MARIEL napisał(a):
Znalazłoby się więcej tych osób, z którymi chciałoby się porozmawiać
A jeśli chodzi o podróże, to mam nadzieję, że będą także możliwe wgłąb Ziemi
(o ile właściwości chwalebnego ciała na to pozwolą

)
Ogólnie, bardzo pozytywny tekst iNadia, pozdro.
I w głąb ziemi, MARIEL, i w głębiny wód... świat jest fascynujący, cudownie stworzony, tyle rzeczy jeszcze nie znamy, nie odkryliśmy, nie zrozumieliśmy - i tylu rzeczy jeszcze nie zdążyliśmy na szczęście zniszczyć. A najbardziej niezwykłe co jest do poznania, to ludzki i zwierzęcy umysł i uczucia...
Są różne piękne obietnice dotyczące raju. Jest obietnica z Księgi Izajasza:
" I pobudują domy, i będą w nich mieszkać; zasadzą winnice i będą spożywać ich owoce. 22 Nie będą budować, aby ktoś inny mieszkał; nie będą sadzić, aby ktoś inny jadł. Bo dni mego ludu będą jak dni drzewa; i moi wybrani będą w pełni korzystać z dzieła swoich rąk. 23 Nie będą się mozolić na darmo ani rodzić na niepokój, gdyż są potomstwem złożonym z błogosławionych przez Jehowę, a wraz z nimi ich potomkowie. 24 I będzie tak, że zanim zawołają, ja odpowiem; kiedy jeszcze będą mówić, ja wysłucham.
25 „Wilk i jagnię będą się paść razem, a lew będzie jadł słomę tak jak byk, pokarmem zaś węża będzie proch. Nie będą wyrządzać szkody ani rujnować na całej mojej świętej górze” — powiedział JHWH."
I z Jeremiasza:
13 „W owym czasie będzie się w tańcu radować dziewica, jak również młodzieńcy i starcy — wszyscy razem. A ich żałość zamienię w radosne uniesienie i będę ich pocieszał, i rozweselę ich, wyrywając ich z zasmucenia. 14 I duszę kapłanów przepoję tłustością, a lud mój zostanie nasycony moją dobrocią”
i z Objawienia /Apokalipsy:
Nie będą już więcej głodować ani już więcej pragnąć ani nie porazi ich słońce ni żadna spiekota, 17 ponieważ Baranek, który jest pośrodku tronu, będzie ich pasł i poprowadzi ich do źródeł wód życia. A Bóg otrze z ich oczu wszelką łzę”
„Oto namiot Boga jest z ludźmi i On będzie przebywać z nimi, a oni będą jego ludami. I będzie z nimi sam Bóg. 4 I otrze z ich oczu wszelką łzę, i śmierci już nie będzie ani żałości, ani krzyku, ani bólu już nie będzie. To, co poprzednie, przeminęło”.
I jest błogosławieństwo Jezusa:
Szczęśliwi, którzy są świadomi swej potrzeby duchowej, gdyż do nich należy królestwo niebios.
4 „Szczęśliwi pogrążeni w żałości, gdyż oni będą pocieszeni.
5 „Szczęśliwi łagodnie usposobieni, gdyż oni odziedziczą ziemię.
6 „Szczęśliwi łaknący i pragnący prawości, gdyż oni będą nasyceni.
7 „Szczęśliwi miłosierni, gdyż im będzie okazane miłosierdzie.
8 „Szczęśliwi, którzy są czystego serca, gdyż oni będą widzieć Boga.
9 „Szczęśliwi pokojowo usposobieni, gdyż oni będą nazwani ‚synami Bożymi’.
10 „Szczęśliwi, którzy są prześladowani ze względu na prawość, gdyż do nich należy królestwo niebios."
Nie ma w Biblii wzmianek o podróżach w głąb ziemi czy w kosmos

ale skoro stworzył to wszystko dla nas, abyśmy się cieszyli i korzystali ze wszystkiego, co jest dobre...