CZŁOWIEK NIE MOŻE BYĆ ATEISTĄ - artykuł.
Autor |
Wiadomość |
waqmaz
|
 Re: CZŁOWIEK NIE MOŻE BYĆ ATEISTĄ - artykuł.
Bóg jest bytem duchowym, czyli takim, jakim nam ludziom nie dano poznać, więc nie możemy twierdzić, że Bóg wziął się z niczego, albo, że Boga nie ma, bo nam nie dano wiedzieć tego. "Bóg z Boga, Światłość ze światłości"!
|
So paź 22, 2011 22:40 |
|
|
|
 |
Acro
|
agvis napisał(a): My wierzymy, że Bóg jest. Bo nie możemy tego wiedzieć. Wy wierzycie, że Boga nie ma. Bo nie możecie tego wiedzieć. Każdy ma swoją wiarę. . Rozumiem, że dla ciebie, wiara w Boga i wiara w różowe jednorożce to taka sama wiara (i odpowiednio niewiara w Boga i różowe jednorożce), bo jednakowo nie wiadomo, czy są takowe stwory czy ich nie ma? Ciekawe tylko dlaczego gości, którzy twierdzą na poważnie, że rozmawiaja z jednorożcami, zamyka się w szpitalach psychiatrycznych...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt paź 25, 2011 19:14 |
|
 |
tanie_wino
|
A jak mają się różowe jednorożce do pojęć takich jak moralność, śmierć, wieczność. Po co komu wierzyć w jednorożce, czajniczki, czy krasnoludki?
_________________ pajacyk.pl
|
Wt paź 25, 2011 20:43 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Acro napisał(a): agvis napisał(a): My wierzymy, że Bóg jest. Bo nie możemy tego wiedzieć. Wy wierzycie, że Boga nie ma. Bo nie możecie tego wiedzieć. Każdy ma swoją wiarę. . Rozumiem, że dla ciebie, wiara w Boga i wiara w różowe jednorożce to taka sama wiara (i odpowiednio niewiara w Boga i różowe jednorożce), bo jednakowo nie wiadomo, czy są takowe stwory czy ich nie ma? Ciekawe tylko dlaczego gości, którzy twierdzą na poważnie, że rozmawiaja z jednorożcami, zamyka się w szpitalach psychiatrycznych... Dobrze wiesz Acro, że chodzi o Stwórcę wszechświata, a jeśli tak to nie ma znaczenia jak nazwiesz Stwórcę bo i tak nie zmienia to jego istoty stwórczej. Jeśli ja nazwę cię krasnal to nie jest powodem aby traktować cię za mniej realnego .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt paź 25, 2011 22:29 |
|
 |
tanie_wino
|
A wg logiki wszechmogący, wieczny Bóg Stwórca może być tylko jeden. Trzy największe religie mają jedno zródło, pytanie tylko kto i po co na przestrzeni wieków tak mocno namieszał, że jedni mordowali drugich w imię "swojego" (tego samego) Boga.
_________________ pajacyk.pl
|
Wt paź 25, 2011 22:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): A wg logiki wszechmogący, wieczny Bóg Stwórca może być tylko jeden. Trzy największe religie mają jedno zródło, pytanie tylko kto i po co na przestrzeni wieków tak mocno namieszał, że jedni mordowali drugich w imię "swojego" (tego samego) Boga. Ludzie - skoro potrafią sie zabijać o miedzę, w rodzinach latami się kłócą, trwają w zagniewaniu o jakiś niewiele istotny element schedy po rodzicach. To cóż dopiero o prawo do Boga. Współcześnie popatrz na duchownych KK, jakże często odmienne wizje Boga przedstawiają.....wedle jednych Bóg sprawiedliwy jest Miłością i Miłosierdziem, wedle innych sprawiedliwość, w tym odwet, jest cechą dominującą.
|
Śr paź 26, 2011 7:36 |
|
 |
Acro
|
tanie_wino napisał(a): A jak mają się różowe jednorożce do pojęć takich jak moralność, śmierć, wieczność. Po co komu wierzyć w jednorożce, czajniczki, czy krasnoludki? Rozmawiamy o równowartości wierzeń, a nie ich pragmatyzmie. Bo żeby w coś wierzyć, to musi się opłacać? To zapewne wysoko sobie cenisz wiarę faszystów, że do życia potrzeba im więcej przestrzeni i że sa nadludźmi?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr paź 26, 2011 19:06 |
|
 |
Acro
|
Seweryn napisał(a): Acro napisał(a): agvis napisał(a): My wierzymy, że Bóg jest. Bo nie możemy tego wiedzieć. Wy wierzycie, że Boga nie ma. Bo nie możecie tego wiedzieć. Każdy ma swoją wiarę. . Rozumiem, że dla ciebie, wiara w Boga i wiara w różowe jednorożce to taka sama wiara (i odpowiednio niewiara w Boga i różowe jednorożce), bo jednakowo nie wiadomo, czy są takowe stwory czy ich nie ma? Ciekawe tylko dlaczego gości, którzy twierdzą na poważnie, że rozmawiaja z jednorożcami, zamyka się w szpitalach psychiatrycznych... Dobrze wiesz Acro, że chodzi o Stwórcę wszechświata, a jeśli tak to nie ma znaczenia jak nazwiesz Stwórcę bo i tak nie zmienia to jego istoty stwórczej. Jeśli ja nazwę cię krasnal to nie jest powodem aby traktować cię za mniej realnego . A to zasada, że jeśli czegoś nieistnienia nie da się udowodnić, to ma taką samą wartość jak wiara w istnienie tego bytu, odnosi sie tylko do stwórcy wszechświata? Poza tym - nawet jeśli stwierdzisz, że musiał istnieć jakiś stwórca (co jest już wątpliwe), to ciągle daleka droga to tego, aby uznać go za Boga osobowego, a jeszcze dalsza, żeby ustalić, ze to akurat Bóg katolicki z 10 tysięcy systemów wierzeń już istniejących i nieskończoności możliwych.
|
Śr paź 26, 2011 19:10 |
|
 |
FSM
|
"Jeżeli jesteś ateistą i czytasz ten artykuł, to nie odpuszczaj po przeczytaniu pierwszych wersetów; mogą się one wydawać dla Ciebie 'obraźliwe'." Okey, postaram się.
"Dając taki tytuł nagłówka narażam się na opinię 'zapatrzonego w swoją religię... idiotę'. Początkowo mogę Cię obrazić, bo twierdzę, iż ateiści są głupcami bez wiedzy i inteligencji; po prostu nie mogę uwierzyć, że ludzie, którzy pokończyli studia nazywają siebie ateistami, szczyt idiotyzmu. Ateiści nie dają prawdziwych argumentów, aby udowodnić, że Boga nie ma. Osoby wierzące również; paradoks, nie? W tym momencie ktoś może pomyśleć, że "pętla się zamyka, nikt nic nikomu nie udowodni i tak już zostanie". - Błąd. Nic się nie 'zamyka', wystarczy 'uruchomić' swój umysł, aby stwierdzić, czy jest 'coś' ponad nami." ... Wytrzymam, wytrzymam, wytrzymam...dam radę XD
"Wyobraźmy sobie, że jest osoba A (ateista) i osoba W (wierząca). Osoba A twierdzi, iż Bóg nie istnieje i nikt jej nie udowodni, że tak nie jest. Osoba W zada pytanie : "Więc jak powstałeś? Kto Cię stworzył? Myśl". Ateista odpowie śmiało, że narodził się z łona matki, matka z łona babci; droga ewolucji. No.. wszystko pięknie, z tym, że EWOLUCJA MUSIAŁA SIĘ OD CZEGOŚ ZACZĄĆ,"
Ten twój przykładowy ateista jest najbardziej marnym, najmniej zażartym i najmniej racjonalnym ateistą o jakim w życiu słyszałam. Gdyby mnie zapytał ktoś "Kto cię stworzył?" Zapytałabym się- Zaraz, ale dlaczego "kto?", a potem powiedziałabym coś podobnego do twojego przykładowego ateisty, że jestem wynikiem ewolucji.
"od czego? Przykładowy schemat ewolucji człowieka; podkreślam PRZYKŁADOWY. Zakładając, że człowiek (4) powstał od numeru (3), a numer 3 od numeru (2), numer 2 od numeru (1), to od kogo powstał numer 1? Po prostu był i już? NIEMOŻLIWE." Nie nie był i już, a nawet przykładowe numerowanie ludzików jest głupie. I znowu to pytanie- "od kogo". Jeżeli już cofamy się w czasie do początków ewolucji to dlaczego ten wierzący nie zapyta się "od czego?". Ach no tak, przepraszam- jest wierzący.
"W tym momencie ateista może podać kolejny argument - "A Bóg po prostu był i już? NIEMOŻLIWE". Właśnie ten argument jest szczytem idiotyzmu; coś w formie bytu na Ziemi nie może być tak po prostu, ten numer (1) musiał się skądś wziąć. Skąd? Logicznie myśląc z czegoś 'nad nami*.
A teraz bez obrażania tego przykładowego ateisty mógłbyś odpowiedzieć na jego pytanie. Skąd się wzięło to coś nad nami?
"nad nami* - katolicy mogą nazywać tak Boga, inni bytem; jak nazwą to Ateiści, którzy wreszcie zrozumieli sens tejże treści? Jak widać nie zmusiłem was - ateistów, do przymusowego 'nawrócenia się', mimo tego, iż jestem katolikiem. Szanuję poglądy innych, każdy wybiera sobie swoją drogę i jest wolnym człowiekiem; ale nie możecie twierdzić, iż coś nad nami NIE ISTNIEJE. " Jednocześnie chcę podkreślić, że ten byt nad nami jest przez ateistów negowany. I dlaczego ateiści nie mogą twierdzić, że nie ma czegoś nad nami? Nie dałeś żadnego sensownego powodu dla ktorego ktoś mógłby zastanowić się nad tym dłużej i stwierdzić- kurczę chyba ma rację. Tak samo ja mogę stwierdzić, że ludzie nie mogą twierdzić, że Bóg istnieje. Głupie prawda? I jeżeli już twierdzisz, że każdy wybiera swoją drogę to dlaczego potem piszesz, że ktoś nie może twierdzić, iż coś nad nami jest? To trochę...bezsensu.
|
N lis 13, 2011 23:33 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Acro napisał(a): tanie_wino napisał(a): A jak mają się różowe jednorożce do pojęć takich jak moralność, śmierć, wieczność. Po co komu wierzyć w jednorożce, czajniczki, czy krasnoludki? Rozmawiamy o równowartości wierzeń, a nie ich pragmatyzmie. Bo żeby w coś wierzyć, to musi się opłacać? To zapewne wysoko sobie cenisz wiarę faszystów, że do życia potrzeba im więcej przestrzeni i że sa nadludźmi? Między wiarą w Boga i wiarą w krasnoludki nijak nie da się postawić znaku równości. I nie chodzi mi o samo zjawisko wiary, bo ta w obu przypadkach może być prawdziwa i mieć tą samą 'siłę', chodzi o próby sprowadzania poważnej dyskusji do poziomu przedszkola i bajek. A za słusznością mojego twierdzenia stoi jeszcze fakt, że żaden uznany filozof czy naukowiec nie zaprzątał sobie głowy krasnoludkami, elfami, skrzatami i wypatrywaniem czajniczków w kosmosie.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn lis 14, 2011 1:38 |
|
 |
Acro
|
To o czym piszesz, świadczy jedynie o popularności wierzenia (znajdującego odbicie w debatach m.in filozofów) a nie jego prawdziwości czy sensowności.
|
Pn lis 14, 2011 13:57 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
A dlaczego jakieś wierzenie zyskuje popularność?
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn lis 14, 2011 14:10 |
|
 |
jesienna
|
Według Tomasza za istnieniem Boga przemawia pięć argumentów, nazywanych drogami (łac. via – droga) jeśli istnieje ruch, to istnieje pierwszy poruszyciel – Bóg (łac. ex motu) jeśli każda rzecz ma swą przyczynę, istnieje pierwsza przyczyna sprawcza – Bóg (łac. ex ratione causae efficientis) jeśli byty przygodne nie istnieją w sposób konieczny (pojawiają się na świecie i przemijają), musi istnieć byt konieczny – Bóg (łac. ex possibili et necessario) jeśli rzeczy wykazują różną doskonałość, to istnieje byt najdoskonalszy – Bóg (łac. ex gradibus perfectionis) jeśli celowe działanie jest oznaką rozumności, to ład i porządek w działaniu bytów nieożywionych, lub pozbawionych poznania, świadczą o istnieniu Boga, kierującego światem nieożywionym. (łac. ex gubernatione rerum) oraz polemika zdeklarowanego ateisty i wroga religii Bertranda Russell (XIX/XX wiek) http://www.religia.yoyo.pl/russell.htmlpróbuje się reanimować filozofię tomistyczną (Tomasza z Akwinu) tworząc neotomizm, który przeformułowuje dowody istnienia Boga tak aby dały się jakoś dopasować do obecnego stanu wiedzy wg. mnie to to reanimowanie trupa (św.Tomasza szanuję i podziwiam, jego filozofia jak na owe czasy było ogromnym osiągnięciem mysli filozoficznej) nie wiem czemu filozofowie chrześcijańscy z takim uporem tkwią przy tomizmie, w dziejach filozofii było chrześcijańskiej było sporo ciekawych koncepcji filozoficznych a poza tym można by pokusić się o coś nowego, tworzonego od podstaw
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pn lis 14, 2011 15:38 |
|
 |
DeVroo
|
gargamel napisał(a): A dlaczego jakieś wierzenie zyskuje popularność? Wystarczy, że wierzenie to zaoferuje atrakcyjne treści. Będzie poprzez podbudowywanie samooceny wyznawcy wpływać na jego dobre samopoczucie. Pozwoli mu "zrozumieć" jaki jest wyjątkowy i dojrzały i jak góruje nad niewierzącymi, wierząc w to w co wierzy. Niestety, krasnoludki, jednorożce czy czajniczki nie zapewniają takiego socjotechnicznego wsparcia i stąd ich niska popularność. Jednak nie możemy zapominać, że w czasie zakończonego przed kilkunastu dniami w Czechach spisu ludności ponad 15.000 (piętnaście tysięcy) osób zadeklarowało się jako wyznawcy religii Jedi.
|
Pt gru 23, 2011 14:26 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Ale chyba nie wierzysz, ze deklaracje te były na poważnie?
A przy okazji - wesołych świąt wszystkim życzę!
|
Pt gru 23, 2011 14:32 |
|
|
|