodów, abym był ich Bogiem. Ja jestem Pan! To są ustawy, wyroki i prawa, które Pan ustanowił między sobą a Izraelitami na górze Synaj za pośrednictwem Mojżesza"

"Lecz: Jako żyje PAN, który wyprowadził synów izraelskich z ziemi Północnej, ze wszystkich ziem, do których ich wygnał, i sprowadzę ich z powrotem do ich ziemi, którą dałem ich ojcom!"

"Do Północy powiem: Wydaj! A do Południa: Nie zatrzymuj! Przyprowadź moich synów z daleka i moje córki z krańców ziemi!... Tak, przygotuję na pustyni drogę, rzeki na pustkowiu..., że dostarczyłem na pustyni wody, rzeki na pustkowiu, aby napoić mój lud, mojego wybrańca"

Wystarczy spojrzeć jak wypełniały się te słowa odnośnie Żydów, spisane ponad 2500 tysiąca lat temu. Mamy tu przepowiedziane między innymi:

-Utratę kraju który dostali od Boga. Stało się to w 70r n.e gdy Rzym zniszczył Jerozolimę. Utracili swoją państwowość na prawie 1900 lat...
-Zostali rozproszeni po całym świecie.
-Mimo tak wielkiej liczby lat nie stracili tożsamości narodowej i odzyskali swój Kraj.
-Stali się pośmiewiskiem w oczach świata. Antysemityzm jest zjawiskiem unikatowym. Nie ma bardziej nękanego i nielubianego narodu jak Żydzi.
-Byli gnębieni i prześladowani gdziekolwiek by się nie znaleźli.
-Nie ma takiego drugiego narodu na świecie, który by tak prześladowany i bez własnego Kraju przetrwał. A Bóg im to właśnie obiecał, że ich nie wybije do końca ale, że przywróci do kraju który im obiecał.
-Państwowość Izrael odzyskał w 1947 roku.

Jak to wytłumaczyć?

So lut 12, 2011 18:11
Powyższe fragmenty nawiązują zapewne do zniszczenia Królestwa Izrael przez Asyrię oraz podboju Królestwa Judy przez Nabuchodonozora II i związanymi z tym masowymi deportacjami Zydów, czyli do czasów, w których powstawały księgi Starego Testamentu.

So lut 12, 2011 20:07
zbanowana na stałe

Login2 napisał(a):
...
-Byli gnębieni i prześladowani gdziekolwiek by się nie znaleźli.
-Nie ma takiego drugiego narodu na świecie, który by tak prześladowany i bez własnego Kraju przetrwał. A Bóg im to właśnie obiecał, że ich nie wybije do końca ale, że przywróci do kraju który im obiecał.
-Państwowość Izrael odzyskał w 1947 roku.

Jak to wytłumaczyć?

o gnębieniu i prześladowaniu jakie teraz się tam odbywa to jest film:
Occupation 101 na YouTube ;
http://www.youtube.com/watch?v=TFmDt9e0NEM

jak to wytłumaczyc?

So lut 12, 2011 20:43

I jakimś dziwnym trafem całe to proroctwo wypełnia się także i w naszych czasach. Jak to wytłumaczysz?

dzikidzik a co tam jest co ja miałbym ci wytłumaczyć ?

So lut 12, 2011 20:59
Login2 napisał(a):

Przy odrobinie wyobraźni można w Biblii znaleźć niemal wszystko, kwestia interpretacji.
Ja na przykład, posiłkując sie Nowym Testamentem przygotowałem lazanie z sosem beszamelowym.
Jak to wytłumaczyc?

So lut 12, 2011 21:47

Therion, napisz mi którego z cytatów nie rozumiesz i trzeba ci zinterpretować, bo dla mnie tam wszystko jest jasne i wprost.

So lut 12, 2011 21:55
zbanowana na stałe

Login2 napisał(a):
I jakimś dziwnym trafem całe to proroctwo wypełnia się także i w naszych czasach. Jak to wytłumaczysz?

dzikidzik a co tam jest co ja miałbym ci wytłumaczyć ?

Ano to,że jak to możliwe że naród, który wycierpiał tyle zła razem z nami Polakami podczas okupacji w czasie II wojny światowej ze strony Niemców sam przeprowadza teraz okupację i używa metod, które używali hitlerowcy w stosunku do Palestyńczyków?

Właśnie jak się ma obezna sytuacja wojny w Izraelu do w/w proroctwa? Chyba nijak prawda?

N lut 13, 2011 0:08

Przedmiotem proroctwa są dzieje Izraela, a nie to czy Izrael robi źle/dobrze. Z Biblii raczej wynika, że czynili zazwyczaj źle. Obecna sytuacja ma się nijak, bo nie o tym mówi to proroctwo.

N lut 13, 2011 7:16
Login2 napisał(a):

Żydzi stracili swe państwo wcześniej niż rok 70 gdy zniszczono świątynie (poraz kolejny zresztą- pierwsza światynia została zniszczona chyba w 587 roku p.n.e.). Zostali rozproszeni po "całym świecie". Teksty te czy "proroctwa" były pisane w trakcie tego rozproszenia, biedny lud lamentował nad swoim położeniem i aby nadać temu znaczenia wymyślił sobie że wszystko to dzieje się z woli Boga któremu w jakis sposób zawinili. Ale mozna to odpokutować a wtedy Bóg przestanie sie gniewać...
Każdy naród pod okupacją, w niewoli marzy o wolności, walczy o nią. Do tego potrzebna jest nadzieja, wiara w to że sie uda i temu służyły teksty...
Same ogólniki.
Napisz w którym miejscu w Biblii jest napisane że Izrael po latach odzyska swą państwowość w 1947 roku.

N lut 13, 2011 14:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona