Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 11:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Irracjonalizm religijny 
Autor Wiadomość

Post Re: Irracjonalizm religijny
Venominus napisał(a):
Wy naprawdę nie widzicie, że religie to odpowiedź na potrzebę ludzi poznania sensu życia? Wszystkie religie mają ten sam schemat - kiedyś w Grecji, gdy miasta były oblegane przez barbarzyńców szło się do wyroczni Apolla o radę - co robić? Teraz także ludzie mają swojego Apolla (W chrześcijaństwie duch święty - przynajmniej taką rolę opisywała na religii katechetka z tego co pamiętam), teraz zamiast posągu apolla jest krzyż, przed nim wierny modlący się o pomoc. Było już mnóstwo religii i każda tak samo prawdziwa - rodząca się z ludzkiej potrzeby. W Grecji, Rzymie ludzie też wierzyli w to co ludzie mówią o sensie życia, o tym co napisali (mitologia grecka), tak samo dzisiaj ludzie wierzą nie "bogu", ale ludziom, którzy mówią o sensie życia i o tym co napisali (biblia). Naprawdę potrzebujecie się zamykać w złotej klatce jaką jest religia, niż poznawać realny świat? Jeśli tak kochacie bliźnich to jak będziecie w sklepie pomóżcie staruszce nieść worek z zakupami. Wy się śmiejecie z głupoty rzymian, greków, pogan - jak można wierzyć w takie coś - zapewne, a sami wierzycie w takie same głupoty. Wasz monoteizm niczym się nie różni od politeizmu, tylko kiedyś hermes był patronem sportowców, a teraz macie ogrom świętych odpowiedzialnych za coś. Kolejna kwestia - czemu uważacie się za innych od zwierząt mówicie ja i zwierzęta, a prawdą jest - ja i inne zwierzęta, to, że dłużej ewoluowaliśmy nie znaczy, że już nie jesteśmy zwierzętami, tak jak u nas wykształciła się świadomość i empatia (lepsze szanse do przetrwania gatunku), tak u sokoła dobry wzrok. Nie są to mądrości z żadnych ekstra naukowych książek, sam do wszystkiego doszedłem przez obserwację - myślałem samodzielnie, tylko tyle i aż tyle.

Jeżeli rzeczywiście sam do tego doszedłeś, to... moje gratulacje! :brawo:
Bóg dał nam rozum właśnie po to, byśmy samemu dochodzili do Prawdy.
Mamy analizować, myśleć i wyciągać wnioski.
Nikt nie może zwolnić nas z tego obowiązku przez podanie "gotowych odpowiedzi".

Gotowe, podane przez kogoś odpowiedzi mają zwolnić nas z myślenia.
Szczególnie te, które każą nam wierzyć w coś bez żadnych zastreżeń.
One są najbardziej niebezpieczne.

Słuchaj zawsze głosu swego serca, a może usłyszysz ten cichy szept Boga który drzemie w każdym z nas.
W nim znajdziesz wskazówki jak zbudować własną drabinę, po której będziesz mógł wspiąć się do Niego.

Cz maja 24, 2012 13:30

Irracjonalizmem w religii moim zdaniem jest przede wszystkim utożsamianie Boga z mężczyzną. Mam dowody na to.
Może sformuowanie Matka Boska wcale nie jest nadużyciem.
Po pierwsze Bóg daje życie. A więc Kobieta z dzieckiem przy cycku, które samo zresztą wyszło z jej łona jest dokładnie tym samym jak stworzeniem człowieka. To jest wieczny idol. Ten motyw matka i dziecko, niech sobie tam mężczyzna pójdzie na polowanie zabijać niedźwiedzia, ale to matka zostaje przy dziecku.
W każdej kulturze kobiety w ciąży były szanowane i powstało wiel rzeźb malunków przedstawiających matki z dziećmi.
Sam obraz Maryi i Jezusa został przez Katolicki Kościół uznany za uniwersalny i często powielany w różnych konwencjach - w wielu krajach i kulturach.
Nawiasem mówiąc i Krzyż, tak jak większość podobieństw religijnych ma charakter falliczny jeśli zauważymy pion i poziom wyraźnie podzieloną na pół.
Niestety Bogowie męscy są prymitywni. Dążą do wygranej za wszelką cenę, zniszczenia przeciwników. Od taka pierwotna męska samczość dążaca do dominacji.
Gdyby nagle okazało się, że Bóg faktycznie jest kobietą ludzie zaczęliby szanować życie. Bo kto szanuje życie - ten kto je daje. Bóg? Kobieta?

Cz maja 24, 2012 15:41
A wiesz Ado, że według wiary katolickiej Bóg nie ma płci ??

Cz maja 24, 2012 15:47

Val napisał(a):
A wiesz Ado, że według wiary katolickiej Bóg nie ma płci ??

A Jezus ma płeć. A dlaczego duchownymi mogą być tylko samce. Bo myślą, że i Bóg jest samcem. Ale to jest błędne myślenie.
Gdyby sytuację odwrócić i w Kościele tylko kobiety mogłyby być duchowieństwem wyższym i kapłanami to Świat byłby szczęśliwszym miejscem.
Mężczyźni wciąż walczą o dominację, podczas gdy to kobiety dbają o słabych i są wrażliwsze oraz bardziej wytrzymałe na ból.
Najlepszym papierzem, była papierzyca joanna.
To, że kobiety są postrzegane jako mniej inteligente i słabsze jest wynikiem trwającego od wielu wieków narzucania ról (choćby w Kościele).
A nawiasem mówiąc samcy niech się teraz tłumaczą z pedofilii, morderstw i palenia wrogów na stosach - to wszystko to wina mężczyzn, my kobiety mamy w 100 proc. czyste sumienie - nie wynika to ze specjalnego ich zła tylko z ich prymitywnej samczości, która momentalnie przybiera horrendalne kształty.

Cz maja 24, 2012 15:54

Kobiety nie są mniej inteligentne. Sama inteligencja nie jest zależna od płci. Nikt nie jest w stanie poznać kim tak naprawdę jest Bóg, ani ty ani żaden inny człowiek.

Cz maja 24, 2012 15:59

Ale tylko mężczyzna może być kapłanem, kobieta jest tego niegodna :D :D :D

Cz maja 24, 2012 17:33
Ado- religię miałam już dawno i jest to zakurzona przeszłość. Nie jest tajemnicą, że duchownymi są samce dlatego, że Jezus wybrał na apostołów mężczyzn. I dlatego że kobiety nie były apostołami, to i obecnie nie są nimi :|

Ado- znajdź sobie porządnego faceta. Ja nie potrafię z tak agresywnie postrzegać mężczyzn jak Ty. Świat bez nich to by nie miał żadnego sensu :|

Cz maja 24, 2012 18:43

Ja mam jeszcze pytanie do ciebie Ado. Skąd wiesz, że Bóg jest kobietą? Czy w Biblii jest to napisane bądź też w jakimś bardzo wiarygodnym źródle informacji? Jeżeli tak to wskaż, w którym miejscu.

Czekam na odpowiedź

Cz maja 24, 2012 20:39

Kopernik i Einstein też były kobietami! :D

I jeszcze jeden mały cytacik z seksmisji:
Maks: Sfiksowałyście, boście chłopa dawno nie miały! Chłopa wam trzeba!
Lamia: Co to znaczy „mieć chłopa”?
Berna: Prawdopodobnie chodzi o męską służbę domową, bardzo rozpowszechnioną w XX wieku.

Cz maja 24, 2012 22:01

Cytuj:
zycie jest lepsze od śmierci.
lepsze jest cos niz nic.

Ale nie lepsze od nieistnienia ;)

Pt maja 25, 2012 7:49

Kris, co cię tak życie męczy?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 25, 2012 8:08

Cytuj:
Kris, co cię tak życie męczy?

Życie prywatne nie,ale to powszechne rozpasanie,obłuda.Ludzie mówią co innego,a co innego robią.Powszechna pogoń za mamoną to już standard :-(

Pt maja 25, 2012 8:30

No dobrze, ale co to ma wspólnego z pochwałą nieistnienia? Rozumiem, że od świata z obłudą, rozpasaniem i powszechną pogonią za mamoną ktoś może woleć nieistnienie. Ale czy nie jeszcze lepszy od nieistnienia byłby świat bez obłudy, rozpasania i powszechnej pogoni za mamoną?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 25, 2012 8:42

Cytuj:
Ale czy nie jeszcze lepszy od nieistnienia byłby świat bez obłudy, rozpasania i powszechnej pogoni za mamoną?

Byłby lepszy,ale to jest nierealne.Dlatego też,nie wierzę w sprawiedliwą Opatrzność, a raj w którym wszyscy będą równi i nieskończenie szczęśliwi, to dla mnie fanaberia.Z wilka nie zrobi się zajączka :)

Pt maja 25, 2012 8:58

Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Ale czy nie jeszcze lepszy od nieistnienia byłby świat bez obłudy, rozpasania i powszechnej pogoni za mamoną?

Byłby lepszy,ale to jest nierealne.Dlatego też,nie wierzę w sprawiedliwą Opatrzność, a raj w którym wszyscy będą równi i nieskończenie szczęśliwi, to dla mnie fanaberia.Z wilka nie zrobi się zajączka :)

Ale na tym polega wiara. Na wierzeniu w coś co jest wydawałoby się niemożliwe (ze względów ludzkich). Np. gdy chory zdrowieje, głodny zostaje nakarmiony, zły staje się dobry itp. Wiara słodkim jest owocem, gdy zostanie zaspokojona.

N maja 27, 2012 22:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3